Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    EGnet connection

    Share

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    EGnet connection

    Post by mrRemz on Fri Aug 07, 2009 10:16 am

    Sesapa yg penah deal dgn EGnet, aku perlukan bantuan korang.
    Aku buat networking kat kementerian pertahanan, masalah timbul bila dier suruh aku buat connection utk EGnet. Aku kurang faham ttg networking ni.

    Kat situ ada satu PC yg dpt masuk ke laman web ni .. http://www.eghrmis.gov.my/
    Tapi yg uniknya PC tu jugak dpt akses ke link "Aplikasi HRMIS". (korang trylah bukak web tu) PC lain cuma dapat masuk web tu jer tapi bhg Aplikasi HRMIS x dpt. (GUNA LINE INTERNET BIASA)

    Bila aku cx, rupanya PC tu (PC HRMIS) connection dier guna EGnet. Yg lain guna internet biasa. Tapi bila aku cabut cable network PC HRMIS dan sambung ke PC lain, tak dpt pulak ke mana2 termasuk internet.

    Bila aku copy smua IP, DNS, Submask etc. dr PC tu(PC HRMIS) ke PC yg lain, tapi masih tak dapat connect.
    (Masih guna port yg PC HRMIS pakai - LAN ada) Kalau ikut dlm manual yg diberi pd aku, cuma perlu tukar IP. yg lelain x perlu. Tapi bila aku call helpdisk diorang, depa cakap kena copy host dr PC HRMIS tu. aku tak tau mana nak dptkan host tu. dan mana nak pastekan bila dah copy.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Fri Aug 07, 2009 1:16 pm

    Bnyak tempat ada spesel link direct ke HRMIS atau apa2 MIS lagi under goverment , kebanyakannya boleh jadi direct link atau guna firewall /dmz over internet / gitn network /tm lease line.. tak silap aku ip address tu 10.xxx.xxx.xxx

    contoh Link mungkin lah mcm ni

    LAN user 192.168.1.0 / 24 , Then ada satu line khas utk EGnet , Ip 10.10.1.1 / 30 @ public ip (yg ini bridge dari ISP ) over internet dan line ni masuk ke HRMis network

    dalam firewall tu diaorg add route network local 192.168.1.0 next hope 10.10.1.xx , internet akan guna spt biasa

    kalau nak tau betul ke tidak jalan tu, tgk equipment dlm tpt tu kalau2 ada la ternampak router yg agak asing bagi normal network.

    yang host tu boleh tgk kat pc yg boleh pakai HRMIS tu


    Kalau tak pakai LAN mcm diatas , diaorg guna CERT mcm kad pengenalan yg access guna card reader...



    folder nyer dalam xp C:\windows\system32\drivers\etc

    dalam tu ada file nama hosts , bleh buka dan edit guna notepad.. bandingkan pc lain punya host dgn pc yg ini..

    tgk samada diaorg tmbah apa host dan ip dlm tu

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Tue Aug 11, 2009 3:17 pm

    boleh tak ko terangkan a to z cara nak set up kan hrmis ni?.... tak termasuk pemasangan network cable.... maksud aku bermula dari tukar2 ip address.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Tue Aug 11, 2009 3:25 pm

    cuba tgk kat pc yg ada HRMIS tu, dia guna https web je atau ada satu mcm device card reader.. kalau tak de.. ko tgk la IP address pc tu dan ape gateway dia... bandingkan dgn local lan yg lain.. nanti aku boleh draw diagram yg mgkin boleh terangkan mcm mana network tu pergi ke LAN HRMIS

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Tue Aug 11, 2009 6:58 pm

    dia hanya guna https jer, tak der device lain. IP address dia memang lain dr pc lain. dia punya ip adress: 10.188.xx.xxx . PC HRmis ni pakai hub switch yg lain. Hub switch tu dah full. jadi utk tambah lagi 5 point pc.... terpaksa sambung lagi satu hub switch dr hub switch hrmis tu. tapi kalau pakai pc hrmis tu sendiri, sambung ke hub switch yang baru tu, tanpa ubah apa2 setting, tetap tak dpt sambungan walaupun ke internet atau ke hrmis. hub swtich tu ada set up jugak ker? or ada special port yg dia perlu di plug in kan?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Tue Aug 11, 2009 7:04 pm

    setahu aku gitn bagi limited IP client utk HRMIS sesuatu tpt... check balik subnet dia pakai berapa.. kalau 255.255.255.0 = 254 user , 255.255.255.248 = 5 user , 255.255.255.240 = 13 client .. dan seterusnya la.. dan satu lagi... tgk samada router tu connect ke LAN atau DMZ zone..

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Thu Aug 13, 2009 1:46 pm

    berbalik ke situasi sebenar..... aku dpt satu surat dari bhg pengurusan maklumat kementrian pertahanan. dlm tu dia cakap..

    1. berikut adalah alamat IP yang boleh diuji oleh pihak tuan utk konfigurasi bagi capaian ke sistem HRMIS.
    2. mengikut maklumat, subnet mask rangkaian EG di KEMENTAH pihak tuan adalah 255.255.255.224. Dengan itu, alamat IP yang boleh digunakan ialah 30 alamat IP.
    3. Pihak tuan boleh mengkonfigurasi komputer dgn alamat IP bermula daripada 10.188.88.xxx - 10.188.88.xxx. Subnet mask, Gateway dan DNS pada network Properties mengikut konfigurasi sedia ada.

    soklan aku: adakah aku cuma perlu setkan IP kepada manual sahaja or pakai DHCP?
    - Tapi kalau dah set IP tp masih x dapat masuk HRMIS, adakah kerana host belum disetkan?
    - then, kalau terpaksa guna 2 router utk kegunaan lebihan work station, mcm mana dengan aturan connection dari router satu ke router dua? ada setting ke, or sambung mcm biasa jer?
    -Dpt tak router bersambung dgn router or router wajib disambung direct ke modem?

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by ayoi on Thu Aug 13, 2009 9:28 pm

    nak senang wat ip manual. set ip dan setting lain. ping dns dan gateway.. kalau reply ok mean dah OK.
    tentang takleh masuk HRMIS baru leh adukan kepada EG berkenaan. kemungkinan ada setting lagi or verify dari mereka utk mac address mungkin mengambil masa sehari dua.

    dan jadi kebiasannya gomen punya website ( application web ) hanya leh di layari ngan i.e 5.5 or 6 ke atas. guna browser lain cam firefox or chrome ( webkit ) ada yang support ada yang tak. ..dan display resolution 1024 ke atas

    atau memerlukan verify certificate or validation or security devices


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Fri Aug 14, 2009 12:45 am

    DHCP atau tak depend kepada router yg dibekalkan..ape pun tgk dulu peralatan yang diaorg pakai.. dual routing jalan sekaligus mmg boleh asalkan ada router yg support...

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Fri Aug 21, 2009 6:53 pm

    O.K.... aku dah settle masalah tu. aku hanya ubah host pc- pc yang lain. sekarang dah o.k
    dah dapat ,masuk hrmis dan dapat masuk internet. cuma kalau nak pakai hrmis, kena cabut cable internet dan begitulah sebaliknya utk pakai internet pulak.

    skrg ni, pegawai kat situ ada idea baru pulak. dia nak pakai satu cable jer. dan taknak cabut2 wire. dapat tak kalau satu line dari modem streamyx dan satu line dari egnet (espkb) masuk melalui satu dlink router.... then dr dlink tu dia sprate ke 4 hub switch sebelum masuk ke beberapa pc? boleh ker?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Sat Aug 22, 2009 12:46 am

    Kalau guna dual wan router atau advance firewall yg ada byk port boleh la.... LAN akan pegi ke byk area routing dlm satu masa

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: EGnet connection

    Post by arulsr on Mon Aug 24, 2009 10:52 am

    x silap aku..utk ke penggunaan aplikasi berkenaan ade sambungan VPN..direct ke ip sistem berkenaan..

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Mon Aug 24, 2009 12:47 pm

    Aku dulu penah tgk router setting dalam tu.. tak nampak vpn tunnel ada set dalam tu.. tetapi dia add dmz network dari HRMIS ke remote end point.. infranya guna Lease Line telekom (cisco eq) dan ada router kecik yg support DMZ port..

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Tue Aug 25, 2009 12:30 pm

    HelpDesK wrote:Kalau guna dual wan router atau advance firewall yg ada byk port boleh la.... LAN akan pegi ke byk area routing dlm satu masa

    ko ada gambar tak dual wan router tu? adakah router ni dapat accept dua line sekaligus? maksud aku egnet dan internet dalam satu masa. perlu ubah apa-apa setting tak? maksud aku kena setkan ip semula or just sambungkan saja kat router dan hub switch dan dia akan automatik pakai ip yang penah disetkan sebelum ni.

    aku kurang paham tentang setkan dua ip dalam satu pc... kalau nak pakai internet dan egnet tanpa perlu tukar2 ip yg telah disetkan. coz sekarang ni, aku suruh diorang select secara manual kat ip properties utk swap connection antara egnet dan internet. ada tak jalan lain yg lebih mudah? just surfing ke egnet dan internet tanpa perlu tukar2 ip dan tanpa perlu disable enable kan connection utk ke dua2 line yg berlainan.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by ayoi on Tue Aug 25, 2009 2:23 pm

    guna cara ni je...

    http://www.rasyid.net/2007/06/12/setting-multiple-ip-ip-alias-in-windows-xp/


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: EGnet connection

    Post by HelpDesK on Tue Aug 25, 2009 2:33 pm

    aku tak de plak gamba mende tu.. lagipun brg aku ada ni no more in market..kebetulan ke aku ada stock.Mende tu tak sampai ribu2 pun.multi wan router mmg boleh buat route ke byk network.. tapi dlm kes ni.. HRMIS network tak allow internet.. tapi dia boleh route LAN ip ke HRMIS network if client try access ke network tu..aku kirakan LAN 1 default 0.0.0.0 0.0.0.0 next hops = WAN 1 atau 10.188.xxx.xxx WAN 2 utk HRMIS

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Wed Aug 26, 2009 12:53 am

    ok... aku dah googlekan gambar tu. tp mmg takder model DLINK. aku dah faham.. sbb dual router ader dua port maka dua isp dpt masuk sekali.

    tp mcm mana pulak kalau combinekan streamyx dgn espkb ke dlm satu dual router, kalau streamyx pakai dhcp? dari info yg bro ayoi bagi, untuk membuat multiple ip setting... perlu pakai static ip.

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: EGnet connection

    Post by arulsr on Wed Aug 26, 2009 9:22 am

    secara keseluruhannya..aku rasa routing je problem nih..

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Wed Aug 26, 2009 10:52 am

    yer masalah routing. aku newbies lagi dalam routing ni. aku nak routekan espkb dan streamyx masuk sekali kedalam satu hub.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by ayoi on Wed Aug 26, 2009 1:42 pm

    masuk je lam satu hub tapi berlainan ip group.....

    problemnyer egnet tu vpn tunnel ..takleh sesuka hati letak ip lain... conflict ip nanti.

    guna streamyx ip 192.xxxx egnet 172 ke 10.1xxxxx ... windows kena guna multiple ip
    unix leh add virtual network eth0 eth1...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Wed Aug 26, 2009 6:02 pm

    haa... itu yang aku cari. how nak letak ip? IP streamyx dan IP espkb. IP espkb.. aku ada. tapi ip streamyx dhcp. macam mana pulak? than satu lagi... mcm mana nak wat multiple ip?

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Tue Sep 15, 2009 4:43 pm

    takder reply ker?

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Wed Sep 16, 2009 9:21 am

    ok... masalah nya mcm ni, ada dua line, satu steamix satu lagi espkb. aku dah tarik dua-dua line ni masuk ke satu router. dekat router tu aku jadikan steamik sbg WAN1 dan espkb sbg WAN2. dekat router tu ada 4 port utk LAN. aku sambungkan ke 4 hub switch.

    aku setkan IP guna automatik (IP dan DNS). Dapat masuk ke internet.
    aku setkan IP guna IP ESPKB. Aku cuba masuk ke web ESPKB - Keluar "Page Cannot Display".

    permintaan dari pengguna-pengguna ofis ni mintak: masuk internet dan espkb tanpa perlu tukar-tukar IP. ada tak caranya? boleh ker?

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: EGnet connection

    Post by mrRemz on Mon Sep 21, 2009 7:38 am

    aku penah lihat pc yang pakai steamix dan espkb. tapi dia pakai dua cable cat5. satu masuk onboard port dan satu lagi masuk network card. tapi kat desktop diorang ada dua icon. satu icon "connect to internet" dan satu lagi icon "connect to espkb". macam mana diorang buat tu? boleh tak sesaper explain. macam mana nak buat icon kat desktop yang boleh tukarkan IP ni? Ada pakai script ker? dan mcm mana nak letak dua IP dlm satu PC?

    pemburuRusa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 19
    Age : 35
    Location : tempat banyak rusa yang celik it
    Job/hobbies : menyelesaikan masalah rusa rusa yang tak paham pasal komputer
    Registration date : 03/09/2009

    Re: EGnet connection

    Post by pemburuRusa on Mon Sep 21, 2009 10:01 pm

    konflik sungguh maalah kau ni.......camane ye.......bawa kawan yang teerror pergi tempat yang korang dok tengah seting.....lagi mudah dari dok bincang soal jawab ni

    Sponsored content

    Re: EGnet connection

    Post by Sponsored content Today at 4:53 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:53 pm