Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Share
    avatar
    izwanensem
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 129
    Registration date : 08/06/2009

    Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by izwanensem on Wed Aug 05, 2009 9:13 am

    salam u all......nak ckit ni. macamana nak buang password BIOS pada laptop. kalau PC DESKTOP tu kita cabut BATERI CMOS or JUMPER PASSWORDnya. Kalau laptop pulak macamana ya? tq pada yg sudi membantu....... Very Happy
    avatar
    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by myee on Wed Aug 05, 2009 9:31 am

    maaf klu salah...bukan dengan hanya masuk kat bios pastu cari password protected pastu clear password yang ade...bukan begitu kerr...
    avatar
    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 27
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by syukurz on Wed Aug 05, 2009 10:37 am

    nak masuk kat BIOS la kene password ma.. mcm ne dia nk masuk.. kecian dia.. sy pn kene mcm kamu x dpt nk buang.. x blh la nk masuk ke Bios selamanya..
    avatar
    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by hampeh on Wed Aug 05, 2009 10:56 am

    laptop jenama apa ? selalu lain2 laptop lain cara dia . Ni ada list default password , kalau password tu user yang letak susah la sikit .

    http://www.computerhope.com/issues/ch000451.htm
    avatar
    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by myee on Wed Aug 05, 2009 10:58 am

    tu bukan tuk destop punyerr cara ke? tapi dia pakai lapylah bro...ni ade satu lagi...biasanyerr berkesan tuk compaq dan hp jerrr...ko tekan kat power button tapi jangan lepas tau...tekan sampai 1 hingga 3 minit ke....pastu lepas....tengok ape yang akan kuar...biasenyerr ni adalah cara tuk clear cmos for laptop...
    avatar
    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by myee on Wed Aug 05, 2009 12:33 pm

    ni ade satu cara lagi...kena rajin bacalah....

    Sumber

    Try nih...

    ni pun bleh gak...
    avatar
    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 27
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by syukurz on Wed Aug 05, 2009 12:36 pm

    guna CMOSPWD time sy buat dlu x berjaya.. sy pn x tau mcm ne nk wat laptop acer aspire 4925 sy ni.. kes ni kes dlu.. mcm2 cara sy wat tp x berjaya..
    avatar
    test0123
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1002
    Age : 34
    Location : Bandar Tasek Mutiara, Penang
    Job/hobbies : Executive/ Cari Gondang
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by test0123 on Wed Aug 05, 2009 6:49 pm

    kena buang batery cmos..baru bloeh reset pwsrd tu Smile
    avatar
    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 27
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by syukurz on Wed Aug 05, 2009 7:53 pm

    laptop pn ada batry cmos ke? nk bukak laptop ni yg malas.. hmm 2 je yg sy blm buat.. nti2 bru cbe..
    avatar
    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 87
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by ayoi on Wed Aug 05, 2009 8:06 pm

    biasa aku update latest bios utk model laptop tersebut.. terus takde password.
    kecuali kalau set bios HDD ..arr ni kena wat cara lain.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart
    avatar
    chaer89
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 28
    Registration date : 15/03/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by chaer89 on Wed Aug 05, 2009 9:49 pm

    cbut batery cmos kat bwah laptop 2...
    bukak la satu2 cover bwah 2..
    avatar
    chaer89
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 28
    Registration date : 15/03/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by chaer89 on Wed Aug 05, 2009 9:54 pm

    http://xtreview.com/review113.htm

    tgk website nie
    ada step2 dia
    avatar
    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 27
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by syukurz on Wed Aug 05, 2009 11:12 pm

    nak update bios pg kat mane ek? hmm bios HDD x pnah dgr lg pn?
    hmm bahagian cabut casing ni tunggula dlu.. malas nk bukak2 laptop ni..
    avatar
    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 27
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by syukurz on Thu Aug 06, 2009 1:36 am

    kawan2 sy dh boleh buang password 2 dh.. pnjg ksh dia.. dipendekkn.. masa sy update bios trus x blh bukak..
    dia mintak password.. sy terlelap.. smpai trmimpi.. password sy apa dia.. akhrnya dh ingt.. trus boh dh blh on dh laptop.. apa2pn makash ye kawan2..
    avatar
    melor
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 51
    Registration date : 16/04/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by melor on Wed Aug 12, 2009 12:21 pm

    teman pun ada problem gak passwd BIOS kat laptop...ermmm

    cam ner yer
    avatar
    izwanensem
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 129
    Registration date : 08/06/2009

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by izwanensem on Wed Aug 19, 2009 7:42 pm

    syukurz wrote:kawan2 sy dh boleh buang password 2 dh.. pnjg ksh dia.. dipendekkn.. masa sy update bios trus x blh bukak..
    dia mintak password.. sy terlelap.. smpai trmimpi.. password sy apa dia.. akhrnya dh ingt.. trus boh dh blh on dh laptop.. apa2pn makash ye kawan2..

    nak kena tdo dulu baru boleh dapat balik password ye.....ok aku cuba.

    Sponsored content

    Re: Macamana nak buang password BIOS pada laptop

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Wed Nov 22, 2017 3:15 pm