Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Mintak Tolong Kepada Pakar Laptop

    Share

    arang67
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 03/08/2009

    Mintak Tolong Kepada Pakar Laptop

    Post by arang67 on Mon Aug 03, 2009 3:41 am

    salam sumer...

    aku de masalah ni..
    aku pki acer 4520..
    masalahnyer bila aku on x sampai 3 saat tros off..
    x sempat nk g boot option dah off
    kdg2 ok leh sampai ke desktop..pastu tiba2 off
    tapi skang kalo on je x sampai 3 saat tros off.
    byk kali aku try tetap sama.

    laptop ni aku dah pakai 2 tahun
    warranty pun dah habis
    seblom ni member aku penah kena gak,model laptop sama cam aku.
    lagi trok..x leh on langsung
    x sampai sebulan dia try,bleh on balik laptop dia smi skang...

    so aku nak tnyer ape masalah yang dihadappi laptop aku..
    tgh pening kepala ni..
    assignment aku dah la banyak dalam tu..
    file2 penting pun banyak dalam tu..

    hope korg sudi tolong masalah aku ni...
    ni no aku 0127473680..sms aku jika dapat membantu aku..
    terima kasih..

    jutaan pertolongan diharapkan dari forumer sekalian..

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Mintak Tolong Kepada Pakar Laptop

    Post by ayoi on Mon Aug 03, 2009 1:46 pm

    bagitau je ko duk mana .. jadi forumer terdekat yang ada kepakaran leh kol...


    aku ada customer yang problem cam ko.

    1. masalah heat cpu .. buang abuk ... terus ok

    2. mobo failed - ram built in display rosak ..kena tukar mobo.

    3. button on rosak - rm90 tukar barang tu kat acer.

    4. ram rosak


    itu je setakat ni aku jumpa pasal laptop yang leh on kejap. dan ada gak leh on button lain tak leh on.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    arang67
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 03/08/2009

    Re: Mintak Tolong Kepada Pakar Laptop

    Post by arang67 on Mon Aug 03, 2009 2:22 pm

    aku duk kat batu pahat area parit sulong..tapi skang ni blaja kat uitm segamat...
    so sape2 leh tlg hrp gtau..thanks

    arang67
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 03/08/2009

    Re: Mintak Tolong Kepada Pakar Laptop

    Post by arang67 on Mon Aug 03, 2009 9:47 pm

    xde sape2 leh tlg ker?

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Mintak Tolong Kepada Pakar Laptop

    Post by e_sentinel on Tue Aug 04, 2009 3:49 am

    ayoi wrote:
    2. mobo failed - ram built in display rosak ..kena tukar mobo.
    Aku kerap jumpa yang no. 2 nih

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Mintak Tolong Kepada Pakar Laptop

    Post by sawi on Tue Aug 04, 2009 1:07 pm

    kes no (2) tu mmg kerap berlaku.
    kalau kt sini, ada student yg on laptop 24jam, on 24jam takpe..tp faktor2 di bwh membantu merosakkan laptop :
    -on atas tilam
    -on 24jam, main mp3 non stop, kalau stop mp3 tgk movie plk
    -blk laptop berada pengudaraan tak bagus, berkuap, trtutup, panas
    -24jam on, bateri attach pada laptop, tambah panas laptop

    laptop kecil, fan kecil, ruang pengudaraan dlm laptop terhad, overheat mmg cepat berlaku kat tak jaga elok2.


    dalam kes di atas, tak pasti lagi puncanya, kena test satu persatu.
    utk backup data, rasanya arang67 blh bkk harddisk laptop tu, sambung ke pc lain/laptop lain guna ext hdd casing, atau ext cable, then copy smua data.

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: Mintak Tolong Kepada Pakar Laptop

    Post by iznie on Wed Oct 07, 2009 4:47 pm

    kene virus kot...

    cuba la format semula lappy tu...

    fesal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 41
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : tido
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Mintak Tolong Kepada Pakar Laptop

    Post by fesal on Fri Oct 16, 2009 3:20 am

    bukak harddisk..jumpe member..pakai harddisk converter...cucuk dlm lappy member..amik file penting tu..bawak laptop pi kedai..kedai akan tolong adjustkan sama ada claim warranty atau pi hantar highpoint.

    problem lu bios atau board.salah satu tu makan modal besar.kalau bios murah le sket.standby rm300.kalau apa2 hal janji dgn kedai dulu.segala kos dalam perbincangan.jangan main setuju je.sebelum buat call dan bincang harga dulu.post kat kengkawan tentang harga tu.kalau harga cantek...leh proceed.

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Mintak Tolong Kepada Pakar Laptop

    Post by kae on Fri Oct 16, 2009 8:09 am

    klo RM 300++ baik beli laptop baru.. yang pasti.. bukan jenama Acer lagi la..
    beli Dell/Toshiba/Asus/Fujitsu/BenQ .. pastu tambah warranti ...

    dan guna processor intel..
    walaupun AMD dah xde problem overheating lagi.. tapi aku takut jugak la..


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    Sponsored content

    Re: Mintak Tolong Kepada Pakar Laptop

    Post by Sponsored content Today at 12:03 pm


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 12:03 pm