Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Nak filter port kat Advance Setting untuk TCP & IP

    Share

    capoi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 128
    Registration date : 09/03/2009

    Nak filter port kat Advance Setting untuk TCP & IP

    Post by capoi on Sun Aug 02, 2009 1:56 am

    Salam...

    SAya nak tanya otai kat sini berkenaan Advence setting TCP/IP. Sekarang saya nak filter port TCP untuk pc yang curi2 guna internet time kerja. Nak guna router tapi rasanya tak support untuk function filtering ni. Password router pun tak dapat cari. Nak reset takut tak reti nak setup balik nanti. Kalau saya cuma `permit only port' yang sepatutnya sahaja untuk pc tersebut tanpa memasukkan port 80 untuk web browser...saya rasa pc tersebut takkan dapat guna web browser lagi.

    Cuma yang jadi persoalan, apa port yang saya perlu masukkan dalam senarai `permit only' tu tanpa menjejaskan networking ke pc lain dan juga printer? Saya pernah masukkan satu port sesaja cuba akibatnya pc tak dapat connect dengan pc lain yang dalam workgroup. Port untuk networking pc ke pc adakah telnet port 23 dan FTP port 21?

    Kesimpulan, saya perlu tahu apa port untuk networking dari pc ke pc, pc ke printer sebelum saya filter port tu. Kalau betul, boleh ke saya cuma masukkan port 23 dan port 21 dalam list permit only tu?

    Advance setting tu yang nih..

    [img][/img]

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Nak filter port kat Advance Setting untuk TCP & IP

    Post by HelpDesK on Sun Aug 02, 2009 12:08 pm

    Check baik2 advance filter tu gunanya utk filter dari luar ke pc tu atau dari pc tu ke luar samada LAN atau internet...

    dlm system lan pun mungkin pakai standard port mcm internet... then port sharing file or printer dlm kategori netbios. Dns pun kalau di block mean device tu tak boleh resolve any hostname lagi .

    capoi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 128
    Registration date : 09/03/2009

    Re: Nak filter port kat Advance Setting untuk TCP & IP

    Post by capoi on Sun Aug 02, 2009 8:50 pm

    HelpDesK wrote:Check baik2 advance filter tu gunanya utk filter dari luar ke pc tu atau dari pc tu ke luar samada LAN atau internet...

    dlm system lan pun mungkin pakai standard port mcm internet... then port sharing file or printer dlm kategori netbios. Dns pun kalau di block mean device tu tak boleh resolve any hostname lagi .

    Kalau betul apa yang saya faham, advance filter mmg untuk control network traffic that reaches windows computer. Rasa2 macam blur jer dengan TCP/Ip ni. Tadi ada try set permit only port FTP & Telnet (port 21 & 23), tapi macam problem jer. Pc lain tak dapat nak access ke pc tersebut tapi pc tersebut dapat access ke pc lain. Walaupun saya tak permit port 80, tapi still dapat guna web browser. Mungkin cara ni bukan bukan apa yang saya perlukan.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Nak filter port kat Advance Setting untuk TCP & IP

    Post by HelpDesK on Sun Aug 02, 2009 11:40 pm

    Fungsi port filter dlm modem/router biasa ni mmg sesetghnya ada tapi rules set nye limited. Kalau nak lebih byk pilihan mmg kena pakai advance firewall... baik guna appliance atau server proxy.. yg itu lebih berkesan... source ip , source port , destination ip , destination port + url filter + lain2 lagi pun boleh dibuat spt authentication termasuk vpn tunnel pptp/l2tp dan ipsec mungkin jugak ada dlm firewall tu.. log perkara2 tertentu boleh jugak direkodkan...

    Sponsored content

    Re: Nak filter port kat Advance Setting untuk TCP & IP

    Post by Sponsored content Today at 2:13 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 2:13 am