Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Share

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 124
    Location: Shah Alam
    Registration date: 26/02/2009

    Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by zirbad on Sat Aug 01, 2009 1:16 pm

    Apa beza kedua-dua printer ni ye? Ada lagi jenis lain ke selain dua-dua ni?

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 927
    Registration date: 18/04/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by myee on Sat Aug 01, 2009 3:21 pm

    jawapan mudah inkjet gune dakwat, lazerjet gune serbuk....

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 124
    Location: Shah Alam
    Registration date: 26/02/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by zirbad on Mon Aug 03, 2009 10:56 am

    Jadi yang mana paling bagus,paling cun hasil kerja seni dia?

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 927
    Registration date: 18/04/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by myee on Mon Aug 03, 2009 11:13 am

    susah nak cakap...sebab setahu saya lazerjet nih pakai serbuk warna hitam jerr takde warna lain....more to print document a lots dan gambo pun bleh cume kuar wana blak and white jerr, tak tau plak teknologi skunk dan ade serbuk warna lain kerrr...

    klu yang dakwat plak warna basic ade(merah, kuning, hitam dan biru rasenyerr)...dulu mahal membazir plak tuh...skunk dah ade teknologi CISS dah murah sangat dah...bleh print memacam plak tuh...document, gambo etc...

    so mane pilihan awak?

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 202
    Registration date: 16/02/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by sawi on Mon Aug 03, 2009 12:08 pm

    Laser Jet
    -speed laju, printing lancar, takde sembur2, sbb pakai drum
    -guna dakwat serbuk
    -sekarang dh luas penggunaan Color Laser Printing
    -harga toner agak mahal berbanding dakwat cecair inkjet
    -size printer lebih besar dr inkjet
    -contoh mudah, mesin photostate guna dakwat serbuk/toner, kualiti printing mmg tahan lama, kena air skt2 ok jer, tp kalau dh terendam tu rosak jgk papernya.
    -harga printer mahal utk kegunaan personal, biasanya harga dari rm400 ke atas
    -kalau beli color laser printer, akan ada 4 toner, 1xhitam, 3xcolor toner, so kos tukar toner tinggi, anggran kos utk 1 toner dari rm150 ke 250, atau lebih.
    -susah nak cari toner compatible/remanufacturer/tiruan
    -sesuai guna kat office

    Inkjet
    -guna dakwat cecair
    -teknik print cara semburan dr inkhead/nozzle
    -speed ada slow ada laju, bergantung pada model/harga
    -dakwat mudah rosak kalau terkena air, terpegang tangan basah
    -harga printer tak mahal, dari RM100 lebih ke atas (utk color/black/white)
    -harga dakwat murah, kalau original dari rm30 ke rm100
    -banyak dakwat tiruan/compatible/refill, harga pun sgt murah, dr rm10 ke atas
    -sesuai guna kat rumah, student, office kecil, atau org yg suka print gambar (boleh pakai CISS)

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 124
    Location: Shah Alam
    Registration date: 26/02/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by zirbad on Mon Aug 03, 2009 3:42 pm

    sawi wrote:Laser Jet
    -speed laju, printing lancar, takde sembur2, sbb pakai drum
    -guna dakwat serbuk
    -sekarang dh luas penggunaan Color Laser Printing
    -harga toner agak mahal berbanding dakwat cecair inkjet
    -size printer lebih besar dr inkjet
    -contoh mudah, mesin photostate guna dakwat serbuk/toner, kualiti printing mmg tahan lama, kena air skt2 ok jer, tp kalau dh terendam tu rosak jgk papernya.
    -harga printer mahal utk kegunaan personal, biasanya harga dari rm400 ke atas
    -kalau beli color laser printer, akan ada 4 toner, 1xhitam, 3xcolor toner, so kos tukar toner tinggi, anggran kos utk 1 toner dari rm150 ke 250, atau lebih.
    -susah nak cari toner compatible/remanufacturer/tiruan
    -sesuai guna kat office

    Inkjet
    -guna dakwat cecair
    -teknik print cara semburan dr inkhead/nozzle
    -speed ada slow ada laju, bergantung pada model/harga
    -dakwat mudah rosak kalau terkena air, terpegang tangan basah
    -harga printer tak mahal, dari RM100 lebih ke atas (utk color/black/white)
    -harga dakwat murah, kalau original dari rm30 ke rm100
    -banyak dakwat tiruan/compatible/refill, harga pun sgt murah, dr rm10 ke atas
    -sesuai guna kat rumah, student, office kecil, atau org yg suka print gambar (boleh pakai CISS)

    Bagus-bagus.. satu penerangan yang sungguh jelas. Terima Kasih En Sawi.

    Bagi En Sawi, printer model apa(inkjet) yang bagus?dari segi 'kemudahdapatan'(apa mende ni) ink dia,kadang-kadang harga catridge (black and colour) lebih kurang sama je ngan printer baru.macam tak berbaloi-baloi je. CISS pun ok gak tu.

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 202
    Registration date: 16/02/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by sawi on Mon Aug 03, 2009 4:15 pm

    Kalo takmo pening kepala, beli HP, SEBAB :
    -HP print head bersama/terbina dalam cartridge dakwat
    -tukar cartridge dakwat = tukar head, kurang risiko masalah print head problem
    -satu tank katrij dakwat HP boleh refill 3x atau lebih sebelum ada rosak/print quality drop (kalau di refill dgn teknik yg betul)
    -harga original katrij dakwat HP bawah sekitar rm40 ~ rm80

    kalau rajin jaga printer, nak mudah beli compatible ink beli CANON, SEBAB ;
    -terlalu banyak compatible ink utk canon, apalagi kalau model printer yg pakai single tank (ada 4 katrij, 1x hitam, 3x color)
    -harga satu compatible ink dlm rm10~20 jer
    -harga original katrij dakwat dlm RM30~50
    -senang dapat CISS
    -kelemahan utama, kalau printer tak dijaga dgn baik, print head problem, tukar print head = harga printer baru


    tapi kalau ko tanya dr sudut pengalaman guna, aku sendiri guna canon. cuma aku tak beli canon yg pakai satu katrij utk color, sbb susah dr sudut refill/replace katrij, semua warna kongsi satu badan katrij

    yg aku dh guna lebih 3 tahun Canon IP4000 dan satu lagi dh guna 2 tahun Canon IP3300
    kedua dua model printer ni guna single tank, satu warna habis, tukar/refill yang habis jer. Tp harga utk model printer canon yg guna single tank ni mahal sket, biasa rm200 ke atas, mcm model ip4xxx dekat2 rm400~500, kalau model ip3xxx hampir rm300 atau lebih.

    printer ip4000 aku pakai dakwat compatible
    printer ip3300 aku guna CISS

    print head problem InsyaAllah takde, dgn syarat rajin maintenance, jgn kedekut dakwat, paling tidak tiap 2 hari print satu fullpage document berwarna, utk pastikan takde dakwat kering kat print head.

    tapi apapun bergantung pada bugjet sendiri la... kalau budget besar mmg mudah, byk pilihan, tp kalau budget kecik, mmg takde byk pilihan.

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 124
    Location: Shah Alam
    Registration date: 26/02/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by zirbad on Mon Aug 03, 2009 4:45 pm

    sawi wrote:
    kalau rajin jaga printer, nak mudah beli compatible ink beli CANON, SEBAB ;
    -terlalu banyak compatible ink utk canon, apalagi kalau model printer yg pakai single tank (ada 4 katrij, 1x hitam, 3x color)
    -harga satu compatible ink dlm rm10~20 jer
    -harga original katrij dakwat dlm RM30~50
    -senang dapat CISS
    -kelemahan utama, kalau printer tak dijaga dgn baik, print head problem, tukar print head = harga printer baru

    Terima kasih En Sawi, aku guna yang murah je ip1880. Catridge hitam macam dah rosak sebab takmo kuar ink. Murahnya harga yang En Sawi cakap tu(highlight). Aku cari kat kedai payah nk dapat harga macam tu.

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 202
    Registration date: 16/02/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by sawi on Tue Aug 04, 2009 11:35 am

    zirbad wrote:Terima kasih En Sawi, aku guna yang murah je ip1880. Catridge hitam macam dah rosak sebab takmo kuar ink. Murahnya harga yang En Sawi cakap tu(highlight). Aku cari kat kedai payah nk dapat harga macam tu.

    kalau Canon IP1880 ni mcm HP, print head = katrij dakwat.
    tukar katrij = tukar print head

    yg harga rm30~50 tu utk single tank (tanpa print head)
    cth spt gambar ni


    kalau ip1880 katrij terbina bersama printhead, mmg mahal, maybe dalam rm70~80 kot??
    cth gambar mcm ni kan

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 124
    Location: Shah Alam
    Registration date: 26/02/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by zirbad on Tue Aug 04, 2009 3:27 pm

    Betul tu, catridge no 40 and 41.harga dalam 70-80 satu catridge,mahal sangat.dekat sama je harga ngan printer baru.

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 202
    Registration date: 16/02/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by sawi on Tue Aug 04, 2009 8:52 pm

    zirbad wrote:Betul tu, catridge no 40 and 41.harga dalam 70-80 satu catridge,mahal sangat.dekat sama je harga ngan printer baru.

    utk printer ip1880 ni, kalau printer tu masih ok, comel lagi, sayang nak buang/simpan dlm stor, ada 1 option you blh pilih, iaitu pasang CISS.

    kalau katrij sedia ada masih ok, kos utk CISS saja tak sampai rm100+dakwat penuh.
    kalau katrij sedia ada dh refil 2-3kali, kena beli CISS+katrij, kos maybe 100 atau lebih.

    kalau berminat dgn CISS, takat ni kedai paling murah aku dapat kat lowyat, dulu nama kedai ni pineapple, skarang aku lupa nama apa, tp satu lorong dgn kedai my10, belakang czone, atau lorong berdepan dgn pintu 2 sri computer. Harga utk tangki CISS + full dakwat = rm45, dakwat satu botol rm10. Ko bwk je printer + katrij ke situ.

    pasang CISS mmg jimat, cuma ketahanan bergantung cara guna/cara jaga

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 927
    Registration date: 18/04/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by myee on Wed Aug 05, 2009 12:04 am

    section perniagaan kite ade gak sorang forumer yang jual CISS

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 124
    Location: Shah Alam
    Registration date: 26/02/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by zirbad on Wed Aug 05, 2009 10:49 am

    sawi wrote:
    kalau katrij sedia ada masih ok, kos utk CISS saja tak sampai rm100+dakwat penuh.
    kalau katrij sedia ada dh refil 2-3kali, kena beli CISS+katrij, kos maybe 100 atau lebih.

    kalau berminat dgn CISS, takat ni kedai paling murah aku dapat kat lowyat, dulu nama kedai ni pineapple, skarang aku lupa nama apa, tp satu lorong dgn kedai my10, belakang czone, atau lorong berdepan dgn pintu 2 sri computer. Harga utk tangki CISS + full dakwat = rm45, dakwat satu botol rm10. Ko bwk je printer + katrij ke situ.

    pasang CISS mmg jimat, cuma ketahanan bergantung cara guna/cara jaga


    RM45?memang murah betul la kalau camtu. jauh beza jugak tu.

    myee wrote:section perniagaan kite ade gak sorang forumer yang jual CISS

    Boleh dapat harga macam En Sawi cakap tu tak?

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 927
    Registration date: 18/04/2009

    Re: Beza printer Inkjet dan Laserjet

    Post by myee on Thu Aug 06, 2009 6:35 am

    try pm dan nego kat dierr...

      Current date/time is Sat Sep 20, 2014 5:55 pm