Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Share

    Joker
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 74
    Registration date : 27/07/2009

    Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by Joker on Mon Jul 27, 2009 7:16 pm

    Hiya fellas-fellas sekalian.. Assalamualaikum.


    Saja jer bukak thread ni. Aku yakin xde lagi dalam forum tanya@putera nih.

    Jom kita share pasal anime atau manga yg dulu-dulu masa baru mula masyuk and syiok.. tapi sekarang mcm sampah.



    Aku nyer so far:

    1) Bleach

    Dulu best. Bila dia mula masuk ark yg Aizen jadi ketua geng-geng jahat tuh (apa nama tah aku pun tak ingat).. lepas tuh yg geng-geng shinigami lawan kat bumi skang nih... terus jadi boring bagi aku. Meleret sangat jalan cerita dia.

    2) Tenjou Tenge

    Memula criter pasal fight bebudak sekolah jer. Start bila 'F' keluar... terus jadi merapu. Dah lawan peringkat galaksi kosmo habis semua keluar la. Gila bapak punya merapu sampai ke tahap karma dah. Aku dah tak boleh follow dah.

    3) Naruto

    Aku tak suka bukan apa.. sbb ia adalah Naruto. Tu jer. Sorry la kalo offend sesapa.. tapi at some point aku jadi muak dgn tema 'friendship' yang berlebihan yg diutarakan dalam manga nih. Terlalu melampau. Nilai-nilai positif dan moral dia pun kengkadang over-limit. Mcm belajar subjek moral pon ada.

    4) Samurai Deeper Kyo

    Aku layan sampai ke tahap Kyo masuk hutan tu jer. Bila dia and da' gang dah masuk hutan tuh... aku tak leh follow dah. Meleret-leret cerita dia. Dia jadi merapu bila plot revolve around the same thing only tapi nak lawan musuh sampai ntah berapa puluh dah ntahlah. Kacau bilau otak aku bila baca.

    5) Wira Tunggal: Final

    Yg ni bukan manga / anime.. but whatever lah. Asalnya syok. Tgh Pendekar Laut lwn Wunan. Siapa tak suka kan?? Tapi lepas tuh jadi mcm meleret skit. Lawan tanpa penghujung. However... dua tiga isu kebelakangan ni nampak mcm best jer. Tenwu vs Naga Perak, Pendekar Laut vs Sang Asura and Hitomi vs Wunan (kuat rupanya perempuan sekor tuh.. boleh buat wunan berpeluh ckit). Mungkin aku akan minat balik kot.. ntahla.


    Anime plak... hehehe:

    1) Bleach

    Same reason as above.

    2) Naruto

    Cukup-cukup annoying dgn super-mega-hyper amount of filler yg dia ada. Not to mention excessive moral values about friendship "Oh Sasuke ku..."



    Apa lagi ek?? Byk sebenarnya.. tapi aku dah lupa. Tunggu aku ingat aku add balik.

    DRS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 69
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by DRS on Mon Jul 27, 2009 8:49 pm

    One Piece jugak la masih tak hancus2 lagi
    cerita makin best ada le

    samurai deeper kyo mmg ngarut le walaupun tak dirosakkan anime. saya tak kisah sgt bab hutan tu tapi cerita dah berlebih2 tak kena kurang syok rasanya

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by khairul anwar on Tue Jul 28, 2009 12:28 am

    kalo ikut kan bukan ke semua citer2 yang panjang2 ni akan jadi mengarut?

    cam........ (u fill in the blank sndri la)


    bagi aku satu jer yang paling paling aku suker.. fullmetal alchemist

    Joker
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 74
    Registration date : 27/07/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by Joker on Tue Jul 28, 2009 6:43 pm

    DRS wrote:One Piece jugak la masih tak hancus2 lagi
    cerita makin best ada le

    samurai deeper kyo mmg ngarut le walaupun tak dirosakkan anime. saya tak kisah sgt bab hutan tu tapi cerita dah berlebih2 tak kena kurang syok rasanya

    Tang One Piece tuh aku setuju.

    Still 'layan-able' walaupun dah berjela-jela. kengkadang manga tuh berjaya gak 'ante-up' aku nyer adrenaline. Bayangkan.. nak lawan satu batalion tahap karma marine terus. Fuhh... mmg masyuk gak la.

    khairul anwar wrote:kalo ikut kan bukan ke semua citer2 yang panjang2 ni akan jadi mengarut?

    cam........ (u fill in the blank sndri la)


    bagi aku satu jer yang paling paling aku suker.. fullmetal alchemist


    Lebih kurang la. But Fullmetal Alchemist tak panjang sgt. And criter dia mmg superb. Sampai skang aku boleh layan.
    Cuma dengar ceritanya dah nak tamat. So Brotherhood boleh kejar without filling with any sort of filler.

    Satu lagi manga... yg aku jem skit.. Gantz.
    Aku stop tang chapter nurarihyon tuh. Meleret sgt.

    But since then tak tau dah apa jadi. Maybe story dia actually improve. Not sure.

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by khairul anwar on Wed Jul 29, 2009 11:36 am

    tang GANTZ tue,

    dulu ade bace sampai la kene tarik balik oleh darkhouse comic (betul ke ejaan tue?)

    ok gak citer dia,. tapi biase la meleret sket, permulaan slow

    Joker
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 74
    Registration date : 27/07/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by Joker on Wed Jul 29, 2009 11:48 am

    Fuhh... aku duk follow satu manga nih. Bloody Monday. Latest chapter 39. Chapter 39 yg latest nih stylo gila.

    Nak carilah drama dia spas nih. Ada drama kan??

    Recommended for enthusiastic manga readers.

    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by khairul anwar on Wed Jul 29, 2009 12:03 pm

    hang tengok kat ne?

    onemanga.com ker?

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by Razi_IBM on Wed Jul 29, 2009 12:16 pm

    manga[dan anime] yang aku rasa camgampang-buat bazir masa je donlot selepuk kat toren:

    naruto ngan bleach - filler..cakap2..emo2..blabla..lawan..blabla...filler..filler..lawan..blabla..filler..

    naruto memang dah kompen sampah dah.(anime planet list - dropped and won't watch)

    bleach lak, lepas season 9 yang mengarut dengan ntah segala filler'nya (fliier ok untuk long-run series...tapi kalau dah fight scene pun...haih..).so, aku rasa cukupla sampai chapter 200, pastu dah.kembang mata aku nak baca lagi.

    ...tapi bila 10th season dan start dari chapter 190 ok la pulak.deym bleach!!!

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Location : Shah Alam
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by zirbad on Wed Jul 29, 2009 4:38 pm

    manga yang best
    1.One Piece
    2.Naruto Shippuden
    3.Det Conan
    4.Dah lupa..Byk sangat

    Manga terbaru yang aku baca ialah 20th Century Boys dan 21th Century Boys(sequel). manga ni dah tamat dah. and filem dia pun ada. meletup gak la. Filem dia terbahagi kepada 3. Setakat ni baru bahgian pertama yang ada. 2 lagi aku tak jumpa,sama ada belum keluar atau aku xjumpa. Filem dia bukan kartun. Panggil apa ek? Live Action Movie kot.

    Cerita dia mengisahkan beberapa orang budak pada zaman 70an di jepun. Lukis dalam satu buku tentang apa yang akan terjadi bila diorang besar nanti. Bila dah besar, pe yang diorang lukis dalam buku tu satu-satu jadi kenyataan. Mereka semua terkejut kerana apa yang diorang lukis tu hanyala imaginasi diorang masa kanak-kanak.

    Cerita banyak kali flashback time diorang kanak-kanak. Kadang-kadang flow masa dia tak tentu. Tapi aku boleh time la. Konsep cerita dia bagi aku macam Death Note jugak la. Misteri dalam misteri.

    Macam promot la pulak aku ni. hehehe..Tapi bagi aku manga ni memang best.

    amduron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 52
    Location : sentul-kajang-gombak-rawang
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by amduron on Wed Jul 29, 2009 5:19 pm

    personally aku rasa naruto especially masa shippuden nie best sbb tgk masing2 dh besar panjang and 'smexy', wow, hehehe. tp most of japanese punya anime based from manga so ada masa kena ada filler so kalau filler tu ok jadi ok la citer tue, kalau x ok, x ok la jwbnya. Anyway, Bleach still the best utk aku sbb byk 'bankai' dlm citer tue, hahahaha!!!

    Joker
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 74
    Registration date : 27/07/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by Joker on Wed Jul 29, 2009 6:20 pm

    khairul anwar wrote:hang tengok kat ne?

    onemanga.com ker?

    Yup.. one manga. Latest chapter skang 39. Aku pernah baca 5 chapter awal. Boring jer.. siap nguap dpn PC.

    Tetiba hari ni tergerak hati nak baca Chapter 39 yg latest tuh. Fuhh.. masyuk.

    Terus aku buat marathon baca dari chapter 6 sampai 38.
    Bagus rupanya manga nih. LOL.

    Razi_IBM wrote:manga[dan anime] yang aku rasa camgampang-buat bazir masa je donlot selepuk kat toren:

    naruto ngan bleach - filler..cakap2..emo2..blabla..lawan..blabla...filler..filler..lawan..blabla..filler..

    naruto memang dah kompen sampah dah.(anime planet list - dropped and won't watch)

    bleach lak, lepas season 9 yang mengarut dengan ntah segala filler'nya (fliier ok untuk long-run series...tapi kalau dah fight scene pun...haih..).so, aku rasa cukupla sampai chapter 200, pastu dah.kembang mata aku nak baca lagi.

    ...tapi bila 10th season dan start dari chapter 190 ok la pulak.deym bleach!!!

    So far anime ber-filler yg aku boleh layan Dragonball Z jer. Filler dia acceptable la ckit.
    Naruto ngan Bleach out terus... langsung aku tak boleh terima dah.

    Skang anime pun tak layan dah. Dah tua sgt dah untuk layan anime LOL.
    Tapi manga still layan lagi.

    Yg series mcm ni yg aku layan skang ni cuma ada satu jer lagi... yaitu 'Kamen Rider Decade'. Pasal ada Kabuto ngan Black & Black RX.
    Kengkadang tgk Suzumiya Haruhi 2 season.. kalo rajin donlot la.

    Else aku cuma layan anime2 aku yg lelama dulu yg aku download sumbat dlm external HDD aku.



    Tapi aku suka manga fighting... bukan mcm Naruto tuh but more like Tenjou Tenge gitu. Jenis high-school fighting. Sayang sekali Tenjou Tenge dah jadi gila. Siap mcm kamehameha pun ada... sungguh merapu sekali dan jauh dari realiti standard yg telah diketengahkan oleh mangaka dia di waktu cerita bermula. Maksud aku... realiti manga tuh berkaitan dgn Qi dan sebagainya... but still revolve around school fighting. Tetiba at some point dia berubah mendadak jadi tema nak menguasai dunia plak. Sungguh dahsyat dan menghairankan. Terus aku drop.

    Baru2 ni seorang member aku recommend aku satu manga/manhwa nih... titled Veritas. Kat OneManga ada gak. But x de masa nak baca lagi. Sibuk dgn kerje. Maybe this week aku check it out.



    ====



    Just nak tanya.. ada sesapa dlm ni yg ada complete set Transformers Generation 1 Season 1 dan 2??

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by loy_azloy on Thu Aug 06, 2009 9:23 am

    Bleach - masih bertakhta2 walaupun meleret2 tapi aksi dia tak mcm filler naruto yang misi2 budak2...mcm amduron kata banyak bankai dgn aksi dia masa lawan tu hebat dan kreatif...

    Dragon Ball GT - hancur sebab cerita dia nak cepat habis dan kawan2 dia sume dah ramai takde(kecewa dalam GT tu Goten dgn Trunk masa remaja nak fusion tak diberi...)

    Yuyu Hakusho - 3/4 cerita dia mmg hebat,tapi lepas dia pg dunia syaitan untuk lawan ayah dia cerita dia terlalu merepek sampai sakit kepala aku nak fahamkan...

    samurai deeper kyo - kejap ok kejap melalut...


    Last edited by loy_azloy on Fri Aug 07, 2009 11:25 am; edited 1 time in total

    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 758
    Location : Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies : all type of game
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by ArchNide on Fri Aug 07, 2009 9:37 am

    dragonball - ok
    dragonball z - ok
    dragonball gt - merepek..!
    bleach - memula ok dan best pastu repek jela-jela
    fma - 4 ever best
    hunter x hunter - best tapi takde sequence

    zirbad
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Location : Shah Alam
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by zirbad on Fri Aug 28, 2009 12:50 pm

    Ada tak yg nak recommend manga yang best. Genre macam bloody monday,death note, monster, 20th century boys etc.

    Cite kat atas tu sume dah abis baca kecuali bloody monday(ongoing). tak tahu nak baca cite apa lagi dah.

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by Razi_IBM on Sat Aug 29, 2009 11:05 am

    kalau jenis action aku x baca sangat.
    aku banyak baca jenis romantic comedy ,comedy dan seumpamanya..yang ringan2..ktawe2... cam Toradora!, Watashitachi no Tamura kun, Ichigo Mashimaro, Yotsubato, Hatsukoi limited..blabla..
    list manga aku gile panjang..sedap menoren..

    kalau nak cari manga yang best2, tengok yang under dengeki daio 「電撃大王」 ..99.99% sumernya gilebest. kalu tak jumpa kat toren, kat kinokuniya pun banyak..

    mattjack
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 44
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by mattjack on Sun Aug 30, 2009 5:34 am

    20th century boys bagi aku memang best movie die

    part 2 ngan 3 tak kluar lagi

    manganime yg xboring2 aku layan:one piece, suzumiya dan fma

    wira tunggal final sucks!

    biler masa plak jerung gergasi ngan pendekar laut perangai cam celaka.

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by loy_azloy on Wed Sep 02, 2009 12:51 pm

    sekarang bleach dah start best sebab espada2 semua dah start lawan dgn shinigami2 semua....cume seperti biasa dia masukkan filler,bagi aku ceritanya tak mengarut sekarang jika anda faham anime jepun ini.
    anime jepun ini lebih kepada cerita berkisarkan perasaan manusia,bukan semata2 aksi sahaja,jika anda mengharapkan aksi sahaja baik tonton kartun US.
    tapi Naruto tu mmg kecewa la dgn filler dia yang cam sampah (leh tak aku kata mcm tu?) Smile

    ~Strip Cake~
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 03/08/2009

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by ~Strip Cake~ on Fri Dec 04, 2009 2:28 am

    salam..

    erm aku skrg just lyn 2 anime nie jek
    1.one piece
    2.bleach

    dulu ada gak aku lyn naruto tp aku penat dah nk skip episod ngarut dia tue(xsama mcm lam komik)tambah dgn naruto yg gay gle dgn sasuke tue..

    kalu komik
    1.dragon ball
    2.kyo samurai deeper(aku bertahan lyn smpai habis) Laughing
    3.fairy tales

    Sponsored content

    Re: Manga / Anime yg dulu bagus tapi sekarang hancusss... jom share.

    Post by Sponsored content Today at 8:28 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:28 pm