Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    SOMETHING ABOUT switchs

    Share

    semekube
    Guest

    SOMETHING ABOUT switchs

    Post by semekube on Wed Feb 25, 2009 4:20 pm

    more about switch..
    the function...the components...the business benefit...the security issue... advantage and disadvantages.............
    saper2 yg tau sal menda ni leh r kongsi2 maklumat erk.......

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: SOMETHING ABOUT switchs

    Post by Razi_IBM on Wed Feb 25, 2009 6:15 pm

    banyaknua..nak cerita kat sini bejela nanti,so aku mempersembahkan link ni..

    http://en.wikipedia.org/wiki/Network_switch

    secara overview,switch ni ialah evolusi dari hub

    bezanya,switch ni menghantar data, mesin ni tau data tersebut dari mana nak kemana.
    berbeza ngan hub yang 'memancarkan' data atau dalam kata lain transmit je kat semua client yang ada..so switch lagi selamat dan efektif dari hub.

    tapi switch masih ada risiko attack cam mac flooding,dimana switch tu akan di 'overloaded' kan
    sehingga pada satu tahap switch tu akan beroperasi pada hub mode sebab tak terlayan akan trafik yang terlalu banyak.keadaan ni akan di eksploit untuk men spy data dalam network(hub memancarkan data kepada semua client,seolah2 menjerit biar semua orang tau)

      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:07 am