Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    macam mana nak sharing fail dari server kepada 3buah komputer sahaja??

    Share

    Poll

    sistem rangkaian

    [ 1 ]
    50% [50%] 
    [ 1 ]
    50% [50%] 

    Total Votes: 2

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    macam mana nak sharing fail dari server kepada 3buah komputer sahaja??

    Post by putri on Mon Jul 27, 2009 5:28 pm

    nak tanya la...
    macam mana nak sharing fail dari server kepada 3buah komputer sahaja??
    komputer lain xkan jumpa fail tue..?
    Smile

    sadis
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 22
    Registration date : 05/07/2009

    Re: macam mana nak sharing fail dari server kepada 3buah komputer sahaja??

    Post by sadis on Mon Jul 27, 2009 5:50 pm

    pakai windows ker? slalu buat mcm ni jer..
    hide kan file yg nak sharing tu, caranya letak '$' selepas share name..pastu kat 3 pc tu buat map network (reconnect at logon)..

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mana nak sharing fail dari server kepada 3buah komputer sahaja??

    Post by putri on Mon Jul 27, 2009 5:58 pm

    em,kat server 2 windows server la..
    3PC lg windows XP..
    Em,nk hide fail 2 kat server ker??
    nk ltak $ kat maner??
    confused

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: macam mana nak sharing fail dari server kepada 3buah komputer sahaja??

    Post by HelpDesK on Mon Jul 27, 2009 7:23 pm

    Kat windows server tu biasanya mmg ada security.. ape yg dishare tu boleh jadi client server atau public... ada users right dia yg tersendiri... check balik security level kat windows server tu..

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: macam mana nak sharing fail dari server kepada 3buah komputer sahaja??

    Post by crazy_labelle on Mon Jul 27, 2009 9:32 pm

    kalo edit kat permission je xley ke?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: macam mana nak sharing fail dari server kepada 3buah komputer sahaja??

    Post by HelpDesK on Tue Jul 28, 2009 10:47 am

    Boleh je edit... tgk la user tu siapa... users or everyone.. permission read, write, delete, make folder, remove folder dll

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: macam mana nak sharing fail dari server kepada 3buah komputer sahaja??

    Post by crazy_labelle on Tue Jul 28, 2009 12:08 pm

    putri wrote:em,kat server 2 windows server la..
    3PC lg windows XP..
    Em,nk hide fail 2 kat server ker??
    nk ltak $ kat maner??
    confused
    yg cara sadis ni ok jgak... mcm snang... tp xnah try...

    file tu as long as die shared, kat mane2 pon bole rasenye...
    as long as die dalam network yg same...
    http://pubs.logicalexpressions.com/pub0009/lpmarticle.asp?id=147

    ni pla pkai permission....
    http://helpdesk.princeton.edu/kb/display.plx?ID=9680

    kalo nak bg server tu berguna, pkai la AD ke...
    tp yg contoh ni xdetails sgt... byk step2 yg xde... huhu...
    http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc757520(WS.10).aspx

    putri
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 87
    Location : Jay Bee
    Job/hobbies : suka kumpul kasut byk2
    Registration date : 17/07/2009

    Re: macam mana nak sharing fail dari server kepada 3buah komputer sahaja??

    Post by putri on Tue Jul 28, 2009 12:14 pm

    crazy_labelle wrote:
    putri wrote:em,kat server 2 windows server la..
    3PC lg windows XP..
    Em,nk hide fail 2 kat server ker??
    nk ltak $ kat maner??
    confused
    yg cara sadis ni ok jgak... mcm snang... tp xnah try...

    file tu as long as die shared, kat mane2 pon bole rasenye...
    as long as die dalam network yg same...
    http://pubs.logicalexpressions.com/pub0009/lpmarticle.asp?id=147

    ni pla pkai permission....
    http://helpdesk.princeton.edu/kb/display.plx?ID=9680

    kalo nak bg server tu berguna, pkai la AD ke...
    tp yg contoh ni xdetails sgt... byk step2 yg xde... huhu...
    http://technet.microsoft.com/en-us/library/cc757520(WS.10).aspx














    ok...thx... nunty putri try k... Smile

    Sponsored content

    Re: macam mana nak sharing fail dari server kepada 3buah komputer sahaja??

    Post by Sponsored content Today at 6:40 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 6:40 pm