Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    masalah besar compaq v3000

    Share

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    masalah besar compaq v3000

    Post by sangkut on Mon Jul 27, 2009 10:40 am

    sala...dh 2 tahun aku beli laptop nei....masalahnya adalah screen jadi hitam bila dah on...masuk bios pun tak boleh...dulu jadi aku hantar servis center sebab ada warantty,,,(free) sekarang tak ada warantty dah....aku dah buntu...kerja byk...korang tahu tak masalah apa sebenarnya yg terjadi pada laptop aku nei...power dah on...lampu semua menyala..tapi screen hitam...bios tak keluar...os pun tak wujud...apa punca sebenarnya???...macam mana boleh terjadi mcm nei..????....berapa kos nak baiki...???....berapa lame kena tunggu untuk baiki.???...harap bantu aku sangat2...pening kepala..keje byk..adoi.. Sad Sad Sad

    p/s : aku tak nak beli barangan HP dah...macam sial..

    Noning
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 109
    Age : 36
    Location : Land Below The Wind
    Job/hobbies : Eat...Eat...Eat...Sleep zzzzzzzz
    Registration date : 12/05/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by Noning on Mon Jul 27, 2009 11:00 am

    apa model? apa spesifikasi? mungkin saya boleh bantu....

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by sangkut on Mon Jul 27, 2009 11:25 am

    Noning wrote:apa model? apa spesifikasi? mungkin saya boleh bantu....

    NAMA LAPTOP " HP COMPAQ PRESARIO V3000 / AMD / NVIDIA

    OS Name Microsoft Windows XP Professional
    Version 5.1.2600 Service Pack 2 Build 2600
    OS Manufacturer Microsoft Corporation
    System Name UNICGROU-8CBF02
    System Manufacturer Hewlett-Packard
    System Model HP Pavilion dv2000 (RV325UA#ABA)
    System Type X86-based PC
    Processor x86 Family 15 Model 72 Stepping 2 AuthenticAMD ~1607 Mhz
    Processor x86 Family 15 Model 72 Stepping 2 AuthenticAMD ~1607 Mhz
    BIOS Version/Date Hewlett-Packard F.39, 11/22/2007
    SMBIOS Version 2.4
    Windows Directory C:\WINDOWS
    System Directory C:\WINDOWS\system32
    Boot Device \Device\HarddiskVolume1
    Locale United States
    Hardware Abstraction Layer Version = "5.1.2600.2765 (xpsp.050928-1517)"
    User Name UNICGROU-8CBF02\sangkut
    Time Zone Pacific Standard Time
    Total Physical Memory 1,024.00 MB
    Available Physical Memory 261.06 MB
    Total Virtual Memory 2.00 GB
    Available Virtual Memory 1.96 GB
    Page File Space 1.50 GB
    Page File C:\pagefile.sys



    HARAP BOLEH BANTU SECEPAT MUNGKIN YE...HARAP SANGAT..TESION GILO..

    asdasd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 71
    Registration date : 26/04/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by asdasd on Mon Jul 27, 2009 11:54 am

    salam,

    dh cuba sambung kat external monitor? mungkin contact kat lcd display ada problem...kene anta kedai utk pengesahan apa yg rosak sebenarnya. tp klu TS sanggup nak barai sendiri apa salahnya, waranti pon dh takde...

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by sangkut on Mon Jul 27, 2009 12:17 pm

    asdasd wrote:salam,

    dh cuba sambung kat external monitor? mungkin contact kat lcd display ada problem...kene anta kedai utk pengesahan apa yg rosak sebenarnya. tp klu TS sanggup nak barai sendiri apa salahnya, waranti pon dh takde...



    CONFIRM LCD TAK PROP...SEBAB AKU MAIN TERNET NEI PUN GUNA LAPTOP NEI...MACAM NEI...BILA AKU TURN OFF...DAN ANK ON BALIK LAPTOP NEI....AKAN JADI BLACK SCREEN...AKU CUBA OFF-ON 10 KALI BARU BOLEH MASUK BIOS DAN WINDOWS....BENDA NEI DAH TERJADI DULU....LAME2 LAPTOP DAH TAK BOLEH ON LANGSUNG WALAUPUN AKU ON/OFF 1000 KALI...SEKARANG NEI MASIH BOLEH LAGI.,..ESOK LUSA TAK TAU LA....TU AKU RISAU NEI.,..ADA JLN PEYELESAIAN UTK BAIKI...AKU BOLEH HTR KEDAI.,..TAPI MESTI 2 MINGGU DIA THN LAPTOP AKU..DAN AKU NAK TAHU ANGRAN KOS DIA...PTPTN AKU KENA JIMAT GAK...BYK PAKAI DUIT SEM NEI...(BKN BELI HANDSET...TAPI BUAT PROJEK..)

    chaer89
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 194
    Age : 27
    Registration date : 15/03/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by chaer89 on Mon Jul 27, 2009 1:31 pm

    sangkut wrote:sala...dh 2 tahun aku beli laptop nei....masalahnya adalah screen jadi hitam bila dah on...masuk bios pun tak boleh...dulu jadi aku hantar servis center sebab ada warantty,,,(free) sekarang tak ada warantty dah....aku dah buntu...kerja byk...korang tahu tak masalah apa sebenarnya yg terjadi pada laptop aku nei...power dah on...lampu semua menyala..tapi screen hitam...bios tak keluar...os pun tak wujud...apa punca sebenarnya???...macam mana boleh terjadi mcm nei..????....berapa kos nak baiki...???....berapa lame kena tunggu untuk baiki.???...harap bantu aku sangat2...pening kepala..keje byk..adoi.. Sad Sad Sad

    p/s : aku tak nak beli barangan HP dah...macam sial..

    mgkin kabel lcd 2 trcbut ker.....
    mgkin ram kotor kot..try bkk cci tgk...
    slalu bla ram kotor display xdak...
    klo xleh try pasang external monitor tgk..
    try dlu

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by sangkut on Mon Jul 27, 2009 1:46 pm

    chaer89 wrote:
    sangkut wrote:sala...dh 2 tahun aku beli laptop nei....masalahnya adalah screen jadi hitam bila dah on...masuk bios pun tak boleh...dulu jadi aku hantar servis center sebab ada warantty,,,(free) sekarang tak ada warantty dah....aku dah buntu...kerja byk...korang tahu tak masalah apa sebenarnya yg terjadi pada laptop aku nei...power dah on...lampu semua menyala..tapi screen hitam...bios tak keluar...os pun tak wujud...apa punca sebenarnya???...macam mana boleh terjadi mcm nei..????....berapa kos nak baiki...???....berapa lame kena tunggu untuk baiki.???...harap bantu aku sangat2...pening kepala..keje byk..adoi.. Sad Sad Sad

    p/s : aku tak nak beli barangan HP dah...macam sial..

    mgkin kabel lcd 2 trcbut ker.....
    mgkin ram kotor kot..try bkk cci tgk...
    slalu bla ram kotor display xdak...
    klo xleh try pasang external monitor tgk..
    try dlu

    UNTUK LCD AKU RASA LCD OK.,.SEBAB OK JER AKU GUNA NEI...LAGI PUN AKU TAK TAHU NAK CARI KABEL LCH KAT LAP TOP NEI...KLU KA PC BIASA SENANG...AKU RASA MUNGKIN MASALAH RAM....JAP AKU BUKA TGK..

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by sangkut on Mon Jul 27, 2009 2:24 pm

    OK AKU DAH CEK RAM...DAH CUCI...TETAP SAMA...MAKA RAM BUKAN PUNCA KEPADA MASALAH...AKU GUNA DUA RAM...DUA2 RAM OK....APA CADANGAN LAIN..?

    mycos79
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 48
    Location : Alam Fana
    Registration date : 13/05/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by mycos79 on Mon Jul 27, 2009 4:03 pm

    cuba pasang spybot....atau pakai avast av Laughing

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by sangkut on Mon Jul 27, 2009 4:52 pm

    mycos79 wrote:cuba pasang spybot....atau pakai avast av Laughing

    pe benda nei??ada kenamengena dgn AV aku ker mslh tu...?

    mycos79
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 48
    Location : Alam Fana
    Registration date : 13/05/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by mycos79 on Mon Jul 27, 2009 8:59 pm

    ....serangan virus mungkin leh jadi gak Shocked

    luffy58
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 9
    Registration date : 27/05/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by luffy58 on Mon Jul 27, 2009 10:09 pm

    ko jawap soklan ni dulu.

    ko dh try connect ke external monitor?

    compaq mmg selalu display prob.

    xyh guno hurf besar. org paham masalah ko.

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by SoNic_ATi on Mon Jul 27, 2009 11:12 pm

    aku rasa pun mybe wayar lcd kau tu longgar....
    kalau kau berani nak buka sndiri g kat sini....
    buku compaq v3000
    kau cari kat bwh2 tu....sheikomatic ada post.......harap membantu.... lol!

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by sheikomatic on Mon Jul 27, 2009 11:55 pm

    mungkin masalah LCD.. kalau boleh on dan lampu semua menyala kemungkinan besar masalah LCD.. try sambung ke monitor lain..

    Kalau masalah LCD, mungkin wayar/lcd panel.. takpun inverter.. try tengok nampak ape2 tak mase on laptop tu..
    lcd tu memang nampak gelap sebab takde backlight, tapi sebenarnya laptop boleh jalan

    kalau inverter rosak memang takde backlight, takpun lcd berkelip-kelip..

    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by neutron on Tue Jul 28, 2009 12:28 am

    kalau masalah lcd, walaupun x kuar display windos ttp jln.. masa x kuar display tu cuba ko tkn caps lock tgk LED caps lock tu nyala x? kalau ko tekan xnyala..atau nyala x mati2 tu laptop ko hang mungkin sb masalah hardware.. laptop compaq V3000 yg model guna amd 1.6 ni mmg slalu aku jumpe masalah mabo.. tp yg aku tahu laptop v3000 yg guna proc amd ni ko blh hntar warantty lg walaupun dah abis warantty...

    laptop v3000 kawan aku punya mslah same mcm ko.. kalau restat laptop x nak idup.. bios x kaur pon.. laptop tu hang.. kene off dulu biar dia relex dlm 5-10 min baru blh on blk.. kalau dah blh on..x off sampai pagi pon xpe..

    aku rs mabo laptop ko tu dah x brape sihat..huhuhu..

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by sangkut on Tue Jul 28, 2009 1:04 am

    neutron wrote:kalau masalah lcd, walaupun x kuar display windos ttp jln.. masa x kuar display tu cuba ko tkn caps lock tgk LED caps lock tu nyala x? kalau ko tekan xnyala..atau nyala x mati2 tu laptop ko hang mungkin sb masalah hardware.. laptop compaq V3000 yg model guna amd 1.6 ni mmg slalu aku jumpe masalah mabo.. tp yg aku tahu laptop v3000 yg guna proc amd ni ko blh hntar warantty lg walaupun dah abis warantty...

    laptop v3000 kawan aku punya mslah same mcm ko.. kalau restat laptop x nak idup.. bios x kaur pon.. laptop tu hang.. kene off dulu biar dia relex dlm 5-10 min baru blh on blk.. kalau dah blh on..x off sampai pagi pon xpe..

    aku rs mabo laptop ko tu dah x brape sihat..huhuhu..

    aku rasa mabo aku tak sihat..sebab dah jadi 2 kali kes aku nei...maslah lcd tak kot..sebab boleh guna lagi lcd nei...klu wayar lcd putus langsung tak meyala lcd nei...dulu dah repair under warantty...maka kes aku same macam kwn ko punya laptop...aku nak tny..kwn ko punya laptop ok lagi ker..?? dan btl ker v3000 yg guna proc amd ni boleh under warantty lagi walaupun dah habis waranttynya..(aku cek kt web hp s/n laptop aku nei dah habis warantty)..

    hurias
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 8
    Age : 34
    Location : Penang
    Job/hobbies : Fishing
    Registration date : 12/05/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by hurias on Tue Jul 28, 2009 4:01 am

    masalah kau bukan masalah besar...aku pernah settle dah problem mcm hang...compaq V3000..mmg mcm nie..atau mungkin kena virus dia terus mcm nie...apa-apa hal...format mesti ok.punyalahh..hehehe..mmg semua tak naik...bubuh CD windows,automatic dia boot semua mcm biasa...dan teruskan format..lepas tu semua ok..bukan sbb hardware...tapi entah apa sbb...

    ArchNide
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 758
    Location : Ganu - Kay Ell
    Job/hobbies : all type of game
    Registration date : 23/02/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by ArchNide on Tue Jul 28, 2009 9:43 am

    salam,
    masalah mobo, lcd laptop tu takde masalah. memang tak display apa² kat screen termasuk bios. bukan setakat presario v3000 je yang kena kes macam ni, pavillion dv2000 pon masalah yang sama. peringkat awal dia nak mati ialah display tak kluar apa, hanya keluar kat ext display. peringkat yang paling teruk ialah ext display turut kong terus tak keluar apa.. banyak pendapat forum luar kata dia punya ventilation architecture punca masalah. haba panas terperangkap coolent takleh tampung.. after 1 year (warranty) lappy akan prob..

    sangkut
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 124
    Registration date : 26/07/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by sangkut on Tue Jul 28, 2009 4:03 pm

    ArchNide wrote:salam,
    masalah mobo, lcd laptop tu takde masalah. memang tak display apa² kat screen termasuk bios. bukan setakat presario v3000 je yang kena kes macam ni, pavillion dv2000 pon masalah yang sama. peringkat awal dia nak mati ialah display tak kluar apa, hanya keluar kat ext display. peringkat yang paling teruk ialah ext display turut kong terus tak keluar apa.. banyak pendapat forum luar kata dia punya ventilation architecture punca masalah. haba panas terperangkap coolent takleh tampung.. after 1 year (warranty) lappy akan prob..

    Hati aku kuat berkata2 masalah mobo...setakat nei selepas aku chat dgn orang HP dia bagi tips suruh buat step2 yg dia ajar...dan aku update bios yang latest...jawapan nya : laptop dapat buka seperti biasa (sekali tekan button jer)....TAPI SAMPAI BILA ??? ... aku rasa laptop nei aku mampus juga nanti...cuma aku harap dapat bertahan 4 bulan jer lagi cukup la utk aku tamatkan sem nei...AKU berpendapat bahawa masalah ini berlaku akibat PANAS...aku tak guna kipas laptop hampir sebulan dan buka laptop lame2..Ada org kata masalah virus..JAWAPAN NYA : TAK KOT?? ... iya bukan disebabkan mslh virus kot...sebab lcd laptop tidak menyala langsung...klu nak format pun tak boleh sebab tak nampak apa2..tapi aku tak pastila klu ada virus yang boleh mematikan suis lcd nei...

    cuma aku nak tanya ArchNide..apa maksud : ext display...
    dan ADAKAH AKU SEKARANG SEDANG GUNA : ext display..?
    [u]

    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by neutron on Tue Jul 28, 2009 4:10 pm

    sangkut wrote:
    neutron wrote:kalau masalah lcd, walaupun x kuar display windos ttp jln.. masa x kuar display tu cuba ko tkn caps lock tgk LED caps lock tu nyala x? kalau ko tekan xnyala..atau nyala x mati2 tu laptop ko hang mungkin sb masalah hardware.. laptop compaq V3000 yg model guna amd 1.6 ni mmg slalu aku jumpe masalah mabo.. tp yg aku tahu laptop v3000 yg guna proc amd ni ko blh hntar warantty lg walaupun dah abis warantty...

    laptop v3000 kawan aku punya mslah same mcm ko.. kalau restat laptop x nak idup.. bios x kaur pon.. laptop tu hang.. kene off dulu biar dia relex dlm 5-10 min baru blh on blk.. kalau dah blh on..x off sampai pagi pon xpe..

    aku rs mabo laptop ko tu dah x brape sihat..huhuhu..

    aku rasa mabo aku tak sihat..sebab dah jadi 2 kali kes aku nei...maslah lcd tak kot..sebab boleh guna lagi lcd nei...klu wayar lcd putus langsung tak meyala lcd nei...dulu dah repair under warantty...maka kes aku same macam kwn ko punya laptop...aku nak tny..kwn ko punya laptop ok lagi ker..?? dan btl ker v3000 yg guna proc amd ni boleh under warantty lagi walaupun dah habis waranttynya..(aku cek kt web hp s/n laptop aku nei dah habis warantty)..

    laptop kawan aku tu ok lg tp mcm yg aku ckp tu la..tp x K.O lg..hehehe.. yg aku tahu blh, walaupun dah abis warantty masih blh hantar warantty asal ko x buka lg laptop tu.. stakat buka ram tu xpe.. jgn buka habis..

    kalau kat kelantan aku tahu satu kedai.. dia blh tlg hantar warantty tukar mabo baru kalau laptop v3000 rosak mabo walau dah habis warantty.. aku penah hantar kedai tu.. tu dia cas rm250.. org niaga biase ar.. dia kata dia pon kene byr gak kat org tegah tu.. tp mmg dia tukar mabo baru la..

    ~Strip Cake~
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 139
    Registration date : 03/08/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by ~Strip Cake~ on Wed Feb 10, 2010 5:42 pm

    salam..

    erm laptop aku pon ada masalah sama mcm thread starter nie..sama brand,compaq presario v3500,jenis amd proc..


    ada x solution untuk masalah nie? sbb aku beli kat senheng,waranty dia 4tahun,tp bila hantar sebulan baru siap repari and diorg just format jek then masalah yg sama terus berlaku(aku dh ckp kat diorg tp technician diorg mmg bangang,tau nk format jek.setakat format aku pon reti)

    kalau sape2 ada solution ape yg blh dibuat inform la kat sini yer...

    sekian..jasamu dikenang Very Happy

    MatchMaker
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 49
    Registration date : 20/02/2009

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by MatchMaker on Wed Feb 10, 2010 5:59 pm

    Masalah ni mmg dah di kenali umum.
    Jadi sebab tak serasi antara CPU (amd) ngan GPU (nvidia).
    Solution dia try re-flow balik.
    Cuci habuk & new thermal paste.

    cuba cari kat youtube kalau rasa nak diy.
    http://www.youtube.com/watch?v=dvoUxeyGkuA&feature=related

    Sponsored content

    Re: masalah besar compaq v3000

    Post by Sponsored content Today at 8:27 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:27 am