Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    nak seting 2 akaun ke satu router

    Share

    anakberudu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 279
    Age : 38
    Location : langkawi
    Registration date : 01/03/2009

    nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by anakberudu on Sat Jul 25, 2009 11:30 am

    saya nak tanye boleh tak nak gabungkan akaun ke dalam 1 router . contohnye
    akaun 1 1mp/s dan 2 1mb/s --> switch -->> pc
    bukan apa nie cc kawan dia ada bnyak pc lbeh kurang 30 bijik pastu ada 3 switch kalau tk salah. so sy ada cdangkan dia pakai cuma 1 switch yg 46 port pastu gabungkan 2 akaun dia kasi internet laju..
    -boleh tak gabung camtu?/
    -ada tak router untuk tujuan yg macam tu
    -atau terpaksa buat cara lain untuk gabungkan akaun tu
    tu;ung bgitau na kalau ader router jenis apa. sebeb memang dia nak carik/ terima kasih

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by crazy_labelle on Sat Jul 25, 2009 6:50 pm

    pkai vlan kat switch ke...

    anakberudu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 279
    Age : 38
    Location : langkawi
    Registration date : 01/03/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by anakberudu on Sat Jul 25, 2009 7:22 pm

    taktau plak tu yg nak tanyer.. kalau boleh buat apa benda kita nak kena belik atau sediakan.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by HelpDesK on Mon Jul 27, 2009 2:07 pm

    Kalau nak loadkan semua bandwidth yg ada pada 1mbps n 2mbps pada same lan... guna la multi wan router... mende ni mahal sgt pun tak la sgt...

    atau ada pilihan dlm network tu ada 2 atau lebih gateway...

    anakberudu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 279
    Age : 38
    Location : langkawi
    Registration date : 01/03/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by anakberudu on Mon Jul 27, 2009 7:04 pm

    yeka ada ka benda tu?? agak2 harga berapa??

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by HelpDesK on Mon Jul 27, 2009 7:16 pm

    Aku rasa yg murah dlm 400 kut... yg lebih mahal ade sampai ribu2

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by crazy_labelle on Tue Jul 28, 2009 12:08 pm

    owh nak gabung... silap baca... hoho...
    ingatkan nak pkai satu switch tp nak pkai different acc...

    xreti la den camtu... haha...

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by HelpDesK on Tue Jul 28, 2009 5:52 pm

    Ni contoh network guna lebih dari 1 isp






    huhu3x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 150
    Registration date : 26/06/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by huhu3x on Wed Jul 29, 2009 11:13 am

    pakai load balancing ler. nko xleh simply gabung camtuh jer guna switching yg sama. ader dsl router yg support load balancing tuh. tuh lagik relevan

    anakberudu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 279
    Age : 38
    Location : langkawi
    Registration date : 01/03/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by anakberudu on Wed Jul 29, 2009 6:35 pm

    OO pakai multy wan router ek.. ada tngok kat web gak.. harga dia lebeh kurang 700++ bukan per kwan aku dh register 1 line g maksudnye 2 line la.. so nak gabungkan keduanye pastu link ke 1 switch.. kalau biasa pakai router jer kan.. dlink ader kan model Tuh?

    huhu3x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 150
    Registration date : 26/06/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by huhu3x on Fri Jul 31, 2009 5:48 pm

    kalu duit yg jadik masalah, ngko bley guna software yg leh emulate load balancing tuh, tapi kena jadikan pc sebagai internet gateway ler, xleh guna modem/router tuh jadik gateway

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by ayoi on Fri Jul 31, 2009 10:34 pm

    kena ada modem 1 hingga 7 ...1 mutli wan support 1 hingga 7.
    banyak cc guna multi wan amik 1mb jer sebab nak amik package 2mb mahal.
    baik amik 1mb 1mb 1mb... jimat harga. banyak line phone leh wat bussines phone call fax



    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    anakberudu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 279
    Age : 38
    Location : langkawi
    Registration date : 01/03/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by anakberudu on Sun Aug 02, 2009 9:11 am

    tapi boleh ka campur line. sebab satu dia ambik yg biasa satu lagik ambik yg bisness.. yg guna statik ip tuh,.,

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by HelpDesK on Sun Aug 02, 2009 11:45 am

    Boleh ..

    Sponsored content

    Re: nak seting 2 akaun ke satu router

    Post by Sponsored content Today at 5:59 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 5:59 am