Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Share

    apisfires
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 14/05/2009

    masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by apisfires on Wed Jul 22, 2009 2:48 pm

    salam
    saya pengguna zcer aspire 4715
    saya punye cd driver cuma ada vista aje...
    tapi saya ada download xp punye driver dari internet...
    masalahnye kenapa jika saya main warcraft dia akan keluar sendiri lepas 30 minit main?
    dia terus keluar skrin biru....

    sebelum ni saya main kat vista tu ok aje..
    siap main garena skali...
    semua ni terjadi lepas saya install xp dengan downgrade bios skali...
    saya dah check semua driver, dah install tiada tanda seru (!)
    ada pandangan? Mad

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by myee on Wed Jul 22, 2009 3:21 pm

    DX9 dan install ke?

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by TJ-Ariff on Wed Jul 22, 2009 4:42 pm

    memang kene install balik games tu...


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    apisfires
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 14/05/2009

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by apisfires on Wed Jul 22, 2009 6:25 pm

    TJ-Ariff wrote:memang kene install balik games tu...

    tapi saya leh aje copy game dulu...
    saya dapat pun copy aje...
    direct x mmg sah saya dah install

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by TJ-Ariff on Wed Jul 22, 2009 6:47 pm

    semua ni terjadi lepas saya install xp dengan downgrade bios skali...

    ko downgrade BIOS ??, biar betul ?
    kenapa perlu downgrade bios ?

    Selalunya orang downgrade O/S saje..


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    apisfires
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 14/05/2009

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by apisfires on Wed Jul 22, 2009 6:56 pm

    TJ-Ariff wrote:
    semua ni terjadi lepas saya install xp dengan downgrade bios skali...

    ko downgrade BIOS ??, biar betul ?
    kenapa perlu downgrade bios ?

    Selalunya orang downgrade O/S saje..


    saya dah try format guna xp kat bios tu...
    masalahnye driver prob dan bios tu hanya support vista....
    saya try format dan guna driver xp banyak error...
    jadi saya downgrade lah...
    sekarang ok, cuma bila mahu main game dia akan jadi skrin biru dalam 30 minit saya main game...

    mujahid_madani
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 35
    Age : 26
    Location : Sabak Bernam
    Job/hobbies : Student
    Registration date : 17/07/2009

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by mujahid_madani on Wed Jul 22, 2009 9:45 pm

    btol kate tj-ariff...memg kene install balik tu..

    die cmni, ad setengah game leh main wlau dgan hanye copy je klau sume file yg diperlukan utk game tu ad kt komputer tu..file2 ni merangkumi yg ad kt folder game tersebut dn ad sesetengahnye dkat system ( contoh directx9 , .net ke pe ke dn certain2 driver)...so even klau ko copy pn..kmungkinan besar ko xleh run...bese klau leh run tu kebetulan fail2nye ad kt system ( since komponen yg di install kt system ni besenye turut dpakai oleh game len so klau ko ad install game len, komponen tu dh ad)...

    nak snang cite ko carik installer baru..

    klau ko cukup advanced dn tau certain komponen yg missing tu..carik dn letak kt tmpat spatutnye~

    try gak install directx9 dri lmn web microsoft~

    klau xleh gak..try pastikan xp tu dh diupdate ke service pack3..(sbb certain komponen [sperti .net framework] yg diperlukan oleh game kadg2 ad diinclude ngn service pack/update window)...

    *yg downgrade bios tu memg still normal lgi..besenye klau laptop tu best optimised for certain os..dn user nk tuka ke os len..manufacturer akan release bios optimised utk os len tu..

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by Razi_IBM on Wed Jul 22, 2009 9:48 pm

    aku pun kene masalah camni.(chipset: intel 965)
    penyelesaiannya: jangan pakai latest driver.

    cari driver lama(2007/ awal 2008).kalau tak ada mintak aku.kalau ada masa terdekat ni aku tolong upload.

    apisfires
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 14/05/2009

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by apisfires on Thu Jul 23, 2009 3:39 am

    Razi_IBM wrote:aku pun kene masalah camni.(chipset: intel 965)
    penyelesaiannya: jangan pakai latest driver.

    cari driver lama(2007/ awal 2008).kalau tak ada mintak aku.kalau ada masa terdekat ni aku tolong upload.

    jika boleh upload ke rapidshare...
    mmg payah nak cari driver jenis lama...
    skrg pun semua tu driver baru aje....
    acer 4715
    1.86Ghz 533MHZ 1MB L@ Cache
    x3100 media accelerator

    ada?

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by Razi_IBM on Thu Jul 23, 2009 12:01 pm

    yup.sama ngan aku. mungkin esok aku upload.hari ni takleh sebab kelas full day dari 8.00 am sampai 10.00 pm.

    apisfires
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 14/05/2009

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by apisfires on Thu Jul 23, 2009 3:24 pm

    Razi_IBM wrote:yup.sama ngan aku. mungkin esok aku upload.hari ni takleh sebab kelas full day dari 8.00 am sampai 10.00 pm.

    tq razi....
    aku tunggu esok...

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by Razi_IBM on Thu Jul 23, 2009 9:57 pm

    ni dia.
    http://rapidshare.com/files/259094737/intel_965_-_driver_tahun_2007.rar.html
    (MD5 : 13DD90FFC2FD218C56CF656857F2389D)

    uninstall driver asal, install yang ni.
    driver ni takde installer, so install manual kat device manager.

    ..driver ni pun ada drawback gak.kalau ko main game CnC3 : tiberum war akan berlaku random crash.

    apisfires
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 7
    Registration date : 14/05/2009

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by apisfires on Fri Jul 24, 2009 3:59 am

    ok aku cuba

    Sponsored content

    Re: masalah laptop tak boleh main game lepas downgare dari vista ke xp

    Post by Sponsored content Today at 4:12 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:12 pm