Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    print dari lattop ke printer melalui wireless

    Share

    amropg
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 3
    Registration date: 23/06/2009

    print dari lattop ke printer melalui wireless

    Post by amropg on Wed Jul 22, 2009 5:21 am

    salam..

    macam mana cara nak print hasil kerja kita melalui wireless. printer dari tempat saya buat kerja agak jauh, jadi kadang-kadang agak merumitkan untuk saya..terpaksa bergerak ke sana ke mari..
    tolong ajarkan saya cara nak setkan dalam laptop saya agar saya mudah untuk cetak dokumen saya dari laptop melalui wireless..

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender: Male Number of posts: 473
    Age: 94
    Location: D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies: IT / membaca / Santai
    Registration date: 17/02/2009

    Re: print dari lattop ke printer melalui wireless

    Post by TJ-Ariff on Wed Jul 22, 2009 12:52 pm

    Salam..

    Guna Wireless Print Server
    cuba tengok di link yang diberi.
    KLIK SINI


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    melor
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 51
    Registration date: 16/04/2009

    Re: print dari lattop ke printer melalui wireless

    Post by melor on Wed Jul 22, 2009 1:14 pm

    setup printer wiriless:-

    1.setup driver printer dlm laptop dulu
    2. masukkna no ipadress Printer tersebut
    3. Ping network printer kalo reply maksud yer okies kalo request network problem.
    4. pastikan wiriless di on kan dlm laptop tersebut dan jarak.
    5. kemudian test Printer tersebut.
    6. kalo hujan agak sukar cikit nk dapat wifi.

    nie saja pendapat saya.sekianterimas kasih

    zahran_an
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 8
    Registration date: 18/07/2009

    Re: print dari lattop ke printer melalui wireless

    Post by zahran_an on Tue Jul 28, 2009 11:13 pm

    salam..
    cammane nak dapat ipaddress

    zahran_an
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 8
    Registration date: 18/07/2009

    Re: print dari lattop ke printer melalui wireless

    Post by zahran_an on Tue Jul 28, 2009 11:41 pm

    first control panel..
    >find printer
    >right click and choose sharing..
    >lepas nie sy xtau nk wat cammane..

    melor
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 51
    Registration date: 16/04/2009

    Re: print dari lattop ke printer melalui wireless

    Post by melor on Wed Jul 29, 2009 8:09 am

    ok kalo nak dapat kan ip address.. kene taye sape yang buat scope ip address tue means maksud aku list ip address yg masih belom guna lagi.sekira ya printer tersebut lom lagi ada ip adress.ada fahem???

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 202
    Registration date: 16/02/2009

    Re: print dari lattop ke printer melalui wireless

    Post by sawi on Wed Jul 29, 2009 10:28 am

    *sekarang laptop tu guna di mana & printer di mana?
    -adakah di rumah / pejabat..

    *laptop sambung ke internet ikut network diagram mcm mana?
    -kalau internet sambung ke server office/internet pejabat, connect ke AP/router?

    *printer pula jenis apa, single/network?
    -adakah printer sekarang sudah sedia ada bersambung dgn network (WIRED)?


    ---
    cth kat tempat aku,
    *network printer <WIRED> sambung ke switch
    *semua wireless device (laptop/pc) connect ke network/internet ikut Acces Point (AP), dan pastinya AP sambung ke switch jgk.
    *so takde masalah pc/laptop yg bersambung secara wireless @ wired utk connect ke printer, just setup je kat pc/laptop masing2.

    -cara setup network printer lain2, ada yg dh siap driver, ikut je step, kita cuma perlu tau IP printer jer.
    -ada yg kena manual :-
    *add printer, pilih tcp/ip, create port, letak no ip, pilih have disk, browse driver, pilih printer, install, siap install test print.

    cuma sekarang perlu jelaskan dgn details, spt soalan2 di atas, kalau tak mcm mana nak tahu keadaan sebenar.
    karang penat2 bgtau step by step setup network printer, rupanya bukan network printer, cuma printer biasa, takde network port. Lain model, jenama lain jgk caranya, lain diagram network, lain cara setup. Kalau ada ckp maklumat lbh mudah, tak perlu penjawab buat andaian.

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender: Male Number of posts: 643
    Location: Alor Star
    Registration date: 01/03/2009

    Re: print dari lattop ke printer melalui wireless

    Post by sheikomatic on Wed Jul 29, 2009 10:33 am

    Try software Network Magic by Cisco

    melor
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 51
    Registration date: 16/04/2009

    Re: print dari lattop ke printer melalui wireless

    Post by melor on Wed Jul 29, 2009 11:45 am

    zahran_an wrote:salam..
    cammane nak dapat ipaddress


    betoi cakap di orang nie cbe detail cikit about hardwrae for exmaple

    1.printer....jenis aper
    2. port USB
    3. sudah ada port network kat printer tue....selalu yer HP mesti ada port network
    4. dan kat printer tue mesti ada no.ip address kat printer tersebut.

    pls detail cikit.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 1090
    Age: 84
    Registration date: 04/03/2009

    Re: print dari lattop ke printer melalui wireless

    Post by ayoi on Wed Jul 29, 2009 6:46 pm

    mmm kena tunggu spec dari ts

    bagi tau printer connection terkini by ip/usb/parallel/wifi
    jenis sambung printer ...ke pc ..ke printserver ... or swicth.
    kalau tak tau sila bagi model printer tersebut cth : HCL 1520 brother


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    melor
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 51
    Registration date: 16/04/2009

    Re: print dari lattop ke printer melalui wireless

    Post by melor on Thu Jul 30, 2009 8:24 am

    gamak yer dah settle kot en.zahran nie..buat setting wiriless printer...kalo boleh serta kan diagram network..nak tgk gak environment network cam mana.sekian terima kasih.

    nurulhaz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 5
    Registration date: 04/08/2009

    Re: print dari lattop ke printer melalui wireless

    Post by nurulhaz on Tue Aug 04, 2009 1:24 pm

    yap..btol tu sawi..tmpt keje awk, same cam tmpt sy keje dulu..
    mule2, sy xtau pape jgk..then, kene blaja sndr..last2 baru tahu cmne nk connect printer gune network..
    nice info..n gud sharing..i like!! cheers

      Current date/time is Wed Sep 17, 2014 1:26 am