Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Share

    akuler14
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 8
    Location : Terengganu
    Registration date : 21/07/2009

    Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by akuler14 on Tue Jul 21, 2009 10:09 pm

    Salam semua... tak sangka ada Forum Sementara Putera.Com. Tahniah.
    Lama gak tak masuk putera.com, cbuk layan bebudak.

    Pertanyaan:
    Pakcik tgh belajar2 wat web ngan php nis, pastu pakcik tgk ada setengah web tuh kuar "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" kat address. Kalu yang biasa wat kuar mainpage.php sahaja.

    Camner nak wat supaya jadi gitu? boleh explain skit.. TQ

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by johnburn on Thu Jul 23, 2009 2:03 pm

    http://www.w3schools.com/PHP/php_get.asp

    akuler14
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 8
    Location : Terengganu
    Registration date : 21/07/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by akuler14 on Thu Jul 23, 2009 10:13 pm

    Trimas.. dah faham maksudnya...passing variable ke page lain.

    satu lagi..

    Code:

    <?php
    $main = $_GET['main'];
    $sub = $_GET['sub'];
    ?>

    katakan pakcik pass variable melalui url http://auduss.com/mainpage.php?main=Auto&sub=Mini maka bila dipanggil balik

    Code:


    <?php echo $main; 
    if ($sub!=''){ echo "> ". $sub;}
    ?>

    maka dia akan kuar Auto > Mini..

    tp kalu $sub takda nilai. cth pakcik pass http://auduss.com/mainpage.php?main=Auto maka akan kuar

    Notice: Undefined index: sub in C:\wamp\www\mykemaman\categories.php on line 54

    camner nak betulkannya

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by johnburn on Fri Jul 24, 2009 12:04 am

    pakcik pkai la isset untk cek $_GET tu

    akuler14
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 8
    Location : Terengganu
    Registration date : 21/07/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by akuler14 on Fri Jul 24, 2009 9:22 pm

    TQ.. problem solved Very Happy

    sayang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 27/07/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by sayang on Mon Jul 27, 2009 2:39 am

    salamekom kawan2 kes saya pun macam TS gak tapi masalahnya saya satu apa pun reti..
    dia keluar macam neh http://saya.com/index.php?option=com_wrapper&Itemid=34
    nak bagi dia jadi macam http://saya.com/blablablabla.php macam mana?
    saya guna joom la... harap dapat bantu.. baru nak blajar ja..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by johnburn on Mon Jul 27, 2009 12:20 pm

    sayang wrote:salamekom kawan2 kes saya pun macam TS gak tapi masalahnya saya satu apa pun reti..
    dia keluar macam neh http://saya.com/index.php?option=com_wrapper&Itemid=34
    nak bagi dia jadi macam http://saya.com/blablablabla.php macam mana?
    saya guna joom la... harap dapat bantu.. baru nak blajar ja..
    Ape yg sayang Very Happy perlu bt ialah mngaktifkan SEF (search engine friendly) url. Ni jgk merupakn satu langkah SEO (search engine optimization).

    Keperluan pertama untuk SEF ni ialah site joomla sayang tu kne run atas server apache. Bleh cek dlm bahagian System Info kat administrator. Perlu diigtkan, SEF (jika menggunakan mod_rewrite)tidak dapat dilakukan atas server IIS


    Perkara kedua yg perlu dipastikan ialah samada mod_rewrite diaktifkan atau tidak. Bleh cek kat System Info td kat tab PHP Information. Tgk kat bahagian Loaded Modules. Kl kat bahagian ni x listkan mod_rewrite, sayang kne mnta piahk hosting untk aktifkannya. Server tu jgak perlu support .htaccess override.


    Kl sumenye ok, sayang bleh aktifkan SEF tu kat bhgian administrator >> Site >> Global Configuration

    sayang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 27/07/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by sayang on Mon Jul 27, 2009 5:31 pm

    oh mekasih yer.. apa2 pun nnt saya try buat..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by johnburn on Mon Jul 27, 2009 8:13 pm

    ok ade pe2 pertyaan, bleh tnya kt sini.

    sayang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 27/07/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by sayang on Tue Jul 28, 2009 2:16 am

    saya dah minta pihak hosting set benda tuh.. tapi tak tau ler bila.. kekeke
    dan satu lagi.. saya ada buat wrapper login dari page tapi bila submit username ngan passwd dia tak kasi masuk..
    maaf saya baru belajar... cuba tengok picture nak terang pun tak brapa pandai... maaf yer.. harap dapat bantu..
    Terima kasih..


    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by johnburn on Tue Jul 28, 2009 3:05 am

    err, kl bg almt page tu lg senang nk tgk kot pe mslh die
    nie pkai extension wrapper-login ke?

    sayang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 27/07/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by sayang on Tue Jul 28, 2009 5:13 am

    tah la.. tapi kalau masuk ikut page dia leh pulak login..

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by johnburn on Tue Jul 28, 2009 12:55 pm

    eh sy try login kt site tu pkai wrapper jd je
    npe bleh xjd lak?

    sayang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 27/07/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by sayang on Tue Jul 28, 2009 6:45 pm

    aik boleh ker? naper sayer tak boleh.. boleh submit login guna passwd ngan user tuh? sebab wrapper tuh kat local pc.. nnt saya try gi cc test login tengok.. mekasih yer john sebab banyak bantu..

    sayang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 27/07/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by sayang on Tue Jul 28, 2009 6:47 pm

    aik jadi kalau pakai firefox... naper IE tak lepas... hek hek hek

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by johnburn on Wed Jul 29, 2009 9:44 am

    cube tambah DOCTYPE declaration kat page login tu, sbb sy tgk xde bnde tu. IE biase ade problem skit nak render kl xde declaration ni.
    Code:

    <!DOCTYPE HTML PUBLIC "-//W3C//DTD HTML 4.01//EN"
    "http://www.w3.org/TR/html4/strict.dtd">
    Dlm firefox dan chrome, sy dh test dan it works fine Very Happy

    sayang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 27/07/2009

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by sayang on Wed Jul 29, 2009 6:24 pm

    ekekek mekasih.. dah try tapi keluar error lak... ker salah letak kot..

    Sponsored content

    Re: [solved]Apa beza "mainpage.php?module=LamanUtama&task=stat" dgn "mainpage.php" sahaja

    Post by Sponsored content Today at 4:53 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:53 pm