Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    cmna nk buang ni?

    Share

    wiewie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 14/07/2009

    cmna nk buang ni?

    Post by wiewie on Tue Jul 21, 2009 5:45 pm

    salam sumer....

    ni aku post virus yg aku jumpa dlm pendrive aku...bila delete dia ilang...tp bila aku cabut n masukkn blik pendrive tu dia ada balik...aku dh scan guna KAV,AVIRA,AUTORUN EATER,NINJA,GVR dan BITDEFENDER...sumer ni x jalan!!! dua2 file ni ada kt sumer pendrive aku...tp dlm Laptop xder la plak...cmna nk wt ni geng?? plzzzz.....

    acu tgk ni :



    Last edited by wiewie on Wed Jul 22, 2009 1:14 am; edited 2 times in total

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by SoNic_ATi on Tue Jul 21, 2009 7:24 pm

    aku tgk mcm bukan virus.......
    apa pun cuba kau scan pendiri kau kat sini......
    NoVirusThankS

    kalau xjln juga......
    terpakselah kau kena format pendrive kau tu.....
    kalau kau risaw......
    or mybe kmptr kau tu ada virus kot.......
    or mybe kau on show hide file kat pc kau tp kat lappy kau x on show hide files....
    tu kat pc kau nmpk n kat lappy xada....
    harap membantu...... lol!

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by OngBok on Tue Jul 21, 2009 8:13 pm

    apa kata ko guna Autorun Virus Remover

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by TOYSЯUS on Tue Jul 21, 2009 8:28 pm

    1. Confirm ke dua-dua tu folder? Cuba rightclick dan tengok properties dia.
    a. Kalau dua-dua tu adalah fail yang menyamar jadi folder, kemungkinan besar mereka adalah virus. (Sila risau)
    b. Kalau dua-dua tu benar adalah folder, kemungkinan mereka bukan virus. (Jangan risau)

    2. Kalau cucuk di PC / Laptop lain, muncul lagi tak dua-dua objek tu lepas didelete?
    a. Jika ya, puncanya adalah pendrive tu.
    b. Jika tidak, puncanya adalah laptop kamu.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by ayoi on Tue Jul 21, 2009 8:44 pm

    ada guna folder lock ke?. kalau ada mmm biasa la tu.


    senang.. save file.. kalau ada lock folder.. unlock dulu... save macam biasa.. backup..

    pastu format then unplug.. dan plug in balik.. open guna explorer jgn open guna autorun windows open .

    kalau takde.. leh transfer data yang di backup tadi. done.

    kalau ada.. laptop anda ada something


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    wiewie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 14/07/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by wiewie on Tue Jul 21, 2009 9:02 pm

    salam.....


    #1
    nnti aku try guna NoVirusThanks tu....

    #2
    aku dh format pendrive aku...tp ader blik!!

    #3
    aku dh guna AVR...tp xleh detect!!

    yg aku pelik...dia just show kt dlm pendrive jer...sumer 5 pendrive aku ader mende tu!!! dlm lptop n pc xder show plak wpun aku dh show hidden file!!!

    nnti aku post result utk #1 tu...k thanks!





    ??????????? wrote:1. Confirm ke dua-dua tu folder? Cuba rightclick dan tengok properties dia.
    a. Kalau dua-dua tu adalah fail yang menyamar jadi folder, kemungkinan besar mereka adalah virus. (Sila risau)
    b. Kalau dua-dua tu benar adalah folder, kemungkinan mereka bukan virus. (Jangan risau)

    2. Kalau cucuk di PC / Laptop lain, muncul lagi tak dua-dua objek tu lepas didelete?
    a. Jika ya, puncanya adalah pendrive tu.
    b. Jika tidak, puncanya adalah laptop kamu.


    tgk ni....



    virus la klu cmni ni kn?

    td aku try cucuk kt lptop mmber...xder la plak!! aku rsa mmg lptop aku dh infected!! tp apsal kt drive c n d xder plak mende ni show? wpun aku dh show hidden file!!!????


    ayoi wrote:ada guna folder lock ke?. kalau ada mmm biasa la tu.


    senang.. save file.. kalau ada lock folder.. unlock dulu... save macam biasa.. backup..

    pastu format then unplug.. dan plug in balik.. open guna explorer jgn open guna autorun windows open .

    kalau takde.. leh transfer data yang di backup tadi. done.

    kalau ada.. laptop anda ada something

    mmm..xder guna folder lock...pelikla!! aku dh format pendrive pub still ader lg!!!

    wiewie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 14/07/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by wiewie on Tue Jul 21, 2009 9:07 pm

    okeh ni result dari NoVirusThank tu....




    hemmm..sahla virus ni kn?...nk wt cmna ek?

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by TOYSЯUS on Tue Jul 21, 2009 9:15 pm

    Rasanya tu virus, sebab icon folder, tapi filetype application.
    File autorun.inf tu pun Application juga ke? Kalau filetype dia Folder tak ada masalah.

    So, nampaknya laptop tu dah infected sebab bila cucuk kat laptop kawan kamu, benda tu tak muncul balik.
    Untuk file backupuser tu, cuba tengok solution dia di sini: http://www.prevx.com/filenames/121491485402693134-X1/BACKUPUSER.EXE.html

    Untuk autorun.inf tu, inform semula sama ada filetype Application atau Folder?

    -
    Tambahan: Cuba pergi pada Start >> Search...
    Search file bernama backupuser dalam drive C, (terutama di folder Windows).
    Make sure search for Hidden Files dan search System Files.
    Kalau jumpa, Shift+Delete file2 tersebut.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    wiewie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 14/07/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by wiewie on Tue Jul 21, 2009 9:30 pm

    ??????????? wrote:Rasanya tu virus, sebab icon folder, tapi filetype application.
    File autorun.inf tu pun Application juga ke? Kalau filetype dia Folder tak ada masalah.

    So, nampaknya laptop tu dah infected sebab bila cucuk kat laptop kawan kamu, benda tu tak muncul balik.
    Untuk file backupuser tu, cuba tengok solution dia di sini: http://www.prevx.com/filenames/121491485402693134-X1/BACKUPUSER.EXE.html

    Untuk autorun.inf tu, inform semula sama ada filetype Application atau Folder?

    -
    Tambahan: Cuba pergi pada Start >> Search...
    Search file bernama backupuser dalam drive C, (terutama di folder Windows).
    Make sure search for Hidden Files dan search System Files.
    Kalau jumpa, Shift+Delete file2 tersebut.

    huhuhu...file autorun.inf tu dh xder!!! ilang ntah kemana!!!aku x wt aper pun tba2 ilang!!dia nk main2kn aku nih!!! siap ko..aku carik smpi lubang cacing!!!!

    nnti aku post result dr prevx.com tu...k thanks

    wiewie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 14/07/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by wiewie on Tue Jul 21, 2009 10:10 pm

    result dr prevx.....




    er ktner nk cari "krek" dia eh? Wink

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by TOYSЯUS on Tue Jul 21, 2009 11:15 pm

    Owh nak kena kerek dulu ke.

    5 minutes later. . .
    Hmm, saya pun tak jumpa kerek dia.
    Cuba search file tu manually. Ikut folder yang tertera oleh Prevx tu, (d:\Program Files\. . .).
    Pastu buka regedit, cari juga entry yang tertera dalam Prevx tu. Pastu try delete manually file2 dan entry2 yang jumpa tu.
    Kalau file backupuser.exe tu tak boleh delete, install Unlocker dan try delete guna Unlocker tu.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    wiewie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 14/07/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by wiewie on Wed Jul 22, 2009 12:08 am

    ??????????? wrote:Owh nak kena kerek dulu ke.

    5 minutes later. . .
    Hmm, saya pun tak jumpa kerek dia.
    Cuba search file tu manually. Ikut folder yang tertera oleh Prevx tu, (d:\Program Files\. . .).
    Pastu buka regedit, cari juga entry yang tertera dalam Prevx tu. Pastu try delete manually file2 dan entry2 yang jumpa tu.
    Kalau file backupuser.exe tu tak boleh delete, install Unlocker dan try delete guna Unlocker tu.


    aku ikut cm ko suruh tu....okeh,beres!!!...thanks to all!!..akhirnya mmpus gak mende tu!!ehehe...

    tapi timbl masalah lain la plak.....



    aduuiiii...yg ni cmna lak ek? scratch

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by TOYSЯUS on Wed Jul 22, 2009 12:46 am

    Huhu.
    Yang tu sebab pakai XP pirated.

    So, solution dia ada dua je,
    1. Apply CD Key original.
    2. . . .illegal pulak untuk bincang kat sini. . . try google "ɹǝʌoɯǝɹ ɐƃʍ" v1.9

    Hehe.
    he.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    wiewie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 14/07/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by wiewie on Wed Jul 22, 2009 12:53 am

    ??????????? wrote:Huhu.
    Yang tu sebab pakai XP pirated.

    So, solution dia ada dua je,
    1. Apply CD Key original.
    2. . . .illegal pulak untuk bincang kat sini. . . try google "ɹǝʌoɯǝɹ ɐƃʍ" v1.9

    Hehe.
    he.


    heheh...dh ok bro...tenkiu byk2...byk tlg aku arini....lain kali aku tlg ko plak!!! nk tolong mende? ntah aku pun x tau nk tlg per!!!hehehehe...... What a Face


    Last edited by wiewie on Wed Jul 22, 2009 1:02 am; edited 1 time in total

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by TOYSЯUS on Wed Jul 22, 2009 12:59 am

    Dah ok ke, cepatnya. Okey, you're welcome. Glad to help you.
    Hehe speaking pulak.
    Xtau nak tolong ape? Tolong doa selamat cukup la. Hehe.

    Boleh la edit title, letak [solved] di belakang title tu. =D


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    wiewie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 14/07/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by wiewie on Wed Jul 22, 2009 1:12 am

    hahaha...okeh doa selamat tu biasnya skali ngan tahlil!! huhuhu....hehehe gurau jek!!

    masokis
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 47
    Registration date : 12/05/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by masokis on Wed Jul 22, 2009 11:57 am

    Cuba hantar infection tu kat KAV lab..
    kemudian follow lab tuh, dan moderator akan bagitahu sekiranya dah ada remover dan virus defination dah update.

    wiewie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 14/07/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by wiewie on Wed Jul 22, 2009 5:44 pm

    masalah trbaru aku....


    aduiiii...lps aku delete file backupuser.exe aritu...win aku xleh nk log in...bla aku tekan ok kt box utk log in dia akn auto log off!! sbb aper ek?...aku rsa maslh ni ada kaitn ngn virus yg aku buang sblm ni...cmna nk wt ek?

    mujahid_madani
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 35
    Age : 26
    Location : Sabak Bernam
    Job/hobbies : Student
    Registration date : 17/07/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by mujahid_madani on Wed Jul 22, 2009 9:54 pm

    masuk safemode..scan gune antivirus + antispyware...

    try run msconfig..then tgok pe bnde yg startup..tgok2 klau ad yg name suspicious..untick..then try masuk balik gune normal logon..

    wiewie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 14/07/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by wiewie on Wed Jul 22, 2009 11:02 pm

    mujahid_madani wrote:masuk safemode..scan gune antivirus + antispyware...

    try run msconfig..then tgok pe bnde yg startup..tgok2 klau ad yg name suspicious..untick..then try masuk balik gune normal logon..


    masalahnyer lg...safemode pun xleh masuk..nk bkak msconfig lgila x bleh...cmna ni?

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by OngBok on Wed Jul 22, 2009 11:10 pm

    try boot dengan cd xp installer kemudian buat repair windows

    wiewie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 17
    Registration date : 14/07/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by wiewie on Wed Jul 22, 2009 11:12 pm

    klu aku wt repair windows sumer driver lptop tu kena install smula ker?

    annamir
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 112
    Registration date : 13/02/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by annamir on Mon Jul 27, 2009 9:34 am

    Kalu reinstall windows, driver laptop x perlu reinstall balik, melainkan virus tu 'makan beberapa' fail driver, tu pun terjadi kalau tgk laptop ada problem cam suara tak keluar ke, vga pelik ke...

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by naxe88 on Mon Jul 27, 2009 10:29 am

    caranya repair je...aku pun pernah kena ni...lepas tu oklah tu...

    {sape2 nak windows pirated mereka nak jadi macam windows genuine PM je aku...tak perlu software, tak perlu nak delete apa2, tak perlu nak biskut tawar apa2...tak melibatkan apa2 software pun....hanya klik sahaja...tak percaya tanya zalie86..hehehe}

    Sponsored content

    Re: cmna nk buang ni?

    Post by Sponsored content Today at 7:12 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:12 am