Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Overclocking Setting Database

    Share
    avatar
    Mnemonic
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 36
    Location : Seberang Jaya, Pulau Pinang
    Registration date : 25/02/2009

    Overclocking Setting Database

    Post by Mnemonic on Mon Jul 20, 2009 9:10 pm

    Overclocking Setting Database



    Seperti mana tersebutnya topik di atas, di sini saya ingin mengumpulkan seberapa banyak setting overclock yang stabil dari penggunaan pelbagai kombo hardware dengan harapan dapat memberikan gambaran serba sedikit serta idea kepada forumer-forumer lain yang mungkin menghadapi sedikit kesulitan di dalam overclocking. Kita boleh sama-sama bincang dan bagi pendapat serta idea antara satu sama lain supaya dapat mencapai overclocking yang maksimas.. Very Happy

    Apa yang diperlukan adalah, forumer yang ingin join perlu memenuhi beberapa syarat antaranya :-

    1. Spesifikasi komputer

    Cth:
    Processor : Intel C2Q Q6600
    CPU Heatsink : OCZ Vendetta 2
    Motherboard : EVGA n780i Rev A1
    RAM : OCZ Reaper X 4GB kit (4-4-3-12)
    Graphic Card : EVGA GTX 280
    Power Supply : PC Power & Cooling 750w

    2. Beberapa perisian yang diperlukan untuk menunjukkan setting serta stabil

    - CPU-Z
    - Memset
    - Intel Burn Test

    3. Screenshot yang diupload di imageshack resize kepada 19" monitor

    AMD Database

    1. Setsuna F. Seiei :- Phenom 2 X4 955 @ 3.712GHz | 1.45vcore


    Intel Database

    1. wira4ce :- Core i7 920 @ 4.40GHz 22 x 200 | 1.450vcore
    2. nidzamputra :- E7200 @ 4.0GHz 9.5 x 423 | 1.328vcore
    3. neOx :- Core i5 750 @ 3.72GHz 20 x 186 | 1.344vcore
    4. olee :- Q9400 3.61GHz 8 x 451| 1.344vcore
    5. sollehudin :- Q9550 @ 3.40Ghz 8.5 X 400 | 1.23vcore
    6. asdasd :- Q6600 3.20GHz 8 x 400| 1.250vcore
    7. Mnemonic :- Q6600 3.20GHz 8 x 400| 1.309vcore



    Sebarang pendapat amat dialu-alukan supaya saya dapat membuat penambahbaikan Very Happy


    Last edited by Mnemonic on Tue Oct 13, 2009 1:05 am; edited 8 times in total
    avatar
    Mnemonic
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 36
    Location : Seberang Jaya, Pulau Pinang
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by Mnemonic on Mon Jul 20, 2009 9:16 pm

    sebagai permulaan saya akan masukkan setting aku dulu Very Happy

    Processor : Intel C2Q Q6600 (OC 3.20GHz @ 1.309vcore 400x8)
    CPU Heatsink : OCZ Vendetta 2
    Motherboard : EVGA n780i Rev A1
    RAM : OCZ Reaper X 4GB kit (4-4-3-12)
    Graphic Card : EVGA GTX 280
    Power Supply : PC Power & Cooling 750w

    avatar
    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 27
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by sollehudin on Mon Aug 17, 2009 4:34 am

    wei korang smua..
    support la topic ni..
    kongsi data OC korang tu..
    share..share..333333X...

    p/s: sorry ts klu post sya ni x ssuai dgn tajuk..
    nak mgajak org rmaikan topic ni je..
    insyaallah nnti sya post OC data sya..
    avatar
    Setsuna F. Seiei
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 210
    Age : 59
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by Setsuna F. Seiei on Mon Aug 17, 2009 9:32 am

    Processor : Phenom 2 X4 955 (oc 3.712ghz @ 18.5 x 200 , 1.45 volt ,ht 2000 ,nb 2006)
    CPU Heatsink :Cooler Master V8
    Motherboard : Asus M4A78E
    RAM : Corsair ddr2 800 (5-5-5-18)
    Graphic Card : Gigabyte HD4850 (750/1100)
    Power Supply : Vantec V- ion 2 600w



    prime stable Razz 4ghz is next damn this v8 sucks bigtime

    huhu3x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 150
    Registration date : 26/06/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by huhu3x on Mon Aug 17, 2009 10:37 am

    intel q2q q6600 2.4GHz 1066MHz fsb + asus p5q3 + 2gb ddr3 1333MHz

    1066MHz fsb up to 1333MHz, dapat ler aku almost 3GHz. cukup ler tuh. mmg stable on 24h pun masih OK maaaa.
    avatar
    Setsuna F. Seiei
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 210
    Age : 59
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by Setsuna F. Seiei on Mon Aug 17, 2009 10:49 am

    aku sorang jer pakai amd jer ke lol Sad maner otai i7 mai la post setup dan oc kamu tu ...
    forum ni sepi jer .. kalau dulu meriah
    avatar
    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 27
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by sollehudin on Mon Aug 17, 2009 3:05 pm

    boleh la skit2..

    Processor : Intel C2Q Q9550 @ 3.4Ghz 8.5 X 400 vcore 1.23V
    CPU Heatsink : CM V8
    Motherboard : ASUS Maximus 2 Formula
    RAM : 2X2G CORSAIR Gaming Ram
    Graphic Card : ATI HD4770 jer (ad duit upgrade la nnti)

    ni ha gambar de


    Last edited by sollehudin on Fri Aug 21, 2009 12:07 pm; edited 1 time in total
    avatar
    Mnemonic
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 36
    Location : Seberang Jaya, Pulau Pinang
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by Mnemonic on Mon Aug 17, 2009 11:35 pm

    huhu3x wrote:intel q2q q6600 2.4GHz 1066MHz fsb + asus p5q3 + 2gb ddr3 1333MHz

    1066MHz fsb up to 1333MHz, dapat ler aku almost 3GHz. cukup ler tuh. mmg stable on 24h pun masih OK maaaa.

    huhu3x boleh upload screenshot x? baru nampak menarik sket... serta vcore yang digunakan...

    sollehudin wrote:boleh la skit2..

    Processor : Intel C2Q Q9550 @ 3.4Ghz 8.5 X 400
    CPU Heatsink : CM V8
    Motherboard : ASUS Maximus 2 Formula
    RAM : 2X2G CORSAIR Gaming Ram
    Graphic Card : ATI HD4770 jer (ad duit upgrade la nnti)

    nnti la ak upload pic..wimax bwt hal lak..

    sollehudin... vcore yang anda guna berapa?
    avatar
    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 27
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by sollehudin on Fri Aug 21, 2009 12:11 pm

    Mnemonic wrote:
    sollehudin... vcore yang anda guna berapa?
    1.23V..
    nak pegi 3.9Ghz..
    tapi takut V8 ni x mampu jer..
    avatar
    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 27
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by sollehudin on Fri Aug 21, 2009 1:41 pm

    kena tengok kesesuaian jugak..kena tengok berberapa aspek ney..

    1. mobo, kalau nak sedap oc carik yg p45..p31 jgn harap la nk oc tggi2..nak boot pon x leh..
    2. ram, ram kna yang sesuai..ram biasa boleh jugak..tapi berisiko
    3. psu, kalau boleh amik yg true power
    4. CPU cooler, kalau guna stock cooler jangan la OC tinggi2..

    fomula..
    frequency = FSP x multiplier
    contoh= 400X8.5 = 3.4Ghz
    kalau intel adjust FSP..
    n kebanyakan AMD diaorg adjust multiplier je..

    kalau OC x stable, try tambah lagi Vcore n Vram..

    p/s: kalau salah tolong betulkan
    avatar
    Mnemonic
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 36
    Location : Seberang Jaya, Pulau Pinang
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by Mnemonic on Fri Aug 21, 2009 1:42 pm

    sollehudin wrote:
    1.23V..
    nak pegi 3.9Ghz..
    tapi takut V8 ni x mampu jer..
    dah update... nak tukar cooling apa plak pas nie? ke tunggu upgrade proc lain plak? Very Happy



    bg list spec anda dulu tgk... n InsyaAllah nanti aku cari overclocking guide kat lowyat, xtremesys n forum2 lain yang ada pastu letak link ke situ.. ok?
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by khairul anwar on Fri Aug 21, 2009 1:46 pm

    ok,seperti yang dicadangkan
    spec pc adalah seperti dibawah nie

    PROC: Intel e5200 with hyper TX3 dual fan
    MOBO: Gigabtye EP45-UD3L
    GC: XFX GTX260
    RAM: OCZ Gold edition 2gb kit
    PSU: PC Power & Cooling silencer 750watt




    terima kasih


    Last edited by khairul anwar on Sat Dec 12, 2009 12:11 am; edited 1 time in total
    avatar
    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 27
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by sollehudin on Sat Aug 22, 2009 1:31 am

    khairul anwar wrote:ok,seperti yang dicadangkan
    spec pc adalah seperti dibawah nie

    PROC: Intel e5200 with hyper TX3 dual fan
    MOBO: Gigabtye EP45-UD3L
    GC: XFX GTX260
    RAM: OCZ Gold edition 2gb kit
    PSU: PC Power & Cooling silencer 750watt



    terima kasih
    ok la rig tu..boleh oc tggi2..
    ram, mobo n psu da mantop..
    ap msaalhnya? x leh boot ker?
    tapi rasanya dgn spec tu boleh cecah 4.0..
    avatar
    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 27
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by sollehudin on Sat Aug 22, 2009 1:34 am

    Mnemonic wrote:
    dah update... nak tukar cooling apa plak pas nie? ke tunggu upgrade proc lain plak? Very Happy
    rasanya nak amik V10 lak..hehe..
    tu pon klu ad dwit la..
    water cooling mahal sangat..
    upgrade proc tu mgkin lambat gi kot..
    masih bpuas hati dgan Quad ney..
    avatar
    sollehudin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 190
    Age : 27
    Location : kl
    Job/hobbies : student/gaming
    Registration date : 22/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by sollehudin on Sat Aug 22, 2009 1:52 am

    khairul anwar wrote:ok,seperti yang dicadangkan
    spec pc adalah seperti dibawah nie

    PROC: Intel e5200 with hyper TX3 dual fan
    MOBO: Gigabtye EP45-UD3L
    GC: XFX GTX260
    RAM: OCZ Gold edition 2gb kit
    PSU: PC Power & Cooling silencer 750watt



    terima kasih
    try usha ni..
    dulu mula2 ak oc ak tnya kat forum tu..
    boleh tahan la, sbb smua ahli de org us..
    smua "extreme" OC'er..
    try k..
    ak pon baru je mencebur diri dalam bidang ney..
    1st2 dulu mmg x menjadi..
    avatar
    Setsuna F. Seiei
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 210
    Age : 59
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by Setsuna F. Seiei on Sat Aug 22, 2009 11:10 am

    boss takdak cadangan nak buat database 3dmark vantage and 3dmark06 ker?
    avatar
    khairul anwar
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 882
    Age : 31
    Location : Puchong
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by khairul anwar on Sat Aug 22, 2009 2:37 pm

    haha.. ok ook now im expertda


    Last edited by khairul anwar on Sat Dec 12, 2009 12:26 am; edited 1 time in total
    avatar
    Setsuna F. Seiei
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 210
    Age : 59
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by Setsuna F. Seiei on Sat Aug 22, 2009 3:14 pm

    kalau amd susah skit nak oc sebab banyak benda kena main . Tapi untuk intel mungkin cuma main multiplier ngan fsb jer sangkut tambat vcore
    rendahkan la dulu multiplier pastu naik fsb pelan pelan pastu test ngan prime 95 blend for 1 hour
    avatar
    Mnemonic
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 36
    Location : Seberang Jaya, Pulau Pinang
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by Mnemonic on Sun Aug 23, 2009 8:36 am

    Setsuna F. Seiei wrote:boss takdak cadangan nak buat database 3dmark vantage and 3dmark06 ker?
    boleh buat tadak masalah... nak tgk dulu yang database nie berapa ramai yang nak join dulu... klu ramai2 baru syok sket Very Happy
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by neutron on Sun Aug 23, 2009 5:13 pm

    aku nak tny.. kalau nak OC biase nye ape yg org ubah dlm bios? ubah Speed CPU je ke? atau kene ubah bnyk benda lg?

    aku baru lg dlm bab OC ni..
    avatar
    Mnemonic
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 36
    Location : Seberang Jaya, Pulau Pinang
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by Mnemonic on Sun Aug 23, 2009 8:17 pm

    neutron wrote:aku nak tny.. kalau nak OC biase nye ape yg org ubah dlm bios? ubah Speed CPU je ke? atau kene ubah bnyk benda lg?

    aku baru lg dlm bab OC ni..
    byk jugak laa yang aku ubah... FSB, divider, voltage, timing ram n multiplier...
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by neutron on Sun Aug 23, 2009 9:16 pm

    aku x brani la nak ubah banyak..huhuhu.. bro ajo aku mcm mane nak OC.. aku dah dah try ubah bus speed.. speed poc dari 3.0 naik 3.2.. yg lain aku x tahu nak ubah..huhuhuhu vcore pon aku x tahu nak naik kan sampai brape..aku buat auto je.. tongue
    avatar
    Setsuna F. Seiei
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 210
    Age : 59
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by Setsuna F. Seiei on Sun Aug 23, 2009 10:50 pm

    boss jangan main vcore tau .. kalau overvoltage nanti leh rosak proc or mobo ko tu .. nak raise gak raise sikit siki cam dalam decimal .. slalunya raise vcore jalan terakhir kalau tak stable
    avatar
    neutron
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 461
    Registration date : 08/03/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by neutron on Sun Aug 23, 2009 11:09 pm

    sebab tu aku tak berani nak main vcore..tkt jahanam je..hehehe.. td aku dah test dgn intelburn.. stabil lg.. aku oc skt je.. dari 3.0 jd 3.2 (9x356).. masa test dgn intelburn tu suhu 60'c.. ok ke tu? dah betul ke cara aku OC ni? hehehe
    avatar
    Setsuna F. Seiei
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 210
    Age : 59
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by Setsuna F. Seiei on Mon Aug 24, 2009 6:39 am

    neutron wrote:sebab tu aku tak berani nak main vcore..tkt jahanam je..hehehe.. td aku dah test dgn intelburn.. stabil lg.. aku oc skt je.. dari 3.0 jd 3.2 (9x356).. masa test dgn intelburn tu suhu 60'c.. ok ke tu? dah betul ke cara aku OC ni? hehehe
    intel burn tu sama cam prime95 ker? kalau fullload 60'c erm agak tinggi .. ko pakai cooler aper?

    Sponsored content

    Re: Overclocking Setting Database

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Tue May 30, 2017 1:30 pm