Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Perodua MPV - Pendapat anda?

    Share

    Poll

    Mampukah Perodua MPV menandingi Proton Exora?

    [ 7 ]
    30% [30%] 
    [ 11 ]
    48% [48%] 
    [ 2 ]
    9% [9%] 
    [ 0 ]
    0% [0%] 
    [ 3 ]
    13% [13%] 

    Total Votes: 23

    Datuk_Seri
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 307
    Age : 36
    Location : Kuching-Kulim-Melaka-Norway!!!
    Job/hobbies : Gaming
    Registration date : 12/02/2009

    Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by Datuk_Seri on Sun Jul 19, 2009 2:13 pm

    Assalamualaikum...






    # Base Perodua MPV ni adalah Toyota Lasso
    # The new Perodua MPV is internally called the Perodua D46T codename and is expected to be priced between RM57K to RM66k
    # It measures 4,180mm long, 1,695mm wide and 1,620mm tall, with a long 2,750mm wheelbase to maximize the interior space (2,550mm long)
    # The same Bernama report also confirmed it will come with a 1.5 liter engine, likely the 3SZ-VE in transverse-mounted front wheel drive
    configuration.


    --------------------------------------------
    Letak kat siggy,forum,blog,fw,twitter,fb korang.
    Code:
    [img]http://i82.photobucket.com/albums/j249/digolbot/siggyputera.png[/img]

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by PELUKIS on Sun Jul 19, 2009 3:36 pm

    aku rasa tak...
    sebab exora lagi mahal jadi quality lagi memuas kan...
    pastu exora ade tv...
    macam alphard...

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by TOYSЯUS on Sun Jul 19, 2009 4:38 pm

    Saya rasa Mungkin.
    Sebab kemelesetan ekonomi sekarang, orang ramai mungkin cari yang affordable price.
    Quality mungkin bukan yang terbaek, tapi rasanya bukan bermaksud tak ada kualiti. Hehe.

    p/s: Semua seat tu boleh jadi 3 seat ker?


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by teri-chan on Sun Jul 19, 2009 7:00 pm

    wat ms skang ni terlalu awal utk dibandingkan. kita tngu dan lihat bila MPV ni dikeluarkan.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by mitutoyo on Sun Jul 19, 2009 7:41 pm

    D46T,mybe lambat lg kuar,masih under study dan production liner pun blum buat,ambil masa sekitar 3-5 bln,setakat yg aku tau blum lg ada line utk dia.kalo dh buat pun,ambil masa 2bln selepas 1product,dia nk wat wip stock.Secara jelas dia benda nh dh lama org tau,design pun sama,bukan org len jg yg bocorkan!.

    Dasi segi kualiti,amat berbeza dari proton,sebab?standard kualiti&spesifikasi dia lgi tinggi dari proton.Mesti kmu semua tau knp kn?
    enjin adalah dari model k3,ada sedikit modification dari type k3 yg lain.Aku dh tgk dulu,rasanya ada sedikit perubahan.Dan syukur alhamdulillah teknologi perodua makin maju,sebab majaroti yg terlibat adalah anak tempatan,dan juga dibimbing dari DMC n ADM.

    Awl thn hari tu harga yg dijangkakan murah dari apa yg dinyatakan dan juga secara terdesak MPV nh sebenarnya.

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by sheikomatic on Sun Jul 19, 2009 8:04 pm

    belum lancar lagi pun dah fully unveiled undisguised.. memang perodua sengaja buat video ni awal2, nak tahan buyer dari beli mpv lain ni, tambah2 exora.. mana ada syarikat nak tunjuk gambar fully indisguised sebelum launch..

    Exora nampak macam alphard, tambah kalau warna hitam, perghh nampak mewah..Perodua MPV ni nampak kecik, macam compact mpv je..Tapi bahagian depan dier memang mengancam, heh3.. Kira bagus jugak la, kalau ada duit lebih ambik exora, kalau bajet kurang ambik perodua..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by teri-chan on Sun Jul 19, 2009 9:10 pm

    Yup! Betul 2. Mpv perodua dijangkakn akan dilancarkn pd bln november ini. Wlau mcm mane pn aku rasa kalu dikeluarkn jualan mpv ini akn melonjak kerana org yakin dgn produk perodua aka toyata ini.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    are_zn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 62
    Age : 29
    Location : Bandar Ikan Patin..
    Job/hobbies : Pelajar sepenuh masa....
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by are_zn on Sun Jul 19, 2009 9:42 pm

    suro buyer2 ilek dlu..
    nanti kuar exora turbo..hehe...

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by PELUKIS on Tue Jul 21, 2009 9:23 pm

    ko perasan sesuatu tak...
    yang bila perodu kuar myvy, proton lak kuat savy...
    bila proton kuar exora, perodua pun sesibuk nak kuar mpv..

    diorang nie cam berlawan...
    tapi aku perasan 1 benda nie..
    perodua tanak kuar sedan, untuk lawan pesona...

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by TOYSЯUS on Tue Jul 21, 2009 9:32 pm

    Jap2 aku tengah bayangkan Kancil sedan.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by teri-chan on Tue Jul 21, 2009 9:51 pm

    aku pernah bertanya kat sales perodua... knp tak dikeluarkan sedan....


    jpwnnya ialah kerana p2 telah diberi mandat utk keluarkan kereta kompak sahaja... kete sedan kat p1... katanya.... jd biarlah yg lain seolah2 berlawan sesama sendiri tetapi p1 adalah jenama unggul utk kete sedan nasional... katanya lg....


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by MalaYneuMaya on Tue Jul 21, 2009 10:00 pm

    assalamualaikum...

    bukan toyota lasso la..toyota passo sette...

    jadi model ni mmg full kowtim dgn toyota je ke..tak main daihatsu lagi dah?


    --------------------------------------------

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by sheikomatic on Tue Jul 21, 2009 10:18 pm

    Yang pasti, enjin 3SZ-VE cukup power nak tarik perodua MPV ni.. 140Nm torque at 4400rpm.. Perodua MPV ni expected dalam 1200kg, perbandingan berat avanza 1.5 1120kg..

    Exora 1422 kg, tapi torque cuma 150Nm je..

    By calculation:
    Proton Exora: 1422kg/150Nm = 9.48 kg/Nm (setiap Nm perlu tarik 9.48kg)
    Perodua MPV : 1200kg/140Nm = 8.57kg/Nm (setiap Nm perlu tarik 8.57kg)

    dan secara ringkas, acceleration perodua MPV lagi bagus.. Torque ni energy yang tarik kereta tu bergerak, hp untuk top speed.. Tapi ada ura2 exora nak pakai turbo, mungkin antara 2010-2011, expected torque 240Nm, memang cukup power.. Even kalau torque dapat cecah 180Nm pun dah cukup bagus..

    Turbo yang proton nak pasang tu bukan la yang jenis aftermarket, yang besar tu, just yang kecik2 je, macam dalam kebanyakan kereta continental, just nak improve low end torque dan improve fuel consumption.. kalau body berat tapi enjin tak cukup power pun makan minyak jugak.. Pasang turbo, enjin ada kuasa yang mencukupi, jimat minyak sket..

    Memang bangga perodua dengan proton keluarkan mpv, even perodua just rebadge toyota passo sette/daihatsu boon luminas je. Proton bagus sikit, buat sendiri Laughing

    are_zn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 62
    Age : 29
    Location : Bandar Ikan Patin..
    Job/hobbies : Pelajar sepenuh masa....
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by are_zn on Tue Jul 21, 2009 10:48 pm

    MalaYneuMaya wrote:assalamualaikum...

    bukan toyota lasso la..toyota passo sette...

    jadi model ni mmg full kowtim dgn toyota je ke..tak main daihatsu lagi dah?

    setau aku...daihatsu tu pun da dok bwh toyota..so...lebey kurang je kot..

    am_eniey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 169
    Age : 34
    Location : Gombak
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by am_eniey on Wed Jul 22, 2009 9:40 am

    no need to judge from picture

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 33
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by PELUKIS on Thu Jul 23, 2009 11:30 pm

    maksud ko perodua tu just macam wish...
    exora macam alphard...

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by sheikomatic on Thu Jul 23, 2009 11:53 pm

    Exora - Full MPV - 7 seater(7 adult)
    Perodua MPV - Compact MPV - 5+2 seater(5 adult+2 kids)

    3rd row seat Perodua MPV nampak macam papan je, adeh..

    are_zn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 62
    Age : 29
    Location : Bandar Ikan Patin..
    Job/hobbies : Pelajar sepenuh masa....
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by are_zn on Fri Jul 24, 2009 12:39 am

    sheikomatic wrote:Exora - Full MPV - 7 seater(7 adult)
    Perodua MPV - Compact MPV - 5+2 seater(5 adult+2 kids)

    3rd row seat Perodua MPV nampak macam papan je, adeh..

    susah gak nak kate...
    pasal aku tgk exora, tmpat dok blakang die, kalo orang dewasa mmg tak larat at nak dok lame2...
    mcm rendah sgt...

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by kamikase30 on Fri Jul 24, 2009 1:05 am

    in my opinion, memang puas hati, serious aku cakap,

    sebab tempat keja aku terlibat secara langsung buat part MPV perodua ni, kat kilang aku dia panggil D46T.. hehe..


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    Hellghast
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 102
    Location : dimana2 sahaja
    Job/hobbies : cari duit nak kawin/termenung
    Registration date : 13/07/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by Hellghast on Fri Jul 24, 2009 12:28 pm

    pendapat aku? mahal...even proton skrg ni dah takde masalah mcm dolu2...tapi tepuk dada tanya selera...

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by mitutoyo on Sat Jul 25, 2009 5:39 am

    kamikase30 wrote:in my opinion, memang puas hati, serious aku cakap,

    sebab tempat keja aku terlibat secara langsung buat part MPV perodua ni, kat kilang aku dia panggil D46T.. hehe..

    ye nama prototaip dia and nama model d46t.Tlg PM aku nama company and part apa yg kmu buat!.

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by mitutoyo on Sat Jul 25, 2009 5:48 am

    aku tak berapa pasti dia dpt kluar dlm perancangan,kalo dpt baguslah,satu lagi kejayaan and kebAnggaan kita sbg rakyat malaysia,walapun perodua nh hanya bayangan and jelmaan dr DMC & TMC,tapi tonggak kejayaan and kepayahan adalah rakyat m'sia kita sendiri.Atas pengalaman aku,jepun tak sangka org kita dpt capai apa yg dia sasarkan,mmg tegejut biawak la org kita dpt apa yg dia nak.Dan dpt la beberapa hadiah dari DMC sendiri.

    mrmuvin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 34
    Location : Bumi Melaka
    Job/hobbies : Tukang Bako Sampah Sarap
    Registration date : 22/04/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by mrmuvin on Sat Jul 25, 2009 2:15 pm

    Mampukah Perodua MPV menandingi Proton Exora?

    pd aku..agak meluas soalan ni..hurmm..menandingi dr segi ape yekk..bodykit..?penggunaan bahan bakar..?keluasan..?keselesaan..?huhu..pepe pon..tunggu mpv produa kuar dulu..then kite test ramai2..bru bes nk bg komen2..hehe..

    mitutoyo
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 430
    Location : Bandaraya Anggerik
    Job/hobbies : MemBZ kn diri
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by mitutoyo on Wed Aug 05, 2009 11:20 am

    MYBE DROP SALES EXORA PAH NH.,,..,PERODUA TGH SIBUK2 SKRG TUK MPV NH.,.,HEHHE,.,KTA TGK,MMG DORG BERSUNGGUH2 NK ADA OUTPUT SEPERTI MASA YG DIJANJIKAN,JEPUN BESAR PUN DH TURUN TGK SEMUA VENDOR YG TERLIBAT.

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by loy_azloy on Wed Aug 05, 2009 11:26 am

    apsal tempat duduk untuk budak2 tu buruk?mcm papan...yang lain ok cume seat yang belakang sekali tu mencacatkan

    Sponsored content

    Re: Perodua MPV - Pendapat anda?

    Post by Sponsored content Today at 8:28 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:28 am