Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Laptop tak boleh boot

    Share

    wa_ang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 30
    Registration date : 28/02/2009

    Laptop tak boleh boot

    Post by wa_ang on Sat Jul 18, 2009 9:15 pm

    Salam

    saya nak minta pandangan semua untuk menyelesaikan satu masalah

    masalah ni dah 2 kali saya jumpa,tapi tak tahu cara nak menyelesaikannya lagi

    harap sesiapa yang ada pengalaman tentang masalah ni boleh berkongsi kongsi cara menyelesaikan nya

    1.tekan power mula2 nampak mcm ok
    2.led semua menyala
    3.selepas beberapa saat kipas berhenti berpusing
    4.led masih menyala lagi tapi masih takde display
    5.cpu tak panas (adakah cpu rosak?)
    6.tapi setelah tukar cpu lain masih lagi tak panas
    7.adakah berkaitan dengan board
    8.Kalau board yg rosak ,apakah komponen kat board tu yang perlu kita check dlu

    Harap sudi2 berkongsi

    Terima kasih

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by myee on Sat Jul 18, 2009 9:28 pm

    manage masuk bios tak?

    Mnemonic
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 36
    Location : Seberang Jaya, Pulau Pinang
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by Mnemonic on Sat Jul 18, 2009 9:39 pm

    member2 aku dah dua org terjadi benda yang sama ngan ko, bezanya diorg guna pc... setelah tukar motherboard baru kembali normal... mcm kes ko xtau arrr sama x ngan diorg cz diorg walaupun jadi sebiji situasi mcm ko tapi setelah pc tu dibiarkan lama tanpa power plug sambung ke power outlet... mcm biar sehari ke.. lepas tu power up balik bleh on n guna mcm biasa... tp sekali diorg off or restart balik pc diorg, benda yang sama jadi balik... lepas tukar motherboard baru ok...

    aku cuma agak2 jek nie.. mungkin chipset motherboard atau chip bios yang jadi problem kot... tekaan liar tu..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by TOYSЯUS on Sun Jul 19, 2009 1:47 am

    Salam.

    Rasanya masalah ni sama dengan topik ni: http://putera.forumotion.com/komputer-mudah-alih-f36/laptop-x-bleh-on-t1073.htm
    Tapi still tak ada jawapan tepat. Kemungkinan motherboard rosak.


    Last edited by ??????????? on Sun Jul 19, 2009 11:51 am; edited 1 time in total (Reason for editing : pembetulan ejaan)


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by myee on Sun Jul 19, 2009 8:07 am

    klu salah jangan marah yeee...mesti laptop tuh jenama compaq...betul tak?

    wa_ang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 30
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by wa_ang on Sun Jul 19, 2009 11:25 am

    laptop model acer

    masalah yg ini tak sama dengan compaq v3000.saya nak kongsi sedikit ilmu saya berkaitan compaq v3000

    laptop model ni memang cantik,tu sebab ramai yang beli

    tapi laptop ni yg pakai procesor amd mmg ada masalah

    dah banyak gak laptop model ni yang saya buat

    masalah yang paling kerap saya jumpa dgn model ni adalah masalah bila on takde display,padahal led semua menyala

    masalah ni berpunca daripada gpu,contact antara gpu dan hsf model ini kurang bagus.kalau sesiapa pernah bukak laptop model ni,mesti tahu kaedah yg digunakan

    masalah ni boleh di selesaikan dengan membuat reflow

    kalau dah teruk sangat,kena reballing,

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by myee on Sun Jul 19, 2009 12:07 pm

    info yang bagus bro...tapi reflow dan rebailling nih cemana plak? tlg jelaskan?

    mujahid_madani
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 35
    Age : 26
    Location : Sabak Bernam
    Job/hobbies : Student
    Registration date : 17/07/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by mujahid_madani on Sun Jul 19, 2009 3:41 pm

    smpat masuk bios ke x tu? ad bunyi pe2 ke? tu on gune battery ke power supply luar?

    wa_ang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 30
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by wa_ang on Sun Jul 19, 2009 3:48 pm

    memang tak masuk bios

    guna adapter

    reflow kita gunakan blower untuk panaskan bahagian gpu yg problem,reballing tukar terus tapak gpu tu,ganti dengan yg lain,yg ni rumit skit nak buat.nak kena ada mesin

    masokis
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 47
    Registration date : 12/05/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by masokis on Sun Jul 19, 2009 4:41 pm

    Masalah macam ni saya pernah hadapi.
    masa tu kesilapan saya akibat selalu off laptop hanya guna quick button (tekan kat suis utama).
    lama-kelamaan RAM jadi masalah.. ada address yang xboleh baca...

    Saya perlu restart byk kali untuk onboard memory boleh bersatu dgn RAM.. kemudian terpaksa instal balik os..

    Wa_ang, cuba kamu boot guna live cd.. saya sarankan kanotik-linux..

    fesal
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 41
    Location : Johor Bahru
    Job/hobbies : tido
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by fesal on Sun Jul 19, 2009 7:18 pm

    bro yg dihormati..problem tu gua ada hadapi.bios kena reflash balik la bro.kalau masih baru hantar service centre.claim warranty.kebelakangan ni ada timbul masalah bios dlm model2 tertentu acer.kena reflashing balik.kadang2 check kat bios dia punya uuid no pun missing.manufacturing defect kot.minah indo tertido masa pacak bios kat mobo tu...maklumlah...shift malam...huhuhuhu

    wa_ang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 30
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by wa_ang on Mon Jul 20, 2009 10:16 am

    Wa_ang, cuba kamu boot guna live cd.. saya sarankan kanotik-linux..[/quote]

    tak boleh bro.sebab bios pun tak boleh masuk,kanotik linux ni ringan mcm puppy ker?tapi saya biasa pakai bart pe dan erd commander jer

    F18 HORNET
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 28
    Age : 31
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : IT Tech
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by F18 HORNET on Tue Jul 21, 2009 9:49 am

    kalau tekan button power led idup.tapi not responding...bukak cdrom ok.cume laptop not respond.senyap je.display takde.led hdd tak idup..
    aku penah kene..
    aku hantar low yat.die cakap chip display controller tebakar.% untuk diselamatkan adalah nipis.cume 40%..then die try ganti chip tu...tak jadik..

    aku amik laptop tu.hantar kat kedai lain.kat jalan ipoh...die cakap chip controller tebakar...die cuba ganti.kalau boleh die cakap rm550...tapi pun tak jadi gak..

    solution lain adalah ganti motherboard...
    hahhahaha...aku call center tanye harga mobo rm1000++
    bapak mahal gilerrrrrr...baik aku beli laptop baru..

    last2..tersadai laptop aku bawah katil..takpe la..wat tukun..mane la tau ade rezeki jumpe mobo model same 1 hari nanti..hehehehe

    tapi kalau mobo acer dalam 500 je...membe aku penah ganti..

    so...poblem ko tu sebenarnye kene stanby duit..huhuhuhu...

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by TOYSЯUS on Tue Jul 21, 2009 2:22 pm

    Ha, mobo laptop Acer murah gak.
    Aku pernah terbakar mobo kena kilat, aku hantar tukar mobo kena RM400.
    Tapi anehnya mobo gantian tu bukan jenis Aspire 5500z (model asal laptop aku), tapi dia tukar kepada Travelmate 3210z.
    Time tu aku tak tau apa2, dah lepas setahun repair baru aku check kat dxdiag, rupanya dia tukar dengan mobo Travelmate.
    * betul ke cara orang kedai ni tukar mobo aku? Atau aku yang dah tertipu?
    Tapi takpe la, nasi dah jadi bubur. Nasib baik RM400 jer. Laptop ni pun masih perform bagus. :-)


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    wa_ang
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 30
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by wa_ang on Fri Jul 24, 2009 6:24 pm

    ??????????? wrote:Ha, mobo laptop Acer murah gak.
    Aku pernah terbakar mobo kena kilat, aku hantar tukar mobo kena RM400.
    Tapi anehnya mobo gantian tu bukan jenis Aspire 5500z (model asal laptop aku), tapi dia tukar kepada Travelmate 3210z.
    Time tu aku tak tau apa2, dah lepas setahun repair baru aku check kat dxdiag, rupanya dia tukar dengan mobo Travelmate.
    * betul ke cara orang kedai ni tukar mobo aku? Atau aku yang dah tertipu?
    Tapi takpe la, nasi dah jadi bubur. Nasib baik RM400 jer. Laptop ni pun masih perform bagus. :-)


    Untuk acer punya 5 series dan 3 series adalah macam adik beradik

    aku baru lps pasang dan setup sebijik laptop acer,kacukan antara acer aspire 5583 dan acer aspire 3680.

    Sponsored content

    Re: Laptop tak boleh boot

    Post by Sponsored content Today at 12:00 pm


      Current date/time is Thu Dec 08, 2016 12:00 pm