Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Website kn block

    Share

    Mr X
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 30/05/2009

    Website kn block

    Post by Mr X on Fri Jul 17, 2009 12:59 pm

    salam sume..sy nk tanye..kt opis sy nie fs,fb youtube sume dh kn block..ade x cara nk bukak website2 nie..sy dh try guna website proxy..tp lambat nk bukak page..ade x cara lain??

    koorang sume prnh dgr TCO!stream client x?..software tuk ape tue??

    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 338
    Location : Sarawak
    Job/hobbies : Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Website kn block

    Post by Han_Hin on Sat Jul 18, 2009 10:17 am

    gune software ultrasurf

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Website kn block

    Post by sawi on Sat Jul 18, 2009 12:59 pm

    peraturan company ada tulis tak, polisi2 penggunaan internet? kalau ada better jgn ceroboh, nnt admin print log, jadi kes lain.

    kalau opis tu ada pakai server, admin blh tgk connection kita secara live/offline, boleh generate report/print report.

    kenapa ofis block?
    -bandwidth
    -lain2 sebab fikirkan sendiri

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Website kn block

    Post by syukurz on Sat Jul 18, 2009 11:40 pm

    btul ckp sawi 2 naya nanti.. lbh baik awk siasat dan fkr knp syarikt tmpt awk krja 2 block website 2 semua?
    hmm lau sbb dia x mau pekerja dia leka dgn hiburan lau nk ceroboh cikit x apala.. lau sbb yg agk bahaya skt lbh baik jgn ceroboh.. guna la ultra surf 95.. atau x mau guna 2.. masuk laman web ni http://www.unblockm.com.. baca arahan dan klik kt gmbr yg dia suh klik..

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Website kn block

    Post by ryna168 on Sun Jul 19, 2009 12:39 am

    Pendapat rina, baiklah jgn ceroboh. kebanyakkan agensi kerajaan terutamanya, swasta maybe sebilangan kecil.. ada polisi khas & reason tersendiri kenapa dorang block. tmpt kerja rina, misalnya. ada perkeliling khas xleh bukak mana2 web yg berkaitan ngan chat, muzik & youtube.

    Ada sorang kwn sekerja rina yg spt Mr X belajar camne nak bukak website yg kena block tu. pihak admin mmg tahulah kalau kita bukak tanpa kebenaran mereka kerna mereka ada data2 tu. last2, internet seluruh tmpt dihentikan. akhirnya, semua dpt masalah. Jadi, xyahlah bukak kalau dah kena block. kesian kat kwn2 kita yg lain susah nak surf tenet sbb perkara mcm tu.

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Website kn block

    Post by syukurz on Sun Jul 19, 2009 2:04 am

    cara penyelesaian nye suh kak rina beli kn broadband.. hehehe.. jgn mrh eee kk gurau je.. hmm tul 2..
    seelok2nya jgn la cerobh.. dia blh tau dri log server.. nti kamu jg sush.. hmm nk intrnt best main kt umh..
    kt tmpt kejebiasa la 2 sush..

    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 338
    Location : Sarawak
    Job/hobbies : Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Website kn block

    Post by Han_Hin on Sun Jul 19, 2009 10:21 am

    kalo nk pkai tu jgn le bukak lmn web plek2 ye cthnyer porn,ym pun jgn gune ye.

    Mr X
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 10
    Registration date : 30/05/2009

    Re: Website kn block

    Post by Mr X on Tue Jul 21, 2009 9:19 am

    Aku dh x brani nk bukak website yg kn block tue..opis aku dh install software TCO tue..aku dgr sofware tue dpt kuarkn report website2 yg kite bukak..nnt x pasai2 aku kn..

    asdasd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 71
    Registration date : 26/04/2009

    Re: Website kn block

    Post by asdasd on Wed Jul 22, 2009 7:31 am

    salam,

    ko keje kat mana mr x? tcostream tu bukan murah... staf kat opis ramai ke smpi admin IT tak leh nak jaga?

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Website kn block

    Post by sawi on Wed Jul 22, 2009 11:05 am

    kadang2 tu bukan pasal takleh jaga jer, kalau takde blocking.....

    rule dh ada, peringatan sentiasa diberi, tp ada jgk yg berani curi2, apalagi kalau admin it tak ramai nak sepanjang masa monitor, pantang busy kejap, ada yg curi2 sedar jer network dh slow, check log ada je yg curi2.

    kalau report bos, nnt org marah, kutuk, tak report beri kesan pada network/harta syarikat.
    so gunakan software/firewall senang, kalau ceroboh jgk, mmg sendiri cari pasal.

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: Website kn block

    Post by ScareCreW on Wed Jul 22, 2009 12:23 pm

    susah jugak kalau yg degil tu orang kanan & senior & kabel kuat.

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Website kn block

    Post by sawi on Wed Jul 22, 2009 12:39 pm

    hahaha, kalau org kabel kuat/org kanan/senior, bila guna software utk blocking, takleh wat ape la.
    kecuali bos sendiri bagitau, eh you jgn block pc si fulan tu, yg lain jer block...

    sbb tu penting jgk utk department it ni, ketua dia org kabel kuat, senang nak lawan pedang Very Happy

    kc
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 45
    Registration date : 19/05/2009

    Re: Website kn block

    Post by kc on Wed Jul 22, 2009 4:17 pm

    pas kna blok, pi subscribe wireless broadband. tapi baca nih dulu yer:

    http://www.bernama.com/bernama/v5/bm/news_lite.php?id=418342

    hehehe. per daa, kemaruk sgt nak online, wat kat rumah ler. tadak duit sgt ker sampai kemaruk online di kolej & office? shame on you.

    reborn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : kajang
    Job/hobbies : student
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Website kn block

    Post by reborn on Fri Aug 14, 2009 4:58 pm

    buka website ni, ada ajar cara nk buka..aku rase ofis susah nk detect
    http://mscreborn.blogspot.com/

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Website kn block

    Post by TOYSЯUS on Fri Aug 14, 2009 5:37 pm

    @kc
    Peh ayat kau boleh buat propaganda satu kampung aku.

    @reborn
    Cheyyy promot blog plak......
    TS kan da kata dia x brani nak "langgar peraturan" sebab takut kena record. Huhuhu.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    Han_Hin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 338
    Location : Sarawak
    Job/hobbies : Main Golf,Bola Tanpa Bola,Main Mata.
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Website kn block

    Post by Han_Hin on Fri Aug 14, 2009 8:47 pm

    cara senang pg kfc amik laptop pkai je wireless ctu tak pun deconnexion nyer wireless.

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Website kn block

    Post by sawi on Fri Aug 14, 2009 10:08 pm

    reborn wrote:buka website ni, ada ajar cara nk buka..aku rase ofis susah nk detect
    http://mscreborn.blogspot.com/

    kalau office pakai gateway, guna yg tu pun blh detect.
    konsep gateway ni, apa sahaja machine yg connect ke network tempat tersebut, hanya boleh buat connection ke WAN melalui server.

    contoh
    -modem direct pada server melalui NIC 1
    -switch connect ke NIC 2 & NIC 3 (mcm tmpt aku ada 2 lapis ip range, so server ada 3 NIC

    kalau admin tido, atau tak monitor, mmg tak dpt kesan, tp tetap boleh dapat semak/siasat guna log (andaikata ada kes tertentu, log ni la akan jadi bukti). Kecuali admin off log.

    cuma bila kita guna 3rd party software utk bypass, biasanya 3rd party software akan connect melalui ip proxy, so kalau admin monitor dia "sukar" nak kesan (bukan tak dapat kesan), sbb connection biasa akan nampak nama domain, cth www.friendster.com, tp dgn proxy, admin nampak ip proxy jer, cth TCP connection to 76.13.15.40:8080, so sukar nak tau pc berkenaan "pergi" ke mana.

    tp kalau admin tu "brilliant" dia akn tau ip tersebut adalah dr proxy dgn beberapa teknik mudah, selain membuat scanning pada pc client, akalu server canggih blh tgk client open program apa connect to server.

    bagi aku takde masalah pun nak guna internet bagi tujuan peribadi kat pejabat, tp guna dgn "berhemah".
    kalau sampai t0rrent, download mcm2 tu yg jadi masalah, kadang2 kerana golongan ni, satu office dapat akibat, daripada blh surfing "ringan2" utk kegunaan peribadi, jadi langsung tak boleh.

    mcm tempat aku ni la
    mula2 takde filter2 apa pun, then dpt laporan/kesan org surfing "porno", kena pasang filter utk porno.
    sejak youtube glamer, ramai suka tgk youtube, dgr lagu, etc, ok lagi, tp kemudian ramai gile download koleksi dr youtube, ok lagi, sampai la ada org "tamak", dia tak que download, sekali download secara parallel sampai 5~10 skali jalan, trs youtube kena block.

    akhir skali ambik, exe, rar, flv, mp3, bla..bla..semua kena block, sebab sikap tamak beberapa kelompok.
    kalau download satu2 tentu takde masalah, takde buat network slow, server load tinggi, bandwidth tinggi, takde ganggu org lain guna internet utk tujuan kerja.

    conz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Location : seremban
    Registration date : 11/03/2009

    Re: Website kn block

    Post by conz on Tue Aug 18, 2009 6:05 pm

    TCO stream tu software tuk iventory dan data2 sesebuah pc..kalau nak buka site yg kene blok pakai proxy
    open DNS

    Sponsored content

    Re: Website kn block

    Post by Sponsored content Today at 8:31 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:31 pm