Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Share

    jurjizaydan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 12/07/2009

    Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by jurjizaydan on Thu Jul 16, 2009 8:40 pm

    assalamualaikum dn slm sejahtera.

    kpada sesiapa yang ingin menyuarakan kepuas atau ketidak puashatian anda pada sesebuah laptop sila lepaskan untuk berkongsi pengalaman.

    klu boleh bagi spec dan harga. sy ingin membeli sebuah laptop.

    trm kasih.

    lorfaz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 240
    Age : 30
    Location : 1Malaysia
    Job/hobbies : Futsal
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by lorfaz on Thu Jul 16, 2009 11:05 pm

    ACER dihatiku... huhuhhu....

    jurjizaydan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 3
    Registration date : 12/07/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by jurjizaydan on Fri Jul 17, 2009 12:19 am

    Acer ape bro?
    rmi skang org leh kate majoriti pki acer...

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by myee on Sat Jul 25, 2009 3:06 pm

    DELL inspiron....sebab no hassle for installation so far...xp bleh masuk, vista bleh masuk, leopard pun bleh masuk....ACER bleh gak masuk tapi banyak mende yang kena tiun...itu pun klu manage masuk BSOD sokmo...

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by sheikomatic on Sat Jul 25, 2009 10:41 pm

    Asus K40AB.. best laptop for rm2000 budget, laptop paling hot sekarang, graphic Ati 4570 pulak..betul2 dah kena poison dgn bdak lowyat..

    jaja
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 51
    Age : 28
    Location : jOm Pi KeDaH........
    Job/hobbies : BerSeMbanG...poT pet..POt..PEt...
    Registration date : 07/08/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by jaja on Fri Aug 07, 2009 6:09 pm

    pakai pc ja la...huwawawawawa...... Embarassed

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by Razi_IBM on Fri Aug 07, 2009 6:34 pm

    kalau aku mestila thinkpad series...
    sumer orang tau kenape thinkpad best.

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by myee on Sat Aug 08, 2009 4:19 am

    sheikomatic wrote:Asus K40AB.. best laptop for rm2000 budget, laptop paling hot sekarang, graphic Ati 4570 pulak..betul2 dah kena poison dgn bdak lowyat..

    aku minat gak...tapi kat kuantan takde juallah...huhuhuhuhu...malas nak merantau kat lowyat plaza...

    Gateway
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 170
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by Gateway on Sun Aug 09, 2009 3:19 pm

    aku dah beli kat adik aku k40ab ni, siap upgrade ram 4 gig lagi.. performance memang cantik, bolek select samada nak pakai on board ke atau dedi gc.. yang onboard nye pun dan taruk 3200.. memang mantop ah laptop ni

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by din_125 on Mon Aug 10, 2009 11:53 am

    myee wrote:
    sheikomatic wrote:Asus K40AB.. best laptop for rm2000 budget, laptop paling hot sekarang, graphic Ati 4570 pulak..betul2 dah kena poison dgn bdak lowyat..

    aku minat gak...tapi kat kuantan takde juallah...huhuhuhuhu...malas nak merantau kat lowyat plaza...
    yaya..ak pon minat laptop ni..
    GC mantop habis..rege pon murah je..
    boleh tgok kat sini.. http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=931928&hl=hikari

    rusydi_10
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 26
    Location : pj,selangor
    Job/hobbies : student
    Registration date : 06/08/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by rusydi_10 on Mon Aug 10, 2009 12:49 pm

    ok ke asus k40ab ni??
    die nye processor ok??
    amd cam xbest je.
    cube usha k40in,..
    cam ok la bg aku

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by din_125 on Mon Aug 10, 2009 2:28 pm

    myee wrote:
    sheikomatic wrote:Asus K40AB.. best laptop for rm2000 budget, laptop paling hot sekarang, graphic Ati 4570 pulak..betul2 dah kena poison dgn bdak lowyat..

    aku minat gak...tapi kat kuantan takde juallah...huhuhuhuhu...malas nak merantau kat lowyat plaza...
    yaya..ak pon minat laptop ni..
    GC mantop habis..rege pon murah je..
    boleh tgok kat sini.. http://forum.lowyat.net/index.php?showtopic=931928&hl=hikari

    Gateway
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 170
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by Gateway on Mon Aug 10, 2009 2:59 pm

    rusydi_10 wrote:ok ke asus k40ab ni??
    die nye processor ok??
    amd cam xbest je.
    cube usha k40in,..
    cam ok la bg aku

    boleh tak bagi aku 3 sebab yang kukuh mengapa ko kata amd tak best? dan aku taknak dengar pasal overheat.. selain pada tu la.. aku nak tau gak sebab apa orang kata amd ni tak best Very Happy

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by sheikomatic on Mon Aug 10, 2009 4:26 pm

    rusydi_10 wrote:ok ke asus k40ab ni??
    die nye processor ok??
    amd cam xbest je.
    cube usha k40in,..
    cam ok la bg aku

    whats the point comparing amd QL-64 and intel T6500?
    in fact both are medium class 'laptop' proc..
    it doesnt make sense having T6500 with Geforce G105M..

    Even 4570 barely reached 20FPS in crysis.. imagine that with that poor G105M
    (FYI, G105M is only a rebranded overclocked 9300M G..
    And G102M is an onboard graphic, comparable to 9300M GS)
    most games are graphic card dependent, not cpu dependent, your Intel doesnt helps.

    It will be pain in the ass gaming with G102M/G105M. Better get 4570 with the amd proc

    even compaq V3000 series with intel proc gets overheat.
    its not about the brand, its about the heatsink and ventilation. the heat trapped inside the chassis..
    get urself a branded cooler. enough said about overheating

    Gateway
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 170
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by Gateway on Mon Aug 10, 2009 4:40 pm

    tq sheiko... nuff said.. ehehehehe

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by din_125 on Fri Aug 28, 2009 1:27 am

    rusydi_10 wrote:ok ke asus k40ab ni??
    die nye processor ok??
    amd cam xbest je.
    cube usha k40in,..
    cam ok la bg aku
    pai..
    org nak main game tgok GC dulu..
    proc AMD or intel bih kurang jer..
    bab panas tu mmg normal..
    x de cpu yang x panas..

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by upin on Sun Aug 30, 2009 12:22 am

    ermm..aku rsa mcm x bes laa lptop asus ni yg k40ab @ k40NI sbb dia pnya spekernya duk kt bwh...klu mcm lptop len duk kt ats kn..x bpa nk dgq sgt soundnya..btoi x??...tu apa yg aku nmpk laa..tp x pasti laa kbenarannya..ye x?? spa bley tolg komenkn..

    SoNic_ATi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 320
    Location : AkU AnK PaHaNg
    Job/hobbies : ^GaMe,InTeRnEt^
    Registration date : 11/05/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by SoNic_ATi on Sun Aug 30, 2009 1:57 pm

    aku kalau pilih sesuatu lappy tu tgk pada spec lappy tu pastu wat research sikit tgk kualiti dia ok ke x n paling penting bajet aku utk lappy tu.....bila semua tu aku dah puas hati.......apa lg aku rembatlah...sal speaker tu bg aku no dua....coz leh smbng dgn speaker lain yg base n treb dia yang gempak mcm altec lansing punye speaker.....

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by sheikomatic on Sun Aug 30, 2009 8:52 pm

    aku pun pakai k50ab.. Elok je bunyi dia..memang puas hati

    betul cakap sonic tu, speaker tak penting pun
    asal ada bunyi sudah la, apa2 pun tengok spec dulu..

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by din_125 on Sun Aug 30, 2009 11:05 pm

    yaya..tegok spec..
    brape ko beli k50ab tu?
    spec de sama je dgan k40ab kan?
    beza screen jer..
    cadang nak angkat 1..
    kalau x puas ati dgan speaker beli jer speaker lain..
    sonicgear ego 50 henget pon dpt..

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by sheikomatic on Sun Aug 30, 2009 11:25 pm

    aku angkat rm2090.. k50ab minggu lepas memang takde stok, sebab tu mahal sikit
    cuma dua kedai je ade stok, yang lain cuma ada display model, dengan k40/k50in/ij je..

    aku beli kat evernew.. kalau tak silap hari rabu stok baru sampai
    model k series.

    K40AB dengan K50AB beza saiz screen je, reso pun sama je.
    so game framerates takde beza, performance 100% sama
    cuma tak digalakkan ambik K50AB kalau selalu guna outdoor.
    kurang praktikal, besar dan berat sangat..

    upin
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 40
    Registration date : 14/03/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by upin on Mon Aug 31, 2009 10:29 am

    ooooooo...ya ka..bru aku phm..hehe..btol2 aku sokong komentar dari korang..hehe. apa yg pnting?? kerjasama..apa yang pnting??..tgk spec.

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by memito on Mon Aug 31, 2009 2:21 pm

    15" mmg agak bsr bg aku..mcm dulu aku guna studio 15..mantap punya berat...bsr lak tu...bg aku 14" dan kebwh mmg smart dan sesuai utk travel

    dan_te
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 86
    Age : 25
    Location : seremban
    Registration date : 31/08/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by dan_te on Mon Aug 31, 2009 7:42 pm

    ak nak beli asus k40ab
    hdd die ad yg 320gb kan.
    mmndgkan sy student dn selain ske main game
    sy minat smpan cite ni
    jd perlukan hdd agk bsar untuk simpan assignment lagu anime sume..
    Ad pendapat x?

    adinor
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 20
    Location : Pekan Salak, Salak Tinggi, Kuarters KLIA
    Job/hobbies : IT Tech
    Registration date : 31/08/2009

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by adinor on Tue Sep 01, 2009 2:50 am

    sekarang ni aku guna eee pc 1000h jer. sesuai la dgn kehendak aku nak lappy yg ringan2. Bagi aku eeepc ni ok...cuma tak puas mata memandang, ringan lg bahu yg memikulnya...yer la screen nya juzt 10" jer, berat lebih kurang 1.5kg. Guna proc atom

    Sponsored content

    Re: Apakah Laptop Pilihan Anda & mengapa??

    Post by Sponsored content Today at 9:05 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:05 am