Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    hang tuah bukan melayu?

    Share

    miss_roxy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 158
    Age : 28
    Location : KL
    Registration date : 07/07/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by miss_roxy on Thu Jul 16, 2009 5:49 pm

    ??????????? wrote:Tapi jawapan tu tak boleh dikira sahih lagi, sebab ia hanya andaian hasil kajian yang dibuat secara hipotesis.
    Sebenarnya itu bukan jawapan, tapi persoalan.

    a'ah.. aku tersiap taip..
    cowy2.. ni hipotesis jer..

    tp, rasenyer hang tuah ni mmg wujud..
    sbb kat jakarta pon ceritanya meluas dan nama hang tuah pun ada diabadikan pada ruas-ruas jalan di jakarta dan di beberapa daerah lain lagi. bahkan, nama hang tuah juga diabadikan pada kapal perang pertama milik indonesia. pemberian nama itu untuk mengenang kejayaan hang tuah yang selalu mencapai kemenangan di laut. namun, tidak seperti tokoh-tokoh bersejarah lainnya, tak banyak yang tahu siapa hang tuah yang sebenar-benarnye..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by TOYSЯUS on Thu Jul 16, 2009 5:52 pm

    Muahaha sampai ke Hindraf lak dah. Masuk ISA kang.
    Tu la pasal, siapa nye si Shahabudeen Jalil ni nak keluarkan kenyataan Hang Tuah tu Cina (Hang Too Ah).
    Ibu Hang Tuah bernama Dang Merdu Wati, bapanya Hang Mahmud. So bak mai Cina nya.
    Satu percubaan yang tidak menjadi. Elok masuk failblog.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by loy_azloy on Thu Jul 16, 2009 5:55 pm

    ??????????? wrote:Muahaha sampai ke Hindraf lak dah. Masuk ISA kang.
    Tu la pasal, siapa nye si Shahabudeen Jalil ni nak keluarkan kenyataan Hang Tuah tu Cina (Hang Too Ah).
    Ibu Hang Tuah bernama Dang Merdu Wati, bapanya Hang Mahmud. So bak mai Cina nya.
    Satu percubaan yang tidak menjadi. Elok masuk failblog.
    hang tuah ni puak ape? hehehe... bikin panas...itu mamat...

    miss_roxy
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 158
    Age : 28
    Location : KL
    Registration date : 07/07/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by miss_roxy on Thu Jul 16, 2009 5:57 pm

    ??????????? wrote:Muahaha sampai ke Hindraf lak dah. Masuk ISA kang.
    Tu la pasal, siapa nye si Shahabudeen Jalil ni nak keluarkan kenyataan Hang Tuah tu Cina (Hang Too Ah).
    Ibu Hang Tuah bernama Dang Merdu Wati, bapanya Hang Mahmud. So bak mai Cina nya.
    Satu percubaan yang tidak menjadi. Elok masuk failblog.

    itu maksudnyer die tu mmg melayu la..
    budu sungguh la.. amik ko name kampong abes hah..
    dang merdu wati dgn hang mahmud..
    tp.. mengapa harus ade hang...
    adakah mereka ini dulunye org cina dah bertukar memeluk islam?????
    ni yg wat aku nak bertukar jd hang waktimus prime ni..

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by loy_azloy on Thu Jul 16, 2009 5:58 pm

    Dang utk pompuan
    Hang utk lelaki
    settle!!!

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by TOYSЯUS on Thu Jul 16, 2009 6:04 pm

    Jap, belum settle.
    Nanti ada lagi orang percaya dengan hujahan Shahabudeen Jalil tu.
    Hang tak semestinya untuk lelaki.
    Hang Li Po perempuan oke.

    Untuk pengetahuan semua, sila search di wiki: Hang Li Po.
    Anda akan dapati bahawa nama Puteri Hang Li Po asalnya tiada Hang, iaitu Li Po sahaja.
    Kemudian Sultan Mansur Shah yang memberinya gelaran Hang, jadilah Hang Li Po.

    Bercanggah pula dengan hipotesis SJ tu, dia kata nama Hang memang nama Cina.
    Bagaimana?

    --
    Di perenggan terakhir hujahan Shahabudeen Jalil:
    Berdasarkan hipotesis ini juga bererti orang-orang Melayu telah kehilangan seorang pahlawan lagenda yang selama ini mereka
    bangga-banggakan1. Walaupun demikian orang-orang Melayu telah terselamat daripada tuduhan menderhaka kepada Sultan2. Hang Jebat atau nama asalnya Hang Jee Fatt yang telah menderhaka kepada Sultan bukanlah daripada keturunan orang Melayu Jati3.
    Cuba fahami maksud tersirat ketiga-tiga ayat di atas. Nampak tak macam mana dia nak melaga-lagakan kaum-kaum di Malaysia ni?


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by hampeh on Thu Jul 16, 2009 8:16 pm

    loy_azloy wrote:
    ??????????? wrote:Muahaha sampai ke Hindraf lak dah. Masuk ISA kang.
    Tu la pasal, siapa nye si Shahabudeen Jalil ni nak keluarkan kenyataan Hang Tuah tu Cina (Hang Too Ah).
    Ibu Hang Tuah bernama Dang Merdu Wati, bapanya Hang Mahmud. So bak mai Cina nya.
    Satu percubaan yang tidak menjadi. Elok masuk failblog.
    hang tuah ni puak ape? hehehe... bikin panas...itu mamat...
    lol What a Face @ bold

    loy_azloy wrote:Dang utk pompuan
    Hang utk lelaki
    settle!!!
    Kalau orang melayu sendri tak amik tau pasal ni mesti dah percaya dah ni , budak2 yang tak tahu apsal ni mesti dah terpercaya tros .

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by teri-chan on Thu Jul 16, 2009 9:42 pm

    Hem... Ramai yg konpius ngn penggunaan nama Hang ni. Aku stuju ngn pendapat beberapa org kt cni. Hang itu xde kena mengena lgsg ngn cina. Tgk.. Cina dpt nama. Korg terlalu fokus kt ceritera 5 sahabat.

    Korg lupa ke ceritera singapura dilanggar todak? Budak yg memberi idea yg bijak. Namanya Hang Nadim. Jd merujuk soalan aku yg pertama, hang nadim 2 cina? X same sekali. Hang nadim tu x kenal pn hang tuah.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Aku Tak Sengal
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 635
    Registration date : 13/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by Aku Tak Sengal on Thu Jul 16, 2009 9:51 pm

    teri-chan wrote:Hem... Ramai yg konpius ngn penggunaan nama Hang ni. Aku stuju ngn pendapat beberapa org kt cni. Hang itu xde kena mengena lgsg ngn cina. Tgk.. Cina dpt nama. Korg terlalu fokus kt ceritera 5 sahabat.

    Korg lupa ke ceritera singapura dilanggar todak? Budak yg memberi idea yg bijak. Namanya Hang Nadim. Jd merujuk soalan aku yg pertama, hang nadim 2 cina? X same sekali. Hang nadim tu x kenal pn hang tuah.
    err.. anak Hang Tuah pun nama Hang Nadim.. scratch

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by teri-chan on Thu Jul 16, 2009 9:55 pm

    Argh!! Hang tuah mana ada anak. Hang nadim 2 lain la aduai...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Aku Tak Sengal
    Ahli
    Ahli

    Gender : Female Number of posts : 635
    Registration date : 13/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by Aku Tak Sengal on Thu Jul 16, 2009 9:58 pm

    silap2.. anak Hang Jebat name die Hang Nadim.. kot..

    Hang Jebat dikatakan telah membuat perhubungan sulit dengan seorang dayang istana bernama Dang Wangi. Ada kisah yang menyebut bahawa sebenarnya Hang Jebat telah bernikah dengan Dang Wangi dan semasa Hang Jebat terbunuh, Dang Wangi sedang hamil anak Hang Jebat. Hang Tuah kemudiannya menghantar Dang Wangi tinggal di Singapura untuk melahirkan dan membela anak Hang Jebat yang dikatakan bernama Hang Nadim. Dalam kisah Singapura Di Langgar Todak, budak bijak yang memberi pendapat supaya berkubukan batang pisang dari serangan todak dikatakan adalah Hang Nadim anak kepada Hang Jebat.

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by TOYSЯUS on Fri Jul 17, 2009 12:44 am

    Muahaha.
    Ni aku nak off topic jap.
    Aku ada teka-teki.
    1. Siapa nama sepupu lelaki Hang Tuah yang duduk kat Amerika Syarikat?
    2. Siapa nama sepupu lelaki Hang Jebat yang dikatakan pakar dalam bidang komputer?
    3. Siapa nama sepupu perempuan Hang Nadim yang selalu berada dalam kepanasan?
    Muahaha jawab jawab..


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    datuk abu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 98
    Registration date : 20/03/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by datuk abu on Fri Jul 17, 2009 1:27 am

    ??????????? wrote:Jap, belum settle.
    Nanti ada lagi orang percaya dengan hujahan Shahabudeen Jalil tu.
    Hang tak semestinya untuk lelaki.
    Hang Li Po perempuan oke.

    Untuk pengetahuan semua, sila search di wiki: Hang Li Po.
    Anda akan dapati bahawa nama Puteri Hang Li Po asalnya tiada Hang, iaitu Li Po sahaja.
    Kemudian Sultan Mansur Shah yang memberinya gelaran Hang, jadilah Hang Li Po.

    Bercanggah pula dengan hipotesis SJ tu, dia kata nama Hang memang nama Cina.
    Bagaimana?

    --
    Di perenggan terakhir hujahan Shahabudeen Jalil:
    Berdasarkan hipotesis ini juga bererti orang-orang Melayu telah kehilangan seorang pahlawan lagenda yang selama ini mereka
    bangga-banggakan1. Walaupun demikian orang-orang Melayu telah terselamat daripada tuduhan menderhaka kepada Sultan2. Hang Jebat atau nama asalnya Hang Jee Fatt yang telah menderhaka kepada Sultan bukanlah daripada keturunan orang Melayu Jati3.
    Cuba fahami maksud tersirat ketiga-tiga ayat di atas. Nampak tak macam mana dia nak melaga-lagakan kaum-kaum di Malaysia ni?

    aku ada baca jugak tentang puteri hang li po kat wiki.

    tapi kat wiki pun hanya sekadar cerita. bukan nya ada bukti yang solid sebagai rujukan yang "HANG" itu anugerah sultan. aku pun tak pernah baca kat mana2 buku sejarah terdapat nya satu anugerah dari sultan yang membawa gelaran "HANG".

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by TOYSЯUS on Fri Jul 17, 2009 2:18 am

    Tapi cerita wiki lebih make sense dari cerita SJ. Nevertheless tiada satu pun buku sejarah mengatakan bahawa gelaran Hang itu adalah berasal dari nama Cina.
    Erm..
    Kalau nak dipersoalkan bukti yang solid, kepahlawanan Hang Tuah itu sendiri tidak mempunyai bukti yang solid.
    Jika diabaikan perihal asal usul nama, atau bangsanya, nak mencari siapa Hang Tuah itu sendiri pun kita susah nak buktikan,
    melainkan berpandu buku-buku teks Sejarah, dan buku-buku cerita hikayat lagenda pahlawan Melayu, atau pun di makam yang dikatakan milik Hang Tuah.

    Erm.. Huhu.. Entah lah.. Semuanya pasal Hang Hang ni sekadar cerita rakyat, hikayat, lagenda, misteri, "dipercayai", "dikatakan", ..blabla.. .
    Pelik2..


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    rinoa1812
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 242
    Location : nilai..klang..taiping
    Job/hobbies : otoman(part time je)
    Registration date : 07/04/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by rinoa1812 on Fri Jul 17, 2009 3:00 am

    entah le..aku pun susah nak percaya citer si SJ tu..kenapa mesti timbul isu ni ek?? ade seseorgkah yg berselindung disebalik name Sj tu?? ish2..

    tgk kat utara nun..semua 'hang' je..xde sape pun kisah..

    mat bunga
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 25
    Registration date : 08/07/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by mat bunga on Fri Jul 17, 2009 9:12 am

    kalo korang search kat google pasal asal usul hang tuah ramai yang guna kan hipotesis SJ tu untuk mendakwa hang tuah tu bukan melayu aka cina.

    banyak komen2 mula mempertikaikan keMELAYUan Tuah dan aku percaya kebanyakan yang menegakkan benang yang basah tu adalah ca ya nun alif.

    tujuan aku paste kan kat sini bukan untuk isu racist atau yang sewaktu dengan nya. tapi hanyalah sebagai satu perbincangan yang akan menghasilkan satu hipotesis kita sendiri yang akan menangkis hipotesis SJ tu.

    rujukan dari wiki adalah suatu yang agak menarik. HANG itu adalah satu anugerah sultan. bukan nama keluarga. jadi Tuah bersaudara adalah nama melayu dan orang melayu yang mendapat gelaran HANG..mungkin...

    walaupun tidak terdapat dalam mana2 catatan sejarah HANG adalah suatu gelaran dari sultan..mungkin ianya kerana HANG bukanlah suatu gelaran yang tinggi di istana.

    Mungkin sebagai suatu pengiktirafan sultan kepada rakyat biasa yang pernah berjasa kepada negeri (tuah bersaudara pernah menyelamatkan kampung dari amukan sewaktu mereka remaja.)

    segala nya MUNGKIN...Ta' Melayu Hilang Di Dunia

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by TOYSЯUS on Fri Jul 17, 2009 10:37 am

    Takpe, kita bincang baik2, mat bunga tak salah pun paste benda tu kat sini, SJ tu yang salah buat hipotesis yang memecahbelahkan masyarakat.

    Mengikut SJ dalam artikel yang ditulisnya, di perenggan pertama dan kedua:
    Ramai di kalangan anggota masyarakat kita terutamanya orang-orang
    Melayu menganggap Hang Tuah adalah legenda pahlawan Melayu. Pada
    hakikat sebenarnya Hang Tuah bukanlah dari keturunan Melayu sebagaimana
    yang disangkakan. Itulah yang bakal dihuraikan dalam artikel ini.

    Selama
    ini orang-orang Melayu telah terkeliru atau mungkin tertipu dengan
    kedudukan Hang Tuah sebagai legenda pahlawan Melayu yang
    dibangga-banggakan. Hang Tuah sebenarnya telah diMelayukan untuk tujuan
    kemegahan semacam bentuk yang tercatat pada Robin Hood.
    Dua perenggan ini menunjukkan seolah-olah hipotesis SJ sudah disahihkan, dan sudah disimpulkan setelah kajian dijalankan. Sedangkan tiada kajian yang dijalankan, yang ada cuma andaian. Ini diceritakan selepas perenggan kesebelas apabila SJ menerangkan terdapat tiga andaian hasil kajian (bukannya hasil kajian, cuma andaian / assumption). Kemudian andian secara hipotesis (yang juga bukannya sebuah hasil kajian).

    Maka, SJ sendiri membuktikan dia hanya membuat kesimpulan atas andaian yang diwujudkan, iaitu bukan kesimpulan ke atas hasil kajian, kerana dia sendiri tidak mempunyai hasil kajian.

    Hurmmm... Pelik3..


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    ruzlam
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 322
    Age : 34
    Location : kuala penyu, sabah
    Job/hobbies : side income
    Registration date : 19/05/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by ruzlam on Fri Jul 17, 2009 12:49 pm

    SJ ni kali org cina ni.... dia sengaja jak tu buat mende tak guna ni...

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by TOYSЯUS on Fri Jul 17, 2009 3:46 pm

    So far ni tak boleh nak salahkan SJ 100%, mungkin ada orang lain guna nama dia sebagai penulis.
    Sebab dalam web beliau sendiri (shahabudeenjalil.com / shahabudeenjalil.blogspot.com) tak ada pun artikel ni.
    Yang muncul bila digoogle, adalah artikel yang telah di-copy-and-paste ke dalam forum-forum dan laman web free hosted.
    Kalau SJ bukan penulis sebenar artikel tu, berdosa besarlah siapa yang fitnah dia melalui artikel tu.
    Tapi kalau memang SJ yang menulis artikel tu, harap dia boleh bagi penjelasan lanjut tentang hipotesis dia tu, seperti dari mana sumber hipotesis dia tu.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    sms_zana
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 22
    Age : 40
    Location : Taman Equine, Selangor
    Job/hobbies : Asst. Account
    Registration date : 14/03/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by sms_zana on Fri Jul 17, 2009 4:33 pm

    tak sah rasanya kalau tak join...minta maaf,

    asben i orang melaka. dia memang obses ngan Hang Tuah lima bersaudara.

    pendapat saya yang bukan minah it dan kadang2 ajer buka internet :-

    biar apa pun asal usul Hang Tuah..bukankah lagendanya menaikkan semangat MELAYU kita? bukan kah dengan 'wujud'nya ceritanya Melaka selalu disebut dan dikunjung orang..

    Dan...kalau nak dikorek identiti Hang Tuah tu..maknanya banyak kisah sejarah terpaksa dibongkar semula..ditanda, dikesan dan dibukukan balik dengan versi terkini jika nak diselarikan dengan pemikiran dunia semasa...

    dan rasanya setelah saya baca sepintas lalu post2 di atas..saya bersetuju dengan beberapa orang walaupun ader beberapa post yang saya rasa agak panas jugak..

    nway..bagus pemikiran dan bacaan anda semua..rasa semangat saya nak 'join' asben saya mengkoreksi putera.com cheers

    daniel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 108
    Age : 31
    Location : diatas bumi merdeka
    Job/hobbies : plok bantal bucuk
    Registration date : 17/03/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by daniel on Wed Aug 05, 2009 3:37 am

    hang tuah memnag wujud dan rakan2nyer.... aku tanye org la....MUNGKIN memang ade kaitan nyer hang tuah berbangsa cina.... dr klantan....
    tp kan aku musykil tentang keris taming sari die... sebenarnyer tuah campak kat sungai ke atau ape?

    shambahar
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 140
    Age : 48
    Location : Seri Kembangan
    Job/hobbies : Peniaga
    Registration date : 08/03/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by shambahar on Wed Aug 05, 2009 3:56 am

    teruk jugak masalah si Hang tuah ni ya..sampai pukul 2 pagi tak dapat jawapan...aku rasa kris dia ada kat www.lelong.com.my atau www.ebay.com tak?? Very Happy

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by kindaichi_hajime on Wed Aug 05, 2009 11:46 am

    sbnrnnyer kwujudan hang tuah pn diragui..
    till now,xder sape dpt BUKTIKAN bhwa hang tuah itu wujud..
    lahir n saat kematian dier pn org xtaw...

    sbb tu kalo kite lihat di skola or university,org wat teater mcm2 pasal hang tuah..
    ader yg buatkan hang tuah tu jd pondan la ape la..
    tp xder spe kesah..sbb kwujudannya masih blom dibuktikan..

    hang tuah melayu?cina?ahh...itu cme untuk melagakan bangsa je...

    daniel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 108
    Age : 31
    Location : diatas bumi merdeka
    Job/hobbies : plok bantal bucuk
    Registration date : 17/03/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by daniel on Wed Aug 05, 2009 5:06 pm

    tu aku x kesah... yg aku kesah keris power die tu .... aku dgr.. keris tu ada pada sultan2... sampai skrg...(ungkin digunakan utk pertabalan je) tp x tawu sultan negeri mane....
    rumors yg aku dgr keris tu klu kuar dr sempadan negeri contoh keris tu dibawa kuar dr melaka ke atau mana2 keris tu akan bergegar.... satu keta akan bergegar....keris tu akan dimandikan oleh org2 tertentu je..... byk bomoh pawang2 tabib2... da try mandikan tp keris tu masih xterima.... tp akhirnya terdapat sorang ni berjaya mandikan nya.... org tu area lembah klang....tp org tu x tawu sape.....punye hebat keris ni....

    aku dgr cite ni dr member aku.... da lama da... cuma x brape egt je....

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by TOYSЯUS on Wed Aug 05, 2009 5:10 pm

    Leh cayer ke keris Taming Sari tu.
    Kalau betul keris tu masih ada sampai sekarang dan disimpan Sultan2, bermakna Sultan2 kita ni melakukan syirik?
    Sebab mereka mempercayai sesuatu itu mempunyai kuasa luar biasa, lalu mereka simpan ia dengan baik?
    Mungkin ada upacara tertentu untuk mengekalkan sihir yang ada pada keris tu?
    Hurmm..

    Tapi aku tak percaya kisah keris Taming Sari. Huhu.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    Sponsored content

    Re: hang tuah bukan melayu?

    Post by Sponsored content Today at 10:58 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 10:58 am