Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    RECYCLER sengal!!!

    Share

    firfa_firzanah06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 23
    Age : 27
    Location : ~MuaR cITies~
    Job/hobbies : ~IT SoftWare student~
    Registration date : 23/03/2009

    RECYCLER sengal!!!

    Post by firfa_firzanah06 on Tue Jul 14, 2009 3:57 pm

    salam allz...
    cam mane nk buang virus RECYCLER ni??
    asik keje hidden kn fail jew...
    jenuh ar tgk.
    ade sesape leh suggest cm mne nk buang bnde alah ni?? Mad Mad Mad Mad Mad

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by e_sentinel on Tue Jul 14, 2009 9:55 pm

    Kalau nak delete manual, sila bagi nama dan alamat penuh file Recycler tu .. ahakss .. bukan apa, kena end process kat Task Manager dulu sebelum boleh delete pastu buang kat Registry jika ada.

    bDk L@g3NDa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 213
    Age : 27
    Location : 127.0.0.1
    Job/hobbies : Asst. Technician
    Registration date : 13/02/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by bDk L@g3NDa on Tue Jul 14, 2009 10:44 pm

    e_sentinel wrote:Kalau nak delete manual, sila bagi nama dan alamat penuh file Recycler tu .. ahakss .. bukan apa, kena end process kat Task Manager dulu sebelum boleh delete pastu buang kat Registry jika ada.

    owh ye ke..?? slama ni aku slalu delete mcm tu je.. x pe ke..?? Rolling Eyes Rolling Eyes

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by kae on Tue Jul 14, 2009 10:51 pm

    bukan soal takpe

    ko kate nk buang terus..

    klo setakat buang kat task manager.. mmg la bende tuh akan berulang balik..


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    firfa_firzanah06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 23
    Age : 27
    Location : ~MuaR cITies~
    Job/hobbies : ~IT SoftWare student~
    Registration date : 23/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by firfa_firzanah06 on Tue Jul 14, 2009 11:57 pm

    e_sentinel wrote:Kalau nak delete manual, sila bagi nama dan alamat penuh file Recycler tu .. ahakss .. bukan apa, kena end process kat Task Manager dulu sebelum boleh delete pastu buang kat Registry jika ada.


    xpham la...
    leh explain dgn detail x?? Cool

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by e_sentinel on Wed Jul 15, 2009 12:23 am

    cam ni contoh:

    D:\RECYCLER\S-1-5-21-73586283-813497703-839522115-1003\Dd2.exe

    firfa_firzanah06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 23
    Age : 27
    Location : ~MuaR cITies~
    Job/hobbies : ~IT SoftWare student~
    Registration date : 23/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by firfa_firzanah06 on Wed Jul 15, 2009 1:36 am

    e_sentinel wrote:cam ni contoh:

    D:\RECYCLER\S-1-5-21-73586283-813497703-839522115-1003\Dd2.exe

    ok then??

    mikicun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 199
    Location : somewhere i belongs...
    Registration date : 15/02/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by mikicun on Wed Jul 15, 2009 1:41 am

    type "dir /a"
    [dia akan tunjuk semua fail dalam recycle termasuk hidden dan system files klau ada..]

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by e_sentinel on Wed Jul 15, 2009 1:53 am

    firfa_firzanah06 wrote:
    e_sentinel wrote:cam ni contoh:

    D:\RECYCLER\S-1-5-21-73586283-813497703-839522115-1003\Dd2.exe

    ok then??

    Ahakss .. aku baru nak tanya full file name tu, bukannya nak bagi steps untuk buang lagi .. apapun ikut steps mikicun tu, bila awak jumpa try delete tengok, boleh ke tak .. Smile

    firfa_firzanah06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 23
    Age : 27
    Location : ~MuaR cITies~
    Job/hobbies : ~IT SoftWare student~
    Registration date : 23/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by firfa_firzanah06 on Wed Jul 15, 2009 2:01 am

    mikicun wrote:type "dir /a"
    [dia akan tunjuk semua fail dalam recycle termasuk hidden dan system files klau ada..]

    camane tu??
    file yg hidden tu bleh diunhidden gune GVR.
    penah buang gune manual.
    tp tetap ade gak.

    mikicun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 199
    Location : somewhere i belongs...
    Registration date : 15/02/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by mikicun on Wed Jul 15, 2009 2:13 am

    firfa_firzanah06 wrote:penah buang gune manual.
    tp tetap ade gak.

    sebab dia buat copy kat semua drive... klau NTFS dia akan buat kat Recycler, klau FAT32 dia akan buat kat Recycled...
    so kena buang semua dari recycle baru boleh setel...
    aku dah penah buang dulu fail nih...
    susah sebab dia lock ngan winlogon..bila nak delete file tuh window cakap in use...
    bila aku stop winlogon windows akan restart...

    solution... ku guna live cd aku untuk delete dari luar windows... hehe

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by TOYSЯUS on Wed Jul 15, 2009 2:35 am

    Tumpang tanya, Recycler / Recycled ni virus ke?
    Setahu saya tidak.
    Folder Recycler ni salah satu system folder kan?

    Apa-apa pun saya selalu delete manual folder Recycler ni.
    Mula-mula install Unlocker (freeware), rightclick pada folder Recycler, pilih unlocker.
    Kemudian dia akan kata "No locking handle found . . .", pilih Delete dari dropdown box.
    Begitu lah.
    Kalau tak guna Unlocker susah nak delete.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by e_sentinel on Wed Jul 15, 2009 2:54 am

    Memang folder ni adalah system folder, walaupun kita delete, ia akan re-create selepas reboot, tapi data2 dalam dia hilang la .. folder ni tempat simpan data2 yang telah kita delete dari Recycle Bin, jadi kalau nak recover balik kalau ter empty Recycle Bin kat sini la .. tapi folder ni hidden dan menjadi tempat popular bagi Malware untuk hiding .. tu yang aku minta full file name kat TS tu, nak tau nama Malware tu, tapi dia x nak bagi .. ahakss .. x faham gak aku.

    firfa_firzanah06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 23
    Age : 27
    Location : ~MuaR cITies~
    Job/hobbies : ~IT SoftWare student~
    Registration date : 23/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by firfa_firzanah06 on Wed Jul 15, 2009 3:12 am

    e_sentinel wrote:Kalau nak delete manual, sila bagi nama dan alamat penuh file Recycler tu .. ahakss .. bukan apa, kena end process kat Task Manager dulu sebelum boleh delete pastu buang kat Registry jika ada.

    ni hah nama file nyer..
    D:\RECYCLER\S-1-5-21-1417001333-706699826-839522115-1003
    kt C pon ader.

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by e_sentinel on Wed Jul 15, 2009 3:24 am

    1. Pergi ke Folder Option > View, tick pada "Show hidden files and folders" dan untick pada "Hide Protected operating System Files".

    2. Buka CMD > taip attrib D:\Recycler –r –h –s > Enter dan sekali lagi taip attrib D:\Recycler\S-1-5-21-1417001333-706699826-839522115-1003 –r –h –s > Enter

    3. Buka folder D:\RECYCLER\S-1-5-21-1417001333-706699826-839522115-1003 > cari file2 yang meragukan dan bagitau nama file2 tu, nak lagi senang cuba delete satu2, yang x boleh delete tu Malware.

    4. Buat begitu juga pada drive C bermula dengan step no.2


    Last edited by e_sentinel on Wed Jul 15, 2009 3:34 am; edited 1 time in total

    firfa_firzanah06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 23
    Age : 27
    Location : ~MuaR cITies~
    Job/hobbies : ~IT SoftWare student~
    Registration date : 23/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by firfa_firzanah06 on Wed Jul 15, 2009 3:33 am

    e_sentinel wrote:1. Pergi ke Folder Option > View, tick pada "Show hidden files and folders" dan untick pada "Hide Protected operating System Files".

    2. Buka CMD > taip attrib D:\Recycler –r –h –s > Enter dan sekali lagi taip D:\Recycler\S-1-5-21-1417001333-706699826-839522115-1003 –r –h –s > Enter

    3. Buka folder D:\RECYCLER\S-1-5-21-1417001333-706699826-839522115-1003 > cari file2 yang meragukan dan bagitau nama file2 tu, nak lagi senang cuba delete satu2, yang x boleh delete tu Malware.

    4. Buat begitu juga pada drive C bermula dengan step no.2

    okay.
    sy cube.
    tp..CMD tu ape??
    bukan command prompt kn??

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by e_sentinel on Wed Jul 15, 2009 3:39 am

    Ya CMD tu Command Prompt .. saya ada edit sikit command tu, sila rujuk post kat first page.

    Btw, bila buat command attrib kat C, sila ubah "attrib D:\" ke "attrib C:\" .. faham kan?

    firfa_firzanah06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 23
    Age : 27
    Location : ~MuaR cITies~
    Job/hobbies : ~IT SoftWare student~
    Registration date : 23/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by firfa_firzanah06 on Wed Jul 15, 2009 3:51 am

    e_sentinel wrote:Ya CMD tu Command Prompt .. saya ada edit sikit command tu, sila rujuk post kat first page.

    Btw, bila buat command attrib kat C, sila ubah "attrib D:\" ke "attrib C:\" .. faham kan?

    dh try...
    tp xleh.

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by e_sentinel on Wed Jul 15, 2009 12:16 pm

    x leh yang mcmana? awak mesti pastikan space antara command tu betul .. kalau dirasakan susah steps ni (kerana banyak lagi steps yg perlu awak lalui), sila guna FileAssassin dari Malwarebytes.org yang terdapat dalam Malwarebytes' AntiMalware untuk delete file2 tu, kalau awak x install Malwarebytes' sila ambik FilAssassin di sini:- http://www.malwarebytes.org/fa-setup.exe

    firfa_firzanah06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 23
    Age : 27
    Location : ~MuaR cITies~
    Job/hobbies : ~IT SoftWare student~
    Registration date : 23/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by firfa_firzanah06 on Fri Jul 17, 2009 1:16 pm

    e_sentinel wrote:x leh yang mcmana? awak mesti pastikan space antara command tu betul .. kalau dirasakan susah steps ni (kerana banyak lagi steps yg perlu awak lalui), sila guna FileAssassin dari Malwarebytes.org yang terdapat dalam Malwarebytes' AntiMalware untuk delete file2 tu, kalau awak x install Malwarebytes' sila ambik FilAssassin di sini:- http://www.malwarebytes.org/fa-setup.exe

    dh try buang gune file_assasin
    tp tetap ade juga.
    mcm mane ek??

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by e_sentinel on Fri Jul 17, 2009 4:10 pm

    Ok, cam ni, saya bagi procedure dia, awak cuba buat.

    1. Buka Folder Option > View > tick pada "Show hidden files and folders" dan untick pada "Hide Protected operating System Files".

    2. Tukar attribute Recycler:
    attrib C:\Recycler –r –h –s dan tekan Enter (kekadang kita x dapat nak ubah attibute sekaligus, cuba mulakan dengan -r, kemudian -h dan -s diikuti dengan Enter pada selang command tu).

    3. Tukar attribute Recycler virus tu:
    attribe D:\Recycler\S-1-5-21-1417001333-706699826-839522115-1003 –r –h –s juga buat satu2 iaitu -r, -h dan -s.

    4. Tukar attribute juga untuk drive C:/

    5. Bila siap tukar attribute, buka folder Recycler yang bervirus tu dan kenali nama file virus tersebut atau cuba delete untuk pastikan yang mana satu.

    6. Bila dah dapat nama file virus tu, buka msconfig dan cari pada startup menu dan disabledkan file tersebut (jika ada). Kemudian Ctrl+Alt+Del > di Task Manager highlight pada file virus tu (jika ada) dan klik End Process. Masih di Task Manager > highlight pada explorer.exe dan klik pada End Process.

    7. Masih di Task Manager > klik File > New Task... > klik Browse dan browse ke folder Recycler tadi, dan delete file2 virus yang awak jumpa sebelum ni dengan menggunakan key Shift+Del dan kemudian delete juga folder "Recycler\S-1-5-21-1417001333-706699826-839522115-1003".

    8. Bila dah delete pada C:\ dan D:\, klik file pada Task Manager menu > New Task ... > taip explorer.exe untuk kembalikan Windows Explorer.

    9. Masuk Registry ... klik Start > Run > regedit > Ok .... navigate ke HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon cari key yang value nya tercatit nama folder recycler tu dan delete key tersebut.

    10. Kemudian navigate pula ke HKCU\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon dan klik key "Shell" dan pastikan valuenya hanya explorer.exe tapi jika ada tulisan lain selepas explorer.exe tu sila double klik Shell dan edit supaya menjadi hanya explorer.exe.

    11. Restart PC untuk changes take effect ...

    Sepatutnya dah siap, awak cuba buat dan bagitau hasilnya. Apa yang penting ialah nama file2 virus tu.

    firfa_firzanah06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 23
    Age : 27
    Location : ~MuaR cITies~
    Job/hobbies : ~IT SoftWare student~
    Registration date : 23/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by firfa_firzanah06 on Fri Jul 17, 2009 4:24 pm

    e_sentinel wrote:Ok, cam ni, saya bagi procedure dia, awak cuba buat.

    1. Buka Folder Option > View > tick pada "Show hidden files and folders" dan untick pada "Hide Protected operating System Files".

    2. Tukar attribute Recycler:
    attrib C:\Recycler –r –h –s dan tekan Enter (kekadang kita x dapat nak ubah attibute sekaligus, cuba mulakan dengan -r, kemudian -h dan -s diikuti dengan Enter pada selang command tu).

    3. Tukar attribute Recycler virus tu:
    attribe D:\Recycler\S-1-5-21-1417001333-706699826-839522115-1003 –r –h –s juga buat satu2 iaitu -r, -h dan -s.

    4. Tukar attribute juga untuk drive C:/

    5. Bila siap tukar attribute, buka folder Recycler yang bervirus tu dan kenali nama file virus tersebut atau cuba delete untuk pastikan yang mana satu.

    6. Bila dah dapat nama file virus tu, buka msconfig dan cari pada startup menu dan disabledkan file tersebut (jika ada). Kemudian Ctrl+Alt+Del > di Task Manager highlight pada file virus tu (jika ada) dan klik End Process. Masih di Task Manager > highlight pada explorer.exe dan klik pada End Process.

    7. Masih di Task Manager > klik File > New Task... > klik Browse dan browse ke folder Recycler tadi, dan delete file2 virus yang awak jumpa sebelum ni dengan menggunakan key Shift+Del dan kemudian delete juga folder "Recycler\S-1-5-21-1417001333-706699826-839522115-1003".

    8. Bila dah delete pada C:\ dan D:\, klik file pada Task Manager menu > New Task ... > taip explorer.exe untuk kembalikan Windows Explorer.

    9. Masuk Registry ... klik Start > Run > regedit > Ok .... navigate ke HKLM\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon cari key yang value nya tercatit nama folder recycler tu dan delete key tersebut.

    10. Kemudian navigate pula ke HKCU\Software\Microsoft\Windows NT\CurrentVersion\Winlogon dan klik key "Shell" dan pastikan valuenya hanya explorer.exe tapi jika ada tulisan lain selepas explorer.exe tu sila double klik Shell dan edit supaya menjadi hanya explorer.exe.

    11. Restart PC untuk changes take effect ...

    Sepatutnya dah siap, awak cuba buat dan bagitau hasilnya. Apa yang penting ialah nama file2 virus tu.


    trimas bro..
    problem dh settle.
    sy xikot cara bro.
    tp sy gune software unblocker 1.87.
    so, dh ok.
    apepon..
    thankz sbb bnyk tlg. cheers cheers

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by e_sentinel on Fri Jul 17, 2009 6:28 pm

    Lorr .. Unlocker boleh remove benda ni erkk .. kekadang soft. ni sewel gak, tu yang aku was2 nak rekomen .. apa2 pun baguslah, problem dah settle dan Mod. leh close la kot topik ni Smile

    firfa_firzanah06
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 23
    Age : 27
    Location : ~MuaR cITies~
    Job/hobbies : ~IT SoftWare student~
    Registration date : 23/03/2009

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by firfa_firzanah06 on Fri Jul 17, 2009 6:58 pm

    e_sentinel wrote:Lorr .. Unlocker boleh remove benda ni erkk .. kekadang soft. ni sewel gak, tu yang aku was2 nak rekomen .. apa2 pun baguslah, problem dah settle dan Mod. leh close la kot topik ni Smile

    haha...
    tu la...
    mule2 was2 gak.
    tp tgk so far..
    ok lak.
    anyway...
    thankz again. Very Happy Very Happy Very Happy afro

    Sponsored content

    Re: RECYCLER sengal!!!

    Post by Sponsored content Today at 8:26 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:26 am