Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Share

    mat bunga
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 25
    Registration date : 08/07/2009

    Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by mat bunga on Tue Jul 14, 2009 1:48 pm

    Assalamualaikum,

    pertama sekali aku ni bukan lah ustaz atau alim ulamak yang boleh jatuh kan hukum.
    segala apa yang aku cerita adalah berdasarkan pengalaman peribadi sahaja.

    aku jumpa tentang hukum ASB ni diperdebatkan masa aku masih sekolah lagi (1998).
    dalam majalah ape aku pun dah lupa..tapi dalam tu masing-masing memberikan hujah
    yang mengatakan HALAL dan tak kurang juga mengatakan HARAM.

    aku tak peduli sangat masa tu..aku anggap HALAL je sebab semua orang masa tu berebut nak
    tambah pelaburan ASB dan tak da yang pertikaikan pun hukum pelaburan ASB. Pelaburan yang
    dijamin, dividen yang tinggi dan istimewa untuk bumiputra membuat kan ASB suatu pelaburan
    terbaik untuk orang kita.

    aku berpeluang bekerja dengan sebuah INVESTMENT BANK terkemuka di KL.
    kerja aku mudah (tapi risiko tinggi) iaitu menguruskan ORDER BUY and SELL saham-saham di KLSE.
    client utama adalah LOCAL INSTITUTIONAL seperti EPF,PNB,KWAP,VALUE CAP, Tabung Haji, PERKESO (socso),UNIT TRUST FUND dan INSURANCES.

    kerja aku khusus jaga PNB punya ORDER je..jadi sedikit sebanyak aku tahu apa PORTFOLIO PNB. antara saham-saham
    yang termasuk di dalam portfolio tersebut BANKING (ie Maybank), BAT (Dunhill), dan Plantation (Sime Darby).
    kecuali plantation, banking dan BAT (british american tobacco) adalah kaunter-kaunter saham yang tidak mendapat
    kelulusan syariah. di dalam banking hanya Takaful sahaja yang diluluskan oleh syariah.

    aku pernah utarakan soalan kepada bos aku. kenapa PNB (ie ASB) tak labur dalam saham-saham yang syariah approved.
    menurut dia, kalau PNB tak heavily invest dalam banking contohnya, PNB takkan mampu menawarkan dividen yang tinggi kerana banking adalah antara penyumbang utama dividen kepada PNB.

    mujur aku tak jumpa pelaburan PNB dalam Magnum (judi), Genting dan carlsberg. aku penah jumpa pelaburan perkeso dalam carlsberg. teruk tul perkeso ni.

    Sesuatu yang melegakan aku adalah portfolio Tabung Haji. Aku tak jumpa pelaburan Tabung Haji dalam kaunter-kaunter yang tidak diluluskan syariah. (Tabung haji banyak saham dalam KFC Holding. patut la orang pegi haji bagi makan KFC huhu..) Mungkin sebab itu TH tak mampu menawarkan dividen seperti ASB, bukan sebab investment team tak power, tapi sebab takda BANKING dalam portfolio mereka..mungkin...

    Pernah juga aku ajukan soalan tentang halal haram ASB ni kat bos aku. Pendapat dia, lebih kurang 30% dari pelaburan PNB adalah dalam saham-saham yang tidak diluluskan syariah dan 70% adalah yang diluluskan. Jadi bila terima dividen tu 30% dari dividen dia akan sedekah ke masjid/surau. 70% dia ambik. ada logik juga cadangan dia. tapi bagi aku kalo dah bercampur-campur bagus elakkan terus.

    semenjak aku tahu realiti sebenar tentang pelaburan ASB ni, aku dah pull out semua duit aku dari ASB. semua aku letak kat TH. mungkin dividen tak selumanyan macam ASB tapi sekurang-kurangnya aku tak susah hati pikir halal ke haram. (sekarang ni tengah usyar2 satu pelaburan yang dijamin HALAL dan setanding ASB mungkin lebih lagi)

    harap warga putera boleh tolong bincang kan isu ni..

    p/s: tulisan di atas tu sekadar pendapat peribadi. aku tak berniat nak menyinggung mana-mana pihak atau individu.

    p/p/s: untuk lebih yakin sila rujuk dengan USTAZ berhampiran anda

    Hellghast
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 102
    Location : dimana2 sahaja
    Job/hobbies : cari duit nak kawin/termenung
    Registration date : 13/07/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by Hellghast on Tue Jul 14, 2009 1:53 pm

    pendapat aku ianya tidak haram selagi tak ada dilaburkan kepada perniagaan yang haram.

    datuk abu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 98
    Registration date : 20/03/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by datuk abu on Wed Jul 15, 2009 12:44 am

    let talk about ASB
    http://boonchert.blogspot.com/2009/02/let-talk-about-asb.html

    >From: "apanama"<[EMAIL PROTECTED]>
    >To:<[EMAIL PROTECTED]>
    >Subject: H-Net* ASB & ASN dah halal?
    >Date: Mon, 18 Dec 2000 19:48:25 -0800 (PST)
    >
    >
    > *~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~*
    > { Sila lawat Laman Hizbi-Net - http://www.hizbi.net }
    > { Hantarkan mesej anda ke: [EMAIL PROTECTED] }
    > { Iklan barangan? Hantarkan ke [EMAIL PROTECTED] }
    > *~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~*
    > PAS : KE ARAH PEMERINTAHAN ISLAM YANG ADIL
    > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    >Assalamualaikum,
    >
    >Apa jadi dengan syarikat yang diragui dalam portfolio nya
    >seperti syarikat kewangan, dll? Ada orang2 PNB boleh
    >confirm?
    >
    >------
    >
    >PNB: Pelaburan saham amanah ikut syariah Islam
    >
    >KUALA LUMPUR 11 Dis. - Permodalan Nasional Bhd. (PNB) hari
    >ini berkata portfolio pelaburan skim-skim saham amanahnya
    >adalah tidak bercanggah dengan prinsip syariah Islam.
    >
    >Menurut Pengerusi PNB Tan Sri Ahmad Sarji Abdul Hamid,
    >pelaburan itu berdasarkan keputusan Majlis Penasihat
    >Syariah Suruhanjaya Sekuriti (SC) yang menentukan sama ada
    >saham sebuah syarikat di Bursa Saham Kuala Lumpur (BSKL)
    >halal atau haram.
    >
    >''Pelaburan PNB bergantung kepada Majlis Syariah SC dan
    >juga orang ramai,'' kata beliau menjawab pertanyaan
    >pemberita pada sidang akhbar mengumumkan pemberian
    >dividen dan bonus skim Amanah Saham Bumiputera (ASB) di
    >sini hari ini.
    >
    >Katanya, ''PNB memiliki tujuh juta pelabur dan mereka yakin
    >dengan pelaburan kami dan kami juga yakin dengan
    >kepercayaan mereka (terhadap PNB) akan tetap terpelihara,
    >oleh itu saya serahkan kepada para pelabur untuk tentukan.''
    >
    >Beliau berkata demikian sebagai mengulas mengenai keraguan
    >sesetengah pihak sama ada skim Amanah Saham Bumiputera
    >dan skim Amanah Saham Nasional dilaburkan berdasarkan
    >prinsip syariah Islam.
    >
    >Utusan difahamkan, setakat ini terdapat sejumlah 541 saham
    >syarikat di Papan Utama dan Papan Kedua Bursa Saham Kuala
    >Lumpur telah disahkan oleh Majlis Syariah SC sebagai saham
    >berlandaskan prinsip syariah Islam.
    >
    >Majlis itu yang dianggotai oleh pakar perundangan Islam
    >terkemuka tempatan seperti Mufti Pulau Pinang, Datuk Sheikh
    >Azmi Ahmad, Pengerusi Eksekutif BIMB Securities Sdn. Bhd.,
    >Datuk Dr. Abdul Halim Ismail dan Prof. Datuk Mohd.
    >Hashim Yahya dari Universiti Islam Antarabangsa (UIA),
    >dari semasa ke semasa membuat pengesahan dan pengawasan
    >sama ada sesuatu saham yang halal kekal halal dan
    >mengeluarkan daripada senarai apabila disahkan haram.
    >
    >Ketika ditanya mengenai kedudukan pelaburan PNB dalam
    >syarikat-syarikat bermasalah termasuk syarikat seperti
    >Penerbangan Malaysia (MAS), Ahmad Sarji berkata ia tidak
    >akan menarik balik kepentingan pelaburan dalam syarikat
    >bermasalah yang kini sedang disusun semula.
    >
    >Katanya, pengekalan pelaburan akan dibuat dalam syarikat
    >berkenaan selagi ia menambah nilai kepada pelaburan dan
    >memberi jaminan pulangan jangka panjang.
    >
    >''PNB merupakan pelabur jangka panjang dan tidak semestinya
    >kami perlu mengeluarkan pelaburan kami secara automatik
    >ketika syarikat itu sedang menjalani proses penyusunan
    >semula tetapi akan menimbangkannya semula,'' kata Ahmad
    >Sarji lagi.
    >
    >
    >----------------------------------------------------------------------
    >Get your FREE ShyMail account!
    >http://www.shymail.com/
    >
    >
    > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    > ( Melanggan ? To : [EMAIL PROTECTED] pada body : SUBSCRIBE HIZB)
    > ( Berhenti ? To : [EMAIL PROTECTED] pada body: UNSUBSCRIBE HIZB)
    > ( Segala pendapat yang dikemukakan tidak menggambarkan )
    > ( pandangan rasmi & bukan tanggungjawab HIZBI-Net )
    > ( Bermasalah? Sila hubungi [EMAIL PROTECTED] )
    > ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
    >
    >Pengirim: "apanama"<[EMAIL PROTECTED]>

    Get your FREE download of MSN Explorer at http://explorer.msn.com
    ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ ( Melanggan ? To : [EMAIL PROTECTED] pada body : SUBSCRIBE HIZB) ( Berhenti ? To : [EMAIL PROTECTED] pada body: UNSUBSCRIBE HIZB) ( Segala pendapat yang dikemukakan tidak menggambarkan ) ( pandangan rasmi & bukan tanggungjawab HIZBI-Net ) ( Bermasalah? Sila hubungi [EMAIL PROTECTED] ) ~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~ Pengirim: "muhammad abdullah" <[EMAIL PROTECTED]>

    http://uruswang.wordpress.com/2006/12/07/halal-atau-haram-pelaburan-asb-amanah-saham-bumiputera/

    kesimpulan..LU PIKIR LAH SENDIRI


    Last edited by datuk abu on Wed Jul 15, 2009 1:01 am; edited 1 time in total

    datuk abu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 98
    Registration date : 20/03/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by datuk abu on Wed Jul 15, 2009 12:53 am

    Hellghast wrote:pendapat aku ianya tidak haram selagi tak ada dilaburkan kepada perniagaan yang haram.
    anda boleh rujuk di FORUM USTAZ ZAHARUDDIN

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 230
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by BasicCX on Wed Jul 15, 2009 2:24 pm

    Boleh rujuk dilaman web UZAR: http://www.zaharuddin.net/content/category/14/62/100/

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by ScareCreW on Thu Jul 16, 2009 9:09 pm

    boleh rujuk dgn pakdi
    http://www.pakdi.my/


    dah berpuluh tahun tak selesai lagi.

    mat bunga
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 25
    Registration date : 08/07/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by mat bunga on Fri Jul 17, 2009 9:23 am

    terima kasih atas rujukan2 tersebut. aku sebenarnya dah baca almost semua blog,site,forum dsb berkaitan perbincangan halal haram asb ni.

    keputusan majlis fatwa HARUS http://www.zaharuddin.net/content/view/663/95/

    keputusan berdasarkan MASLAHAT bukan cara pelaburan ASB.

    jadi korang macam mane ek..ada buat pelaburan kat ASB?

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by ScareCreW on Fri Jul 17, 2009 11:08 am

    habis apa pilihan selain ASb ?

    buat pelaburan emas ?
    http://www.pakdi.my/blog/pelaburan-emas/

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by sixx on Fri Jul 17, 2009 11:39 am

    ScareCreW wrote:habis apa pilihan selain ASb ?

    buat pelaburan emas ?
    http://www.pakdi.my/blog/pelaburan-emas/
    yup, aku dah start simpan. dpd aku simpan duit, baik simpan emas. kpd yg masih ragu2 tentang hukum asb, keluarkn la pastu ganti duit tu dgn emas.

    mfaizal2008
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 217
    Age : 35
    Location : Cyberjaya
    Job/hobbies : Technician
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by mfaizal2008 on Sat Jul 18, 2009 11:51 pm

    Uih kalo haram maknanya kena keluarkan balik simpanan, pastu semua dividen kena sedekahkan...

    microjb
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 19/05/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by microjb on Mon Jul 20, 2009 12:47 pm

    apa yg aku tahu asb dah dikategorikan harus oleh majlis fatwa .Kenapa kita nak mempertikai dan was2kannya ?

    fatin AYUNI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 47
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by fatin AYUNI on Mon Jul 20, 2009 1:21 pm

    sixx wrote:
    ScareCreW wrote:habis apa pilihan selain ASb ?

    buat pelaburan emas ?
    http://www.pakdi.my/blog/pelaburan-emas/
    yup, aku dah start simpan. dpd aku simpan duit, baik simpan emas. kpd yg masih ragu2 tentang hukum asb, keluarkn la pastu ganti duit tu dgn emas.

    cm ne nk bt pelaburan emas???bg tip sikit..aku ade bc tp xphm..mcm wat simpanan dlm asb jgk ker or kita kena bli emas dan simpan..aduh....pening2..xphm la..

    sixx
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 125
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by sixx on Mon Jul 20, 2009 5:08 pm

    fatin AYUNI wrote:
    sixx wrote:
    ScareCreW wrote:habis apa pilihan selain ASb ?

    buat pelaburan emas ?
    http://www.pakdi.my/blog/pelaburan-emas/
    yup, aku dah start simpan. dpd aku simpan duit, baik simpan emas. kpd yg masih ragu2 tentang hukum asb, keluarkn la pastu ganti duit tu dgn emas.

    cm ne nk bt pelaburan emas???bg tip sikit..aku ade bc tp xphm..mcm wat simpanan dlm asb jgk ker or kita kena bli emas dan simpan..aduh....pening2..xphm la..
    byk cara boleh buat, tp cara paling selamat beli dan simpan. jual 10 tahun akan dtg. pastu elakkn dr join apape skim pelaburan emas

    kc
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 45
    Registration date : 19/05/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by kc on Tue Jul 21, 2009 9:58 pm

    harus. aku pegang tang situ jer. pasal majlis fatwa yg fatwakan. w'pun penasihat syariah SC meragui kehalalannyer, tapi salah satu cabang utk memajukan ekonomi bumiputera, maka difatwakan harus & please know harus tuh dekat dgn mana, k?
    jadi, klu was2 gaks, berenti, jgn teruskan. enough said.

    fatin AYUNI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 47
    Registration date : 24/06/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by fatin AYUNI on Wed Jul 22, 2009 8:56 pm

    sixx wrote:
    fatin AYUNI wrote:
    sixx wrote:
    ScareCreW wrote:habis apa pilihan selain ASb ?

    buat pelaburan emas ?
    http://www.pakdi.my/blog/pelaburan-emas/
    yup, aku dah start simpan. dpd aku simpan duit, baik simpan emas. kpd yg masih ragu2 tentang hukum asb, keluarkn la pastu ganti duit tu dgn emas.

    cm ne nk bt pelaburan emas???bg tip sikit..aku ade bc tp xphm..mcm wat simpanan dlm asb jgk ker or kita kena bli emas dan simpan..aduh....pening2..xphm la..
    byk cara boleh buat, tp cara paling selamat beli dan simpan. jual 10 tahun akan dtg. pastu elakkn dr join apape skim pelaburan emas

    ko beli syiling emas dan gold bar ke?or syiling Kijang Emas di Maybank?selamat ker
    or ko bkk buku Simpanan Gold Saving Passbook...just nk tahu...

    Hackezkk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 27
    Registration date : 06/05/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by Hackezkk on Mon Jul 27, 2009 11:46 pm

    masuk mlm la lagi x haram...huhuuh

    mfaizal2008
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 217
    Age : 35
    Location : Cyberjaya
    Job/hobbies : Technician
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by mfaizal2008 on Tue Jul 28, 2009 1:31 am

    Kita sibuk berdebat pasal halal haram ASB, org cina berduyun-duyun bukak ASM...

    ummah2000
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 05/08/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by ummah2000 on Wed Aug 05, 2009 10:36 pm

    Assalamualaikum!.
    Pelaburan Asb = niagaan wang atas wang = RIBA

    Baca Al-Quran, panduan hidup kita,
    Jelas dinyatakan dalam Al-Quran RIBA itu haram.Ini adalah kata2 dari Allah, bukan dari saya.
    Surah Al-Baqarah Ayat 275 Hingga 279(Tengok terjemahan/tafsir kalau anda tak faham bahasa Arab)

    KURANGkan tgk pendapat orang di blog/forum, BANYAKKAN baca Al-quran dan fahamkan isi kandungannya.

    Korang mungkin cakap 'tapi FATWA cakap harus'
    Korang nak ikut fatwa yang dibuat oleh manusia atau mufti yang terdiri dari golongan manusia atau nak ikut Al-Quran KitabullahRaibaffi(Kitab yang benar dan tidak boleh dipertikaikan lagi) yang diturunkan oleh Allah S.W.T ?

    Dalam rukun iman...
    1. Percaya kepada Allah
    2. Percaya kepada Nabi-Nabi dan Rasul-Rasul
    3. Percaya kepada Malaikat-Malaikat
    4. Percaya kepada Al-Quran
    5. Percaya kepada Hari Akhirat
    6. Percaya kepada Qada' dan Qadar

    Dalam Rukun Iman takde percaya kepada mufti/fatwa kan?

    Wassalam

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by sheikomatic on Wed Aug 05, 2009 10:48 pm

    ummah2000 wrote:Assalamualaikum!.
    Pelaburan Asb = niagaan wang atas wang = RIBA

    macam mane ye niagaan wang atas wang tu.. agak kurang faham sikit..kalau boleh tolong terangkan sikit pasal RIba skali..so ASB tu ada RIBA?

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 230
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by BasicCX on Wed Aug 05, 2009 11:23 pm

    Salam,

    Telah banyak dibincangkan disini: http://www.zaharuddin.net/content/view/663/100/

    Dan pelaburan yang tidak merugikan ialah menginfakkan harta ke jalan Allah.

    “Siapakah yang mahu memberi pinjaman kepada Allah pinjaman yang baik (menafkahkan hartanya di jalan Allah), maka Allah akan melipat gandakan pembayaran kepadanya dengan lipat ganda yang banyak…” (QS Al-Baqarah:245)


    “Hai orang-orang yang beriman, nafkahkanlah (di jalan Allah) sebahagian daripada hasil usahamu yang baik-baik dan sebahagian apa yang Kami keluarkan dari bumi untuk kamu. Dan janganlah kamu memilih yang buruk-buruk lalu kamu nafkahkan daripadanya. Pada hal kamu sendiri tidak mahu mengambilnya melainkan dengan memicingkan mata terhadapnya. Dan ketahuilah bahawa Allah Maha Kaya lagi Maha Terpuji. Syaitan menjanjikan (menakut-nakutkan) kamu dengan kemiskinan dan menyuruh kamu berbuat kejahatan (kikir). Sedangkan Allah menjanjikan untukmu keampunan dan kurniaanNya. Allah maha luas kurniaan lagi maha mengetahui. Allah memberikan hikmah kepada sesiapa yang dikehendakiNya. Dan barang siapa yang diberikan hikmah, sungguh telah diberikan kebajikan yang banyak. Dan tidak ada yang dapat mengambil pelajaran kecuali orang-orang yang berakal. Apa saja yang kamu nafkahkan atau apa saja yang kamu nazarkan, sesungguhnya Allah mengetahuinya. Orang-orang yang berbuat zalim, tidak ada seorang penolong pun baginya. Jika kamu menampakkan sedekahmu, itu adalah baik. Dan jika kamu menyembunyikannya dan memberikannya kepada orang-orang fakir, maka menyembunyikan adalah lebih baik bagi kamu. Dan Allah akan menghapuskan kamu sebahagian kesalahanmu dan Allah mengetahui apa yang kamu kerjakan”.(QS Al-Baqarah:267-271).

    Jedi
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 925
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by Jedi on Thu Aug 06, 2009 10:39 am

    Asalkan ada unsur-unsur riba, hukumnya haram.

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by loy_azloy on Thu Aug 06, 2009 11:03 am

    ummah2000 wrote:Assalamualaikum!.


    Dalam rukun iman...
    1. Percaya kepada Allah
    2. Percaya kepada Nabi-Nabi dan Rasul-Rasul
    3. Percaya kepada Malaikat-Malaikat
    4. Percaya kepada Al-Quran
    5. Percaya kepada Hari Akhirat
    6. Percaya kepada Qada' dan Qadar

    Dalam Rukun Iman takde percaya kepada mufti/fatwa kan?

    Wassalam
    astaghfirullah...itu rukun iman...jgn kaitkan dengan perkara lain,aku nak tanya dalam rukun iman tu ade tulis percaya kepada ibu dan bapa tak?percaya kepada diri sendiri...dan percaya dll...
    ko percaya dgn keja yang ko buat.
    so pada aku benda ni tak boleh samakan...janganlah sempitkan pemikiran,islam ni uviversal dan mcm2 fahaman serta perkara2 yang kita sendiri tak habis belajar...banyak kita kena belajar,salah satunya belajar tambah ilmu meskipun kita kurang ilmu,belajar bertanya.

    aku tanya pada ko ko beli makanan kat kedai yang ko beli selalu sebab ko percaya ianya halal...ada mufti buat statement suruh ko beli kat situ?takde kan?(ini contoh)
    ko dah lari dari topik perbincangan...

    satu persoalan kalau Public Mutual Fund yang Ittikal tu mcmana?halal atau haram?ade sesapa yang boleh jawab?

    BasicCX
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 230
    Registration date : 25/02/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by BasicCX on Thu Aug 06, 2009 12:13 pm

    loy_azloy wrote:satu persoalan kalau Public Mutual Fund yang Ittikal tu mcmana?halal atau haram?ade sesapa yang boleh jawab?

    Jawapan: http://www.zaharuddin.net/content/view/250/100/

    loy_azloy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1513
    Age : 35
    Location : Muo/Putrajaya
    Job/hobbies : DOF/bela kelisa
    Registration date : 23/02/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by loy_azloy on Thu Aug 06, 2009 12:18 pm

    BasicCX wrote:
    loy_azloy wrote:satu persoalan kalau Public Mutual Fund yang Ittikal tu mcmana?halal atau haram?ade sesapa yang boleh jawab?

    Jawapan: http://www.zaharuddin.net/content/view/250/100/
    time kasih....maknanya ianya masih lagi samar2 la ye...petikan dari persoalan...(kalau malas nak klik kat situ.tehehe...

    Spoiler:
    Berkenaan Public Mutual Ittikal dan Public Islamic Equity Fund. Ia telah diluluskan oleh Suruhanjaya Sekuriti sebagai sebuah instrument pelaburan Islam manakala Majlis Penasihat Shariah khas baginya adalah Islamic Banking and Finance Institute Malaysia ( IBFIM ) sila buka webnya di www.ibfim.com


    Bagaimanapun, setelah saya berbincang dengan ‘person in charge' di IBFIM, pihak mereka menjelaskan bahawa mereka hanya memantau dan menyemak portfolio, kaedah pelaburan yang di buat, di kaunter mana di letakkan, cara kiraan dan yang berkaitan dengannya dana dan pelaburan itu sahaja.


    Adapun cara pemasaran menggunakan kaedah persis MLM dan komisyen ini tidaklah di semak oleh mereka.


    Saya pula belum mengkaji secara detail cara komsiyen dan pemasaran yang dibuat oleh Public Mutual Ittikal ini mahupun Takaful Ikhlas dan lain sepertinya. Justeru bagi sesiapa yang terlibat dengan semua jenis ini, apa yang mampu saya sarankan adalah; Bawa isu ini kepada pihak pengurusan Public Mutual dan desak mereka untuk 'table' kan sistem pemasaran itu kepada Shariah Adviser masing-masing..


    Itu lah yang perlu dibuat. Benar, tiada ertinya benda yang halal, jika dijual dengan cara yang tidak menepati Shariah. Hasilnya akan pasti sama iaitu HARAM. Saya TIDAK mengatakan sistem marketing Public Ittikal ataupun Takaful Ikhlas Haram, cuma saya sarankan individu terlibat bawa ke Shariah (jika belum di bawa).

    zaharimt
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 62
    Registration date : 21/05/2009

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by zaharimt on Thu Aug 06, 2009 9:47 pm

    Bg aku Mufti & Ulama tu adalah golongan binyak pandai agama...klau diorg pn kita x bleh percaya...so ape guna kita lantik diorg..(ya bkn kita lantik secara terus..ada proses perlantikan)...

    ASB ni adalah cara utk mengalak kn kaum bumi yg terdiri ramai dari org melayu & islam menyimpan, berjimat cermat dan seumpamanye...bkn ke jimat cermat tu ajaran islam..

    Secara jujur...klau xde simpan ASB nie..smpai skrg aku x kawin lg tau..

    Pulangan,return atau bahasa pelaburan - interes @ bunga @ faedah tidak tetap..cara pelaburan pulak...pelabur2 (mcm kita la..termasuk aku nie) menyimpan kat ASB..pastu PNB guna duit simpanan tu utk dilaburkn dlm pelaburan yg berpotensi utk untung...(pelaburan ni cabang perniagaan moden..) seperti pasaran komuditi,pembinaan,perkhidmatan...

    Antara ciri2 riba plak...faedah nye telah ditetapkn & kekal je..cth kata la ko simpan kat Bank A...sblm nk melabur,diorg kata faedah setahun 5%...so ko dh tau klau simpan rm1000..ko akn dpt rm50...

    Tepuk dada tnya selera...

    Sponsored content

    Re: Pelaburan ASB...halal atau haram???

    Post by Sponsored content Today at 1:47 am


      Current date/time is Sat Apr 30, 2016 1:47 am