Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Error mcm CMD lepas tu shut down

    Share

    SaPiD
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 10
    Age : 29
    Location : tempat kerepek banyak di jual
    Registration date : 20/02/2009

    Error mcm CMD lepas tu shut down

    Post by SaPiD on Mon Jul 13, 2009 12:35 pm

    assalamualaikum..
    aku nak tny ni,ada satu komputer kat sini biler kita idopkan jek xsmpi 5 minit dia akan shut down sndr..
    tp sblm shut down dia akan kuar satu msg cam command prompt tp hitam jek la xde tulis apa2 dlm dia...
    yg dpt aku salin dia pny tajuk jek...dia kuar yg ni " 1\G4A919-1.exe "

    agak2 korang apa ek..sorry xdpt nak print screen...cepat sgt dah shutdown..

    sekian terima kasih

    mikicun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 199
    Location : somewhere i belongs...
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Error mcm CMD lepas tu shut down

    Post by mikicun on Mon Jul 13, 2009 1:26 pm

    suspect kena virus...

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Error mcm CMD lepas tu shut down

    Post by ayoi on Mon Jul 13, 2009 7:45 pm

    bagi la spec pc tu .clone ke branded.. maybe virus maybe kepanasan mobo/cpu or fan low rpm.

    nak disabel auto shutdown sementara.


    click start > run > type shutdown -a and <enter>

    pastu check la pc tu guna antivirus.. atau check system monitor takut cpu panas or mobo panas.

    check melalui bios ..kalau support or software cam cpu-z ... everest home .. etc...


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    mujahid_madani
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 35
    Age : 26
    Location : Sabak Bernam
    Job/hobbies : Student
    Registration date : 17/07/2009

    Re: Error mcm CMD lepas tu shut down

    Post by mujahid_madani on Sun Jul 19, 2009 9:52 pm

    kemungknan virus..try masuk safe mode...tgok ad restart balik gak ke x...klau ok je..mksudne ad maslah virus or driver....try run msconfig...pastu tgok proses pe yg ad run time normal logon utk window..klau ad nme proses 1\G4A919-1.exe .. try matikan/untick dlu proses tu..pastu start window cm bese..try tgok ok ke x...

    nk masuk safe mode, sblum kuar logo window, btul2 lpas bios, tekan f8..

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Error mcm CMD lepas tu shut down

    Post by wanjihan on Mon Jul 20, 2009 12:01 am

    format lebih baik... (kalo aku la...)

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Error mcm CMD lepas tu shut down

    Post by TOYSЯUS on Mon Jul 20, 2009 12:51 am

    wanjihan wrote:format lebih baik... (kalo aku la...)
    Format ni bagi aku macam bunuh diri la.. Tension sikit format, tension sikit format.
    Cuba la makan ubat dulu ke.. Jumpa doktor dulu ke.. Ikhtiar dulu kan.. Huhu jangan marah e.

    Anyway aku pun suspect virus.
    Tapi, dia shutdown tu macam mana?
    Ada tunjuk timer dulu ke, atau ada tunjuk "windows is shutting down" dulu ke, atau pun tiba-tiba terus "tup!" padam?


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    Sponsored content

    Re: Error mcm CMD lepas tu shut down

    Post by Sponsored content Today at 9:08 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:08 am