Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Cara2 Sembunyikan Folder

    Share

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by OngBok on Mon Jul 13, 2009 12:06 pm

    Sembunyikan Folder

    Tahap Sekuriti = Level 1

    Cara-Cara:

    1. Buat satu folder (cth: MyFolder di Desktop. Anda boleh buat di mana2)
    2. Buka NotePad dan paste kod2 dibawah
    3. Simpan fail dengan nama kunci.bat dalam folder MyFolder.
    4. Cari baris if NOT %pass%== 123456 goto FAIL, tukar password 123456 dengan password anda sendiri



    cls
    @ECHO OFF
    title Folder Private
    if EXIST "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" goto UNLOCK
    if NOT EXIST Private goto MDLOCKER
    :CONFIRM
    echo Are you sure you want to lock the folder(Y/N)
    set/p "cho=>"
    if %cho%==Y goto LOCK
    if %cho%==y goto LOCK
    if %cho%==n goto END
    if %cho%==N goto END
    echo Invalid choice.
    goto CONFIRM
    :LOCK
    ren Private "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
    attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
    echo Folder locked
    goto End
    :UNLOCK
    echo Enter password to unlock folder
    set/p "pass=>"
    if NOT %pass%== 123456 goto FAIL
    attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
    ren "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}" Private
    echo Folder Unlocked successfully
    goto End
    :FAIL
    echo Invalid password
    goto end
    :MDLOCKER
    md Private
    echo Private created successfully
    goto End
    :End



    Menukar bat ke exe

    Download program di bawah
    http://rapidshare.com/files/255181926/Bat_To_Exe_Converter.zip.html


    Buka program dan ikut step seperti dalam rajah dibawah.



    Cara Guna:
    Klik 2 kali fail kunci.exe & masukkan password

    Folder Private akan dihasilkan. Simpan fail penting di dalam folder ini.

    Buka sekali lagi fail kunci.exe & masukkan password.
    Klik Y untuk lock dan hide folder .

    OK.

    Untuk membuka folder yang dikunci tadi, buka program kunci.exe dan masukkan password untuk membuka folder.

    Selesai

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by TJ-Ariff on Wed Jul 15, 2009 10:51 am

    bagus satu tutorial yang baik..
    Teruskan dengan tutorial yang lain pula... cheers


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    cast
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 99
    Age : 58
    Location : Prince of Wales Island
    Registration date : 12/02/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by cast on Wed Jul 15, 2009 11:30 am

    OngBok, klu ada lebih dr satu folder nk hide, boleh ke tambah string kt file bat tuh. atau kna buat satu-satu utk setiap folder yg nk hidden kan tuh.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by OngBok on Wed Jul 15, 2009 9:21 pm

    Skrip nie untuk satu folder sahaja.
    Kalau banyak sangat folder nak hide, letak jer dalam main folder (folder private)
    Bila folder private lock, semua folder dan fail yang ada dalam tu akan lock sama.
    ok.

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by hairulfadly on Mon Jul 20, 2009 3:19 pm

    Dengan ini orang tak boleh la nak tahu password dalam .bat file tu sebab dia telah dikompil
    menjadi .exe program..
    Boleh simpan fail-fail penting dalam folder private tu..hehe..

    Tapikan Ongbok..
    Terdapat satu keadaan dimana folder yang kita cuba hide ini dapat diketahui
    sekirannya ada user yang cuba untuk:

    1.Show hidden files and folders dalam Folder Options
    2.Untick pada Hide Extension for known files type dan
    3.Hide protected operating system files (recommended)

    Semua file dan folder akan jadi visible..

    Folder yang dihide tu jadi Folder yang bernama "Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D}"
    Bila kita double klik Control Panel.{21EC2020-3AEA-1069-A2DD-08002B30309D} tu..
    Kita akan dapat lihat kandungan yang ada dalam folder private tu..
    Huhu...
    Ada cara lain tak Ongbok untuk file tersebut benar-benar disembunyikan ?

    P/S: Aku cuba run kan program hide folder tu dalam OS Windows Vista Business

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by OngBok on Mon Jul 20, 2009 11:20 pm

    Aku tak try lagi dengan Vista.
    Tapi kalau dalam WinXP boleh digunakan.

    Don Juann
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 39
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by Don Juann on Tue Jul 21, 2009 11:35 am

    aku pernah guna kaedah ni kt dalam pen drive....kdg2 folder lock jadi control panel...bila klik dia akan gi ke bhagian control panel...tgk properties ade file2 tuh xhilang msh ade tapi xleh bukak

    kena try byk kali dan byk pc bru boleh jdi folder lock asal

    aku xtahu kenapa boleh jdi mcm tuh Surprised

    annamir
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 112
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by annamir on Tue Jul 28, 2009 12:03 pm

    Kongsian yg menarik =)

    naxe88
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 28
    Location : sandakan
    Job/hobbies : student
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by naxe88 on Tue Jul 28, 2009 8:51 pm

    aku pun dah pernah cuba triks ni...siap edit lagi script tu...hahaha...

    ni yg script yg aku edit...

    Code:
    cls
    @ECHO OFF
    title Folder Locker
    if EXIST "Control Panel.{21EC2020- 3AEA-1069- A2DD-08002B30309 D}" goto UNLOCK
    if NOT EXIST Locker goto MDLOCKER
    :CONFIRM
    echo KUNCI FOLDERr anda???(Y/N)
    set/p "cho=>"
    if %cho%==Y goto LOCK
    if %cho%==y goto LOCK
    if %cho%==n goto END
    if %cho%==N goto END
    echo Invalid choice.
    goto CONFIRM
    :LOCK
    ren Locker "Control Panel.{21EC2020- 3AEA-1069- A2DD-08002B30309 D}"
    attrib +h +s "Control Panel.{21EC2020- 3AEA-1069- A2DD-08002B30309 D}"
    echo Folder locked
    goto End
    :UNLOCK
    echo MASUKKAN KOD ANDA UTK BUKA FOLDER
    set/p "pass=>"
    if NOT %pass%==1234567890 goto FAIL
    attrib -h -s "Control Panel.{21EC2020- 3AEA-1069- A2DD-08002B30309 D}"
    ren "Control Panel.{21EC2020- 3AEA-1069- A2DD-08002B30309 D}" Locker
    echo Folder Unlocked successfully
    goto End
    :FAIL
    echo Invalid password
    goto end
    :MDLOCKER
    md Locker
    echo Locker created successfully
    goto End
    :End


    setau akulah kalau nak folder tu betul2 hilang ada satu software tu memang betul2 hilang punya...tapi kebanyakan software mcm tu yg shareware punyalah...kalau nak sangat yg biskut tawar lah....

    hehehe..


    kalau tak silap script ni boleh tambah folder lain juga...kira boleh buat 2 folder tapi aku belum pernah cuba...

    kalau tak silap script ni gunakan program C++ kalau tak silap lah..jadi kalau ada yg faham kod2 script ni mungkin boleh buat folder lain...aku tengok pun kod2 script ni macam sebijik macam kod php pula sebab ada ECHO, IF dan sebagainya...


    hehehe...

    rupii
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 164
    Location : kawe anok qlate, REPEK city,
    Job/hobbies : tengok langit, bulan,bintang,n awan
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by rupii on Wed Jul 29, 2009 9:27 am

    menarik..menarik..menarik

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by johnburn on Wed Jul 29, 2009 11:23 am

    naxe88 wrote:
    setau akulah kalau nak folder tu betul2 hilang ada satu software tu memang betul2 hilang punya...tapi kebanyakan software mcm tu yg shareware punyalah...kalau nak sangat yg biskut tawar lah....

    hehehe..


    kalau tak silap script ni boleh tambah folder lain juga...kira boleh buat 2 folder tapi aku belum pernah cuba...
    Try truecrypt, free je
    http://www.truecrypt.org/
    naxe88 wrote:
    kalau tak silap script ni gunakan program C++ kalau tak silap lah..jadi kalau ada yg faham kod2 script ni mungkin boleh buat folder lain...aku tengok pun kod2 script ni macam sebijik macam kod php pula sebab ada ECHO, IF dan sebagainya...


    hehehe...
    ni batch je, bkn c++
    kl c++ ko mst kne compile dlu br execute

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by AhmadSyazwan on Sat Aug 08, 2009 1:20 pm

    tq ongbok..cara ni lebih baik dari menggunakan sofware folder lock

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by OngBok on Tue Aug 11, 2009 11:38 am

    Ya betul. Ini batch fail aje. sebab tu kita save dalam .bat (boleh run terus)
    Kalau C++ kita simpan dalam .cpp. Kemudian kena compile baru boleh run

    edzharid
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 132
    Age : 30
    Location : Land Below The Wind [SdK]
    Job/hobbies : Games + Online + Download
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by edzharid on Fri Aug 21, 2009 9:03 pm

    mana lebih best utk lock folder? cara yg korang buat tu ker atau pki jer software truecrypte? sbb klu ak nak simpan benda penting ak pki software jer..pa pandangan anda? Smile

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by johnburn on Sun Aug 23, 2009 11:05 am

    kl nk slamat pakai truecrypt tu
    cara kt atas tu anytime je org bleh bkak
    tp ikt ko la

    pemburuRusa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 19
    Age : 35
    Location : tempat banyak rusa yang celik it
    Job/hobbies : menyelesaikan masalah rusa rusa yang tak paham pasal komputer
    Registration date : 03/09/2009

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by pemburuRusa on Thu Sep 03, 2009 11:41 am

    wei wei aku tak paham apa korang tulis..ajar satu persatu bleh cara nak sembunyi file

    Sponsored content

    Re: Cara2 Sembunyikan Folder

    Post by Sponsored content Today at 7:04 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 7:04 am