Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    sharing streamyx

    Share

    tenukliar
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 12/07/2009

    sharing streamyx

    Post by tenukliar on Sun Jul 12, 2009 5:51 pm

    aku nak share streamyx .aku nak beli router yang supprt kabel ngan wayarless
    .aku nak tanya aku kena beli jugak ke modem baru sebab skang aku pakai modem asal tm bagi tu db102 Cool

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: sharing streamyx

    Post by HelpDesK on Sun Jul 12, 2009 10:17 pm

    Modem tu support router tapi 1 lan port dan tiada wifi, jadi boleh la beli wireless router utk extra 4 user LAN cable dan wifi

    tenukliar
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 12/07/2009

    Re: sharing streamyx

    Post by tenukliar on Mon Jul 13, 2009 11:16 am

    psyu nak setup camana modem db102 tu bleh bg tutorial ckit Mad

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: sharing streamyx

    Post by HelpDesK on Mon Jul 13, 2009 11:25 am

    Masuk web management modem tu dah tukarkan mode WAN interface dari Bridge kepada PPPoE, tukar mode ni kena setkan username@streamyx dan password pada ruangan yg diperlukan.

    Kalau ada router lain , router lain tu boleh set wan interface as PPPoE. make sure router LAN ip tak sama dgn modem punya Lan IP.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: sharing streamyx

    Post by ayoi on Mon Jul 13, 2009 4:35 pm

    riger db102 -modem
    dlink/linksys/levelone/tplink -router wireless


    memana brand router leh sambung ke db102.

    modem ---sambung ---> router (wan ) ---port 1/2/3/4 ---- > pc/laptop

    configuration ikut web management ikut ip gateway di pc/laptop anda ( make sure buat dhcp ip )

    masukkan ip gateway kat web browser i.e/firefox/safari/chrome/ dan enter ..

    masukkan password router tersebut ( lihat buku or cd manual router berkenaan )

    dan leh login ... guna quick wizard or easy wizard ..setup wizard memana yang wizard/quick kat router berkenaan ..follow step dia... dah siap leh lah internet secara auto dial.

    wireless setting boleh di rujuk pada buku/cd manual samada nak guna security or tidak.

    masih tak boleh leh tanya semula.. tapi bagi model dan brand router tersebut.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: sharing streamyx

    Post by mrRemz on Wed Jul 15, 2009 11:18 am

    configuration ikut web management ikut ip gateway di pc/laptop anda ( make sure buat dhcp ip )...

    boleh explain detail tak langkah2 nya?

    reborn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : kajang
    Job/hobbies : student
    Registration date : 17/05/2009

    Re: sharing streamyx

    Post by reborn on Fri Aug 14, 2009 5:01 pm

    beli modem-router harga dlm rm130-140..ak skrg pakai aztech DSL605EW..configure and setting easyly..
    ada 4port LAN, wireless...

    Sponsored content

    Re: sharing streamyx

    Post by Sponsored content Today at 4:13 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:13 pm