Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    connection fast ethernet ke fibre optic

    Share

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by mrRemz on Thu Jul 09, 2009 1:31 pm

    problem mcm ni:

    ada satu skolah.
    sekolah ni gunakan satu modem saja untuk connect ke lab komputer dan ke bilik guru.
    - dlm lab ada 20 pc dan smuanya diconnect dgn cat 5.
    - dlm bilik guru ada 3 lappy guna wireless connection dan 15 pc yang guna cat 5.
    memandangkan jarak antara bilik guru dgn lab komputer adalah 200 meter dan dlm bangunan yang berlainan, maka connection FIBRE OPTIC digunakan.
    modem di lab disambung ke converter. (data convert dari ethernet ke fibre optic)

    masalahnya: pc kat lab smua o.k jer internet connection nya. tapi pc ngan lappy kat bilik guru tak dpt connect ke internet. aku dah check lan kat bilik guru. suma o.k untuk sharing file. tapi tak dpt connect ke internet. aku try dgn lappy aku, wireless dier full line. tapi kalau check dekat show all wireless connection available... kosong mcm tak penah wujud aper2 wireless. bila aku naik tingkat atas, dapat detect wireless tu... tapi bila connect..aquiring...lepas tu limited and no connectivity. aku check balik modem... dekat LED signal..yg sambung ke lab komputer stabil (tak berkelip)tapi yang disambung ke converter berkelip - kelip mcm line tak stabil.

    kat mana prob sebenarnya? patut kah aku tukar converter tu or ader bender lain kena tukar?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by HelpDesK on Thu Jul 09, 2009 11:28 pm

    ko kena test fibre converter tu dulu direct , Maksudnya ko ambik 1 pc direct connect ke converter tu.. design dia mcm ni


    PC --> fibre converter unit 2 -------->fibre conveter unit 1 ------>switch LAB / modem


    Hint kat fibre converter tu biasanya ada 2 set baris led, setiap baris ada 3. Jadi kalau link fibre dgn coppert cat5 tu berjaya, 2 link menyala static dan 1 lagi berkelip bermaksud act/ada data lalu.Total led menyala keseluruhannya adalah 6 utk satu fibre converter.

    Kalau tak menyala link, ko boleh test tukarkan fibre cable tu diterbalikkan kedudukannya. Sebab satu link ada laser dan satu lagi tak ada.

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by mrRemz on Wed Jul 15, 2009 10:41 am

    Bro aku rase bukan converter problem. Sebabnya, connection ader, tapi tak boleh masuk jer. Tengok kat wireless, ader coverage... tapi bila nak connect kat "view all wireless avaiable" tak der pulak. Kesimpulan aku.... line tu ade tapi smua komputer tak dapat detect line tu. Apakah kerana setting yang diganggu?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by HelpDesK on Wed Jul 15, 2009 6:19 pm

    Check Fizikal Layer dulu then baru masuk configurasi samada wifi yg masalah atau hal lain..yg lain mcm tak dpt tu kena check ape gateway , dari mana dpt ip dan seterusnya internet.

    Apa kata ko lukis diagram skit dan bgtau bhgn mana yg bermasalah. Wireless tu dari Access point atau wireless router. ape config nya dan system lan ip ape dia plak... semua ada susunan

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by ayoi on Wed Jul 15, 2009 7:34 pm

    takpun bagi model fibre optic coventer tu. single mode or multi mode.


    tak pun ko terbalikkan cable fibre tu... takut send/receive terbalik.

    then test ngan pc

    -1 pc lab1 <---fibre converter --< 200m fibre optic >---->fibre converter--->1 pc lab2

    ip static ngan gateway dan dns ..

    ping pc lab1 ke pc lab2 ..both kalau dapat. ok

    now ...sambung ke swicth di port 1 or last port swicht tu ( kedua swicth lab guna port pertama or akhir )

    guna cross cable or standard cable .bergantung pada model media fibre converter tu.


    dan test la internet.

    pasal lappy... router setting kena betul samada buat dhcp mode or static ip or dmz or add router table or reapter


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by mrRemz on Fri Aug 07, 2009 9:46 am

    ada tak kemungkinan converter tu rosak? Sebelum ni smua O.K jer. Tapi technician yg sebelum aku penah dua kali tukar converter tu. Lepas tukar O.K jer. Tapi kalau aku tukar dgn converter baru, ada tak perlu set up apa2 setting mcm set upkan modem?

    Tapi yg agak menghairankan aku, LAN o.k. Tapi internet x boleh. Yg lappy pulak, apa cerita? Ada line coverage... tapi x dpt connect.

    Prontoxp
    Admin
    Admin

    Gender : Male Number of posts : 53
    Age : 42
    Location : Wilayah Persekutuan KL
    Registration date : 13/02/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by Prontoxp on Fri Aug 07, 2009 1:34 pm

    Selalunya kat fibre converter tu sendiri ada status LED , link dgn act

    tgk samada 4 LED atau 6 , sepatutnya semua menyala dan berkelip.. mcm kata ayoi.. link fibre ni dia kena terbalik .. RX - TX , TX - RX , yg ni kena test dulu baru tgk yg lain.. both end fibre converter ni boleh letak tester atau pc/laptop dan test connection tu..

    tgk converter tu both end sama ke tak speed / duplex ... jgn la guna 10/100 base punya sebelah dan sebelah lagi punya 1000 base , mmg tak boleh la..

    conz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 73
    Location : seremban
    Registration date : 11/03/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by conz on Tue Aug 18, 2009 6:09 pm

    kene cek pada semua tempat setting die cmane

    miekilah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 13
    Age : 36
    Location : KB
    Registration date : 20/02/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by miekilah on Sun Aug 23, 2009 10:33 am

    aku sokong kata2 member kita..Pertama skali cek dulu link fibre optic tu ok ker x ? dengan cara yg cam diorang terangkan tu. Kalau hujung ke hujung leh bercomunicate maknanya link fibre optic tu ok. kalau x leh maknanya ko kna troubleshoot link fibre optic tu r.

    atoqs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 26/03/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by atoqs on Wed Sep 30, 2009 8:14 pm

    salam semua...
    nak menyelit skit pasal kable fibre optic nie....
    ada satu permasalahan dimana kabel tuh telah terputus. soalannya, bolehkan disambung kan semula dengan menggunakan apa2 media yg membolehkan dia berfungsi semula dengan menyambung gitu je.

    lagi satu, untuk menjimatkan kos fibre optic cabling ni. boleh ker kabel disambung gitu jer untuk menambah jarak kabel tersebut?

    last skali, normally costing utk fibre optic ni berapa rate dia ekh? adakah ikut jarak antara bangunan atau fix rate?

    minta pandangan dari semua ye.
    tq

    crazy_labelle
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 370
    Age : 87
    Location : on da way to umah cullen...
    Job/hobbies : baca n tgk cite twillight...
    Registration date : 16/02/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by crazy_labelle on Thu Oct 01, 2009 1:31 am

    cantum kite panggil Splicing...

    harga tataw tp tool die mahal...

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by HelpDesK on Thu Oct 01, 2009 10:29 am

    Kalau kat KL ni upah splicing tu around 150 (bergantung brp byk dia splicing)..tapi bile splicing ni biasanya connection tak sebaik yang asal la, db lost .. depend kepada kepakaran org yang buat splicing tu gak.

    cost fibre ni selalunya pilihan kepada media yang sesuai ikut jarak.. -+500 meter kebawah boleh guna Multi Mode fibre dan lebih dari dari tu Single Mode fibre. Media fibre spt converter atau Fibre Tranciever ( SFP @ small form-factor pluggable device ) lebih mahal pada Single Mode.

    miekilah
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 13
    Age : 36
    Location : KB
    Registration date : 20/02/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by miekilah on Sun Oct 11, 2009 5:29 pm

    kalau kabel tu putus kt hujung2 dekat ngn converter, ada peluang lg r untuk kita cantumkan balik sbb kebiasaanya orng yg pasag kabel ni akan biarkan kabel tu lebih dalam 2 meter sebelum di sambung ke connector. kalau kabel tu putus d tengah2 antara bilik guru & makmal komputer, jawabnya x dapat r nak d cantumkan balik sebab satu box nak kna letak di tempat penyambungan tu,dalam box tu plak sekurang-kurangnya 1 meter kabel di gulung setelah proses splicing di lakukan. harga untuk tarik link baru lak bergantung pada panjag pendek kabel,jenis kabel yg user nak guna sama ada nak yg x perlu masuk dalam casing atau nak yg kna masuk dalam casing.biasanya multi mode dah cukup untuk jarak 200 meter. maaf r klu ayat saya tongang terbalik, klu x faham leh hubungi saya, cakap dlm fon senang ckit.

    AhmadSyazwan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 414
    Age : 28
    Location : PERLIS
    Job/hobbies : Main Tuju Kasut
    Registration date : 26/02/2009

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by AhmadSyazwan on Fri Oct 23, 2009 12:11 pm

    kabel yg korang cerita ni kabel oren tu ke?
    ak pernah tgk org setup.

    pastu ada alat nama media converter ada 2 port..tx dan rx x silap..
    ada 6 led..

    gulung kabel oren tu cam cat5..kena la tegur..haha

    Sponsored content

    Re: connection fast ethernet ke fibre optic

    Post by Sponsored content Today at 8:27 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:27 am