Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Cam mane nak wujudkan counter??

    Share

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by scootviva on Wed Jul 08, 2009 2:56 pm

    emmm... best lah foram ni semua saling bantu membantu..

    ni saya nak bertanya bagaimana ye.. kita nak wujud kan counter.
    maksud saya, cam saya ada bina satu website. dan kat website tu ada borang untuk diisi.

    bagaimana nak wujudkan counter bilangan borang yng dah diisi.cth cam tulah..

    boleh bantu...

    TQ

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by akuccputsedut on Wed Jul 08, 2009 3:24 pm

    counter bilangan borang yang dah diisi..??nih pung nak display ke public ker..???


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by pampersDry on Wed Jul 08, 2009 3:44 pm

    akuccputsedut wrote:counter bilangan borang yang dah diisi..??nih pung nak display ke public ker..???
    -------> tin kosong....

    scootviva wrote:
    emmm... best lah foram ni semua saling bantu membantu..

    ni saya nak bertanya bagaimana ye.. kita nak wujud kan counter.
    maksud saya, cam saya ada bina satu website. dan kat website tu ada borang untuk diisi.

    bagaimana nak wujudkan counter bilangan borang yng dah diisi.cth cam tulah..

    boleh bantu...

    TQ

    mmg saling bntu mmbntu...tp google la dlu...atau gna akal 2 cket....jgn mls nk berfikir....

    secara logik akal yg waras....klu ko dh wujudkan table_pendaftaran....so ko bleh count dia nya row.... dri c2 ko bleh tau bapa bil org yg dh mendaftar...


    Code:

    <?php
    .........

    $bil_row = mysql_num_rows($sql_query);
    echo $bil_row; //akan paparkan bil row dlm tabel_pendaftaran

    ........
    ?>

    jd solutionnya cuba ko kra jumlah data dlm table ko 2.....sekian

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by scootviva on Wed Jul 08, 2009 3:57 pm

    emmm ada ka ckp cam tu pampersDry...kasarnya lah bahasa koo tuu... No

    aku memang dah wujudkan table semua dah ada....yg koding kau tunjuk tu aku dah buat dah...lama dah buat. aku bukan lah tak retiii langsung, nak bertanya pandangan. Basketball

    maksud aku... kiranya org tu isi borang, wujud cam serial number kat atas borang tu seperti cth: orng satu isi and submit 001, org dua 002 dan seterusnya 003...bla..bla.
    bila print out keluar sekali no-no tu kat borang yg pelanggan tu isi tadi cam serial number.

    TQ

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by akuccputsedut on Wed Jul 08, 2009 4:16 pm

    emmm ada ka ckp cam tu pampersDry...kasarnya lah bahasa koo tuu...

    memang pung..kata aku tin kosong...setan tul...takper laa kalau dah penuh sangat hang jer laa jawab yer...okies..Chow...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by scootviva on Wed Jul 08, 2009 4:21 pm

    ????????

    akuccputsedut aku pun begang ngan pampersDry ni..
    bahasa takda insuran...

    cam bijak sgt...

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by scootviva on Wed Jul 08, 2009 4:23 pm

    akuccputsedut blh tlg aku tak masalah yg mengkonfusekan ni

    SITUASI : kiranya org tu isi borang, wujud cam serial number kat atas borang tu seperti cth: orng satu isi and submit 001, org dua 002 dan seterusnya 003...bla..bla.
    bila print out keluar sekali no-no tu kat borang yg pelanggan tu isi tadi cam serial number.

    TQ...harap dapat membantu..

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by pampersDry on Wed Jul 08, 2009 5:04 pm

    akuccputsedut wrote:
    memang pung..kata aku tin kosong...setan tul...takper laa kalau dah penuh sangat hang jer laa jawab yer...okies..Chow...

    klu ko bkan tin kosong...sila post solution kpd permasalahan TS.. klu x da solution, no need to post any single word....


    akuccputsedut aku pun begang ngan pampersDry ni..
    bahasa takda insuran...

    cam bijak sgt...

    aku x bijak...tp tu sume lumrah berforum...trima kritikan dan makian....dh penah msk LYN??

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by scootviva on Wed Jul 08, 2009 5:12 pm

    tak yah kutuk kutuk org pampersDry...

    ni forem tempat org berpelajaran dan mencari pelajaran bukan nya tempat forem mengutuk mengata...

    harap kau jadilah org yg berguna..tau, seelok2nya gi lah forem yg blh lain kerenah kau yg tah ape kejadah tah tu....

    harap pampersDry insaflah key.

    study

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by TOYSЯUS on Wed Jul 08, 2009 5:27 pm

    //OFF SE-OFF-OFF-NYA//
    Kat sini pun nak gaduh ke?
    Kalau tegur-menegur cara baik tak boleh ke?
    Adat berforum PDC dengan LYN lain, totally lain.
    Sila berhemah dalam menegur di PDC. Kalau tak nak berhemah sila ke LYN.
    Tak nak bantu tak payah, nak bantu jangan mengomel.

    Sorry scootviva saya tak tahu nak bantu. :-)


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender : Male Number of posts : 473
    Age : 96
    Location : D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies : IT / membaca / Santai
    Registration date : 17/02/2009

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by TJ-Ariff on Wed Jul 08, 2009 5:49 pm

    Laa... macam nie punya orang pun ada ujud ke???

    Niat dah baik baik dah, nak membantu, tapi dalam baik tu, dah jadi hanggit..

    Ok, berbalik kepada permasalahan scootviva:-
    SITUASI : kiranya org tu isi borang, wujud cam serial number kat atas borang tu seperti cth: orng satu isi and submit 001, org dua 002 dan seterusnya 003...bla..bla.
    bila print out keluar sekali no-no tu kat borang yg pelanggan tu isi tadi cam serial number.

    Idea saya ialah semasa membuat table tu, setkan kepada auto index. setiap nama yg dimasukkan kedalam table, akan diberi no. index oleh sistem secara automatik, no. index ini juga boleh dicetak.

    Harap membantu..


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by pampersDry on Thu Jul 09, 2009 8:44 am

    TJ-Ariff wrote:Laa... macam nie punya orang pun ada ujud ke???

    Niat dah baik baik dah, nak membantu, tapi dalam baik tu, dah jadi hanggit..

    Idea saya ialah semasa membuat table tu, setkan kepada auto index. setiap nama yg dimasukkan kedalam table, akan diberi no. index oleh sistem secara automatik, no. index ini juga boleh dicetak.

    Harap membantu..
    OT****
    setengah forumer kat cnie x bleh tima kritikan dgn cra yg baik.... yg tau cma nk melenting je..... cyclops "tin kosong yg ditarok guli di dlmnya klu digoncang akn mengeluarkan bunyi"(mendalam nih... Razz )

    mcm bro tj-ariff ckp 2 pown bleh jgk....nnti ko just echo blik data dr row yg berkaitan

    Code:

    .......

    echo "Borang".$row['no_borang'];

    .......

    p/s: harap maap klu ada yg terasa....klu bleh trima setiap kritikan walaupon TERLALU pedas....hehehehe cheers

    Nakia
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 24
    Registration date : 14/07/2009

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by Nakia on Tue Jul 28, 2009 11:26 am

    Kalau ko ada borang tentu ko ada autoresponder.Semua bilangan borang kan ada kat autoresponder tu ? Buat apa susah-susah nak letak form counter pulak ? Kalau ko belum ada autoresponder ko boleh PM aku...aku bagi FREE

    Sponsored content

    Re: Cam mane nak wujudkan counter??

    Post by Sponsored content Today at 5:37 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 5:37 pm