Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Aktiviti 'pelik' dlm Lan

    Share

    sadis
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 22
    Registration date : 05/07/2009

    Aktiviti pelik dlm Lan

    Post by sadis on Wed Jul 08, 2009 12:05 pm

    salam,

    mintak tlg kepakaran rakan² sekalian kat sini..

    terdapat ip tak dikenali dlm LAN network kat opis iaitu 192.168.0.73 dan ip tu pulak cuba access port² yg tak dikenali..

    cth sprt gambar kat bwh ni.. mintak sapa² yg pakar tlg jelaskan boleh? dan bagaimana nak solve.


    mikicun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 199
    Location : somewhere i belongs...
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Aktiviti 'pelik' dlm Lan

    Post by mikicun on Wed Jul 08, 2009 12:17 pm

    ada member yang t0rrent kot...?

    sadis
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 22
    Registration date : 05/07/2009

    Re: Aktiviti 'pelik' dlm Lan

    Post by sadis on Wed Jul 08, 2009 12:31 pm

    rasanya mcm tu jgk la.. setakat ni try block ip tu dr access internet..nmpak mcm ok ja. ada cara lain tak? try ping ip tu takde response pun. pakai ip scanner pun tak detect jgk.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Aktiviti 'pelik' dlm Lan

    Post by HelpDesK on Wed Jul 08, 2009 1:18 pm

    Tu bukan pelik sgt.. sbb port2 tu register dalam TCP dan UDP , mana2 yg bukan standard port tu dikira custom la... mungkin jugak ada org access p2p atau custom application. Pegi kat pc tu dah test guna aplikasi activeport..bleh nampak apa port yg current running dan aplikasi ape yg open.

    FYI , port registered start dari 0 - 65535 . Ko boleh cari standard punya port spt 80 = www , 21 = ftp , 69 = tftp 22 = ssh , dll yg mmg ready dlm kebanyakan system.

    sadis
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 22
    Registration date : 05/07/2009

    Re: Aktiviti 'pelik' dlm Lan

    Post by sadis on Wed Jul 08, 2009 3:32 pm

    Tu bukan pelik sgt.. sbb port2 tu register dalam TCP dan UDP , mana2 yg bukan standard port tu dikira custom la... mungkin jugak ada org access p2p atau custom application. Pegi kat pc tu dah test guna aplikasi activeport..bleh nampak apa port yg current running dan aplikasi ape yg open.

    pelik dr segi opis saya pnya environment..slalu staff access www, smtp, pop3, apache synapse and certain port yg dibenarkan je, selain drp tu dianggap aktiviti 'luar biasa'..

    maap le cik helpdesk.. sebenarnya saya tak tahu sapa punya ip tu? maybe visitor or vendor or practical student or staff yg bawak laptop sndiri secara senyap². saya dah block dia pnya mac address from access internet. Laughing

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Aktiviti 'pelik' dlm Lan

    Post by HelpDesK on Thu Jul 09, 2009 11:29 am

    tu dari dalam lan.. mmg your proxy / gateway / firewall block keluar.. tapi tak block port tu keluar dari each computer device... so...masih ada dlm LAN enviroment.. Kalau betul block.. boleh bukak firewall log source ip 192.168.xxx.xxx source port xxxxx to IP external port xxxx = Deny / Block


    Kalau admin tu nak securekan network.. set la network tu more secure option. contohnya guna layer3 switch dan mode radius @ 802.1x.. so pc @ laptop via wired/wireless akan connect ke LAN dgn di identify.. kalau dia identify..so tahulah siapa punya id.. ip tak de hal sbb dhcp record.. Kalau x identify... dia may be duduk kat guest vlan.. tak campur dgn network yg utama.

    sadis
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 22
    Registration date : 05/07/2009

    Re: Aktiviti 'pelik' dlm Lan

    Post by sadis on Thu Jul 09, 2009 1:22 pm

    tu dari dalam lan.. mmg your proxy / gateway / firewall block keluar.. tapi tak block port tu keluar dari each computer device... so...masih ada dlm LAN enviroment.. Kalau betul block.. boleh bukak firewall log source ip 192.168.xxx.xxx source port xxxxx to IP external port xxxx = Deny / Block

    tenkiu². tumpang tanya..slalu administrator akan block port apa ya? feveret port utk di block.
    saya ni baru ja jump into this field, sblm ni totally 100% in software dev. tukar angin bounce

    td saya dah dpt 'tangkap' sapa punya ip 192.168.0.73 tu..hehe dia call ckp "kenapa dia tak dpt connect internet". tp bila dicheck komputer tu, dia cuma guna skype je..takde pun t0rrent or lain². huh! Question

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Aktiviti 'pelik' dlm Lan

    Post by HelpDesK on Thu Jul 09, 2009 11:37 pm

    Kalau admin tu restrict sgt2, dia mmg set ip pc dlm lan tak bley tukar. Pastu dia set dlm firewall tu

    1.any (internal) to any (external) = deny all

    2.group allow_internet_ to any (external) = allow_port / all port allow

    @ dia gunakan proxy / ISA server maka

    dia allowkan IP proxy / ISA tu sahaja ke internet (kerja proxy / ISA tu buat filter)

    ada mcam2 appliance atau internet gateway yg buat filter.. terpulang la kepada mereka ni pikir ape yg nak allow atau block..

    Sponsored content

    Re: Aktiviti 'pelik' dlm Lan

    Post by Sponsored content Today at 9:05 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 9:05 am