Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Minta Bantuan Cam mane nak guna Webhosting????

    Share

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Minta Bantuan Cam mane nak guna Webhosting????

    Post by scootviva on Tue Jul 07, 2009 1:25 pm

    assalamualaikum dan salam sejahtera semua kat forem ni

    masalah yang dihadapi:
    saya menggunakan vistapanel panel sebagai webhosting.

    sekarang yang peningnya kalau saya run kan guna localhost semuanya okz.
    Tapi bila data semua dah upload ke webhosting ni,dan database pun dah diuploadkan juga kat webhosting ni berlaku masalah, database tak nak connect pulak..data yang nak di papr tak keluar. Nape ye??? nak ubah kat mane ye...


    info yang mungkin blh membantu :
    Webhosting yang digunakan : vistapanel
    coding digunakan: PHP
    Plateform DB: Myphpadmin

    coding untuk link ke database masa guna di localhost(cantik boleh view datanya):
    <?php
    $host="localhost"; // Host name
    $username="root"; // Mysql username
    $password=""; // Mysql password
    $db_name="lesenanjing"; // Database name

    // Connect to server and select database.
    mysql_connect("$host", "$username", "$password")or die("cannot connect");
    mysql_select_db("$db_name")or die("cannot select DB");

    ?>

    coding yang telah diubah selepas upload DB ke webhosting tu (masalah data tak keluar langsung):
    <?php

    $username="x07x_3577152"; // Mysql username
    $password="810107z"; // Mysql password
    $host="sql304.07x.net"; // Host name
    $port="3306"; // Server name
    $db_name="x07x_3577152_lesenanjing"; // Database name

    // Connect to server and select database.
    mysql_connect("$username", "$password", "$host", "$port")or die("cannot connect");
    mysql_select_db("$db_name")or die("cannot select DB");

    ?>

    ni acc info dari vistapanel mungkin dapat membantu:
    Account InformationAccount Information

    FTP host name :ftp.07x.net
    FTP user name :x07x_3577152

    Panel user name : x07x_3577152
    POP user name : x07x_3577152

    MySQL host name : sql304.07x.net
    MySQL user name : x07x_3577152

    KENE UBAH YANG MANE YE NAK BAGI DIA BERFUNGSI...MUNGKIN SETTING SAYA NI ADA KESILAPAN TLG BANTU>>>
    TQ Crying or Very sad Crying or Very sad

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Minta Bantuan Cam mane nak guna Webhosting????

    Post by neology on Wed Jul 08, 2009 12:23 pm

    $host tu..gune "localhost" je..

    $host = "localhost"

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Minta Bantuan Cam mane nak guna Webhosting????

    Post by scootviva on Wed Jul 08, 2009 12:50 pm

    TERIMA KASIH neology.. saya dah dpat penyelesaiannya dah blh connect Smile TQ cheers cheers

    ScareCreW
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 357
    Registration date : 17/03/2009

    Re: Minta Bantuan Cam mane nak guna Webhosting????

    Post by ScareCreW on Tue Jul 14, 2009 2:28 am

    hosting 07x.net bagus tak ?

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    07x.net

    Post by scootviva on Tue Jul 14, 2009 8:18 am

    Bagi saya ScareCreW, hosting 07x.net bagus juga... cuba lah...free pulak tu. CUma cam lambat sikitlah bila kita nak buka page kita bila dah pakai hosting ni. tapi setakat ni alhamdulillah ok je tak da masalah. Laughing

    Sponsored content

    Re: Minta Bantuan Cam mane nak guna Webhosting????

    Post by Sponsored content Today at 4:10 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:10 pm