Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    bersih kipas,heat sink bla bla bla

    Share

    hipstudenz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 59
    Age : 59
    Location : rumah orang2 tua.
    Job/hobbies : tenung bulan.
    Registration date : 01/03/2009

    bersih kipas,heat sink bla bla bla

    Post by hipstudenz on Tue Jul 07, 2009 2:51 am

    ak ada acer aspire 5054,mcm mana nak bersih kan kipas ngan heat sink dia? ak leh bukak kat area ram ngan hard disk dia je,nak buka semua kat bawah laptop tu tak reti,takut tercabut semua walaupun aku dah buka semua screw,mcm mana eh? ada spe2 kat sini berpengalaman atau ada servce tuk bersih kipas laptop ni? 1 lagi, kat kedai komputer ada sedia perkhidmatan bersihkan kipas tak sebab kebelakangan ni game aku men agak lag sikit x macam dulu walaupun men offline dan game yang sama.

    p/s: help me

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: bersih kipas,heat sink bla bla bla

    Post by TOYSЯUS on Tue Jul 07, 2009 4:08 am

    Saya pernah buka dan bersihkan kipas, dan ram laptop saya. Acer model Aspire 5500z.
    Taktau la lebih kurang sama ke tak ngan kamu punya model.
    Apa yang saya buat, buka je penutup2 bawah laptop saya ni.
    Mula-mula tu takut nak buka, tapi lepas dah buka baru tau rupanya senang je..

    p/s: Pastikan warranty dah expired baru buat kerja buka2 ni.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: bersih kipas,heat sink bla bla bla

    Post by Razi_IBM on Tue Jul 07, 2009 12:50 pm

    aspire senang je bukaka..takde selit2 apa sangat.direct je.

    gunakan watercolor brush untuk tanggalkan habuk,pastu pakai blower atau vacuum cleaner untuk buang habuk2 tu.
    hati2 jangan bagi pressure sangat kat kipas,kang jadi tak stabil banyak pulak problem nanti.

    hipstudenz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 59
    Age : 59
    Location : rumah orang2 tua.
    Job/hobbies : tenung bulan.
    Registration date : 01/03/2009

    Re: bersih kipas,heat sink bla bla bla

    Post by hipstudenz on Wed Jul 08, 2009 11:39 am

    ade spe2 yang wat servis cuci kipas laptop x,bgtau lokasi...x reti bukak laptop...


    p/s: ak kat sg petani

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: bersih kipas,heat sink bla bla bla

    Post by TOYSЯUS on Wed Jul 08, 2009 5:09 pm

    Jauh nye kat SP. Saya kat Shah Alam.
    Huhu. Tapi takde servis pun.

    Hmm. Buka la, senang je.
    Mula-mula terbalikkan laptop[1], pastu buka penutup bahagian kipas tu[2].
    Pastu dah boleh mula kerja-kerja pembersihan[3]. Mudah sangat semudah 1-2-3. Hehe.
    Kalau hantar kat kedai nanti dia charge mahal-mahal tapi kerjanya simple je.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    ryna168
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 346
    Age : 34
    Registration date : 03/03/2009

    Re: bersih kipas,heat sink bla bla bla

    Post by ryna168 on Wed Jul 08, 2009 5:46 pm

    rina pun nak tanya gak ni...bukak bahagian kipas tu just perlu bukak skru kat bawah kipas tu ker? kalau kita bukakkan, xda ker laptop nanti ilang program dlm tu? takut lak nanti,kena wat format balik.. rina nak gak belajar camne cuci kipas tu.

    kat tmpt rina, mmg susah nak cari servis cuci kipas ni.ada 1 kedai jer yg cuci, tp dia cuci tu,bkn bukak pun..dia ambik paip yg cam pam basikal tu,dia tiup pakai angin tu jer dr luar.rasa cam xsukalah cara dia cuci.patutnya dia kena buka n cuci betul2.dahlah charge sampai rm15 just sembur pakai angin camtu jer.

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: bersih kipas,heat sink bla bla bla

    Post by TOYSЯUS on Wed Jul 08, 2009 5:56 pm

    Apa yang saya tahu dan pernah buat, perlu buka je penutup bawah kipas tu.
    Lepas tu berus dengan hati-hati (lemah-lembut) bilah-bilah kipas tu dan celahannya guna berus watercolor yang kering.
    Pastu sedut habuk tu guna vacum atau apa cara pun supaya habuk tu dapat dikeluarkan.

    Program semua tak hilang.. Kita tak ganggu apa pun.
    Then kena pastikan sebelum apa-apa proses, kita kena cabut bateri dan tanggalkan kabel (dan biarkan selama seminit) supaya tak ada apa-apa aliran elektrik / electrostatic di laptop tu.

    * Ni untuk jenama Acer Aspire model lama-lama la, model Aspire baru-baru guna satu penutup je untuk tutup bahagian RAM, kipas etc. . .


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    hipstudenz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 59
    Age : 59
    Location : rumah orang2 tua.
    Job/hobbies : tenung bulan.
    Registration date : 01/03/2009

    Re: bersih kipas,heat sink bla bla bla

    Post by hipstudenz on Wed Jul 08, 2009 8:34 pm

    http://www.computer-adviser.com/acer-aspire-5050-processor-upgrade.html


    cba tgk laman web tu,klu nak cuci kipas kena bukak kat keyboard laptop ke (bahagian atas) ?selama ni aku bukak kat bahagian bawah patut tu x jumpa2 kipas....

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: bersih kipas,heat sink bla bla bla

    Post by TOYSЯUS on Wed Jul 08, 2009 9:26 pm

    Aik camtu ke bro.
    Hmm saya ingatkan model bro lebih kurang je model saya..
    Lain sikit kot.. Kena bukak keyboard pulak.
    Macam laptop saya ni buka bahagian bawah je, ada segmen-segmen sendiri, harddisk ada penutup dia, kipas penutup lain, ram penutup lain.
    Nampak nya kalau kena buka keyboard2 ni, elok rujuk kedai je la dulu atau tunggu member yang lebih pakar bagi pandangan.
    Huhu.

    p/s: Saya baru bersihkan kipas ni tadi, ingat nak amik gambar malangnya camera takde pulak.
    Pehh banyak betul habuk sebesar ibu jari pulak tu. Patut la panas semacam je.


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    Sponsored content

    Re: bersih kipas,heat sink bla bla bla

    Post by Sponsored content Today at 4:09 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 4:09 pm