Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Drive C penuh

    Share

    miss_tan
    Guest

    Drive C penuh

    Post by miss_tan on Tue Feb 24, 2009 12:02 pm

    dear all...
    nak tanye sket la..nape PC kite kat drive C full.sedangkan takdela banyak sangat install program files... bila buka C..dekat All user yang besar..apa masalah dia ek? nak delete takleh sebab dia kata ada 2 hidden file..tapi once kite show hidden file..takde kuar ape2 pun...

    Masalah utama ialah: banyak benda takleh nak buat event nak print pun takleh..dia kate tak cukup memory...
    PLEASEEEEEEEEEEEEEE

    Kuzie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Age : 32
    Location : eVeRyWhErE
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Drive C penuh

    Post by Kuzie on Tue Feb 24, 2009 12:28 pm

    Uikss...Berapa besar u punye Hardisk Miss tan..??Software apa yg u install..???

    miss_tan
    Guest

    Re: Drive C penuh

    Post by miss_tan on Tue Feb 24, 2009 4:46 pm

    masalahnye semua benda yang diinstall benda yang biase jek..mcm microsoft office and so forth...hard disk tu 40gb uk c drive...tak taula kalau ada orang yang install menda2 lain ke...rasenye takde menda pelik2...ni dah 2 kali kena..before this just format jek..lepas tu kena balik plak haaaa...camne..tulungla...kalau boleh malas dah nak format pc ni

    Kuzie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 125
    Age : 32
    Location : eVeRyWhErE
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Drive C penuh

    Post by Kuzie on Tue Feb 24, 2009 5:46 pm

    Camni la..U pergi Start --> Control Panel --> Double Click Add Remove program

    Dalam ni u akan nampak size file mana yg u install tu di sebelah kanan...Cuba cek dulu k...Mana yg big2 size tu u unsinstall..

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Drive C penuh

    Post by Razi_IBM on Tue Feb 24, 2009 8:11 pm

    cuba unhide semua file,pastu siasat fail 1 per 1,kalau dah jumpa baru la selesaikan file tu.

    kalu tak tau apa fungsi file tu,pastu tanya kat sini.

    dan..even tak install banyak program pun,kalau c: tu dah memang kecik nak buat macam mana kan?

    ne0x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 29
    Location : Makmal ICT
    Job/hobbies : Repair, Bukak, Rosakkan...PC
    Registration date : 15/02/2009

    Re: Drive C penuh

    Post by ne0x on Wed Feb 25, 2009 1:03 am

    pegi kat start --> run --> taip cleanmgr --> pilih ok
    utiliti nie utk membersihkan temp2 fail/data yg tidak digunakan oleh windows

    Kill_steR
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 18
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Drive C penuh

    Post by Kill_steR on Thu Feb 26, 2009 1:35 pm

    40G tu besar bg aku..huhuhu tapi nape cepat full plak...hurmmmmm

    ajimi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 26/02/2009

    Re: Drive C penuh

    Post by ajimi on Thu Feb 26, 2009 8:24 pm

    yang x per lagi nie aku nyer laptop... dalam masa dua hari tetiba jer ilang 20G. aper cer...
    poning aku dibuek nyer.. x tau aper punca

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Drive C penuh

    Post by sawi on Fri Feb 27, 2009 9:42 pm

    cuba buat disk cleanup, clean system restore point
    kadang2 system restore mmg byk ambik space.

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Drive C penuh

    Post by Razi_IBM on Fri Feb 27, 2009 9:48 pm

    Kill_steR wrote:40G tu besar bg aku..huhuhu tapi nape cepat full plak...hurmmmmm
    besar untuk xp,kecik untuk vista.
    sebelum ni banyak install program ke?
    kalu banyak mungkin restore point dah banyak sangat.(installer/sistem sendiri selalunya akan create restore point sebeum mulakan installation)

    koboi_tua
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 146
    Age : 55
    Location : Seremban
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Drive C penuh

    Post by koboi_tua on Sat Mar 07, 2009 12:43 am

    Nak tanya miss_tan boleh?
    Komputer tu hak persendirian atau ramai-ramai guna?
    Kalau ramai yang guna mungkin ada file yang besar telah disimpan dalam HDD tu kemudian telah di Hiddenkan(sembunyikan).
    Cuba cara En:Razi_IBM iaitu `unhidden` dan siasat file satu persatu.

    ammartok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 302
    Age : 22
    Location : Jenderam,Sepang
    Job/hobbies : Godek PC
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Drive C penuh

    Post by ammartok on Sat Mar 07, 2009 10:59 am

    pakai software Ccleaner pon leh...
    die dpt remove bnde2 x pnting dlm pc ko...

    cyberkerisz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 83
    Age : 31
    Location : Shah Alam
    Registration date : 24/03/2009

    Re: Drive C penuh

    Post by cyberkerisz on Sun Mar 29, 2009 3:30 pm

    Salam.

    Set balik System Restore punya hard disk allocation. Jangan letak byk sangat. Selain tu, kalau C mmg dah kritikal, disable kan je Hibernation support, utk yang selalu buat hibernation. Sbb hibernation byk makan space gak.

    Sponsored content

    Re: Drive C penuh

    Post by Sponsored content Today at 5:48 am


      Current date/time is Wed Dec 07, 2016 5:48 am