Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    problem network LAN kat u mah

    Share

    wanrhs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 45
    Location : kl
    Job/hobbies : it support/swimming
    Registration date : 09/03/2009

    problem network LAN kat u mah

    Post by wanrhs on Mon Jul 06, 2009 11:39 am

    a'kum sume, ape khabo, i ade masalah sikit pasal network ni kat umah, i guna wimax P1 sambung ke 3 unit pc, meggunakan 5p0rt switch bub, pc yg dua tu ok jer lagi satu bermessage macamani limited or no connectivity apesal , tapi yang ni panjangnya cable lebih kurang 10m, macamane nak settle ni, minta tlg sape2 yg sudi nak bantu saye.ok wassalam.

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by syukurz on Mon Jul 06, 2009 1:02 pm

    hmm cbe guna IP Static pada semua pc? tngk mcm ne dlu? tp seblm 2 check ada lmpu hijau dan oren x pada setiap
    NIC anda ye? mybe masalah mcm 2 awk ada pnah set ip pd pc yg dpt limited and connectivity 2.. chek pada tmpt ip 2..
    selaras kn semua pc letak ip static..

    wanrhs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 45
    Location : kl
    Job/hobbies : it support/swimming
    Registration date : 09/03/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by wanrhs on Mon Jul 06, 2009 4:10 pm

    IP Static tu macamane,IP Static tu Automatic IP ker, dah check sume pc yg ok 2 jer pasal dekat ngan switch,tapi yg lagi satu pc jauh 10m lebih kurang macam tu ler, kalau pc yg jauh lampu NIC nye kuning apesal rosak ker, thanks a lot for your support.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by HelpDesK on Mon Jul 06, 2009 4:20 pm

    Test guna pc/laptop lain dgn cable yg panjang tu..

    wanrhs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 45
    Location : kl
    Job/hobbies : it support/swimming
    Registration date : 09/03/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by wanrhs on Mon Jul 06, 2009 4:58 pm

    bile i test gune laptop cable panjang tu pun same juga ia bermessage limited or no connectivity , so amacam nak buat ni, nic sume ok , lampu hijau, thanks a lot for your support.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by HelpDesK on Mon Jul 06, 2009 6:24 pm

    try list kat sini ip address/subnet /gateway dan dns utk pc pc yg boleh connect dgn internet

    wanrhs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 45
    Location : kl
    Job/hobbies : it support/swimming
    Registration date : 09/03/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by wanrhs on Mon Jul 06, 2009 6:45 pm

    saye gune IP address automatically dan DNS server address automtically,

    asdasd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 71
    Registration date : 26/04/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by asdasd on Mon Jul 06, 2009 8:20 pm

    salam,

    tak cuba tukar cable mana tau cable tu rosak ke...

    wanrhs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 45
    Location : kl
    Job/hobbies : it support/swimming
    Registration date : 09/03/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by wanrhs on Mon Jul 06, 2009 10:42 pm

    i dah test cable tu ngan alat test cable UTP RJ45 ok jer,sumenye lampu green utk 8 wayar tu, so macamane nak buat lagi, i ingat ade kene setting kat mane2 kot, cube u ajar utk. buat ip address/subnet /gateway dan dns tu, amacam bro., thanks a lot for your support to me.

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by Razi_IBM on Mon Jul 06, 2009 10:58 pm

    kalau taknak banyak problen,pakai ip statik je.
    kalau 2 yang lain ok, pc lagi 1 tu ikut je setting salah satu dari 2 pc ok tu.
    kat pc yang ok tu, taip ipconfig /all kat cmd untuk tengok setting ip.

    tiru setting yang dipaparkan tu untuk set manual ip kat komputer yang problem.cuma line yang paling atas tu(ip),
    tukar segmen yang last sekali.[xxx.xxx.x.xx} tukar yang di bold tu kepada apa2 nilai 0-225.

    wanrhs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 45
    Location : kl
    Job/hobbies : it support/swimming
    Registration date : 09/03/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by wanrhs on Mon Jul 06, 2009 11:49 pm

    ok bro sekarang dah bole connected LAN macam u suruh buat tu, setting IP address, tapi masalahnye sekarang internet tak boleh buke bermessage Page Cannot be Displayed, kat mane nak setting lagi ni.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by HelpDesK on Mon Jul 06, 2009 11:52 pm

    pls paste ipconfig snap kat sini... even dia auto ip assign.. tapi nak tau gak ip ape dia guna dgn dns.

    wanrhs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 45
    Location : kl
    Job/hobbies : it support/swimming
    Registration date : 09/03/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by wanrhs on Tue Jul 07, 2009 10:06 am

    IP Config :

    PC1 Physical Address: 00-40-CA-D4-1A-28
    Dhpc Enabled : No
    IP address : 10.1.1.1
    Subnet Mask : 255.255.255.0
    Default Gateway : 10.1.1.254
    DNS Server : 122.255.96.148
    122.255.96.149

    u]PC2[/u] Physical Address : 00-19-DB-F5-8D-04
    Dhpc Enabled : Yes
    Autoconfiguration Enabled : Yes
    IP address : 10.1.1.2
    Subnet Mask : 255.255.255.0
    Default Gateway : 10.1.1.254
    DNS Server : 122.255.96.148
    122.255.96.149

    u]PC3[/u] Physical Address : 00-04-AC-D8-FA-0D
    Dhpc Enabled : NO
    IP address : 10.1.1.3
    Subnet Mask : 255.255.255.0
    Default Gateway : 10.1.1.254
    DNS Server : 122.255.96.148
    122.255.96.149

    - for your info yg problem tu PC3 tu yg takleh main internet, network dah ok dah, cume ia bermessage Page Cannot be Displayed apabile nak main internet kat pC3 tu yg lain PC ok jer, so macamane nak buat ni, thanks a lot for your supported.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by HelpDesK on Tue Jul 07, 2009 10:41 am

    Cuba ping test

    1. Ping 10.1.1.254 (pc ke gateway ) Kalau ok next num 2
    2. Ping 122.255.96.148 (ke ur isp dns)
    3. Ping yahoo.com (mungkin ip keluar tapi result tak de sbb ada setengah server yahoo block icmp)
    4. nslookup yahoo.com @ nslookup jaring.my . Yang ni akan dpt ip ape pc tu connect ke remote server.

    Kalau semua diatas boleh. Check browser setting , terutama IE

    1. Tools , internet options , connection . Tgk dlm tu ada ape setting . biasamya LAN tak de default dialer. dan LAN Setting tu uncheck automatically detect setting

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by OngBok on Tue Jul 07, 2009 12:00 pm

    Cuba perhati;

    PC1
    Dhpc Enabled : No

    PC2
    Dhpc Enabled : Yes

    PC3
    Dhpc Enabled : NO

    Kalau boleh buat semua DHPC Yes.

    wanrhs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 45
    Location : kl
    Job/hobbies : it support/swimming
    Registration date : 09/03/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by wanrhs on Tue Jul 07, 2009 3:31 pm

    nak seting Dhpc Enabled YES sume tu macamane nak buat tu.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by OngBok on Tue Jul 07, 2009 4:21 pm

    Sepatutnya DHCP bukan DHPC

    kena confgiure dalam router

    wanrhs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Age : 45
    Location : kl
    Job/hobbies : it support/swimming
    Registration date : 09/03/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by wanrhs on Tue Jul 07, 2009 7:05 pm

    saye gune P1 Wimax, macamane nak masuk address router tu.

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by OngBok on Tue Jul 07, 2009 9:14 pm

    Default Gateway : 10.1.1.254

    Buka IE try taip http://10.1.1.254
    Dalam buku panduan cuba check IP router.

    adi5353
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 14
    Registration date : 29/07/2009

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by adi5353 on Mon Aug 03, 2009 5:17 pm

    benda baru nie..sronok gak nie Very Happy ..bro dh try wat connect manul kat laptop mmsing..dh set kat dns bwah tu?

    Sponsored content

    Re: problem network LAN kat u mah

    Post by Sponsored content Today at 4:21 am


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 4:21 am