Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Share

    syafsp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 64
    Registration date : 12/03/2009

    Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ketika main games online?

    Post by syafsp on Mon Jul 06, 2009 6:48 am

    Assalamualaikum dan selamat sejahtera..

    alamak, soalan aku ni panjang sangat ke? Smile

    ok terus kepada soalan, aku tidak pasti sama ada kena post kat bahagian ni ke atau tempat lain..

    berkaitan dengan soalan, aku agak kecewa sedikit kerana bila main games online orang kata kat aku lagger (kire bagi masalah dalam online games tu la).

    ada kawan aku kata, ping aku kena kasi rendah. ada yang kata mungkin sebab aku buat manual connection streamyx... (aku pny connection streamyx 1mbps tp bukan auto-connection dan kawan aku 1mbps auto-connection xlag pulak)

    so, aku nak tny pendapat korang semua, macam mana nak selesaikan masalah ini? ada cara nak kasi ping rendah ke, atau aku memang kena buat auto-connection ke? atau pun ada cara lain?

    ataupun benda ni berkaitan dengan ip address?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by HelpDesK on Mon Jul 06, 2009 3:21 pm

    paste la result ping tu kat sini... ape destination server games tu,,, boleh gak ping test sama2.

    syafsp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 64
    Registration date : 12/03/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by syafsp on Mon Jul 06, 2009 4:07 pm

    ]> HelpDesK <[ wrote:paste la result ping tu kat sini... ape destination server games tu,,, boleh gak ping test sama2.

    maksud ko mcm mana? Smile aku kurang jelas skit la...

    yang aku tau, ping yg aku dapat di antara 186-240.

    dulu sebelum pakai grpc card ping aku dapat dlm 30-50 je.. lps pada tu, aku pki grpc card dpt 186-240(masa tu LAG sikit-sikit je) dan skrg aku baru tkr modem jenama ADSL Modem 2/2+ DB102 sbb modem lama aku rosak (baru rasa nak LAG banyak) susah la mcm ni...

    itu yg jd masalah aku ni, aku tak pasti sama ada effect pada modem baru tu ke atau pun line internet skrg ni xberapa elok ke ataupun yang lain?? huhuhu~~~~ Crying or Very sad

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by HelpDesK on Tue Jul 07, 2009 12:01 am

    kurang jelas ape nyer... paste je ping result tu kat sini... nak tgk..

    syafsp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 64
    Registration date : 12/03/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by syafsp on Thu Jul 09, 2009 2:25 am

    nak paste macam mana, kasi la panduan Very Happy Laughing

    aku ni noob sedikit kekeke..

    SangWira
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : Depan Komputer
    Registration date : 11/10/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by SangWira on Sat Nov 21, 2009 5:09 am

    check speed from these websites:

    1. speedtest

    2. p1 wimax

    u'll see the ping result clown

    syafsp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 64
    Registration date : 12/03/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by syafsp on Sat Nov 21, 2009 9:17 am

    aku dapat 75ms test menggunakan website speedtest tu Smile

    so? ping macam tu tinggi ke rendah?? apa yang beza ping tinggi dengan rendah ni?

    SangWira
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : Depan Komputer
    Registration date : 11/10/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by SangWira on Sat Nov 21, 2009 1:11 pm

    yg aku taw ping ko tu dh rendah dah...ape beza? aa...tu yg kite x taw... alien

    syafsp
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 64
    Registration date : 12/03/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by syafsp on Sun Nov 22, 2009 7:58 pm

    oohh rendah ah tu??

    beza dia?? spe tau ek?? Smile

    harap2 sifu2 leh tlg gtau kan Smile

    TRUNASUCI
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 89
    Registration date : 06/03/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by TRUNASUCI on Wed Dec 23, 2009 4:25 am

    ko punya internet kaqt rumah ni berapa speed pakej kelajuan dia? kalau streamyx yg paling low 384kbps tu, jgn le compare ngan line 4mbps ehehehe.. pakai le GC yg gaban pun slow gak ( mcm pakai kete ferarri lalu jalan jem le )

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by TOYSЯUS on Wed Dec 23, 2009 4:48 am

    75ms tu kira ok la. Aku pakai 4Mb pun ping 50ms.. Hm.
    Tak silap aku, lagi rendah ping tu bermaksud lagi cepat connection established antara kita ngan server.
    Tapi ping rendah tak bermaksud speed kita laju, dan otherwise.

    Auto-connection atau manual-connection takde kena mengena dengan ping rendah atau tinggi kot.
    Kena tengok gak jarak antara kawan ko ngan server dan jarak antara ko ngan server pun memainkan peranan kepada ping.
    Dan mungkin jugak kesan dari fair-usage sesebuah kawasan.

    Sekian, kalau silap mintak maap..


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    the_ultimatez_najman
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 521
    Age : 23
    Location : Shah Alam,Selangor
    Job/hobbies : Pc,Pc,Pc
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by the_ultimatez_najman on Wed Dec 23, 2009 6:31 am

    try test ping ko
    http://www.pingtest.net/
    then paste link ko kat sini...

    arulsr
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 139
    Location : KL - N9 - MLK
    Job/hobbies : IT Specialist
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by arulsr on Wed Dec 23, 2009 12:43 pm

    dalam streamyx package..diorang skang mmg ade split dynamic IP-IP yang ada..macam range utk pakej 512kbps - 1mbs - 2mbps diorang letak range tertentu..kalo sape ambk pakej 4mbpss diorang panggil premium IP, mcm special nye IP la mcm 218.XXX.XXX.XXX.. kalo kat enterprise level mmg static ip dorang ade range diorang kasi..
    kalo kita subscribe pakej yg 1mb-2mb tu kkdg nasib la dapat ping rendah..wlpun tgk kat speedtest tu 50ms ke 100ms ke tak tentu lagi..TM ni banyak proxy..
    mgkin sape2 dapat ping rendah tuh, ibusawat ke DSLam box kawasan die kabel baru ke..mane la tau..
    mcm aku dari Port Dickcson pakai pakej 4mbs (capped 5111=5mbps) ping ke semua tempat below 100ms, ke dns tm ping hanya 10-20-30ms shj..pdhal PD ade ke 4mb? hehehe..

    apa pun nasib2 la jgk..

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 30
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by TOYSЯUS on Wed Dec 23, 2009 12:50 pm

    Owh tapi aku punya IP 115.x.x.x jer memanjang. Tak pernah pun dapat 218.x.x.x
    >Sad


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    sleyer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 117
    Registration date : 21/04/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by sleyer on Wed Dec 23, 2009 3:07 pm

    klu main game tu .. off effect, low setting sikit quality game tu ..

    newbie_User
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 16/01/2010

    nyampok sket

    Post by newbie_User on Sat Jan 16, 2010 4:57 am

    beli je pc baru......kwang kwang kwang

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by hampeh on Sat Jan 16, 2010 5:10 am

    ni ajaran sesat nih kata beli pc baru terus elok ping . Very Happy

    newbie_User
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 13
    Registration date : 16/01/2010

    saje nyakat

    Post by newbie_User on Sat Jan 16, 2010 5:12 am

    jangan marah huhuhu ^^

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by HelpDesK on Sat Jan 16, 2010 3:54 pm

    Ping rendah mungking boleh dpt kalau bandwidth kita guna tu besar dan routingnya lebih singkat ke destinasi.Pun mcm tu masih lagi ikut faktor lain spt share bandwidth dgn user2 lain mahupun ke destinasi host.

    Heavensun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 06/04/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by Heavensun on Mon Feb 01, 2010 2:38 pm

    tuka GC yang power atau lowkan setting game....aku kerap jadi masalah lag nih...pas tuka gc ja..no lag anymore...game pun smooth ja
    kadang2 bukan sebab tenet..tapi sebab Gc...

    Hiruka
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 887
    Age : 31
    Location : X: 9956 Y: 6544
    Job/hobbies : PC Maniac
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by Hiruka on Mon Feb 01, 2010 4:15 pm

    Assalamualaikum,

    Ade lagi ajaran sesat pasal interconnection online gaming. Xde kaitan ngan Graphic card ko klu Player on9 lain tracing ko lagger etc..Ni pasal Connection..Bukan Display. Display leh reduce klu x dpt bawak in high reso (hanya ko je rase lag, org lain tak klu line OK), tapi klu connection slow, pkai graphic kad RM4k pon tetap lag..Ikut pengalaman aku, ping bawah 50ms baru sdp nk men game on9. Especially FPS.. Very Happy

    Dh cuba wat setting auto? skang pkai dial-up manual ke lagi? Wiring / Cabling phone line OK? Aku aritu pon trace connection agak slow dan after tukar wall jack / Wall socket telephone lama, baru line jd semakin elok. Ade pkai Splitter skali ngan tepon ke? Kadang ko kena call customer Service gak tanye status connection kat tmpat tu camne. Dorang leh direct ping ngan test port terus. Atleast klu dorang reset port pon jadila..Slalu da aku buat cmtu..huhu Laughing

    putra179
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 51
    Age : 34
    Location : kedah-pahang-kuching-n9
    Job/hobbies : IT Department
    Registration date : 21/06/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by putra179 on Mon Feb 01, 2010 4:43 pm

    aku punye 370ms.laju ke mcm ni.pakai stremyx.

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by hampeh on Mon Feb 01, 2010 5:30 pm

    huhu ada jugak kalau pc tak mantap, tapi letak semua graphic setting high/very high jadi jugak , nama dia machine@computer lag walaupun mungkin penggunaan term "lag" tu agak kurang sesuai.

    Heavensun
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 19
    Registration date : 06/04/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by Heavensun on Tue Feb 02, 2010 12:24 am

    jadi encik Ts leh la cuba semua solution yang diberi
    yang asli dan yang sesat Very Happy
    asalkan masalah encik tS leh selesai Wink

    koboi_tua
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 146
    Age : 55
    Location : Seremban
    Registration date : 03/03/2009

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by koboi_tua on Sun Feb 07, 2010 11:14 pm

    Guna packet streamyx 4mbps dengan menggunakan komputer pentium 3.Bolehkah dikatakn sesuai?

    Sponsored content

    Re: Macam mana nak dapatkan ping rendah atau line yang bagus ket

    Post by Sponsored content Today at 6:40 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 6:40 pm