Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    nk tanye pasal DELL niii

    Share

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by iznie on Thu Dec 24, 2009 2:53 pm

    ai guna dell vostro 1310

    baru setahun pakai

    bateri dah tak tahan sangat, memula beli boleh guna 2 jam, sekarang 1 jam je

    pastu kat screen ade satu titik, mcm... isk, tak reti nak cakapnye mcm ne.. mcm lighting tu tak boleh output.

    boleh claim tak ek??
    tolong la hamba...

    lagi berapa hari je guaranty nak expired ni...

    jemay
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 288
    Age : 35
    Registration date : 22/04/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by jemay on Thu Dec 24, 2009 3:20 pm

    iznie wrote:ai guna dell vostro 1310

    baru setahun pakai

    bateri dah tak tahan sangat, memula beli boleh guna 2 jam, sekarang 1 jam je

    pastu kat screen ade satu titik, mcm... isk, tak reti nak cakapnye mcm ne.. mcm lighting tu tak boleh output.

    boleh claim tak ek??
    tolong la hamba...

    lagi berapa hari je guaranty nak expired ni...
    baik ko hantar kat kedai kau beli tu cepat2.nantikan kalau jd apa2 susah bro.aku dah alami mcm kau.last2 buang saja je laptop.

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by iznie on Thu Dec 24, 2009 3:39 pm

    erk, ai dah bertukar gender ke??
    kih kih kih

    baru lepas call dia nye customer service

    pastu ade la dia suruh buat boot

    pastu sampai satu tahap, screen abes padam!!!

    aiyark, pastu customer service tu terus cakap,

    screen you memang problem,

    paling awal hari isnin minggu depan , engineer dia datang & terus mau tukar screen baru

    yay!!! ai dapat screen baru!

    hehehehehe

    thanks ye.

    feunul
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 41
    Age : 25
    Location : banting
    Registration date : 13/06/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by feunul on Thu Dec 24, 2009 5:51 pm

    customer service dell memang bagus... mase aku kt selangor aku call hari kamis,hari rabu dah datang... die kate sebenar nyer boleh datang lebih awal, sebab tempat study aku kt perlis, tu yg lame sikit... hehhee..
    pape pon, aku rasan kan, klu beli dell.. tambah la warranti... mmg syok.. hehheh

    kae
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1436
    Location : Puchong
    Registration date : 16/02/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by kae on Thu Dec 24, 2009 10:54 pm

    longer warranty.. mmg bagus la.. tak rugi.. satu pilihan yang bijak.. !


    --------------------------------------------

    http://reviewstechnology.blogspot.com/
    http://percuma-mp3-download.blogspot.com/
    http://itwarez.via.my
    http://tinyurl.com/keretapercuma

    i-bizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 95
    Registration date : 06/03/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by i-bizz on Thu Dec 24, 2009 11:31 pm

    beli online rugi? beli online rugi x dpt beg + aksesori yg cepat rosak tu, tp Untung bole upgrade siap2 kpd ATi Grafik, waranty extent smpi 3 tahun dgn tambah rm 290 je.

    sy ni jual laptop jugak, tp sy rase pengguna x ramai yg bijak. ramai yg tertarik kpd untung yg sikit(jangka pendek) iaitu FREE GIFT. klu nk extent waranty dell lps beli 1 tahun je dah RM500, x cayer sila call dell sendri.

    sy slalu jgk le call del claim waranty utk customer. call 5 minit sebaik dapat cakap dgn petugas je, terus mintak diorang yg call semula dgn alasan saya student, kredit nk habis. kat hulu sintok pon dlm 3 hari je lps call, dtg le spare part baru dell. ade skali casing pecah sket je mase tukar part waranty, dell hantar plak casing baru.

    sy jual laptop compaq, acer aspire, ftec, toshiba, lenovo, dell, asus. semua tu jarang sgt rosak sejurus sebaik selepas habis waranti pd tahun kedua kecuali compaq AMD dan Aspire AMD.

    yela, harga pon yg bwh 2K. faham2 sendri je le.

    Mohd Firdaus
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 16
    Registration date : 19/12/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by Mohd Firdaus on Fri Dec 25, 2009 11:03 am

    Aku pun giler nak bli dell.13 insp. ok ka?Kalu beli on9 brapa ari sampai...aku kat Tawau, Sabah

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 119
    Registration date : 17/05/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by Nezict on Fri Dec 25, 2009 11:50 am

    SoNic_ATi wrote:bagi aku berbaloi bg yg pentingkan kualiti dr rupabentuk...performn pun ok.........n kat lowyat pun dah ada jual...cuba tgk price list kat Thundermatch Technology.....compaq dgn hp...aku semakin takut nak cdgkan...coz ada sorang bro yg aku kenal tu...dia ckp baru ni 10 lappy yang dia jual,8 akan dtg balik nak baiki...terutama yg pakai proc amd.....n ia lebih teruk dari acer.......tapi apa pun aku nasihatkan kalau pntingkan kualiti baiklah ambil dell.....

    ehem... nak memberitahu ni:

    apa apa la barang dell yang commom design dengan company lain, usually REFURBISHED. mesti ade 1 @ part dalam tu yang seken. sebab tak silap aku polisi dell sebelum ni kalau hantar warranty dier akan tukar 1-1. so 1 yang korang antar tu la masuk laptop baru. janji barang ok. ram ke, lcd ke, proc ke, atleast mesti ade sangkut 1 yang seken.

    aku tak cakap item dell yang pelik2 cam mx15, mx17, keyboard dier, monitor dier, tapi laptop and desktop.

    aku dapat info pon dari higher ups kompeni komputer (bukan cam kat loyat tu, tapi cam HP, IBM dsb). tak perlu la aku btau kompeni ape.

    tapi ade gak kelebihan dier. Warranty dier memang terbaik. cam Apple.

    so terpulang la kalau korang nak angkut gak. Smile

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by iznie on Fri Dec 25, 2009 7:28 pm

    feunul wrote:customer service dell memang bagus... mase aku kt selangor aku call hari kamis,hari rabu dah datang... die kate sebenar nyer boleh datang lebih awal, sebab tempat study aku kt perlis, tu yg lame sikit... hehhee..
    pape pon, aku rasan kan, klu beli dell.. tambah la warranti... mmg syok.. hehheh

    berape bayar kalau tambah waranty????

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by iznie on Fri Dec 25, 2009 7:30 pm

    Mohd Firdaus wrote:Aku pun giler nak bli dell.13 insp. ok ka?Kalu beli on9 brapa ari sampai...aku kat Tawau, Sabah

    DELL guna courier system

    tak sampai 3 hari dah ade depan rumah Very Happy

    ai guna DELL vostro 1310

    ai sebagai pengguna & pereka produk rase Design DELL vostro season & elagan

    i-bizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 95
    Registration date : 06/03/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by i-bizz on Sat Dec 26, 2009 1:11 am

    Nezict wrote:
    SoNic_ATi wrote:bagi aku berbaloi bg yg pentingkan kualiti dr rupabentuk...performn pun ok.........n kat lowyat pun dah ada jual...cuba tgk price list kat Thundermatch Technology.....compaq dgn hp...aku semakin takut nak cdgkan...coz ada sorang bro yg aku kenal tu...dia ckp baru ni 10 lappy yang dia jual,8 akan dtg balik nak baiki...terutama yg pakai proc amd.....n ia lebih teruk dari acer.......tapi apa pun aku nasihatkan kalau pntingkan kualiti baiklah ambil dell.....

    ehem... nak memberitahu ni:

    apa apa la barang dell yang commom design dengan company lain, usually REFURBISHED. mesti ade 1 @ part dalam tu yang seken. sebab tak silap aku polisi dell sebelum ni kalau hantar warranty dier akan tukar 1-1. so 1 yang korang antar tu la masuk laptop baru. janji barang ok. ram ke, lcd ke, proc ke, atleast mesti ade sangkut 1 yang seken.

    aku tak cakap item dell yang pelik2 cam mx15, mx17, keyboard dier, monitor dier, tapi laptop and desktop.

    aku dapat info pon dari higher ups kompeni komputer (bukan cam kat loyat tu, tapi cam HP, IBM dsb). tak perlu la aku btau kompeni ape.

    tapi ade gak kelebihan dier. Warranty dier memang terbaik. cam Apple.

    so terpulang la kalau korang nak angkut gak. Smile

    em... bole percaya ke kaba angin ni. sy dah byk kali dah tgk dell claim waranty, slalu yg problem bagi laptop ni mobo. atau sesuatu spare part yg xleh nk ambek dari laptop lain. xkan mobo refubish gak?

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by wanjihan on Sat Dec 26, 2009 1:26 am

    i-bizz wrote:
    Nezict wrote:
    SoNic_ATi wrote:bagi aku berbaloi bg yg pentingkan kualiti dr rupabentuk...performn pun ok.........n kat lowyat pun dah ada jual...cuba tgk price list kat Thundermatch Technology.....compaq dgn hp...aku semakin takut nak cdgkan...coz ada sorang bro yg aku kenal tu...dia ckp baru ni 10 lappy yang dia jual,8 akan dtg balik nak baiki...terutama yg pakai proc amd.....n ia lebih teruk dari acer.......tapi apa pun aku nasihatkan kalau pntingkan kualiti baiklah ambil dell.....

    ehem... nak memberitahu ni:

    apa apa la barang dell yang commom design dengan company lain, usually REFURBISHED. mesti ade 1 @ part dalam tu yang seken. sebab tak silap aku polisi dell sebelum ni kalau hantar warranty dier akan tukar 1-1. so 1 yang korang antar tu la masuk laptop baru. janji barang ok. ram ke, lcd ke, proc ke, atleast mesti ade sangkut 1 yang seken.

    aku tak cakap item dell yang pelik2 cam mx15, mx17, keyboard dier, monitor dier, tapi laptop and desktop.

    aku dapat info pon dari higher ups kompeni komputer (bukan cam kat loyat tu, tapi cam HP, IBM dsb). tak perlu la aku btau kompeni ape.

    tapi ade gak kelebihan dier. Warranty dier memang terbaik. cam Apple.

    so terpulang la kalau korang nak angkut gak. Smile

    em... bole percaya ke kaba angin ni. sy dah byk kali dah tgk dell claim waranty, slalu yg problem bagi laptop ni mobo. atau sesuatu spare part yg xleh nk ambek dari laptop lain. xkan mobo refubish gak?

    betul apa yg Nezict ckp. tp aku bkn nak rendah2 kan produk dell, mmg produk nya berkualiti dan waranty nya pun puas ati. aku pernah jd customer support dell utk kawasan pantai timur (kelantan dan terengganu), mean kalo ada customer call center dell report pasal kerosakan laptop @ dekstop dell, center akan email terus ke aku bgtau site mana aku harus pergi dan dell akan courier item2 hardware yg di-suspect rosak pada customer tu.

    bila item tu sampai ke courier, aku pergi ambik then terus pergi ke site tu. sampai di site, aku akan check produk yg rosak tu satu persatu dgn test dan tukar hardward yg dell pos ke aku tu. bermakna jika hardware yg aku tukar pada laptop @ dekstop customer tu dlm keadaan baik atau tidak, aku akan courier balik ke dell. diorang akan check balik hardware tu samada rosak @ tidak, kalau tak rosak mmg diorang akan guna balik utk produk2 seterusnya.. takkan nak buang beb, brg masih elok lg.

    ini pengalaman aku... aku ckp atas dasar pengalaman. tp brg dia still ok, produk dia mmg bagus walaupun digunakan brg yg recond. jgn risau pasal DELL.

    TQ

    Nezict
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 119
    Registration date : 17/05/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by Nezict on Sat Dec 26, 2009 1:00 pm

    i-bizz wrote:
    Nezict wrote:
    SoNic_ATi wrote:bagi aku berbaloi bg yg pentingkan kualiti dr rupabentuk...performn pun ok.........n kat lowyat pun dah ada jual...cuba tgk price list kat Thundermatch Technology.....compaq dgn hp...aku semakin takut nak cdgkan...coz ada sorang bro yg aku kenal tu...dia ckp baru ni 10 lappy yang dia jual,8 akan dtg balik nak baiki...terutama yg pakai proc amd.....n ia lebih teruk dari acer.......tapi apa pun aku nasihatkan kalau pntingkan kualiti baiklah ambil dell.....

    ehem... nak memberitahu ni:

    apa apa la barang dell yang commom design dengan company lain, usually REFURBISHED. mesti ade 1 @ part dalam tu yang seken. sebab tak silap aku polisi dell sebelum ni kalau hantar warranty dier akan tukar 1-1. so 1 yang korang antar tu la masuk laptop baru. janji barang ok. ram ke, lcd ke, proc ke, atleast mesti ade sangkut 1 yang seken.

    aku tak cakap item dell yang pelik2 cam mx15, mx17, keyboard dier, monitor dier, tapi laptop and desktop.

    aku dapat info pon dari higher ups kompeni komputer (bukan cam kat loyat tu, tapi cam HP, IBM dsb). tak perlu la aku btau kompeni ape.

    tapi ade gak kelebihan dier. Warranty dier memang terbaik. cam Apple.

    so terpulang la kalau korang nak angkut gak. Smile

    em... bole percaya ke kaba angin ni. sy dah byk kali dah tgk dell claim waranty, slalu yg problem bagi laptop ni mobo. atau sesuatu spare part yg xleh nk ambek dari laptop lain. xkan mobo refubish gak?

    skru pon gune balik, lagikan part2 lain. kos maaa....

    putrawanz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 3
    Age : 33
    Location : Putrajaya & Kubang Kerian,Kelantan
    Job/hobbies : Biomedical Engineer
    Registration date : 08/01/2010

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by putrawanz on Sat Jan 09, 2010 12:23 am

    Nezict wrote:
    SoNic_ATi wrote:bagi aku berbaloi bg yg pentingkan kualiti dr rupabentuk...performn pun ok.........n kat lowyat pun dah ada jual...cuba tgk price list kat Thundermatch Technology.....compaq dgn hp...aku semakin takut nak cdgkan...coz ada sorang bro yg aku kenal tu...dia ckp baru ni 10 lappy yang dia jual,8 akan dtg balik nak baiki...terutama yg pakai proc amd.....n ia lebih teruk dari acer.......tapi apa pun aku nasihatkan kalau pntingkan kualiti baiklah ambil dell.....

    ehem... nak memberitahu ni:

    apa apa la barang dell yang commom design dengan company lain, usually REFURBISHED. mesti ade 1 @ part dalam tu yang seken. sebab tak silap aku polisi dell sebelum ni kalau hantar warranty dier akan tukar 1-1. so 1 yang korang antar tu la masuk laptop baru. janji barang ok. ram ke, lcd ke, proc ke, atleast mesti ade sangkut 1 yang seken.

    aku tak cakap item dell yang pelik2 cam mx15, mx17, keyboard dier, monitor dier, tapi laptop and desktop.

    aku dapat info pon dari higher ups kompeni komputer (bukan cam kat loyat tu, tapi cam HP, IBM dsb). tak perlu la aku btau kompeni ape.

    tapi ade gak kelebihan dier. Warranty dier memang terbaik. cam Apple.

    so terpulang la kalau korang nak angkut gak. Smile

    yupp betul tu nezict.. aku pakai m15x ok jer... warantty full complete cover 3 tahun. mmg service lagi bagus dari apple.. sbb apple pun tak pernah buat on site

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by iznie on Mon Jan 11, 2010 5:35 pm

    alamak, semalam nak tengok dvd, dah masuk dvd kat dvd player, tapi windows media player tak dapat detect dvd, pastu cari kat my computer pun tak de keluar pasal dvd, nak eject dvd pun tak boleh ni, stuck kat dalam.... mcm ne nak wat ek??? fyi, tempat masuk dvd vostro 1310 ni cem men sumbat dvd je, tak de menatang yang keluar2 tu untuk letak dvd, tolong la saya.... :'(

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 1268
    Age : 32
    Location : Bayan Baru Penang
    Job/hobbies : Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date : 10/06/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by akuccputsedut on Mon Jan 11, 2010 5:54 pm

    iznie wrote:alamak, semalam nak tengok dvd, dah masuk dvd kat dvd player, tapi windows media player tak dapat detect dvd, pastu cari kat my computer pun tak de keluar pasal dvd, nak eject dvd pun tak boleh ni, stuck kat dalam.... mcm ne nak wat ek??? fyi, tempat masuk dvd vostro 1310 ni cem men sumbat dvd je, tak de menatang yang keluar2 tu untuk letak dvd, tolong la saya.... :'(

    baru beli ker nih..??? baru kuar kotak dah memang takder kalau...antar balik kat services centre laa...tukar yang baru...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    iznie
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 243
    Age : 31
    Location : BUMI ALLAH
    Job/hobbies : GIGIT KUKU
    Registration date : 07/10/2009

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by iznie on Tue Jan 12, 2010 9:43 am

    thanks, sudah call dell tadi, esok tehcnician dia datang opis ai mahu tukar baru lagi. YAY!!!

    //esok last warannty, pasni kena belai laptop ku dengan penuh kasih & sayang....

    Sponsored content

    Re: nk tanye pasal DELL niii

    Post by Sponsored content Today at 2:14 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 2:14 am