Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Share

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by kamikase30 on Fri Jul 03, 2009 9:45 pm

    Alam cyber ni luas, terdapat banyak kemungkinan, so sesiapa yang ada maklumat, info, or apa-apa boleh share.







    .


    Last edited by kamikase30 on Fri Jul 03, 2009 10:18 pm; edited 1 time in total


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    MalaYneuMaya
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1044
    Age : 31
    Job/hobbies : kejar biawak, kunyah milo beku
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by MalaYneuMaya on Fri Jul 03, 2009 9:56 pm

    assalamualaikum...

    skynet apa? yg terminator tu ke?

    malaysia ni pon ada gak skynet:

    http://www.skynet.com.my/

    kerja dia hanta barang..


    --------------------------------------------

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by wanjihan on Fri Jul 03, 2009 10:02 pm

    hehehe.... mgkin ada system komputer gergasi tp nama lain la...

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by kamikase30 on Fri Jul 03, 2009 10:10 pm

    yup dia macam cerita:-

    Stealth, Terminator, dan beberapa cerita cartoon..

    Aku nak percaya but, susah jugak.. Al maklum memacam boleh terjadi..


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by wanjihan on Fri Jul 03, 2009 10:25 pm

    setakat ni takde lg... tak mgkin ada kot. tp tak tau la 100 tahu lg mcm ne...
    kecuali la ada org yg cipta otak komputer tu bleh berfikir mcm manusia, mmg itu bahaya....
    buat masa sekarang, komputer tak boleh menganalisis kebarangkalian. dia hanya boleh bagi jawapan tepat.
    so kalo nak berfikir... perlukan kebarangkalian. hehehe...

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by kamikase30 on Fri Jul 03, 2009 10:32 pm

    komputer boleh mentafsir secara tepat, berdasarkan kebarangkalian, algoritm, dan sebagainya, teknologi dah wujud beratus tahun dahulu.. Kalkulator merupakan computer..

    erm.. makhluk asing juga menggunakan teknologi yang tinggi..

    (cikgu aku cakap alien wujud, berdasarkan teori wujudnya Bima Sakti, Ustaz aku lak cakap makhluk asing tu dari golongan Jin)


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by wanjihan on Fri Jul 03, 2009 10:36 pm

    dlm Quran dh ckp.. tuhan ciptakan bumi, bintang, bulan, matahari, planet2 dan lain tu ada tujuan nya....

    Jin ada di alamnya yang tersendiri, jin ada teknologi, ada kasih sayang, ada cinta, ada kemarahan, ada kemahiran tapi satu jer jin tak ada... politik.

    kamikase30.. ko umur brape?

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by kamikase30 on Fri Jul 03, 2009 10:40 pm

    1 manusia 99 jin
    1 jin 99 angle..
    Jin juga berpuak-puak kan.. (betulkan jika aku silap)

    ok, stop cite fasal jin, aku minat nak tahu fasal skyNet je ni..


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by kamikase30 on Fri Jul 03, 2009 10:46 pm

    kalau Jin juga mempunyai teknologi, meaning mereka juga menggunakan computer..

    huhu, rase-rase korang boleh tak 'hack' system diaorang.. Razz


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by kamikase30 on Sat Jul 04, 2009 12:16 am

    BAM!!!!!!!


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    tech_frix
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 722
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : PRO / A lot...
    Registration date : 14/06/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by tech_frix on Sat Jul 04, 2009 12:29 am

    dari segi teori, jin boleh bergerak melebihi kelajuan bunyi...
    ini dibuktikan semasa ifrit memikul istana Balqis semasa zaman Nabi Sulaiman a.s....

    dan kalau nak dibandingkan teknologi, terdapat beberapa pendapat mengatakan gelomnag magnetik yang berlaku di bermuda triangle dan di kawasan 9/11 adalah bukti yg tepat mewakili teknologi jin...hehe

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by kamikase30 on Sat Jul 04, 2009 12:32 am

    so sekarang aku cerita, fasal skyNet ni... so cmne nak jejak kewujudan skyNet ni.. ko ad jalan ke..


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    tech_frix
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 722
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : PRO / A lot...
    Registration date : 14/06/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by tech_frix on Sat Jul 04, 2009 12:35 am

    setau aku dah ada dah AI yg boleh berfikir seperti manusia...
    and dah ada pun mesin yg bertindak berdasarkan emosi....(aku pernah baca artikel ni dulu)...
    so kalau nak dirumuskan, kebarangkalian utk skynet ni wujud ada la...

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by kamikase30 on Sat Jul 04, 2009 12:37 am

    itu yang diketahui, but ini yang bebas, ada kat internet.. then orang tak tahu.. erm.. kalo ada best/bahaya jugak tau.


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by kamikase30 on Sat Jul 04, 2009 1:42 am

    aku rase memang best..


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    shambahar
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 140
    Age : 48
    Location : Seri Kembangan
    Job/hobbies : Peniaga
    Registration date : 08/03/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by shambahar on Sat Jul 04, 2009 8:45 am

    wanjihan wrote:dlm Quran dh ckp.. tuhan ciptakan bumi, bintang, bulan, matahari, planet2 dan lain tu ada tujuan nya....

    Jin ada di alamnya yang tersendiri, jin ada teknologi, ada kasih sayang, ada cinta, ada kemarahan, ada kemahiran tapi satu jer jin tak ada... politik.

    kamikase30.. ko umur brape?

    Banyak kau tahu pasal jin ni.. Very Happy

    Hackezkk
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 147
    Age : 28
    Registration date : 06/05/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by Hackezkk on Sat Jul 04, 2009 9:06 am

    kat malaysia pon dah ade base skynet nih
    iskk
    takot akuh

    http://www.skynet.com.my/

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender : Female Number of posts : 2223
    Location : sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by teri-chan on Sat Jul 04, 2009 9:12 am

    hehehe skynet? mengikut malay skynet yg aku tau hantar brg gk. BUT aku tak peryaca manusia boleh melangkau kuasa tuhan iaitu mencipta mesin dn kemudiannya boleh ada pemikiran sendiri n take over the world. manusia2 yg cuba melangkau kuasa tuhan dh kufur kerana dengan ada rasa boleh mencipta sesuatu yg menyamai kuasa tuhan wat dia rasa hebat dn sooner or later dia akan mengaku yg dialah tuhan.


    cthnya seperti firaun. sudah tau kan kebesaran kuasa firaun, bile dia rasa hebat.. dia kufur.


    pendek kata... skynet mcm dlm cerita fantasi hollywood sumenye mengarut!


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by kamikase30 on Sat Jul 04, 2009 11:34 am

    teri-chan wrote:hehehe skynet? mengikut malay skynet yg aku tau hantar brg gk. BUT aku tak peryaca manusia boleh melangkau kuasa tuhan iaitu mencipta mesin dn kemudiannya boleh ada pemikiran sendiri n take over the world. manusia2 yg cuba melangkau kuasa tuhan dh kufur kerana dengan ada rasa boleh mencipta sesuatu yg menyamai kuasa tuhan wat dia rasa hebat dn sooner or later dia akan mengaku yg dialah tuhan.


    cthnya seperti firaun. sudah tau kan kebesaran kuasa firaun, bile dia rasa hebat.. dia kufur.


    pendek kata... skynet mcm dlm cerita fantasi hollywood sumenye mengarut!

    Ada kemungkinan Skynet ni memang wujud.
    Cerita fantasi lak macam cerita Star Wars, dulu memang x logik, but sekarang negara-negara maju nak terokai ruang angkasa.

    Ada juga diceritakan, dalam Hikayat Ramayana Bom Atom pernah digugurkan beribu-ribu tahun sebelum Hiroshima dan Nagasaki. Korang bleh check dekat wiki google.

    Piramid mempunyai teknologi kejuruteraan yang betul-betul mengkagumkan, dari segi geografi, Architecture, Dynamic, Korang just bayangkan zaman dahulu mana ada crane nak angkat batu beribu-ribu tan.

    Zaman dahulu ada teknologi dimana pedang mampu potong batu macam potong sayur meaning sekali lalu sahaja.

    So SkyNet ni lak, mempunyai perasaan untuk menguasai world sebab dipengahuri sifat manusia yang yang inginkan kuasa.


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by kamikase30 on Sun Jul 05, 2009 8:56 pm

    any info.. macam mana nak track skyNet ni??? farao


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    hampeh
    Ahli
    Ahli

    Number of posts : 866
    Registration date : 28/02/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by hampeh on Sun Jul 05, 2009 9:59 pm

    lol..... skynet yang sebenarnya adalah satu kumpulan satelit perisikan(?) tentera uk@britain. Kalau yang scan data2 dari internet & sistem komunikasi ni adalah dipanggil projek echelon.

    *shrugs*

    kalau dah percaya lebih2 pasal cerita rekaan/ fiksyen pun susah jugak . Neutral


    pendek kata... skynet mcm dlm cerita fantasi hollywood sumenye mengarut!
    saja quote kot2 x nampak ke .. hehe

    kamikase30
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 410
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by kamikase30 on Sun Jul 05, 2009 11:42 pm

    kalo ad macam mana bro, huhu, but mustahil machine ada perasaan..

    but, setiap mesin berasal dari besi ----> dari tahah, tumbuh-tumbuhan, api, air, udara mempunyai perasaan.. banyak

    orang kate tmbuh-tumbuhan mempunyai perasaankan.. api, air, tanah lak cmne..????


    --------------------------------------------
    Is Prioritization Failing You? Change Priorities Ahead. if it is to be, it is up to me

    TOYSЯUS
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1571
    Age : 29
    Location : Kolam Kering - 3°5′00″N 101°32′00″E
    Job/hobbies : Pembunuh
    Registration date : 27/02/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by TOYSЯUS on Mon Jul 06, 2009 12:37 am

    but, setiap mesin berasal dari besi ----> dari tahah, tumbuh-tumbuhan, api, air, udara mempunyai perasaan.. banyak

    orang kate tmbuh-tumbuhan mempunyai perasaankan.. api, air, tanah lak cmne..????
    Iskk...
    Ada perasaan bukan semestinya ada akal fikiran.
    Dan perasaan "mereka" tu bukannya boleh dizahirkan sebagaimana perasaan manusia.
    Pernah ke tengok pokok menangis? Air, api menangis?
    Dan belum pernah pulak aku dengar ura-ura ada robot yang boleh mentafsirkan perasaan objek-objek pegun ni.
    Ape da ko punya soalan. Macam budak sekolah. Huhuh jangan marah.

    Robot hebat macam Asimo sekali pun, tak boleh nak lawan kehebatan manusia yang Allah kurniakan, iaitu akal.
    Pendek kata, memang Skynet tu fiksyen semata-mata lah. Sedangkan Asimo (plastik ringan) jatuh tangga pun tak boleh nak bangun sendiri.
    Apatah lagi skynet (besi berat). Pastu "ada hati" nak kuasai dunia pulak?

    Kesimpulannya, aku tak percaya Skynet tu wujud atau bakal wujud.
    Kalau ada orang declare dia dah cipta skynet, aku pasti ia tak akan sehebat walau seekor semut (ciptaan-Nya).


    --------------------------------------------
    TETTT!!

    mjmax15
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 522
    Location : Heritage Waterfront City
    Job/hobbies : D-Sign-Ner / PC Gaming
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by mjmax15 on Tue Jul 07, 2009 2:53 pm

    psl skynet nih, logik tu ada sebab manusia sekarang lebih bergantung pada sistem komputer berautomatik, networking, centralized...bla..bla..
    mungkin cth citer mcm terminator tu yg tukang hek nya ialah Artificial Intelligent iaitu virus spt brotoxv12 ke, yg x sengaja diupload dlm main system, yang mengubah sistem pertahanan dunia jadi k.o.

    p/s: aku anggap skynet cuma fiksyen, tapi AI mmg akan sentiasa improve sbb selagi manusia boleh fikir utk capai sesuatu + usaha = insyaallah boleh
    cth paling senang- hologram (ingat filem starwars jer ada..keke)

    3vilngineer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 110
    Location : Malaysia
    Job/hobbies : goldbotter
    Registration date : 19/06/2009

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by 3vilngineer on Tue Jul 07, 2009 5:49 pm

    aku tak faham pun ape

    Sponsored content

    Re: Korang rasa [ skyNet ] tu wujud ke????

    Post by Sponsored content Today at 7:38 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 7:38 pm