Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    School Net.....permasalahan

    Share

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    School Net.....permasalahan

    Post by pampersDry on Fri Jul 03, 2009 1:23 pm

    asalamualaikum.....

    terlebih dulu eden nk mntk maap klu salah post kat cnie....

    eden ada tima order dr ckgu besau sekolah eden.... dia suh eden resetting semua networking dlm lab....pastu dia ada suh eden upkan webserver untuk website skolah...

    permasalahnnya....

    bolehka line schoolnet nie dgunakan untuk webserver nnti??
    klu x clap eden schoolnet nie dia blok bnyak web..

    hrap otai2 bg pndangan yerr....bro pronto....slaugther heheh cheers

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by wanjihan on Fri Jul 03, 2009 1:26 pm

    pampersDry wrote:asalamualaikum.....

    terlebih dulu eden nk mntk maap klu salah post kat cnie....

    eden ada tima order dr ckgu besau sekolah eden.... dia suh eden resetting semua networking dlm lab....pastu dia ada suh eden upkan webserver untuk website skolah...

    permasalahnnya....

    bolehka line schoolnet nie dgunakan untuk webserver nnti??
    klu x clap eden schoolnet nie dia blok bnyak web..

    hrap otai2 bg pndangan yerr....bro pronto....slaugther heheh cheers

    aku rasa tak sesuai la.. lgpun schoolnet ni bkn direct line.
    mesti ko nyer big cikgu tu tak tau mende pasal IT ni. hehehe

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by pampersDry on Fri Jul 03, 2009 2:42 pm

    wanjihan wrote:cikgu tu tak tau mende pasal IT ni. hehehe

    mmg x tau pown....ada dh wat ketas keja bg dkt dia...ciap bg cadangan lg....tp blur... school net nya proxy mana eh...kat GITN ka??

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by sawi on Fri Jul 03, 2009 4:27 pm

    cara terbaik...
    -betulkan semula network kat sekolah tu, supaya semua pc dlm lab/office dpt connection internet tanpa masalah. Mcm point betul2 gateway/dns ikut spec schoolnet.
    -cadangkan pada pihak sekolah, beli domain, then guna hosting, murah2 jer hosting. Kalau sekolah blh try registery .edu.my, cuma ada dokumen2 kena sediakan utk reg .edu.my, takpun register jer .my
    -lain2 ko boleh bg cadangan utk pejabat sekolah (office guru besar/pengetua, GPK, kerani) gunakan internet asing, pakai streamyx pada line phone sedia ada, so kalau schoolnet down/slow, takkan effect urusan office.

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by ayoi on Fri Jul 03, 2009 5:59 pm

    kalau pasal ressetting lab ..takde masalahkan..

    bab website tu biasa sekolah wat hosting sendiri. beli kat hosting then upload kat sana.
    lagi jimat dari host sendiri ngan letrik ngan cos internet streamyx.
    amik below rm100 utk hosting belom rm80 utk edu.my or .net


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    kc
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 45
    Registration date : 19/05/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by kc on Fri Jul 03, 2009 9:02 pm

    kalau nak buat website sekadar "intranet-view only" sahaja, tak kisah. amik je memana pc dalam LAB tu, jadikan webserver. pastu selesai. seluruh pc dalam sekolah tu boleh tengok website. tapi jika mahu lamanweb tu boleh diakses oleh orang luar, kena ada direct internet connection. samada ko subscribe hosting, atau subscribe directline dan connect ke pc dalam sekolah itu.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by HelpDesK on Sat Jul 04, 2009 5:30 pm

    Konsep asal schoolnet ni byk tujuan berkisahkan secure network design.. tetapi masih byk tempat yg mengalami masalah slow access.. Kalau nak buat web design bukan la tak boleh.. tapi kena mintak permission la dulu dari gitn.. sbb kena bukak port incoming ke NAT address yg site tu gunakan...

    sebab dah ramai sgt agaknya yg slow.. ramai yg amik inisiatif utk letakkan isp lain spt streamyx utk dapatkan bandwith yg lebih baik.. jadi dah tak ikut konsep schoolnet..

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by pampersDry on Mon Jul 06, 2009 8:10 am

    resetting network nie termasuklah aku kena implement blik penggunaan server dlm networking diaorang....so alang2 aku nk setup semua skali webserver, print server etc.... sb skung dia diaorang men pkai bypass je...server nie on 24/7 pown x da guna...huhuh yg jd msalah nya PKG pown ada share networking skolah nie.... poning2.... scratch

    so skung bie aku kna mntak skolah order line streamyx la... confused

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by wanjihan on Mon Jul 06, 2009 8:38 am

    schoolnet mcm hampeh.... ari tu aku prnah test speed.. dpt 128k jer? hahaha... mcm tu ke?

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by pampersDry on Mon Jul 06, 2009 11:33 am

    wanjihan wrote:schoolnet mcm hampeh.... ari tu aku prnah test speed.. dpt 128k jer? hahaha... mcm tu ke?
    ehehehe...aku download cecah jgj 380kbps.... 780MB pnya file 2jam je.....hehehe...

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by HelpDesK on Mon Jul 06, 2009 3:19 pm

    balik semula ke topik.. jadinya nak buat ape dgn masalah ni ? citer lagi atau close...

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by pampersDry on Mon Jul 06, 2009 4:32 pm

    ]> HelpDesK <[ wrote:balik semula ke topik.. jadinya nak buat ape dgn masalah ni ? citer lagi atau close...

    pnyelesaian dia aku kna reg line internet bru laaa..... pastu renovate net system.... upkan server.... andd tadaaaaa cheers


    tenkeu otai2 skalian

    sadis
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 22
    Registration date : 05/07/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by sadis on Thu Jul 09, 2009 9:19 am

    resetting network nie termasuklah aku kena implement blik penggunaan server dlm networking diaorang....so alang2 aku nk setup semua skali webserver, print server etc.... sb skung dia diaorang men pkai bypass je...server nie on 24/7 pown x da guna...huhuh yg jd msalah nya PKG pown ada share networking skolah nie.... poning2....

    keja² bypass ni mesti org GITN pnya hal ni.. aku dulu pun penah bertegang urat leher jgk la dgn org GITN ni pasal bypass server utk internet diorang. pampersDry ko punya schoolnet phase brape? server yg pakai windows ke linux?

    menyampuk skit... Laughing

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by pampersDry on Fri Jul 10, 2009 8:47 am

    sadis wrote:
    keja² bypass ni mesti org GITN pnya hal ni.. aku dulu pun penah bertegang urat leher jgk la dgn org GITN ni pasal bypass server utk internet diorang. pampersDry ko punya schoolnet phase brape? server yg pakai windows ke linux?

    menyampuk skit... Laughing

    owhhh...schoolnet kat tmpt aku krang nie dh x pkei sever...aku bypass affraid.... just guna diorang pnya bendaalah(firewall+router) server still ada HP proliant....gna Win Server 2003...hehehehehe

    klu kt bypass diorang nya proxy/firewall depa bleh detect x?? aku slalu surf gaming portal....hehehe

    mosabiro
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 25
    Location : Gemas, N9
    Job/hobbies : jaga..
    Registration date : 09/04/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by mosabiro on Mon Jul 13, 2009 1:36 pm

    pampersDry wrote:resetting network nie termasuklah aku kena implement blik penggunaan server dlm networking diaorang....so alang2 aku nk setup semua skali webserver, print server etc.... sb skung dia diaorang men pkai bypass je...server nie on 24/7 pown x da guna...huhuh yg jd msalah nya PKG pown ada share networking skolah nie.... poning2.... scratch

    so skung bie aku kna mntak skolah order line streamyx la... confused


    bro kat skolah mane?

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by pampersDry on Mon Jul 13, 2009 3:04 pm

    mosabiro wrote:
    bro kat skolah mane?

    sekolan randah rantau panjang.... Smile pahang

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by pampersDry on Wed Jul 15, 2009 2:28 pm

    nk tnya kpd yg familiar dgn schoolnet environment...... gitn bleh detect x klu kt bypass diaorang nya proxy/firewall??

    lg satu sesapa penah operate firewallnie?? SecureWorks 205..?? mcm mna nk reset setting ehh....

    diarap membantu....thanks

    luvyna_rs
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 1
    Age : 27
    Registration date : 23/07/2009

    wesite yg schoolnet blok

    Post by luvyna_rs on Thu Jul 23, 2009 5:24 pm

    salam..sya nak tnya skit kpd yg berpengalamn n yg berpngetahuan sal shoolnet ni
    sya bru la keja jadi technician kat sek kat ipoh ni..so sya kalau bleh nak tau la aper web site n jenis2 website yg schoolnet blok. Question .yg bila nak msk xbleh...heheh
    harap bleh tlg sya la sbb tkut plak termsk la laman web yg xleh msk ni..n lau line kena blok per kita kena wat erh??erm sajer utk pengtahuan je..thank... Smile Very Happy

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by sawi on Thu Jul 23, 2009 5:57 pm

    luvyna_rs wrote:salam..sya nak tnya skit kpd yg berpengalamn n yg berpngetahuan sal shoolnet ni
    sya bru la keja jadi technician kat sek kat ipoh ni..so sya kalau bleh nak tau la aper web site n jenis2 website yg schoolnet blok. Question .yg bila nak msk xbleh...heheh
    harap bleh tlg sya la sbb tkut plak termsk la laman web yg xleh msk ni..n lau line kena blok per kita kena wat erh??erm sajer utk pengtahuan je..thank... Smile Very Happy

    kalau pasal "block"
    tak perlu risau "termasuk" web yg diblock, sbb kalau satu2 web tu dah diblock, conform takleh bukak, paling tidak keluar page bgtau web bla..bla.. telah diblock.

    Very Happy

    Sponsored content

    Re: School Net.....permasalahan

    Post by Sponsored content Today at 5:59 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 5:59 am