Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    notebooks...nak pendapat

    Share

    cumikjb
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 12
    Age : 37
    Location : Pasir Gudang
    Job/hobbies : Memancing / Serv tenet
    Registration date : 28/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by cumikjb on Sat Feb 28, 2009 10:11 pm

    aku rasa ACER lappy adalah yang paling economic dah mudah di gunakan ....ni hanya pendapat jer ...kalau kwn2 aku nak beli pun aku rekomen ACER....acer pun skunk not bad ...claimwarranty senang , part murah .....

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by Razi_IBM on Sat Feb 28, 2009 10:20 pm

    acer problem bateri.bateri pendek nyawa.orang yang rekeman acer tu pernah pakai brand apa?acer dulu kini dan selamanya?
    acer ramai orang guna sebab market power(nak2 aspire,hampir satu kampus pakai;mana taknya iklan dia je melambak)...bagusnya takde la sangat.


    saya nak bertanya,mana lagi bagus? kalau 15.4 berat x? and then dua2 nie dedicated memory ke gc dia?
    15.4 apa?15 kg?gile berat..batu bersurat ke apa nih..?nak kata 15lb pun macam tak jugak..

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Sun Mar 01, 2009 12:47 am

    Razi_IBM wrote:acer problem bateri.bateri pendek nyawa.orang yang rekeman acer tu pernah pakai brand apa?acer dulu kini dan selamanya?
    acer ramai orang guna sebab market power(nak2 aspire,hampir satu kampus pakai;mana taknya iklan dia je melambak)...bagusnya takde la sangat.


    saya nak bertanya,mana lagi bagus? kalau 15.4 berat x? and then dua2 nie dedicated memory ke gc dia?
    15.4 apa?15 kg?gile berat..batu bersurat ke apa nih..?nak kata 15lb pun macam tak jugak..
    15.4 inchi screen lah..lappy ni berat tak?...

    acer hampeh... meber aku pakai yg dolby surround pun speker pecah...

    thanks kerana pendpat anda ttg acer....


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by Razi_IBM on Sun Mar 01, 2009 1:15 am

    inspiron aku tak pasti la..
    kakau vostro...ermm..ringan sungguh..

    class_sick
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 65
    Registration date : 01/03/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by class_sick on Sun Mar 01, 2009 9:08 am

    ztecon,boleh bg nama model utk spec no 1 dgn no 2?
    aku tgh search psl laptop gak.
    nak beli dlm masa terdekat nie.
    aku kompius sebenarnyer psl review acer nie.
    ader yg kata ok,ader yg kata x ok.
    cube check kat thread nie Klik Sini

    utk laptop dell,apa beza antara inspiron,vostro dll?
    aku tgk mcm sama jer.
    ader yg kurang n ader yg lebih.
    any comment?

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by Razi_IBM on Sun Mar 01, 2009 9:54 am

    vostro target untuk business market.
    inspiron untuk consumer market.

    so,fungsi lebih kearah target la..
    contohnya;
    vostro-design meriah2 tu tak penting,yang penting selesa.
    inspiron-design meriah tapi tak seringan vostro,

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Sun Mar 01, 2009 10:31 am

    class_sick wrote:ztecon,boleh bg nama model utk spec no 1 dgn no 2?
    aku tgh search psl laptop gak.
    nak beli dlm masa terdekat nie.
    aku kompius sebenarnyer psl review acer nie.
    ader yg kata ok,ader yg kata x ok.
    cube check kat thread nie Klik Sini

    utk laptop dell,apa beza antara inspiron,vostro dll?
    aku tgk mcm sama jer.
    ader yg kurang n ader yg lebih.
    any comment?

    boleh jer... ko try bace dri 1st post..rasenye aku dah masukkan kot..tp dell tuh ada time offer dia kalau x silap 3hb ni abis...tp aku x reti la nak beli on9 dell camne ek?pembayaran die lak cmne?n diorg hantar umah ke... yg spec atas tu dell studio...

    acer..syes.. aku dah wat servey dgn mata dgn tgn aku sendiri..aku twr hati dgn acer.. acer hny utk student..sbb murah... kualiti x dak..


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by sheikomatic on Sun Mar 01, 2009 4:49 pm

    kalau nak pakai laptop 15.4" ni kau patut consider power consumption..
    laptop 15.4" ni battery full paling lame pun tahan 1jam je.. better amek 12.1", battery tahan lame..

    compaq ni ade problem overheating je, walaupun tak maen game dier akan tetap panas, acer
    better in heat dissipation..

    laptop dell la paling basic, less value for money, harga mahal tp spec biasa jek, graphic card xde, pakai onboard graphic jek,

    kuraksasa
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 28
    Location : AnGKaSa lEpAs
    Job/hobbies : bUnDlE..
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by kuraksasa on Sun Mar 01, 2009 4:54 pm

    sawi wrote:masalah utama laptop Compaq + AMD ni ialah chipset.
    chipset graphic dia power, tp cooling system tak dapat menampung heat yg dikeluarkan.

    mmg byk dah student kat tempat aku ni hantar laptop compaq, semua masalah sama...
    -no display
    -kena off dalam tempoh tertentu, on semula ok. Tapi kejap jer hang, then reboot no display
    -lasty terus no display

    dulu pernah compaq model v3000 tak silap buat service percuma utk model tu yg ada masalah mobo rosak/chipset kong, tapi taktau la sekarang mcm mana.

    spt mana kita tau, kalau kita pakai pc biasa dgn graphic card, selalunya mesti nak kena jaga cooling utk graphic card, mcm tu gak laptop, bila graphic chipset dia best, cooling pun mesti kena best. Maybe pengeluar laptop kena cipta cooling system yg lebih baik utk laptop yg ada chipset graphic power2 ni. Tapi jadi masalah kalau cooling power, harga pun power, selalu org minat beli compaq+amd+chipseta ati/nvidia power ni sbb harga dia murah flower

    memeg betol aku dah terkene la kes gni la.. wat sakit ati je..

    sheikomatic
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 643
    Location : Alor Star
    Registration date : 01/03/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by sheikomatic on Sun Mar 01, 2009 5:36 pm

    sawi wrote:masalah utama laptop Compaq + AMD ni ialah chipset.
    chipset graphic dia power, tp cooling system tak dapat menampung heat yg dikeluarkan.

    mmg byk dah student kat tempat aku ni hantar laptop compaq, semua masalah sama...
    -no display
    -kena off dalam tempoh tertentu, on semula ok. Tapi kejap jer hang, then reboot no display
    -lasty terus no display

    dulu pernah compaq model v3000 tak silap buat service percuma utk model tu yg ada masalah mobo rosak/chipset kong, tapi taktau la sekarang mcm mana.

    spt mana kita tau, kalau kita pakai pc biasa dgn graphic card, selalunya mesti nak kena jaga cooling utk graphic card, mcm tu gak laptop, bila graphic chipset dia best, cooling pun mesti kena best. Maybe pengeluar laptop kena cipta cooling system yg lebih baik utk laptop yg ada chipset graphic power2 ni. Tapi jadi masalah kalau cooling power, harga pun power, selalu org minat beli compaq+amd+chipseta ati/nvidia power ni sbb harga dia murah flower


    for your information, chipset hanya generate sedikit sahaja haba, thats why chipset takde kipas..

    CHIPSET GRAPHIC?? Graphic takde chipset.. please type based on facts, not what that youve heard..

    Chipset only interconnects the processor, ram, graphic card, and the IO ports, eg hard disk and cd drive..
    theres no such thing as chipset graphic

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by Razi_IBM on Sun Mar 01, 2009 7:14 pm

    tu bahasa teknikal..kalau bahasa pasar..
    cam cpu(central processing unit).bahasa formal rujuk pada unit yang ada hdd,chipset dsb.....
    kalau bahasa harian...faham kan?

    class_sick
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 65
    Registration date : 01/03/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by class_sick on Thu Mar 05, 2009 6:59 pm

    amacam bro,dah beli belum laptop?
    bg la review skit ^_^

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Sun Mar 08, 2009 2:12 am

    belum lagi lah....tgh pikir nak pilih mana..huhu


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    class_sick
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 65
    Registration date : 01/03/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by class_sick on Mon Mar 09, 2009 9:07 am

    sblm nie laptop compaq+amd+nvidia org kata ader mslh panas kan.
    yg baru nie aku tgk derang pakai gpu ati.
    ader saper2 pernah pakai x compaq baru yg pakai gpu ati nie?panas gak ker?

    ztecon,tunggu pc fair la best.bnyk offer.hehehe

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Tue Mar 10, 2009 8:18 pm

    class_sick wrote:sblm nie laptop compaq+amd+nvidia org kata ader mslh panas kan.
    yg baru nie aku tgk derang pakai gpu ati.
    ader saper2 pernah pakai x compaq baru yg pakai gpu ati nie?panas gak ker?

    ztecon,tunggu pc fair la best.bnyk offer.hehehe

    yeke? aku penah dgr gak... yg amd base lappy prob.. pc fair lambat g kan bulan april.....huhuuh


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Sun Apr 05, 2009 7:37 pm

    class_sick wrote:amacam bro,dah beli belum laptop?
    bg la review skit ^_^

    assalammualaikum....

    saya dah beli dell studio 1435

    so far alhamdulillah..semua ok performance ok... boleh run cod 4..gambar ok gak...memang real.. Smile
    cuma speaker dia x sehebat inspiron.
    satu lagi slot load ni agak leceh... design memang mantap..coooling mmg superverb.. memang x panas x macam sesetangah laptop yang salalu panas. walaupun tanpa cooling pad ia x sepanas inspiron sebelum ini...

    saya bagi 4 setengah bintang daripada 5 bintang utk laptop nie...


    cheers





    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by hairulfadly on Fri Jun 26, 2009 12:58 pm

    -Akhirnya..Laptop sudah dibeli. Topik ditutup-

    Sponsored content

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by Sponsored content Today at 4:52 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:52 pm