Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    notebooks...nak pendapat

    Share

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Tue Feb 24, 2009 10:27 am

    salam semua... saya nak tanya pendapat kawan sekalian... compaq nye notebook ok tak? yang berasas kan amd turion tuh? pastu ada dedicated gc hd3540.. cina tuh ckp dia x shared..bila max usage bru dia guna.. apa pendapat korang? mcmna pula dri segi service? compaq... saya nak guna ke arah simulation n rendering ....nak tangkap dell agak mahal sgt..huhu... over budget.. kwn2 tulung bagi pendangan... tq.. Smile


    Last edited by slaughters on Sun Mar 01, 2009 4:35 pm; edited 2 times in total (Reason for editing : no otai here)


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by mon678 on Tue Feb 24, 2009 10:44 am

    bagi aku notebook compaq yang gune amd or based on amd...
    banyak yang problem...
    kbyknnye rosak mobo....
    aku tak tau nape..tapi kebykn customer aku mengadu...
    pakai sethn pastu mobo out....
    better amik dell....
    kalau kau nk amik nb. compaq amik yg intel punye.... lagi thn..
    lagi baik kalau kau amik hp pavallion...
    yg terkenal dgn kethnan die..
    hp bagi warranty bg hp pavallion 3thn


    Last edited by slaughters on Sun Mar 01, 2009 4:38 pm; edited 1 time in total (Reason for editing : -letih la nak edit, tolong la tulis elok - elok sikit, kita buat post nak bagi orang senang baca -)

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Tue Feb 24, 2009 12:30 pm

    mon678 wrote:bagi aku nb compaq yg gune amd or based on amd...byk yg problem...kbyknnye rosak mobo....aku tak tau nape..tapi kebykn customer aku mengadu...pakai sethn pastu mobo out....better amik dell....kalau kau nk amik nb.compaq amik yg intel punye....lagi thn..lagi baik kalau kau amik hp pavallion...yg terkenal dgn kethnan die..hp bagi warranty bg hp pavallion 3thn

    uiush..bahay gak nie... dell mmg superverb..tp fulus x cukup..huhu....urm... mcm hp pavilin brapa k? compaq is hp rite? compaq base on amd prob ke?


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by mon678 on Tue Feb 24, 2009 2:18 pm

    haah compaq yg based on amd mmg bykn prob mobo after 1year...hp pavallion paling murah rm3299...compaq nieh kira laptop low-end bg hp...

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by mon678 on Tue Feb 24, 2009 2:34 pm

    nie notebook hp pavallion paling murah-> http://h50198.www5.hp.com/Store/storeModel.asp?familyid=1647

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Tue Feb 24, 2009 4:49 pm

    harga dia berapa mon? ada dedicated memory x?


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    ariff360
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 214
    Age : 25
    Location : ambo anok kelate..asal ore pasir mas..demo?
    Job/hobbies : kelih ore..cari ore..make ore..
    Registration date : 19/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ariff360 on Wed Feb 25, 2009 2:29 am

    sorry mencelah..hmmm...brand hp ok ke??bkn ke hp hanya rebrand produk org laen??

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Wed Feb 25, 2009 8:13 am

    tulah tgk dari segi model hp seakan2 compaq... mcm syarikat yg sama je


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    daimon
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 245
    Age : 28
    Registration date : 12/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by daimon on Wed Feb 25, 2009 9:06 am

    hp dah beli compaq so produk line compaq bawah hp (sama company dah skrg ni)

    kalau nak ok dan x de masalah, amik la DELL...
    dedicated GPU amat mahal utk laptop...
    kalau ader pon x besar, dlm 128 @ 256 je...
    contohnya mcm 8600M GS @ HD3450

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by mon678 on Wed Feb 25, 2009 10:07 am

    compaq under hp ar...skrg...aduh...
    hp pavallion brand terbaik dari hp
    bg aku dell ok dan thn...kat malaysia

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by sawi on Wed Feb 25, 2009 11:10 am

    masalah utama laptop Compaq + AMD ni ialah chipset.
    chipset graphic dia power, tp cooling system tak dapat menampung heat yg dikeluarkan.

    mmg byk dah student kat tempat aku ni hantar laptop compaq, semua masalah sama...
    -no display
    -kena off dalam tempoh tertentu, on semula ok. Tapi kejap jer hang, then reboot no display
    -lasty terus no display

    dulu pernah compaq model v3000 tak silap buat service percuma utk model tu yg ada masalah mobo rosak/chipset kong, tapi taktau la sekarang mcm mana.

    spt mana kita tau, kalau kita pakai pc biasa dgn graphic card, selalunya mesti nak kena jaga cooling utk graphic card, mcm tu gak laptop, bila graphic chipset dia best, cooling pun mesti kena best. Maybe pengeluar laptop kena cipta cooling system yg lebih baik utk laptop yg ada chipset graphic power2 ni. Tapi jadi masalah kalau cooling power, harga pun power, selalu org minat beli compaq+amd+chipseta ati/nvidia power ni sbb harga dia murah flower

    TokWan
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 93
    Registration date : 24/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by TokWan on Wed Feb 25, 2009 11:16 am

    good not cheap, cheap not good............he he he my 2cents la.... Very Happy

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Wed Feb 25, 2009 11:19 am

    daimon wrote:hp dah beli compaq so produk line compaq bawah hp (sama company dah skrg ni)

    kalau nak ok dan x de masalah, amik la DELL...
    dedicated GPU amat mahal utk laptop...
    kalau ader pon x besar, dlm 128 @ 256 je...
    contohnya mcm 8600M GS @ HD3450

    mmg betul compaq is hp and hp is compaq... tapi kan saya ada tgk brand compaq..base on amd turion proc ada dedicated memory 256mb 3450 kalau x silap dalam rm2100 ok ker yek?


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by mon678 on Wed Feb 25, 2009 12:33 pm

    nk beli gak despite kitaorg dh bagi komen tntng notebook compaq+AMD+nvidia/Ati?!!!...klau ade mslh lepas sthn jgn complain plak

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Wed Feb 25, 2009 12:42 pm

    oh...memang prob ek... cmna lak after sales service?


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by mon678 on Wed Feb 25, 2009 12:46 pm

    after sales service itu ikut kedai gak..tapi biase claim warranty lama gak mkn masa gak.....
    nk gak compaq...amik je ar..klau hati dh berkenan nk buat mcm mane lagi..huhu

    daimon
    Moderators
    Moderators

    Number of posts : 245
    Age : 28
    Registration date : 12/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by daimon on Wed Feb 25, 2009 1:19 pm

    after sales service, x tau lagi... tapi not bad....
    u get what u pay...

    hardware murah x kan service 1st class kot?

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by mon678 on Wed Feb 25, 2009 1:49 pm

    btul tue mcm en daimon ckp....
    hp compaq nb-low class(sthn jerk)harga-rm1.5k-2.5k
    hp pavallion-high class(3 thn warrnty)harga-rm3k ke atas


    Last edited by mon678 on Wed Feb 25, 2009 4:10 pm; edited 1 time in total

    shump
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 41
    Registration date : 19/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by shump on Wed Feb 25, 2009 4:08 pm

    sawi wrote:masalah utama laptop Compaq + AMD ni ialah chipset.
    chipset graphic dia power, tp cooling system tak dapat menampung heat yg dikeluarkan.

    mmg byk dah student kat tempat aku ni hantar laptop compaq, semua masalah sama...
    -no display
    -kena off dalam tempoh tertentu, on semula ok. Tapi kejap jer hang, then reboot no display
    -lasty terus no display

    dulu pernah compaq model v3000 tak silap buat service percuma utk model tu yg ada masalah mobo rosak/chipset kong, tapi taktau la sekarang mcm mana.

    spt mana kita tau, kalau kita pakai pc biasa dgn graphic card, selalunya mesti nak kena jaga cooling utk graphic card, mcm tu gak laptop, bila graphic chipset dia best, cooling pun mesti kena best. Maybe pengeluar laptop kena cipta cooling system yg lebih baik utk laptop yg ada chipset graphic power2 ni. Tapi jadi masalah kalau cooling power, harga pun power, selalu org minat beli compaq+amd+chipseta ati/nvidia power ni sbb harga dia murah flower

    aku setuju ngan keterangan henchek sawi nie...amd mmg grapik dia cun tapi ketahanan panas tuh x brapa nk cung...sbb tuh kenkadang bila member tanya laptop pa yg ok..aku bgtau tgk bajet laaa..tapi kalo bab prosessor dia aku rasa lbh baik intel ...tuh pendapat aku laaa..

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Wed Feb 25, 2009 4:52 pm

    huhu..bkn maksd saya nak jugak compaq...kita ni nak membeli kena tnya pendapat.. kena tau gak pro n contra.. mmg dell supeverb,coz ayah saya dah pakai...mmg sempoi... tp harga yg menjadi masalah nya skrg ni... .

    nak gak pendapat... selepas dell brand apa yg ok n quality n price reasonable....


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by mon678 on Wed Feb 25, 2009 4:53 pm

    laptop toshiba pun ok gak..tapi dgr cite after sales service hampeh....

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Wed Feb 25, 2009 5:48 pm

    oh ic... korang try tgk yang nie...gc dia dedicated memory ker?

    http://www1.ap.dell.com/content/products/productdetails.aspx/laptop_studio_15?c=my&cs=mydhs1&l=en&s=dhs&ref=homepg


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    ztecon
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 540
    Age : 59
    Location : North Planet Zargus
    Job/hobbies : Thinking Out Of Board
    Registration date : 13/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by ztecon on Wed Feb 25, 2009 5:49 pm

    eh..yg nie bukan illegal link kan


    --------------------------------------------
    "Transforming Higher Education For a Sustainable Tommorow"





    masalah tentang pembelajaran?inginkan rujukan?isu semasa?

    boleh log on www.rujukanilmu.forumotion.net

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by sawi on Wed Feb 25, 2009 9:00 pm

    toshiba ni tak silap service center utk malaysia ni kat shah alam jer, so mmg agak susah la pasal claim warranty ni, hantar kedai, kedai tetap akan balik ke service center.

    kalau acer, mmg serata tempat ada, dulu aku tak suka acer, tp utk tahun 2009 ni dh 2 bijik acer aku beli utk client. Aku suka acer model baru2 ni, performance ok, ketahanan tak pasti lagi, sbb dua2 yg aku belikan tu model acer 4370z warna hitam, cover luar blue black, aku suka design cooling model ni, angin panas keluar belakang, berbanding kebanyakan laptop keluar tepi, so tak panas tangan. Very Happy

    cuma acer ni design dia lebih kurang je, mcm kembung, hehehe Very Happy

    utk jenama lain...
    -toshiba
    -lenovo

    takat ni takde dgr karenah pasal kedua dua brand ni.
    sebenarnya kalau ada masalah, nak cepat, kena bawak terus ke service center, sbb kalau hantar ke kedai kita beli, selalunya kedai tu tetap akan return ke service center, dan akan ambik masa sbb nak tunggu kedai tu hantarkan.

    Cuma takde siapa pun antara kita beli dgn impian nak return barang kita beli, apalagi laptop yg harga beribu ringgit. Mesti harapan, beli, dan guna dgn gembiranya, at least 2-3 tahun tanpa apa2 masalah (kecuali masalah yg disebabkan kecuaian sendiri).

    buat masa ni, walau byk cerita pasal toshiba, aku still minat dgn toshiba.

    kalau ko mintak nasihat aku...
    aku takkan bagitau you mesti beli brand ni, atau ini...

    tp lebih mudah tgk bajet, dan pegi test..rasa semua jenama laptop yg ada dalam bajet ko tu, mana paling sedap ko rasa, ambik jer. Sbb mana2 jenama pun dlm range bajet yg sama, selalunya tak jauh sangat beza dr sudut spec. cuma persoalaannya 1.after sales service & 2.keserasian pembeli sendiri dgn design n features yg ditawarkan dr berlainan brand.

    (errr...harap fhm apa aku nak sampaikan, ni menaip cepat2 je ni, tak review balik dh, submit n close Razz )

    shump
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 136
    Age : 41
    Registration date : 19/02/2009

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by shump on Thu Feb 26, 2009 8:04 am

    bagi saya yg paling penting sekali ialah bajet..so kalo berkenan satu2 model pn kalo bajet x smpi x buleh beli gak kan...hehe..so bajet la paling penting..kalo bajet xkisah no hal la nk sambar brand apa pn..

    p/s: x kisah la brand apa pn kalo dh ditakdirkan nk rosak kita xbuleh nk kata apa pun..betul x

    Sponsored content

    Re: notebooks...nak pendapat

    Post by Sponsored content Today at 5:49 am


      Current date/time is Wed Dec 07, 2016 5:49 am