Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Notebook IBM model R60 bermasalah

    Share

    hairulfadly
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 281
    Age : 33
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Wayang
    Registration date : 03/03/2009

    Notebook IBM model R60 bermasalah

    Post by hairulfadly on Thu Jul 02, 2009 3:10 pm

    saye it tech di sebuah sekolah di pahang.. baru stat keje da dpt byk notebook rosak
    kene baiki..

    saye pun baru lagi dlm bidang nih..

    ade beberapa prob yang saye tak paham

    1. notebook ibm model R60 ni install broadband tp tak dapat nak surf internet..
    saye try install kat pc len ley pakai..da test direct ngan router.. connection ade tp still takley gak surf.

    2.notebook nih mmg takley on.. da masuk kabel power pun still tak respon.
    adakah kemungkinan power supply prob??

    oleh : Passive

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Notebook IBM model R60 bermasalah

    Post by ayoi on Fri Jul 03, 2009 5:39 pm

    hairulfadly wrote:saye it tech di sebuah sekolah di pahang.. baru stat keje da dpt byk notebook rosak
    kene baiki..

    saye pun baru lagi dlm bidang nih..

    ade beberapa prob yang saye tak paham

    1. notebook ibm model R60 ni install broadband tp tak dapat nak surf internet..
    saye try install kat pc len ley pakai..da test direct ngan router.. connection ade tp still takley gak surf.
    try disable proxy kat option menu jika ada proxy.
    try guna firefox
    try guna dhcp ip utk network laptop tersebut.
    scan virus


    2.notebook nih mmg takley on.. da masuk kabel power pun still tak respon.
    adakah kemungkinan power supply prob??
    oleh : Passive

    tengok kat cable power ( adapter ) kalau ada lampu led sepatutnya hijau.. kalau takde kena wat test dulu.

    cari brg eletrik yang support kepala cable laptop dan try ( guna pada voltage tersebut atau lebih rendah )

    contoh modem router toy laptop lain

    **baca voltage kat power adapter..jika sama leh cucuk jika kurang pun boleh.. jgn lebih voltage dari brng letrik lain


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    passive
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 30
    Age : 30
    Location : kuantan
    Job/hobbies : panjat pokok
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Notebook IBM model R60 bermasalah

    Post by passive on Tue Jul 07, 2009 1:15 pm

    tq ayoi.. nape erk router kat sek nih asyik putus2 erk..maksudnyer pagi ok pastu 1-2jam pastu lost... asyik kene restart dulu pastu baru ley.. line dari gitn yang prob or rauter tu sendri??

    Sponsored content

    Re: Notebook IBM model R60 bermasalah

    Post by Sponsored content Today at 8:26 pm


      Current date/time is Mon Dec 05, 2016 8:26 pm