Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Share

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by syukurz on Thu Jul 02, 2009 1:05 am

    salam kawan2 nk tye ni.. lau kita nk buat smbg wireless router dgn wirelss router, tanpa guna apa2 kabel/wayar, nk set kn dia mcm ne ye?
    bnde ni dia dianggp mcm fungsi repeater ke?

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by pampersDry on Thu Jul 02, 2009 10:45 am

    syukurz wrote:salam kawan2 nk tye ni.. lau kita nk buat smbg wireless router dgn wirelss router, tanpa guna apa2 kabel/wayar, nk set kn dia mcm ne ye?
    bnde ni dia dianggp mcm fungsi repeater ke?

    untuk apa saudara nk smbung kat wireless route?? -> wireless router?? Question

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by HelpDesK on Fri Jul 03, 2009 11:34 am

    try la guna wds kalau ada... ssid ,security@encryption mesti sama antara 2 unit tu... tak lupa kena masukkan mac address remote

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by ayoi on Fri Jul 03, 2009 5:54 pm

    sila bagi model dan brand kedua router terbabit utk di nilai samada support or not


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    wanjihan
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1106
    Age : 36
    Location : Kaybee, Kelate
    Job/hobbies : Tenet jer....
    Registration date : 21/02/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by wanjihan on Fri Jul 03, 2009 10:21 pm

    susah wooooooo mau setting. disarankan pakai routerboard. setting pakai winbox.. tp mmg pening kepala jgk la.. hehehe

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by syukurz on Sat Jul 04, 2009 4:10 pm

    router 2 model d-link DIR-615 N 300mbps.. sush ke nak setting lau dah ada dua2 wireless router ni yg sama?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by HelpDesK on Sat Jul 04, 2009 4:47 pm

    Kalau 2 model sekali sama n support wds atau bridge tru mac address senang je la tue.. try dah ke?

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by syukurz on Sat Jul 04, 2009 11:41 pm

    blm try lagi.. nk setting wds 2 kne masuk no ip router 2 kat mozila firefox/IE kn..
    bnde2 2 config kat situ kn? mcm ne nk wat wds atau bridge tru mac addres ye?

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by syukurz on Sun Jul 05, 2009 12:30 am

    tp lau model D-link DIR-615 ni memang ada support WDS kn?
    sy cme nk tau langkah2 nk buat wireless router lg satu ni
    sebagai repeater dia ni mcm ne cara2 nye dan apa prlu sy
    buat dulu?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by HelpDesK on Sun Jul 05, 2009 9:32 am

    tgk dlm menu wds...ape yg diperlukan..

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by syukurz on Sun Jul 05, 2009 1:07 pm

    menu wds cari dlm setup dia ke, advance dia ke, tools dia ye?
    memang dia cari dlm 2 ke? hmm kne masuk ip router kat IE/Firefox
    dlukn.. login dia punya password than cari dkt situ e wds?
    sy rasa mcm x ada je? dia btul2 tulis WDS ke?
    tp xkn model D-Link DIR-615 N 300mbps ni x ada ek?

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by HelpDesK on Sun Jul 05, 2009 2:56 pm

    anyway wireless link ni kalo terpaksa buat je baru orang buat... sbb connect guna fizikal wayar network lebih stabil.. contoh yg tak berapa ok... user ramai dan kedudukan wifi device jauh,,, bila jauh.. melibatkan bandwith yg semakin kecil ..

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by syukurz on Sun Jul 05, 2009 7:40 pm

    sy fham 2 guna kabel lg ok dan stabil.. tp sy trpakse wat tanpa wayar sbb kene harungi 2 bangunan..
    wifi repeater sy nk buh kat dewan.. sy dah cbe dh kalau guna laptop kat dewan dpt detect pnuh cme kat dlm dewan x dpt
    line.. 2 yg sy nk buat wifi repeatr 2.. kwn2 bantu la sy ye.. saya guna model D-Link DIR-615 N 300Mbps..

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by HelpDesK on Sun Jul 05, 2009 10:09 pm

    Tak silap aku kalo guna as repeater...tak bley connect client kat area tu.. sbb tu try buat WDS.. main router follow exactly .. tapi 2nd router running router tapi disable DHCP dan bagi dia 1 ip static supaya boleh manage dan tak conflict dgn dhcp user yg lain. dlm mode wds tu gunakan mac address bagi kedua2 router .. router A add mac address router B dan router B add mac address router A. security pun nak kena sama

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by syukurz on Sun Jul 05, 2009 10:49 pm

    hmm ok2 tq.. sy x jmpa wds kat router sy.. tp saya bli mahal rm189.. tp xkn x ada wds.. dia memang tlis wds ke kt setup router 2?

    luffy58
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 9
    Registration date : 27/05/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by luffy58 on Sat Jul 18, 2009 12:51 am

    syukurz wrote:hmm ok2 tq.. sy x jmpa wds kat router sy.. tp saya bli mahal rm189.. tp xkn x ada wds.. dia memang tlis wds ke kt setup router 2?

    mahal bukan penentu ada WDS ke x...

    yg penting firmware router tu.

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by syukurz on Sat Jul 18, 2009 11:35 pm

    hmm tq luffy.. sy dh tngk spec router sy memang x ada fungsi wds..
    so x dpt nk buat.. dia wireless bridge bru ada wds.. lau D-link la..
    yg lain x tau.. hmm sy nk cari yg D-link nya wireless N yg ada fungsi
    WDS.. ada sesiapa pnh nampk? blh bantu?

    Sponsored content

    Re: sambung wireless router dgn wireless router tanpa apa2 kabel?

    Post by Sponsored content Today at 6:03 am


      Current date/time is Fri Dec 09, 2016 6:03 am