Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Masalah nak akses modem dr hub 3com superstack II PS Hub 40

    Share

    tized
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 01/07/2009

    Masalah nak akses modem dr hub 3com superstack II PS Hub 40

    Post by tized on Wed Jul 01, 2009 12:52 pm

    Slm semua,

    Mtk tolong skit,

    aku da rujuk link >> http://www.ittutor.net/forums/index.php?showtopic=21189 utk set modem aku.
    smua sukses (link up) sbb aku cucuk direct cable lan dr pc 1 ke modem.

    cuma yg problemnye, bile aku cabut cable lan pc 1 (ip: 192.168.1.2) ke hub..dan aku cucuk cable lan modem ke hub jugak, aku xdpt akses modem tu ble msukkan http://192.168.1.1/. internet pun xdpt.yg kuar network timeout sje.

    utk makluman aku ada 7 pc lg nk connect ke internet tu..

    Point skrg adlh cmane aku nk akses ke modem dgn perantaraan hub tu.
    cth PC > HUB > MODEM.

    TQVM atas bantuan.

    pampersDry
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 118
    Registration date : 13/02/2009

    Re: Masalah nak akses modem dr hub 3com superstack II PS Hub 40

    Post by pampersDry on Wed Jul 01, 2009 4:35 pm

    tized wrote:.....
    tiap2 pc ko set IP manual or auto??

    klu ko buat manual x blehh ko try buat auto...ok

    tized
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 4
    Registration date : 01/07/2009

    Re: Masalah nak akses modem dr hub 3com superstack II PS Hub 40

    Post by tized on Wed Jul 01, 2009 4:47 pm

    aku buat manual....jap aku try buat auto

    ayoi
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 1090
    Age : 86
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Masalah nak akses modem dr hub 3com superstack II PS Hub 40

    Post by ayoi on Wed Jul 01, 2009 11:43 pm

    HUB ke SWICTH


    Kalau Hub kena ada cross cable atau cucuk kat uplink ( port 1 or port terakhir )

    kalau swicth modem cucuk ke swicth port 1 or terakhir.

    ip macam kat ittutor tu.


    b4 tu.....

    jgn sambung modem. guna ip manual.

    pc 1 ping pc 2 hingga 7 .. kalau semua dapat mean ok
    pc 2 ping pc 6 bijik lagi tu.....
    dan seterusnya.. kalau kesemua ok

    baru pergi ke modem dan guna step di atas.


    --------------------------------------------
    ku mencuba survey
    Don't break my heart

    Sponsored content

    Re: Masalah nak akses modem dr hub 3com superstack II PS Hub 40

    Post by Sponsored content Today at 10:58 am


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 10:58 am