Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    printer yang guna external ink

    Share

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 32
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by PELUKIS on Sat Feb 28, 2009 6:11 pm

    ye la....
    aku tulis la nie..
    macam moto gak ye..
    tak guna pun kena start pepagi..

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 25
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by Razi_IBM on Sat Feb 28, 2009 6:14 pm

    bukan la..
    aku maksudkan yang ni..
    maintenance kena bual manual..mudah je
    aku pakai canon mp160 ext tank pasang sendri
    senang je mcm nk refill ink
    kadang2 bila baru pasang tu ada error
    mula2 tu penin gak cari puncanya
    rupa2nya tubenya sangkut/tegang..kena la adjust
    kalo ko nak reset ink level pun aku ada caranya..

    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 36
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by dididudue on Sat Feb 28, 2009 8:35 pm

    This is an ink-cartridge reset tool for Canon Pixma MP 100 and MP 400 series printers. Mine is a Canon MP160 and it works great!

    However, you have to put your printer in "low-level" mode which is kind of a communication mode the printer will operate in.

    Here's instructions for use:

    The MPTool is designed for service works with the printer Canon MP-Series
    when in Low-Level mode.

    Currently supported for
    MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460. MP150, MP160, MP170, MP180, MP450, MP460.

    BEFORE activating MPTool...you need to

    To activate LOW LEVEL mode:

    1. Unplug the power cord to the printer for a moment.

    2. Then, hold*down the on/off*button while plugging in the power cord.
    Keep holding the on/off button down.

    3. Right away the green power light (in the button) will turn on solid.*
    Keep holding the on/off button down.

    4. Press and release the Stop/Reset button.
    (the button w a red triangle in a red circle)

    5. Now you can release the on/off*putton.


    The* green power light will go off and the yellow Alarm light will stay on.
    Now you can run MPTOOL and resetting the ink counters will work.

    Your printer will show up as "another" Cannon printer.
    When you finish you must again unplug the power cord for a moment
    and then just plug it back in. After you do this, you'll see both
    printers listed in Printers (controll panel) and one will show as
    offline. You can then rename this offline printer as "Low Mode Canon"
    or whatever works for you so you don't mix it up with other functions.

    download software http://www.mediafire.com/?3jvqf4e4py9

    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 36
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by dididudue on Sat Feb 28, 2009 8:37 pm

    cara ni utk mp160&145
    lain2 siri aku xtau jd ke x..

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 32
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by PELUKIS on Sun Mar 01, 2009 12:54 pm

    sori la razi.. malu lak aku..

    canon mp160 tu yang 3 in 1 tu ke
    bape lame dak kau pakai

    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 36
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by dididudue on Mon Mar 02, 2009 5:59 pm

    yes 3in1
    sethn lebih dah pakai

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 32
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by PELUKIS on Mon Mar 02, 2009 9:29 pm

    gaji bulan nie aku gi beli...
    sebab skan aku guna canon pixma1000 dah 2tahun lebih gak la usia dia tapi bru je jahanam bulan lepas akibat aku jadi pomen sendiri..

    ammar86
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 52
    Age : 29
    Location : kulim-->KL( IPGM-KBM )
    Job/hobbies : bakal cekgu
    Registration date : 18/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by ammar86 on Wed Mar 11, 2009 2:08 am

    kt lowyat ada kedai yg psg ciss ni rm120 ( ink full tank ). kena cari betul2 la. hehe..

    baru2 ni aku nk bli canon mp145, xjadi lak sebab kena racun dgn cina tu. last2 skali angkt epson.hehehe...

    skrg mp145 xsampai rm400 kot klau psag dgn ciss ( betul ke x aku eje ni?).
    printer dlm rm186+rm120=rm306
    pandai bodek dpt kot rm300.hehehe...

    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 36
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by dididudue on Wed Mar 11, 2009 11:40 pm

    aku rasa pakai brand apa pun kalo pandai jaga + ext. tank mmg jiiiiiiiimaaaaaaaaaaat..

    i-bizz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 95
    Registration date : 06/03/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by i-bizz on Sat Mar 14, 2009 12:30 am

    saya sedia untuk beli cartridge kosong canon dlm kuantiti 20 unit.
    sesiapa yg ade stok sila hubungi sy. TQ

    i-BIZZ SHOP: 012-456 5664

    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 36
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by dididudue on Sat Mar 14, 2009 11:08 am

    i-bizz wrote:saya sedia untuk beli cartridge kosong canon dlm kuantiti 20 unit.
    sesiapa yg ade stok sila hubungi sy. TQ

    i-BIZZ SHOP: 012-456 5664

    HP pnye ko xnak ke..
    kat ofis aku melambak

    GhostXY
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 24
    Registration date : 18/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by GhostXY on Sat Mar 14, 2009 1:27 pm

    aku br je anta kdai buat mende ni..
    rm120 jek kt ipoh.. Very Happy

    PELUKIS
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 319
    Age : 32
    Location : jalan kaki dah sampai sunway lagoon
    Job/hobbies : melukis
    Registration date : 23/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by PELUKIS on Sat Mar 14, 2009 2:58 pm

    kenape...
    epson lagi bagus dari conan ke..
    aku baru target nak gi beli MP145(rm299) kat lowyat..
    kenape epson lagi bagus..

    GhostXY
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 24
    Registration date : 18/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by GhostXY on Sat Mar 14, 2009 4:02 pm

    hehe..printer aku dh ciap n berfungsi ngn baek..

    ammar86
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 52
    Age : 29
    Location : kulim-->KL( IPGM-KBM )
    Job/hobbies : bakal cekgu
    Registration date : 18/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by ammar86 on Sun Mar 15, 2009 1:07 pm

    cina tu cakap epson tu model lagi baru dr canon mp145
    print laju, func lebh.
    bla aku guna, aku rasa jgk la kelemahan dia. tp xtaula kalau aku x hbs bca manual lg.

    kelemahan epson yg aku nmpk la
    -bila nk phstat bbyk xboleh, kena buat 1-1. kalau canon leh set brapa kpg nak phstat.
    -bila scan lak, lepas scan epson akn close program tu, kena buka balik program tu kalau nk scan lg. canon plak, lepas scan 1 page, dia akan naik pop up tnya kita smaada nak smbg scan atau nk close prgrm.
    -bab laju plak, xrasa sgt la beza laju antara epson dgn canon

    kelebihan plak
    - ink tank epson xguna span, dakwat dalm tank terus dgn heat ( camni ke eje?). pastu, kt tank 2 ada button "reset", cina tu ckp bila psg tank tu, sebelum print tekan reset. bila lpas refil tkn reset. tu nak bg detect ink kot slpas refil ( entahler ). tp sma jgk dgn canon kena print kertas 1 minggu 1x.
    -ink canon/catrage pula ada span. kalau xguna selalu ( sekurang2nya 1 minggu 1x ) span jd kering. harga catrage plak hampir menyamai harga printer baru.

    bagi aku la, dh lama aku guna canon. ssh plak nk ubah ke epson.
    canon cam bez je. hehehe

    korang beli printer mp145 kt seri komputer, pasang external ink kt kedai makiwa ( 120). kedai makiwa tu belakang kedai Atom kot. xpon beli printer skali kt sana. try survey dlu la.

    GhostXY
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 24
    Registration date : 18/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by GhostXY on Sun Mar 15, 2009 1:36 pm

    kalo kite bukak tros getah yg kt ats CISS 2 xpe ke??
    contoh..kalo kite nk print kene bukakkn??
    kalo kite tros bukak n x tutup2 walo pn xgune printer xpe ke??
    ade bg kesan pape kt ink x??

    ammar86
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 52
    Age : 29
    Location : kulim-->KL( IPGM-KBM )
    Job/hobbies : bakal cekgu
    Registration date : 18/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by ammar86 on Sun Mar 15, 2009 9:09 pm

    ntah le
    cm aku guna epson, org tu cakap buka terus xpe.
    tp getah tu simpan la tkt getah 1 lg ilang bleh bwt ganti.
    xpe, nnti kwn2 kita nk beli printer mntk diorg tanyakan la
    hehehe...

    kheirz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 2
    Registration date : 16/03/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by kheirz on Mon Mar 16, 2009 1:17 pm

    erammm....ari tu aku jumpe benda ni cas dalam RM 130 gitu je, tak tau ngn ink skali tak, tp klu tak ngn ink skali tak kan samapi RM200 lbh klu kate RM400 tu..

    ammar86
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 52
    Age : 29
    Location : kulim-->KL( IPGM-KBM )
    Job/hobbies : bakal cekgu
    Registration date : 18/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by ammar86 on Mon Mar 16, 2009 8:34 pm

    kt kdai aku buat tu RM120 + ink full tank.

    RM120+Prnter baru canon mp145 = dkt2 RM400 kot??

    yg epson plak
    printer RM200 + ciss catrage RM120 + free 1 botol itam.

    nie feng
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 137
    Registration date : 12/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by nie feng on Wed Apr 08, 2009 1:38 pm

    aku beli & pasang CISS utk printer canon mp145 harge rm66 aje. Very Happy aku beli dekat PC fair kuantan minggu lepas. Ink dah ade dalam CISS tu.

    mdhmey
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 37
    Registration date : 12/03/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by mdhmey on Wed Apr 08, 2009 1:59 pm

    bleh x CISS nie pakai kat canon i865

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by ogGy on Sat May 30, 2009 11:13 pm

    Nampaknya macam ada yang pakar bab CISS ni,macam mana plak degan ink masuk balik dalam tanker ? ni kekadang jadi kat CISS aku.Skang ni aku kepitkan dengan pengepit baju tak bagi ink masuk lik.Padahal aku isi katrij penuh dengan ink.Katrij ori...


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 36
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by dididudue on Sat May 30, 2009 11:38 pm

    buat deep cleaning beberapa kali

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 897
    Age : 28
    Location : mu di mana ?
    Job/hobbies : geletek ginjal korang
    Registration date : 15/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by ogGy on Sun May 31, 2009 12:30 am

    Terima kasih Didi,kedudukan CISS kebiasaan pada sebelah mana ? aku skang guna IP 1980 dan letak CISS kat belah kiri.MAsalah selalu kabel ink sangkut ...ok kejap jer lepas tu sangkut.Aku tapekan kat tengah2 body printer...sebab aku tgk dalam U tube.Tul ker aku tapekan tu ?


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    dididudue
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 88
    Age : 36
    Registration date : 16/02/2009

    Re: printer yang guna external ink

    Post by dididudue on Sun May 31, 2009 1:19 am

    ko bukak penutup printer tu..
    tp kalo bukak xleh print kan..
    ko amik le ape2 spt pen ke @ apa2..
    tekan & hold pada pin/button yg membolehkan printer berfungsi mcm penutupnya ditutup..
    pas2 ko print le ape2 pun sambil perhatikan catrij ngan tube tu..
    ko cari la mana yang sangkutnya pastu ko adjust tube tu..
    kalo longgar sgt boleh sangkut tp kalo ketat pulak nnti kuar error..
    adjust la secukup rasa..
    kedudukan tank sebelah mana x jd masalah tp pastikan separas ngan printer tu..
    harap2 ko paham ayat2 aku ni..

    Sponsored content

    Re: printer yang guna external ink

    Post by Sponsored content Today at 5:31 pm


      Current date/time is Mon Jun 27, 2016 5:31 pm