Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Perlukan Bantuan PHP code

    Share
    avatar
    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Wed Jul 01, 2009 7:24 am

    Diharap saudara/saudari dapat membntu saya....

    INi maklumat yang mungkin anda perlukan bagi membantu saya:

    confused
    Bahasa pengaturcaraan digunakan: PHP
    Database : phpMyadmin.
    Nama DB: lesenanjing
    table 1: rm10
    table 2: rm20


    MASALAH YG SAYA HADAPI:
    Masalah pertama:
    Bagaimane nak gunakan SEARCH code, untuk mencari maklumat pada dua table berasingan yang dipilih di dalam database phpmyadmin?

    Masalah kedua:
    Lebih kurang sama dengan yg atas, cuma coding untuk SELECT bagi memaparkan semua maklumat didalam database untuk table - table yg dipilih bagaimana??.

    A.S.A.P
    TQ atas bantuan anda....
    avatar
    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by OngBok on Wed Jul 01, 2009 10:04 am

    aku rase ko guna database mysql.
    phpmyadmin hanya interface bagi mysql.

    dalam table1 & table2 tu ada berapa field?
    avatar
    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Wed Jul 01, 2009 10:22 am

    table 1 ada 16 field
    table 2 ada 24 field
    avatar
    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Thu Jul 02, 2009 5:47 pm

    tolong bantu otak dah buntu ni
    avatar
    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 30
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by Hansz on Fri Jul 03, 2009 1:54 am

    scootviva wrote:MASALAH YG SAYA HADAPI:
    Masalah pertama:
    Bagaimane nak gunakan SEARCH code, untuk mencari maklumat pada dua table berasingan yang dipilih di dalam database phpmyadmin?

    Masalah kedua:
    Lebih kurang sama dengan yg atas, cuma coding untuk SELECT bagi memaparkan semua maklumat didalam database untuk table - table yg dipilih bagaimana??.

    Cuba ni :
    Code:
    // Table Query
    $search_table1 = mysql_query("SELECT * FROM table1 WHERE field1 LIKE '%$field_post%'");
    $search_table2 = mysql_query("SELECT * FROM table2 WHERE field2 LIKE '%$field_post%'");

    // Count Query
    $count_table1 = mysql_num_rows($search_table1);
    $count_table2 = mysql_num_rows($search_table2);

    if ($count_table1 > 0) { echo "Terdapat <b>".$count_table1."</b> Data bersamaan <b>".$field_post."</b> di dalam <b>TABLE 1</b>";
    // Senaraikan Data Table 1
    while($sD = mysql_fetch_array($search_table1)) {
    echo "".$sD['field1']."<br>";
    } }

    if ($count_table2 > 0) { echo "Terdapat <b>".$count_table2."</b> Data bersamaan <b>".$field_post."</b> di dalam <b>TABLE 2</b>";
    // Senaraikan Data Table 2
    while($sD2 = mysql_fetch_array($search_table2)) {
    echo "".$sD2['field2']."<br>";
    } }

    if (($count_table1==0)AND($count_table2==0)) { echo "MAAF : Data yang anda cari tiada di dalam database ini"; }
    avatar
    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Fri Jul 03, 2009 9:41 am

    Terima KAsih Hanz coding yang anda bagi banyak membantu saya..TErima KAsih Bebanyak cheers cheers
    avatar
    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by johnburn on Fri Jul 03, 2009 9:48 am

    Bleh pkai join table untuk query dua table
    avatar
    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Fri Jul 03, 2009 10:06 am

    Bagaimana nak memaparkan semua data di dalam dua table yg berasingan (table1 & table2) pada DB yang sama.

    cthnya:
    Nama DB : lesen
    table1 :rm10
    table2 :rm20

    Ada sesapa yang boleh membantu..TErima kasih
    avatar
    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Fri Jul 03, 2009 10:12 am

    johanburn and hansz dan kepada semua yang ada idea boleh membantu...

    Bagaimana nak memaparkan semua data di dalam dua table yg berasingan (table1 & table2) pada satu DB yang sama.

    cthnya maklumat yng mungkin dapat membantu:
    Nama DB : lesen
    table1 :rm10
    table2 :rm20

    ..kiranya maklumat dua table ni dipaparkan pada satu paparan..tak perlu nak buka dua interface untuk melihat kedua2 maklumat table ni

    TErima kasih study
    avatar
    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 30
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by Hansz on Sat Jul 04, 2009 1:30 am

    scootviva wrote:Bagaimana nak memaparkan semua data di dalam dua table yg berasingan (table1 & table2) pada DB yang sama.

    cthnya:
    Nama DB : lesen
    table1 :rm10
    table2 :rm20

    Ada sesapa yang boleh membantu..TErima kasih

    Nak yang macam ni ker ??

    Code:

    $lesen = "anjing";
    $harga1 = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM table1 WHERE jenis_lesen='$lesen'"));
    $harga2 = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM table2 WHERE jenis_lesen='$lesen'"));
    echo "Table 1 : <b>RM".$harga1['harga']."</b><br>";
    echo "Table 2 : <b>RM".$harga2['harga']."</b>";

    Aku tak faham sangat soalan ko, tapi cuba jer nak tolong Razz
    avatar
    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 30
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by Hansz on Sat Jul 04, 2009 1:36 am

    johnburn wrote:Bleh pkai join table untuk query dua table

    Code:
    $search_table1 = mysql_query("SELECT * FROM table1, table2 WHERE field LIKE '%$field_post%'");
    avatar
    pelangistudio
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 4
    Age : 32
    Location : Johore
    Job/hobbies : Jobless, Web Programming, 3D Modelling,CG,Composite
    Registration date : 01/07/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by pelangistudio on Sat Jul 04, 2009 11:09 pm

    semua maklumat dari 2 table
    atau
    maklumat dari 2 table yang diSEARCH


    .. tul ke ayat aku ni...
    avatar
    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Wed Jul 08, 2009 1:00 pm

    THankS semua masalah ni dah selesai dah..TERIMA KASIH BEBANYAK..kepadA semua cheers

    Sponsored content

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by Sponsored content


      Current date/time is Sat May 27, 2017 4:03 pm