Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Perlukan Bantuan PHP code

    Share

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Wed Jul 01, 2009 7:24 am

    Diharap saudara/saudari dapat membntu saya....

    INi maklumat yang mungkin anda perlukan bagi membantu saya:

    confused
    Bahasa pengaturcaraan digunakan: PHP
    Database : phpMyadmin.
    Nama DB: lesenanjing
    table 1: rm10
    table 2: rm20


    MASALAH YG SAYA HADAPI:
    Masalah pertama:
    Bagaimane nak gunakan SEARCH code, untuk mencari maklumat pada dua table berasingan yang dipilih di dalam database phpmyadmin?

    Masalah kedua:
    Lebih kurang sama dengan yg atas, cuma coding untuk SELECT bagi memaparkan semua maklumat didalam database untuk table - table yg dipilih bagaimana??.

    A.S.A.P
    TQ atas bantuan anda....

    OngBok
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 729
    Location : Dungun Terengganu
    Job/hobbies : Pesara JKR
    Registration date : 18/02/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by OngBok on Wed Jul 01, 2009 10:04 am

    aku rase ko guna database mysql.
    phpmyadmin hanya interface bagi mysql.

    dalam table1 & table2 tu ada berapa field?

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Wed Jul 01, 2009 10:22 am

    table 1 ada 16 field
    table 2 ada 24 field

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Thu Jul 02, 2009 5:47 pm

    tolong bantu otak dah buntu ni

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by Hansz on Fri Jul 03, 2009 1:54 am

    scootviva wrote:MASALAH YG SAYA HADAPI:
    Masalah pertama:
    Bagaimane nak gunakan SEARCH code, untuk mencari maklumat pada dua table berasingan yang dipilih di dalam database phpmyadmin?

    Masalah kedua:
    Lebih kurang sama dengan yg atas, cuma coding untuk SELECT bagi memaparkan semua maklumat didalam database untuk table - table yg dipilih bagaimana??.

    Cuba ni :
    Code:
    // Table Query
    $search_table1 = mysql_query("SELECT * FROM table1 WHERE field1 LIKE '%$field_post%'");
    $search_table2 = mysql_query("SELECT * FROM table2 WHERE field2 LIKE '%$field_post%'");

    // Count Query
    $count_table1 = mysql_num_rows($search_table1);
    $count_table2 = mysql_num_rows($search_table2);

    if ($count_table1 > 0) { echo "Terdapat <b>".$count_table1."</b> Data bersamaan <b>".$field_post."</b> di dalam <b>TABLE 1</b>";
    // Senaraikan Data Table 1
    while($sD = mysql_fetch_array($search_table1)) {
    echo "".$sD['field1']."<br>";
    } }

    if ($count_table2 > 0) { echo "Terdapat <b>".$count_table2."</b> Data bersamaan <b>".$field_post."</b> di dalam <b>TABLE 2</b>";
    // Senaraikan Data Table 2
    while($sD2 = mysql_fetch_array($search_table2)) {
    echo "".$sD2['field2']."<br>";
    } }

    if (($count_table1==0)AND($count_table2==0)) { echo "MAAF : Data yang anda cari tiada di dalam database ini"; }

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Fri Jul 03, 2009 9:41 am

    Terima KAsih Hanz coding yang anda bagi banyak membantu saya..TErima KAsih Bebanyak cheers cheers

    johnburn
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 755
    Location : Terengganu
    Registration date : 07/03/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by johnburn on Fri Jul 03, 2009 9:48 am

    Bleh pkai join table untuk query dua table

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Fri Jul 03, 2009 10:06 am

    Bagaimana nak memaparkan semua data di dalam dua table yg berasingan (table1 & table2) pada DB yang sama.

    cthnya:
    Nama DB : lesen
    table1 :rm10
    table2 :rm20

    Ada sesapa yang boleh membantu..TErima kasih

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Fri Jul 03, 2009 10:12 am

    johanburn and hansz dan kepada semua yang ada idea boleh membantu...

    Bagaimana nak memaparkan semua data di dalam dua table yg berasingan (table1 & table2) pada satu DB yang sama.

    cthnya maklumat yng mungkin dapat membantu:
    Nama DB : lesen
    table1 :rm10
    table2 :rm20

    ..kiranya maklumat dua table ni dipaparkan pada satu paparan..tak perlu nak buka dua interface untuk melihat kedua2 maklumat table ni

    TErima kasih study

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by Hansz on Sat Jul 04, 2009 1:30 am

    scootviva wrote:Bagaimana nak memaparkan semua data di dalam dua table yg berasingan (table1 & table2) pada DB yang sama.

    cthnya:
    Nama DB : lesen
    table1 :rm10
    table2 :rm20

    Ada sesapa yang boleh membantu..TErima kasih

    Nak yang macam ni ker ??

    Code:

    $lesen = "anjing";
    $harga1 = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM table1 WHERE jenis_lesen='$lesen'"));
    $harga2 = mysql_fetch_array(mysql_query("SELECT * FROM table2 WHERE jenis_lesen='$lesen'"));
    echo "Table 1 : <b>RM".$harga1['harga']."</b><br>";
    echo "Table 2 : <b>RM".$harga2['harga']."</b>";

    Aku tak faham sangat soalan ko, tapi cuba jer nak tolong Razz

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by Hansz on Sat Jul 04, 2009 1:36 am

    johnburn wrote:Bleh pkai join table untuk query dua table

    Code:
    $search_table1 = mysql_query("SELECT * FROM table1, table2 WHERE field LIKE '%$field_post%'");

    pelangistudio
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 4
    Age : 32
    Location : Johore
    Job/hobbies : Jobless, Web Programming, 3D Modelling,CG,Composite
    Registration date : 01/07/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by pelangistudio on Sat Jul 04, 2009 11:09 pm

    semua maklumat dari 2 table
    atau
    maklumat dari 2 table yang diSEARCH


    .. tul ke ayat aku ni...

    scootviva
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 20
    Location : KUALA LUMPUR
    Job/hobbies : Learning Someting New
    Registration date : 30/06/2009

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by scootviva on Wed Jul 08, 2009 1:00 pm

    THankS semua masalah ni dah selesai dah..TERIMA KASIH BEBANYAK..kepadA semua cheers

    Sponsored content

    Re: Perlukan Bantuan PHP code

    Post by Sponsored content Today at 4:23 am


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 4:23 am