Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Wiring rumah

    Share

    huh2009
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 8
    Registration date: 11/05/2009

    Wiring rumah

    Post by huh2009 on Mon Jun 29, 2009 1:20 am

    Saye ada rumah baru yang kosong belum wiring lagi.Bercadang nak pindah rumah tu x lama lagi.Nak tahu wiring ape yang sesuai untuk rumah saye ini.rumah saya rumah batu seperti rumah teres 1 tingkat ada 3 bilik 1 dapur 1 stor 2 bilik air..agak2 wiring yang macam mana sesuai?

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Wiring rumah

    Post by teri-chan on Mon Jun 29, 2009 7:36 am

    wiring ada byk2 cara ke? kalu aku panggil org pastu byr je hehehe... no seriously. wiring ada byk jenis ke?

    sbb rumah aku lebih kurang mcm ko, pasang lampu n kipas utk sume bilik (termasuk stor) pastu pasang soket 3 point utk semula bilik. dapur letak 4 point n ruang tamu letak 4 point lg. oh pastu pasang lampu kat kawasan luar jugk. wiring mcm tu ke?


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    Mr_Iz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 85
    Location: MY
    Job/hobbies: Chargeman
    Registration date: 14/02/2009

    Re: Wiring rumah

    Post by Mr_Iz on Mon Jun 29, 2009 10:02 am

    Wiring memang ada banyak jenis..wiring yang famous dalam pemasangan domestik single phase 230volt~ selalunya wiring jenis concealed,casing dan pvc conduit..faktor pemilihannya sebenarnya kena tengok pada kos atau budget TS..sebab kos setiap jenis wiring ini adalah berbeza..kalau TS ada budget besar dan pentingkan kekemasan saya cadangkan pilih concealed wiring.wiring ini paling banyak orang pilih sebab ia nampak kemas.kabel-kabel disembunyikan dalam simen dan tak mencacatkan pemandangan.Tapi untuk rumah macam TS ini kosnya adalah lebih mahal sebab nak pecahkan simen untuk buat laluan kabel dan melepa/plaster semula bila wiring sudah siap.Tapi mungkin murah sikit kalau buat wiring tu sebelum kerje melepa/plaster dijalankan semasa rumah tu dalam pembinaan..kalau wiring selain concealed kosnya agak murah untuk standart rumah teres 1 tingkat 3 bilik setiap bilik 1 lampu dan kipas,1 poin soket kosnya lebih kurang rm3k hingga 3.5k termasuk barang seperti kabel,lampu,kipas,soket dan lain2..tapi tengok jugak permintaan tuan rumah tu..lebih banyak point nak ditambah lebih mahal kosnya.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Wiring rumah

    Post by teri-chan on Mon Jun 29, 2009 11:19 am

    owh ejlas... aku punya mcm cara 1st.. conceal punye. utk cable tepon ngn aircon je guna cover pvc tu.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    huh2009
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 8
    Registration date: 11/05/2009

    Re: Wiring rumah

    Post by huh2009 on Mon Jun 29, 2009 3:10 pm

    saye pun ingt nak buat wiring yang dalam simen 2.kos 2 paling tinggi pun 10k.kalau boleh mmg nak wiring nampak kemas.lampu saye ingt nak pakai downlight dan remote fan.saye jg ingt nak pasang aircond.agak2 berapa HP punya yang sesuai?

    akuccputsedut
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 1269
    Age: 30
    Location: Bayan Baru Penang
    Job/hobbies: Programmer Analyst (oracle form,report,database,,jsp)
    Registration date: 10/06/2009

    Re: Wiring rumah

    Post by akuccputsedut on Mon Jun 29, 2009 4:17 pm

    aircond nak pasang kena tgk keluasan sesuatu tempat tuh laa..cam dalam bilik yang kecil 1HP dah mencukupi master room kalau besar pasang 1.5HP laa...kat ruang tamu amik 2HP...fuyooo sejuk giler..tapi kalau ruang tamu hang besar laa..cam umah aku pakai 1.5HP jer kat ruang tamu sebab kecik jer...nak senang hang gi kedai bagitau keluasan ruang berapa X berapa...orang kedai tuh akan suggest kat hang yang mana sesuai...gi laa kedai yang ada pakar2 skit baru leh dapat nasihat yang baik k...hahahahha...


    --------------------------------------------
    blog aku : http://qhaseeh.blogspot.com
    Nak Beli Perfumes : http://myperfumes.via.my
    Nak senang topup : http://businesprepaid.via.my
    Nak makan sambil jana duit : http://islandredcafe.via.my

    Download E-Book Percuma : http://rajakamil.via.my

    Download 20 E-Book Percuma : http://20produkPercuma.via.my

    Mr_Iz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 85
    Location: MY
    Job/hobbies: Chargeman
    Registration date: 14/02/2009

    Re: Wiring rumah

    Post by Mr_Iz on Mon Jun 29, 2009 5:42 pm

    Untuk aircond kebisaan dalam bilik ambil 1HP pun dah cukup..untuk ruang tamu ambil 1.5HP pun dah memadai atau 2HP.Berapa banyak nak pasang aircond?setiap bilik 1 aircond..3 bilik jadi 3 aircond 1HP..ruang tamu 1 aircond 2HP.campur semua sekali dah lebih kurang 3.7kW..parah la sikit bil elektrik..hehe..Saya cadangkan kalau nak pasang aircond banyak baik masuk bekalan 3 phase 400volt~.Bukan ape 3phase ini lebih jimat sikit dari single phase dah lebih setabil..

    da_nan24
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 21
    Age: 29
    Job/hobbies: assistance eng
    Registration date: 04/03/2009

    Re: Wiring rumah

    Post by da_nan24 on Mon Sep 14, 2009 3:15 pm

    tp bab-bab nk apply meter..u kne standby dlm total 1.5k jgk ler...

      Current date/time is Tue Sep 02, 2014 2:31 am