Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Share

    the_ultimatez_najman
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 521
    Age : 22
    Location : Shah Alam,Selangor
    Job/hobbies : Pc,Pc,Pc
    Registration date : 19/02/2009

    Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by the_ultimatez_najman on Sun Jun 28, 2009 10:39 pm

    salam semua,
    nak tanya skit la..kenapa pc aku cepat panas arr..
    bru main dlm 11 jam dah panas...terasa bahang kat kaki cpu panas..
    pastu aku try bkk cpu..try pengang panas giler...
    pastu bunyi cpu akuu bising..x mcm dulu..dulu bunyi slow jer..
    biler cek fan semua berpusing.
    sebelom nih ok jer..bukak 24jam ok jer.....

    lagi 1 nak tanya...
    biler aku nak main game kat pc aku..
    game kecik2 jer..
    bila nak main tetiba heng..
    pastu dier restart sendiri..
    dah byk kali aku format pc aku..tpi stil bende sama gak jdi...

    shambahar
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 140
    Age : 48
    Location : Seri Kembangan
    Job/hobbies : Peniaga
    Registration date : 08/03/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by shambahar on Mon Jun 29, 2009 7:44 am

    Ya, bila dia restart maknanya memang cpu tu dah panaslah...bila dia panas dia akan restart semula..ok, cuba tengok kipas tu kalau socket 478 biasanya kaki dia dah patah atau terlucut, jadi bila antara heatsink dan permukaan cpu tu tak kena, dia cepat panas. Semasa pasang semula sebaik-baiknya permukaan heatsink dan cpu tadi di gosok dahulu untuk memastikan dia rapat.Untuk pastikan sila ke bios setting dan tekan H/Wmonitor (bergantung pada jenis board)lihat cpu temp. Kalau dia bawah 50c dengan keadaan suhu bilik sekarang ni rasanya normal lagi..tapi kalau dah 65 keatas..
    Bagi socket 775 ada 2 jenis heatsink...satu pakai skru dan satu lagi pakai pin...biasanya yang jenis pin ni selalu terlucut...


    Yang ni socket 775 dan yang bertanda merah tu di modified oleh empunya pc tersebut.




    Ada juga jenis yang dah siap bersekeru dan empulur tengahnya tu tembaga( semi copper)



    Jenis ini lebih cepat menyerap kepanasan dari cpu tadi dan di sejukkan oleh kipas..

    Bunyi bising biasanya sebab kipas tu jalan 2nd speed..

    nivi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 61
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by nivi on Mon Jun 29, 2009 11:56 am

    tgk la kadang2 habuk dah banyak sgt kat heatsink tu.. so kene la bersihkan selalunye fan bunyi kuat salah satu sebab habuk dah tebal sgt..

    the_ultimatez_najman
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 521
    Age : 22
    Location : Shah Alam,Selangor
    Job/hobbies : Pc,Pc,Pc
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by the_ultimatez_najman on Mon Jun 29, 2009 9:51 pm

    rse nya cpu temperature normalkot..
    leh tau x heatsink tu area mne?


    nivi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 61
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by nivi on Tue Jun 30, 2009 3:08 am

    hetsink tu besi warne kelabu kat atas processor .. bwh kipas .. ala yg besi tu .. tgk atas die banyak tak habuk .. ko tgk gambo atas sekali tu yg kipas ngan besi warne kelabu tu .. tu kelabu tu heatsink ... tgk btol2 atas die tebal x habuk2 tu ... kalau ko tatau nak tanggal heatsink tu .. ko amek berus keras sket .. ko tonggeng cpu ko kebwh then ko berus besi tu kuarkan habuk2 then ko blow pakai blower .. tp jgn pakai hairdryer ... huhu pakai blower yg dari vaccum atau ko tiup2 je mase ko bersihkan habuk tu .. insyallah leh minimumkan panas nye

    the_ultimatez_najman
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 521
    Age : 22
    Location : Shah Alam,Selangor
    Job/hobbies : Pc,Pc,Pc
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by the_ultimatez_najman on Thu Jul 02, 2009 12:17 pm

    salam,
    aku dah cabut dan bersihkan heatsink tuh tu..
    mmg dah x der habuk,,
    tpi bru lgi..
    nnti aku try on 8 jam lebih..klau ok aku bgi result..
    thanks semua

    nivi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 61
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by nivi on Thu Jul 02, 2009 3:01 pm

    ehehe alrite..

    nivi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 61
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by nivi on Sun Jul 05, 2009 5:17 am

    uih.. ilang lak dak nih... huhu camna bro pc ok ke tak ?

    the_ultimatez_najman
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 521
    Age : 22
    Location : Shah Alam,Selangor
    Job/hobbies : Pc,Pc,Pc
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by the_ultimatez_najman on Sun Jul 05, 2009 1:33 pm

    dah try mmg ok..tpi nak gaming lak x leh....tgh main games tetiba dier heng..trus x leh tekan paper...kne off ikot power off
    adoiii

    e_sentinel
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 479
    Registration date : 02/03/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by e_sentinel on Sun Jul 05, 2009 11:53 pm

    Klik Start > Run > taip eventvwr > dan baca pada bahagian System yang ada tanda error "X", awak boleh dapat maklumat2 berguna disitu, kalau ada soalan post kat sini.

    the_ultimatez_najman
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 521
    Age : 22
    Location : Shah Alam,Selangor
    Job/hobbies : Pc,Pc,Pc
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by the_ultimatez_najman on Mon Jul 06, 2009 12:17 am

    byk jugak yg x...

    aiman7999
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 8
    Registration date : 08/07/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by aiman7999 on Wed Jul 08, 2009 3:15 am

    SEBUT PASAL "HENG" NI MOTHERBOARD STILL OK KER? CUBA INTAI KAT CAPASITOR TU....ADE TAK YANG BUNCIT2? KLU DAH BUNCIT TU KIRA DAH NAK SAMPAI EDAH NAK BERSALIN LATUH.....HUHUHU
    Wink SAMADA KENE TUKAR BOARD ATAU KENE HANTAR REPAIR BOARD. MANE LA TAU KOT2 BOARD TU SOCKET 478/462/ SEMUA YG DH ANTIK2 NYA.

    LASTLY.....TUKAR PC BARU JER... cherry

    fatinman
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 34
    Registration date : 07/07/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by fatinman on Sat Sep 19, 2009 2:36 pm

    bro kalu byk sangat x tu nak buat mcm mana?

    aura
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 14
    Registration date : 05/03/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by aura on Thu Oct 01, 2009 12:38 am

    Pc ko pakai Grafik kad ker tak atau built in atau sharing dgn ram...

    Kalau pc ko pakai Grafik kad, mungkin grafik kad tu ada masalah, PC aku juga slalu heng terutamanya bila main game 3d. Siap bersih dan tukar silicon paste lagi pada heatsink tapi "heng" juga.. ram pun dah tukar dgn rakan2 dan heng jugak. Last2 tukar grafik kad baru terus ok.. Hampeh betul(kopek jugak duit aku) hahaha

    Kalau nak beli grafik kad cari yang less kapasitor elektrolitik.. sebab kalau kapasitor ni panas lama2 dia kembung macam belon hahaha(dlm tu ada cecair aper tah) pastu... hehehehehe
    So better amik yang kurang kapasitor atau kapasitor dia kecik-kecik jer... mata tengok pun sedap jer hehehehe

    muahaha
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 166
    Location : Petaling Jaya
    Job/hobbies : Tido dan merosakkan pc aku sendiri..muahaha...
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by muahaha on Sat Oct 03, 2009 4:36 pm

    aku pun sblm ni pernah gak kena mcm tu..main game x sampai 10 minit
    pas tu terus heng..g check kedai,dia kata motherboard dah out of oder..huhu..
    mgkn motherboard gak tu...

    Sponsored content

    Re: Pc cepat panas dan slalu 'heng'

    Post by Sponsored content Today at 6:14 pm


      Current date/time is Tue Dec 06, 2016 6:14 pm