Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Share

    asdasd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 71
    Registration date : 26/04/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by asdasd on Tue Jun 30, 2009 5:40 pm

    salam,

    nampak cam 2 org jer yg aktif kat sini...aku join la bagi meriah skit. yg asus ni nampak cam berat skit, klu tak silap dlm 2.4kg. berat tu kalau sangkut kat bahu mmg lenguh la. tak berminat dell latitude E5400? yg ni ko bole pilih option ada backlit keyboard mmg bole buat keje dlm gelap terus.

    tak pon bole cuba acer aspire 3935, design mmg mantap spec pon bole tahan cuma takde discrete GC & optical drive. tebal kurang 1" & berat 1.9kg.

    isomer89
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 24
    Age : 27
    Registration date : 06/04/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by isomer89 on Tue Jun 30, 2009 5:46 pm

    asdasd wrote:salam,

    nampak cam 2 org jer yg aktif kat sini...aku join la bagi meriah skit. yg asus ni nampak cam berat skit, klu tak silap dlm 2.4kg. berat tu kalau sangkut kat bahu mmg lenguh la. tak berminat dell latitude E5400? yg ni ko bole pilih option ada backlit keyboard mmg bole buat keje dlm gelap terus.

    tak pon bole cuba acer aspire 3935, design mmg mantap spec pon bole tahan cuma takde discrete GC & optical drive. tebal kurang 1" & berat 1.9kg.

    dell latitude 2 harga bpe?

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by memito on Tue Jun 30, 2009 9:36 pm

    dell studio15 lg berat dr asus yg aku nak beli tu..aku dah ada studio15..berat gila..wakaka...tp cool...asalkan x rasa lenguh bahu tu ok la...bknnya mcm angkat bata bsr Very Happy aku nak serbu kedai yg ada asus F81se...ada 2 port...tp skrg x leh serbu lg..tgk sbtu ni ke

    asdasd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 71
    Registration date : 26/04/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by asdasd on Tue Jun 30, 2009 9:57 pm

    salam,

    yg dell latitude E5400 tu starting rege RM2700 tp elok upgrade skit sbb baseline spec tak memberangsangkan. bole tgk sendiri kat sini http://www1.ap.dell.com/my/en/business/notebooks/laptop_latitude_e5400/pd.aspx?refid=laptop_latitude_e5400&s=bsd&cs=mybsd1

    dell studio tu mmg ler berat sbb dia 15", klu nak ringan kene la carik bawah 14". yg portable dan selesa utk buat kerja selalunya 12.1" atau 13.3". kurang dari tu nnt tak puas tgk skrin bila time buat kerja. sebaiknya sebelum beli laptop baca review kat internet takut nnt lepas beli rasa nyesal pulak. selamat membeli...

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by memito on Wed Jul 01, 2009 12:03 am

    betul ckp ko...kita kena tgk review dlm internet dlu sblm pk nak beli yg mana satu...apa pendpt anda aku beli laptop dr us punya?...kbykkan cover international warranty la...ok tak..aku tgk us punya lg up to date dr malaysia punya...ganas2 laptop us,gpun murah dr malaysia..byk yg x terdpt dia sini Rolling Eyes

    asdasd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 71
    Registration date : 26/04/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by asdasd on Wed Jul 01, 2009 12:30 am

    salam,

    tak dapat la nak komen klu nak beli yg dari USA sbb kat sana pon guna voltage lain dr kita kat sini. mungkin ada ahli lain bole bagi komen...

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by memito on Wed Jul 01, 2009 1:03 am

    tp kita leh convert guna adapter..byk jual kat kedai elektrik..dulu aku guna lcd vewsonic..socket dia mmg lain dr kita,so aku beli adapter..murah je.. x lebih rm20 ... yg aku risau psl warranty la..mmg la dia cover international..tp model kat us x sama dgn model m'sia....klu rosak mungkin mkn masa lama nak repair..itu pun klu kat m'sia lgsg x de sparepart la ...
    tp aku mmg bekenan gila laptop dr sana Very Happy

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by memito on Sat Jul 04, 2009 5:00 pm

    aku nak angkut naik kereta HP Pavilion dv3-2111TX...black,corak terbaru yg ada bulat2...tp gc x sempoi sgt,sekadar G105 dgn 512mb,apa pendpt anda?

    HP ni aku berkenan dekat design dia.. cheers

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by memito on Sat Jul 04, 2009 5:58 pm

    amacam dgn laptop HP ni..ganas x? aku rasa nak tangkap satu la


    pelangistudio
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Female Number of posts : 4
    Age : 32
    Location : Johore
    Job/hobbies : Jobless, Web Programming, 3D Modelling,CG,Composite
    Registration date : 01/07/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by pelangistudio on Sat Jul 04, 2009 11:03 pm

    hp pavillion.. currently saye gune hp tx1000..
    so in my opinion la, laptop ni manje2 la.. tk sampai setahun mcm2 hal...
    tapi utk hp dv3 tu tk bape pasti la...
    design mmg best n kewl.. selamat membeli...

    ps: tatau la kalu sy tk pandai jaga...

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by memito on Sun Jul 05, 2009 1:00 am

    tp aku rasa klu yg dv3,dv4 dan keatas lebih bagus kot Very Happy

    khairuddin_25
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 82
    Age : 26
    Location : Terengganu
    Registration date : 14/05/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by khairuddin_25 on Sun Jul 05, 2009 4:06 pm

    asdasd wrote:salam,

    yg dell latitude E5400 tu starting rege RM2700 tp elok upgrade skit sbb baseline spec tak memberangsangkan. bole tgk sendiri kat sini http://www1.ap.dell.com/my/en/business/notebooks/laptop_latitude_e5400/pd.aspx?refid=laptop_latitude_e5400&s=bsd&cs=mybsd1

    dell studio tu mmg ler berat sbb dia 15", klu nak ringan kene la carik bawah 14". yg portable dan selesa utk buat kerja selalunya 12.1" atau 13.3". kurang dari tu nnt tak puas tgk skrin bila time buat kerja. sebaiknya sebelum beli laptop baca review kat internet takut nnt lepas beli rasa nyesal pulak. selamat membeli...

    Salam...
    Aku sudah mula minat ke dell latitude E5400, tp sbelum tu, mitok citer sket, mende kelemahan dia.

    se lg, spec tu nape? aku xtaw. mende fungsi dia n bentuk dia. xleh nok upgrade ke?

    asdasd
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 71
    Registration date : 26/04/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by asdasd on Sun Jul 05, 2009 5:31 pm

    khairuddin_25 wrote:
    Salam...
    Aku sudah mula minat ke dell latitude E5400, tp sbelum tu, mitok citer sket, mende kelemahan dia.

    se lg, spec tu nape? aku xtaw. mende fungsi dia n bentuk dia. xleh nok upgrade ke?

    salam,

    spec asal tu guna celeron, elok upgrade ke core2duo. RAM pon patut tambah ke 2GB, dapat 4GB lagi baik. optical drive tu lak tukar ke DVD burner. pastu baru la complete utk kegunaan ko nak buat kerja. jgn lupa yg model ni lebih 2kg, klu tambah sekali adapter dll bole cecah 3kg. 3kg nak sandang kat sebelah bahu tu bukan ringan. kena pulak cari backpack pasni.

    ni cuma aku rekemen jer ikut apa yg aku tau, tanya la kwn2 lain mungkin diaorg ada nak tambah lagi...tq

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by memito on Sun Jul 05, 2009 6:20 pm

    aku x beli lg laptop,,dah cecah 2 minggu aku survey byk kedai..wakaka...ada yg aku masuk dah 2X...aku rasa tuan kedai tu igt muka aku...tp masih lg x beli2 lg...kelmarin dah survey..arini pun survey lg.,..bkn x da yg berkenan..tp hati x tetap nak beli yg mana...itulah aku...zzzzz....antara buruan aku:

    1)Asus F81SE( T6400,HD4570) rm3099

    2)HP Pavilion DV3-2111TX (P7350,G105M) rm3399

    3) Toshiba M300-S412 red (T6400,HD3470) rm3099

    mana satu lg ok dr segi design ,lps tu spec

    memito
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 231
    Registration date : 16/02/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by memito on Sun Jul 05, 2009 7:42 pm

    aku nak tanya yg pakar2 laptop kat sini...asal harga HP pavilion DV3-2111TX x sama...harga disarankan RM3399...tp yg buat aku x jd beli laptop ni apabila aku tgk satu kedia tu kat johor jual rm3099..lengkap jugak dgn freegift....kenapa beza sampai rm300....apa yg telah dilakukan oleh reseller itu? Rolling Eyes

    mujahid_madani
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 35
    Age : 26
    Location : Sabak Bernam
    Job/hobbies : Student
    Registration date : 17/07/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by mujahid_madani on Sat Jul 18, 2009 1:10 pm

    memito wrote:salam semua...

    aku nak mintak tolong korg semua...aku nak rimbat laptop dlm rm2500-rm3500 sj...antara yg menjadi keutamaan aku adalah

    1) design ( mau cantik/up to date) xmau design yg simple mcm benq Razz

    2) spec ( lebih baik ada g/c dan guna core 2 duo dan DDR3 ram. HD x kisah sgt brp pun x apa)

    3) saiz (13-15')

    4) ringan

    apa yg penting...design menjadi keutamaan aku..tolong wahai otai2 notebook cheers

    hmm design simple mcm benq?? pd ko kot...xkesahla ko yg nk beli laptop kn..tp ko org pertame ak jumpe ckap cmtu..benq mnang byk anugerah design kot..ni ap kate pakar design..
    http://www.benq.com/product/awards/home.htm

    dn ak pkai benq s42..dn klau ko crik review kt tenet(yg xbpe byk pn)..most akn ckap pros utk laptop ni adelah design..dn rmai reviewer acknoledge that design adlah trademark benq..dn benq s42 ni hot kt singapore,australia dn malaysia utk pngtahuan..

    tp terpulg gak kt ko klau nk beli laptop yg design die leh di 'show off' dgn specnye..

    hmm back to the topic..ak recomend ko amik asus..asus bagus..waranti pn ok..thumbs up utk asus!

    myee
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 926
    Registration date : 18/04/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by myee on Sat Jul 18, 2009 2:07 pm

    MSI brand tak minat kerrr....design pun bleh tahan gak...nipis semacam jerrr ala2 mac air...

    kindaichi_hajime
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Number of posts : 1012
    Age : 32
    Location : KL
    Job/hobbies : Tengok bintang2..
    Registration date : 25/04/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by kindaichi_hajime on Sun Jul 26, 2009 2:04 pm

    amik la dell..
    service bgs...

    syukurz
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 577
    Age : 26
    Location : Kuala Pilah
    Job/hobbies : Students IT
    Registration date : 14/03/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by syukurz on Mon Jul 27, 2009 11:56 am

    acer npe org kata x ok ek.. sy guna ok je.. x tutup seminngu sbb nak download but still ok.. 4GB ram..
    hmm pnah trantuk kat dinding but still ok dah setahun dah acer 4925.. hmm 5935G lagi la ganas ma.. sy pn x ada duit nk bli..

    din_125
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 412
    Registration date : 24/06/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by din_125 on Mon Aug 03, 2009 11:26 am

    dell studio x nak?
    xps ke..ok ap..
    style pon ad..

    awi216
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 174
    Registration date : 02/03/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by awi216 on Mon Aug 03, 2009 12:25 pm

    memito wrote:aku nak tanya yg pakar2 laptop kat sini...asal harga HP pavilion DV3-2111TX x sama...harga disarankan RM3399...tp yg buat aku x jd beli laptop ni apabila aku tgk satu kedia tu kat johor jual rm3099..lengkap jugak dgn freegift....kenapa beza sampai rm300....apa yg telah dilakukan oleh reseller itu? Rolling Eyes

    biasa la, laptop yg jual tu "free OS" kot.

    NihoN KondA
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 23
    Registration date : 30/03/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by NihoN KondA on Wed Aug 05, 2009 2:02 am

    celah sket...

    aku nak beli laptop...bajet 2k cukup2 je..
    ape model yg terbaik ahh?
    tq

    mon678
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 503
    Age : 30
    Location : jb
    Job/hobbies : computer2....computer x habis2
    Registration date : 18/02/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by mon678 on Wed Aug 05, 2009 2:18 am

    amik laptop Dell Studio 17..best oo laptop nieh ade gc ati hd4570 beb..

    NihoN KondA
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 23
    Registration date : 30/03/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by NihoN KondA on Wed Aug 05, 2009 2:56 am

    mon678 wrote:amik laptop Dell Studio 17..best oo laptop nieh ade gc ati hd4570 beb..


    ko cakap kat aku ke?..studio 17 ke 14?
    17 xde plak aku tgk...

    abg burger
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 161
    Registration date : 17/02/2009

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by abg burger on Wed Aug 05, 2009 2:34 pm

    NihoN KondA wrote:
    mon678 wrote:amik laptop Dell Studio 17..best oo laptop nieh ade gc ati hd4570 beb..


    ko cakap kat aku ke?..studio 17 ke 14?
    17 xde plak aku tgk...

    mana ada 17 da...
    silap taip kut.
    kalau 17, besor bapak!!!

    Sponsored content

    Re: sarankan laptop terbaik dlm rm2500-rm3500

    Post by Sponsored content Today at 5:38 pm


      Current date/time is Sat Dec 03, 2016 5:38 pm