Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya

    Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Share

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender: Male Number of posts: 473
    Age: 94
    Location: D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies: IT / membaca / Santai
    Registration date: 17/02/2009

    Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by TJ-Ariff on Thu Jun 25, 2009 5:44 pm

    Ada apa2 ubat yang bagus tak dan apa cara nak mengelakkan dari ia berlaku lagi..


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender: Male Number of posts: 1062
    Age: 24
    Location: on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies: Saboteur
    Registration date: 14/02/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by Razi_IBM on Thu Jun 25, 2009 5:53 pm

    kerja dalam air cond lama sangat ni..

    fiza_cute
    Ahli
    Ahli

    Gender: Female Number of posts: 664
    Age: 29
    Location: Pagoh
    Job/hobbies: jobless
    Registration date: 21/03/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by fiza_cute on Thu Jun 25, 2009 6:01 pm

    oo klu kering pkaila losyen incik TJ..
    bli nivea ka..
    tapak kaki lak..bli krim utk tapak kaki yg kering..
    ade manyak kat farmasi tu..
    cth ape ek..aiken kot..

    eh ade tnyer ke tapak kaki?
    xde kan..hehe..
    silap bace...
    wakakaka..
    xpela..info tmbahan..hehe..
    klu losyen tu tiap2 ari pakai..lembut spt bayi la kulit incik TJ..hehehe... Razz

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender: Male Number of posts: 1062
    Age: 24
    Location: on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies: Saboteur
    Registration date: 14/02/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by Razi_IBM on Thu Jun 25, 2009 6:15 pm

    pakai baby oil pun ok gak.

    mr_sparrow
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 152
    Age: 24
    Location: kdg2.. kat rumah... kdg2... kat cc.... kdg2..kat..
    Job/hobbies: amar makruf nahi mungkar
    Registration date: 19/02/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by mr_sparrow on Thu Jun 25, 2009 6:19 pm

    ~~ape yang penting~~

    minum air kosong byk²

    8 gelas sehari = 1.5 liter

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender: Male Number of posts: 473
    Age: 94
    Location: D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies: IT / membaca / Santai
    Registration date: 17/02/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by TJ-Ariff on Thu Jun 25, 2009 7:08 pm

    Razi, memang kerja aku dalam bilik sejuk... he he he..

    Dik Fiza , pakai losyen tu memang boleh, tapi susah nak buat kerja.. tangan licin..
    lagi pun tangan saya ni dah ada luka2 kecil.. kulit mengelupas.. pedih la kalau kene air.. boleh guna kan losyen baby tu... xder kesan sampingan ke?
    Tapak kaki pun dah pecah pun... hu huhu

    Mr_Sparrow , minum air banyak?, adeh.. dah banyak ayor yang aku telan.. sampai kencing 2 kali setiap 1 jam... he he ... macam itu juga..


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by teri-chan on Thu Jun 25, 2009 7:14 pm

    utk tapak kaki pecah2nk elok senang je.. kalu ko kat area KL ko g kat the mall, kat bwh tu ada 1 kedai cina wat pedicure n manicure.. ada rawatan buang kulit mati kat kaki n kasi halus kan tumit kita. harga utk rawatan tu? 38 hengget je... pstu tiap2 mlm kene sapu ngn jeli petroleum sebelum tdo utk mejaga kehalusan kulit. selain dr tu.. kene minum byk air... and losyen pelembab utk perlindungan extra... ha.. knp pompuan pkai losyen kat opis? sbb nk elak perkara2 mcm ni la... takde ubat mkn heheeh


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by teri-chan on Thu Jun 25, 2009 7:16 pm

    TJ-Ariff wrote:Razi, memang kerja aku dalam bilik sejuk... he he he..

    Dik Fiza , pakai losyen tu memang boleh, tapi susah nak buat kerja.. tangan licin..
    lagi pun tangan saya ni dah ada luka2 kecil.. kulit mengelupas.. pedih la kalau kene air.. boleh guna kan losyen baby tu... xder kesan sampingan ke?
    Tapak kaki pun dah pecah pun... hu huhu

    Mr_Sparrow , minum air banyak?, adeh.. dah banyak ayor yang aku telan.. sampai kencing 2 kali setiap 1 jam... he he ... macam itu juga..

    owh.. kulit ko jenis sensitip ye.. ko cr losen yg water base.. buat oil base.. cr yg jenis cepat serap. utk kulit merekah n luka ko keen jumpa dpktor kulit.. kasi baik balik luka tu.. kat watson ada jual kot losen yg cepat kering.


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 27
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 15/02/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by ogGy on Fri Jun 26, 2009 3:27 pm

    Banyak bagi cadangan tu,ha apa lagi tok mod..ikut jelah... Smile lagi elok cari jenis yang berasaskan air.


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

    TJ-Ariff
    Supervisor
    Supervisor

    Gender: Male Number of posts: 473
    Age: 94
    Location: D'Royal City Of Silver
    Job/hobbies: IT / membaca / Santai
    Registration date: 17/02/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by TJ-Ariff on Fri Jun 26, 2009 3:34 pm

    tok mod ? Mad ko biyor betul... he he..

    ya, aku dah beli dah Dry Skin Cream - ROSKEN - Skin Repair.. (macam nak repair PC lak) haha

    baru guna 2 hari.. Razz


    --------------------------------------------

    I'm A Big Big Man, In A Big Big World, It's Not A Big Big Thing, If You Leave Me.
    When GOD Opened the window of mercy,HE asked me; What is your wish for to day?, I said; Allah, Please take care of that person who is reading this message.

    huhu3x
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts: 150
    Registration date: 26/06/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by huhu3x on Fri Jun 26, 2009 7:20 pm

    aku pun ader masalah kulit. lepaih pi jumpa dermatologist, dia kata kulit manusia nih banyak menda yg dia tak serasinyer.
    senang citer cam aku nih, doktor suh aku jgn guna sabun yg kuat, cam dettol, cam yg pH 5.5 tuh. dia suh guna dove. hehehehe

    hasilnye? slesai masalah, takder dah asyik tergaru garu manjangg.

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by teri-chan on Fri Jun 26, 2009 8:25 pm

    hem utk kulit ptt pkai yg natural segi segi ph je...

    hehehe TJ ala.. ko kene constantly pkai... 1 botol tak cukup utk repair tgn tu...


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    shambahar
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender: Male Number of posts: 140
    Age: 48
    Location: Seri Kembangan
    Job/hobbies: Peniaga
    Registration date: 08/03/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by shambahar on Sat Jun 27, 2009 2:40 am

    Tekak dan bibir selalu rasa kering tak?
    Taruh semangkuk air di dalam bilik yang berhawa dingin tadi...banyakkan makan sayur dan buah-buahan
    tapi kalau kulit tu pecah dan gatal-gatal, jaga...itu kurap..

    teri-chan
    Moderators
    Moderators

    Gender: Female Number of posts: 2223
    Location: sumwhere kat peta bumi mesia
    Registration date: 13/02/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by teri-chan on Sat Jun 27, 2009 9:52 am

    hahahha ala abg sham.. takkan tak kenal kurap ngn kulit kering hahahah!!


    --------------------------------------------


    teri-chan is back

    ogGy
    Moderators
    Moderators

    Gender: Male Number of posts: 897
    Age: 27
    Location: mu di mana ?
    Job/hobbies: geletek ginjal korang
    Registration date: 15/02/2009

    Re: Jari dan Tapak Tangan Pecah pecah dan kering

    Post by ogGy on Sat Jun 27, 2009 3:04 pm

    Rosken yang TJ pakai tu ok,juz amik masa nak elok dan knne sapu 2 3x sehari...biasa warga emas aku bagi pakai tu,kulit tangan dan badan kering.Ko beli yang JAR ke yang macam COLGATE tu ? hehe....JAR tu murah ...walaupun RM 20+


    --------------------------------------------
    Laman Farmasi Online kini berwajah baru , kunjungi sekarang dan dapatkan harga yang terbaik dari kami . Segalanya mudah...



    www.sentosa-online.com

      Current date/time is Fri Nov 21, 2014 6:35 am