Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    How to connect lappy ke server (sharing file) guna wireless

    Share

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    How to connect lappy ke server (sharing file) guna wireless

    Post by mrRemz on Thu Jun 25, 2009 4:57 pm

    aku pakai lappy acer aspire 4920, aku nak connect ke server kat office. pc lain suma pakai wired LAN Ethernet, aku tak nak pakai LAN. Aku pakai wireless kalau aku nak ambik fail dari server, macam mana ye?

    Network adapter aku ialah: Intel(R) PRO/Wireless 3945ABG Network Connection

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: How to connect lappy ke server (sharing file) guna wireless

    Post by Razi_IBM on Thu Jun 25, 2009 5:22 pm

    macam biasa,

    server tu kena ada wireless.
    server )))))wireless))))) leptop

    atau kat situ kena ada wireless router.
    server >----cable----> wireless router )))))wireless))))) leptop

    mrRemz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 108
    Registration date : 03/03/2009

    Re: How to connect lappy ke server (sharing file) guna wireless

    Post by mrRemz on Thu Jul 09, 2009 12:47 pm

    o.k bro, terima's. aku memang dah dpt connect ke network. tapi probnyer, bila aku bukak my network place, lappy aku jer yang ader kat dlm network place tu. lepas disable firewall, masih x boleh.

    setelah 3 jam carik solution, aku baru perasan yang aku punya kaspersky yang blok kan suma connection. lepas disable kaspersky... automatik aku dpt akses ke network file.

    aper2 pun. thank's.. dan bagi yang baru jer guna kaspersky internet security, inilah kelemahan kaspersky, tiap kali nak print or share file dlm network kena disable dulu.

    HelpDesK
    Moderators
    Moderators

    Gender : Male Number of posts : 188
    Location : Kuala Lumpur
    Job/hobbies : Tech Support
    Registration date : 02/05/2009

    Re: How to connect lappy ke server (sharing file) guna wireless

    Post by HelpDesK on Thu Jul 09, 2009 11:57 pm

    Ko kena allow kan @ trust network tu. Aku pun dah lama guna KIS .. tak de masalah pun nak file print sharing via wireless or wired.

    Sponsored content

    Re: How to connect lappy ke server (sharing file) guna wireless

    Post by Sponsored content Today at 2:05 pm


      Current date/time is Sun Dec 11, 2016 2:05 pm