Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Share

    capoi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 128
    Registration date : 09/03/2009

    Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by capoi on Sat Jun 20, 2009 10:12 pm

    Salam..

    Sekarang saya guna streamyx n pakai modem Riger DB102 yang TM bagi. Setelah 7 bulan pakai ni, saya pun memang sedia maklum akan masalah modem ni terutamanya modem `hang'. Terpaksa tekan off button. Yang ruginya kalau tengah downloading. Memandangkan dah tak bleh solve masalah ni, nak minta cadangan modem apa yang bagus yakni takda masalah modem `hang' mcm Riger. Cuma nak modem untuk 1 pc yang ada function router sebab nak portforward untuk utorrent.

    Hansz
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 184
    Age : 29
    Location : Kuala Kangsar, Perak
    Job/hobbies : PHP, Design, Developing, Composing, Computer
    Registration date : 01/06/2009

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by Hansz on Sat Jun 20, 2009 10:15 pm

    Aztech DSL605EW

    Razi_IBM
    Ahli Rajin
    Ahli Rajin

    Gender : Male Number of posts : 1062
    Age : 26
    Location : on dmz.hack me if u can.
    Job/hobbies : Saboteur
    Registration date : 14/02/2009

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by Razi_IBM on Sat Jun 20, 2009 10:24 pm

    my rec:

    linksys AG241
    Linksys WAG54G2

    last one has wireless router incorporated plus, sleek and stylish look.the other has traditional well known linksys style.

    NazCYPHER32
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 373
    Age : 26
    Location : Seremban
    Job/hobbies : FSsimming,racing sim,3dmodelling
    Registration date : 04/03/2009

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by NazCYPHER32 on Mon Jun 22, 2009 1:51 am

    aku gune modem tmnet je Laughing ..billion bipac 5112s...config je lain sket...xde problem pn,xsampai 20 kali tutup pn modem ni spanjang tahun ni,mmnjang on sbb kne seed t0rrent aku sndiri Surprised ,jarang aku jadi peer,aku download sume gune direct ddl/link member2 forum..huhu..ko survey la area ko bnyk gune model ape..kt area aku..aztech ngn linksys mmg slalu problem..tp aku,hujan ke,petir main2 ke,senyum slamber je aku seed mngeseed..4 tahun gune streamyx,1 kali je rosak ngn mobo2 aku kne petir sbb xgune avr ngn lghtng arrester Very Happy

    capoi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 128
    Registration date : 09/03/2009

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by capoi on Tue Jun 23, 2009 12:52 am

    Ok tima kasih semua. Tunggu bonusla nak beli. Bile time modem hang memang rasa nak beli baru...tapi bila time dia tak buat hal rsa sayang duit plak. Hehe

    the_ultimatez_najman
    Ahli
    Ahli

    Gender : Male Number of posts : 521
    Age : 23
    Location : Shah Alam,Selangor
    Job/hobbies : Pc,Pc,Pc
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by the_ultimatez_najman on Tue Jun 23, 2009 12:56 am

    aku pkai billion nyer modem..mmg tm yg bgi..Alhamdulillah smpai skrg ok...

    3vilngineer
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 110
    Location : Malaysia
    Job/hobbies : goldbotter
    Registration date : 19/06/2009

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by 3vilngineer on Tue Jun 23, 2009 1:25 pm

    riger mmg cap ayam
    dah la lamabt cari ip
    aku rindu kat modem aztec yang dulu
    senang nak cari ip best..

    ade tak software leh cari ip automatik?

    anakberudu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 279
    Age : 38
    Location : langkawi
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by anakberudu on Sat Jul 25, 2009 11:49 am

    aku pakai modem router dllink.. best... laju

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by sawi on Sat Jul 25, 2009 12:03 pm

    aku pernah test mcm2 jenis modem, kegunaan aku mmg lasak, 24jam/365days, off time cuti raya puasa jer. Sbb modem ni guna kat office Very Happy

    antara brand pernah guna
    -Dlink
    -LinkSys
    -TZ
    -Aztech

    TETAPI, aku tak pernah ada masalah dgn modem2 ni sbb tak guna fungsi router di dalam modem, sbb aku pakai gateway/firewall server sendiri. Jadi hanya buat bridge mode, manual dial internet dari server.

    Kalau kita guna bridge mode, mmg susah nak kenalpasti prestasi sebenar modem. Sbb yang slalu hang, speed drop, kena reboot(on/off) utk stabilkan semula hanya bila kita guna router mode. Sbb bila guna mode router, processor modem tu yg process internet connection utk kita, kalau ada firewall/filtering/dhcp, smua processor modem tu yg proses, kalau modem tu tak berapa bagus, selalu la hang, atau kalau on lama2 terasa speed makin lembab.

    anakberudu
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 279
    Age : 38
    Location : langkawi
    Registration date : 01/03/2009

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by anakberudu on Sat Jul 25, 2009 12:07 pm

    taktau plak aku pakai dlink ok jak cuma kadang2 modem tu restart. bukan off na cuma restart mungkin refresh atau overheat.. aku pun pakai 24/7 gakz.. tapi memang laju connetcion ia dari modem rigger yg tmnet kasi.

    reborn
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 75
    Location : kajang
    Job/hobbies : student
    Registration date : 17/05/2009

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by reborn on Fri Aug 14, 2009 4:55 pm

    aku vote Aztech DSL605EW..setting mudah, harga dah murah..
    4 port LAN, built in router..
    harga area rm130-140 je skrg..2thn lps harga rm238..

    advan03
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 24
    Location : aku kat dalam almari..
    Job/hobbies : garu2 kepala..
    Registration date : 29/04/2009

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by advan03 on Sun Sep 20, 2009 7:29 pm

    aku gune modem+router Tenda model TED8630R... sampai skarang masi ok beb.. takde masalah punye..

    bull72
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 1
    Registration date : 10/11/2009

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by bull72 on Tue Nov 10, 2009 8:06 pm

    assalamualaikum.Sekarang ni saya menggunakan modem billion direct dari pc ke modem sebelum ni saya guna D-LInk router tapi sekarang dah tak boleh gunakan lagi.So saya nak tanya apa jenis wireless modem yg boleh connect lebih dari 1 pc selain dari riger

    Sponsored content

    Re: Cadangkan Modem untuk streamyx.

    Post by Sponsored content Today at 4:53 pm


      Current date/time is Sat Dec 10, 2016 4:53 pm