Forum Sementara Putera.com

Bersama kita perkemaskan forum ini sementara forum asal dalam pemulihan.

Forum putera dah kembali. Masalah sudah berjaya diselesaikan. Sila lawati http://forum.putera.com/tanya


    Kebolehan Virus

    Share

    sofia
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 21
    Registration date : 26/05/2009

    Kebolehan Virus

    Post by sofia on Sat Jun 20, 2009 1:49 pm

    Bolehkah virus berpindah dari HDD sepertimana virus di dalam Pen Drive berpindah?
    Ataupun virus hanya copy ke sistem partition sahaja (cthnya, ke C sahaja dan tidak pada drive2 lain) ?
    Kalau connect secara LAN, virus tu boleh pindah juga ke?

    Terima kasih sahabat puteranian

    baok
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 169
    Registration date : 20/02/2009

    Re: Kebolehan Virus

    Post by baok on Sat Jun 20, 2009 5:34 pm

    sofia wrote:Bolehkah virus berpindah dari HDD sepertimana virus di dalam Pen Drive berpindah?
    Boleh, contoh: Sality, Virut, Brontok

    Ataupun virus hanya copy ke sistem partition sahaja (cthnya, ke C sahaja dan tidak pada drive2 lain) ?
    Boleh, contoh: Vundo, Delf, Smitfraud

    Kalau connect secara LAN, virus tu boleh pindah juga ke?
    Boleh, contoh: conficker

    Terima kasih sahabat puteranian
    Sama-sama

    addy135
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 30
    Registration date : 01/04/2009

    Re: Kebolehan Virus

    Post by addy135 on Sun Jun 21, 2009 9:19 pm

    pa masalah pc x bleh login..klau login dia logoff balik...heran juga pc ni..kena virus kot...mcmna nak settle prob ni???

    neology
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 372
    Age : 30
    Registration date : 25/04/2009

    Re: Kebolehan Virus

    Post by neology on Thu Jun 25, 2009 8:06 pm

    cube masuk dalam save mode dan check registry

    "HKLM\SOFTWARE\Microsoft\CurrentVersion\WindowsNT\Winlogon",
    "Userinit" -> make sure valuenya userinit.exe
    "Shell" -> make sure valuenya explorer.exe

    sofia
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 21
    Registration date : 26/05/2009

    Re: Kebolehan Virus

    Post by sofia on Tue Jun 30, 2009 9:35 pm

    berbalik pada persoalan saya,
    secara spesifiknya --> External Hardisk yg sy cucuk kat laptop sy ni..

    katakanlah ada stealth virus dalam laptop sy ni, so maknanya virus tu dah pindah masuk ke dalam External Hardisk tu..
    so, kalau sy format laptop sy, then kalau sy cucuk balik External Hardisk tu, nanti ada balik virus tu, kan?
    macam mana nak elak benda ni?

    kat dalam Ext.Hardisk tu ada byk fail2 penting..

    sbnrnya, laptop sy ni byk org yg pernah guna..
    sy takut ada yg letak spyware (mamat tu boleh tgk apa yg sy buat cth: tgk anime dll)..

    mr_sparrow
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 152
    Age : 26
    Location : kdg2.. kat rumah... kdg2... kat cc.... kdg2..kat..
    Job/hobbies : amar makruf nahi mungkar
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Kebolehan Virus

    Post by mr_sparrow on Tue Jun 30, 2009 9:39 pm

    sofia wrote:berbalik pada persoalan saya,
    secara spesifiknya --> External Hardisk yg sy cucuk kat laptop sy ni..

    katakanlah ada stealth virus dalam laptop sy ni, so maknanya virus tu dah pindah masuk ke dalam External Hardisk tu..
    so, kalau sy format laptop sy, then kalau sy cucuk balik External Hardisk tu, nanti ada balik virus tu, kan?
    macam mana nak elak benda ni?

    kat dalam Ext.Hardisk tu ada byk fail2 penting..

    sbnrnya, laptop sy ni byk org yg pernah guna..
    sy takut ada yg letak spyware (mamat tu boleh tgk apa yg sy buat cth: tgk anime dll)..

    turn off autoplay

    lepas tu delete file virus dlm ext hdd dgn cara show hidden file

    sawi
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 202
    Registration date : 16/02/2009

    Re: Kebolehan Virus

    Post by sawi on Tue Jun 30, 2009 9:53 pm

    utk masalah ko tu, lepas format laptop, jgn cucuk external hdd tu dulu, tapi...
    -download/install antivirus+update
    -cucuk external hdd, jgn buka lagi
    -scan external hdd dgn antivirus
    -gunakan folder view utk buka external hdd, bukan open ikut autoplay/double click.
    -explore kandungan file2 dalam external hdd, del file asing yg datang tak diundang

    ---
    tak kira pendrive, external hdd, atau ape mende saje, jgnlah suka "DOUBLE CLICK", kecuali anda mmg sedia hadapi risiko, atau amat pakar dalam kerja2 nyah virus, atau pc anda ada antivirus yg "bagus".

    sbb sejak org tinggalkan penggunaan disket, virus mula ditulis bersama satu file autorun.inf, autorun.inf ni ada punya arahan utk execute file virus dlm bentuk exe/vbs/dll.

    autorun.inf ni pulak berfungsi bila kita double click pada drive, atau gunakan fungsi autoplay pada windows.

    sebaiknya step utk buka pendirve/hdd external
    -scan fo virus
    -buka mycomputer, gunakan fungsi folder view (cth gambar di bawah)
    -pastikan folder setting sentiasa view hidden + system file, supaya senang nampak file2 asing yg menumpang pendrive. Sbb tu penting utk manage kandungan external drive, kalau tak manage kita sendiri tak pasti file tu datang dari mana, bila di manage dgn baik, secara tak langsung kita cepat sedar bila ada file2 asing yg datang tak diundang dlm external drive.

    mr_sparrow
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 152
    Age : 26
    Location : kdg2.. kat rumah... kdg2... kat cc.... kdg2..kat..
    Job/hobbies : amar makruf nahi mungkar
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Kebolehan Virus

    Post by mr_sparrow on Tue Jun 30, 2009 10:03 pm



    ni cara nk turn off autoplay ---> http://support.microsoft.com/kb/967715

    sofia
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Number of posts : 21
    Registration date : 26/05/2009

    Re: Kebolehan Virus

    Post by sofia on Tue Jun 30, 2009 10:14 pm

    terima kasih atas tunjuk ajar anda..
    sy akan cuba praktikkan benda2 ni..
    arigato ne..

    mr_sparrow
    Ahli Baharu
    Ahli Baharu

    Gender : Male Number of posts : 152
    Age : 26
    Location : kdg2.. kat rumah... kdg2... kat cc.... kdg2..kat..
    Job/hobbies : amar makruf nahi mungkar
    Registration date : 19/02/2009

    Re: Kebolehan Virus

    Post by mr_sparrow on Tue Jun 30, 2009 10:22 pm

    aik terima kasih je...air air x de ke?

    Sponsored content

    Re: Kebolehan Virus

    Post by Sponsored content Today at 8:12 pm


      Current date/time is Sun Dec 04, 2016 8:12 pm